Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

06.07.2009 22:14

Re: Mazanie striel pre predovky

jak píše kolega Blecha rozměr flastru a koule jsou nejdůležitější veličina. Jinak bych je nemazal tak složitě. Já pokud musím flastrovat (mušteta) postupuju másledovně: Koupím bonbóny v kulatý plechový krabičce. Důležitá je krabička, bonbóny ne. Flastry naskládám do krabičky místo bonbónů a zastříkám konkorem. Oleje tolik, kolik si veznou, nesmí z nich crčet. Nabíjení: prach, papírová ucpávka, žblembanec lithia, flastr, koule.

Black Powder
Moderátor
Moderátor

06.07.2009 22:28

palicek:
Tak Ta medzi nami Vitam!
V prvom rade musim spomenut krutu skutocnost, ze aj ked Ti skusenejsi kolegovia uz vysletlili ako pouzivat flastre, iste nepostrehli, ze Tvoja nova hracka je inline v cal.50 a to s vyvrtom 1:28" teda rychlym a tym padom nieje vhodna pre strelbu guliciek a uz vobec nie na flaster. Je stavana pre sabotove strelivo, alebo dlhe strely, ktore znesu tak rychly vyvrt, teda aspon Minie.
Na tuto temu niet co viac poradit, uz tu je toho dost.

palicek
Nový uživatel
Nový uživatel

07.07.2009 11:13

Dakujem za fundovane odpovede ohladom mazania (skusim a poreferujem). Zaciatky su tazke ale o to zaujimavejsie. Do buducna urcite gule pouzivat nebudem, REAL 320 gr je podla mna to spravne a uz mam objednane aj nejake saboty u Andela, mam totiz pristup na jednu sukromnu strelnicu (sice len obcas) a chcem odskusat ucinok a prieraznost striel… sorry to bolo trocha OT, vhodnost striel vyskusam sam popripade precitam/prediskutujem na inom temate. Jednoznacne dakujem za odpovede a hlavne za inspiraciu, pretoze toto forum ma presvedcilo, aby som si splnil svoj detsky sen…

bufallo
Častý návštěvník
Častý návštěvník

07.07.2009 15:14

tak dufam ze ta prva strelba neznechuti a vydrzis, casom sa s toho stane zavislost ktora ak sa nekontroluje ide dost do penazi.... :cry: :lol: :lol:
inak ako Black Powder pripomenul, gule s inlajnky ber naozaj len na skusku, ako to bucha a ako sa to cisti, to prave orechove nastane pri plnej laboracii a poriadnom ogivale alebo sabote....

staM
Moderátor
Moderátor

07.07.2009 21:29

Zkusil bych střelu s papírovým ovinem.Pokud si budeš dělat kokilu je to ta nejjednodušší.Je to sidce nimrání namotat ale nelítá to špatně.V podstatě je to sabot.Přez papír se ti tak nezaoloví vývrt.

virginan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

08.07.2009 11:11

Když, jsem ještě dělal,pokusy se střelbou s flastrem,tak jsem prováděl mazání takhle: připravený,nastříhaný flastry,jsem vzal peánem a namočil do rozehřátýho mazání a jen cca 1-2 sekundy podržel v roztoku a vyndal na voskovanej papír.
Nechal zaschnout a bylo hotovo.
Chodilo to perfektně.Jenže to je moc pomalu,tak používám,pouze vhodný průměr střely,stejně,jako Kentan a polonáboje.

Reklama

Hadrburg
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

11.07.2009 21:06

Dnes se mi stala zajímavá věc. Minule jsem vyhodnotil jako lepší menší koule, tlustší flastry a k tomu nyní zkouším mazání sádlo-lůj. Vystřelil jsem v tomto složení asi 20-30 ran s výsledkem, že to létá do černého, ale s různým rozptylem.
Nicméně mi došly flastry a tak jsem přešel na větší kouli, jemnější flastry a mazání sádlo-vosk. První tři rány šly překvapivě do čtverečku 2x2 cm z čehož 2 rány byly šly prakticky jednou dírou. Další dvě-tři rány už měly větší rozptyl a pak už to bylo v háji.
Zjevně druhý typ mazání zanáší hlaveň a zhoršuje výsledky, ale na druhou stranu byl začátek, respektive přechod impozantní.

Myslíte, že je možné, že krásný soustřel třech ran byla náhoda nebo na kombinaci kule flastr mazání něco je?
Pokud mazání zanáší hlaveň, je to právě vosk?
Myslíte, že po 20-30 ranách jiným mazáním, mohou být v hlavni zbytky původního mazání, které se smísí s novým mazáním a které pak může ze začátku než se to původní mazání úplně setře být ideální směsí?

blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník

11.07.2009 22:07

Na tvou úvahu se nedá jen tak odpovědět. Je fakt, že kombinace lůj+sádlo je bezproblémová, co se týče čištění a nabíjení. Ale jak jsem psal na tomto vláknu, když jsem do této kombinace rozpustil trochu vosku ze svíčky, po několika ranách nešlo nabíjet a z hlavně vypadávaly černé šupiny. Kombinace PARAFÍN+lůj+špetka sádla jede dobře a bez zádrhelů. Možná jsi měl po těch třech ranách protáhnout hlaveň vlhkým hadříkem a jednou suchým. A dát znovu ty tři rány.

Hadrburg
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

12.07.2009 8:30

Jasně, sádlo a lůj jdou dobře nabíjet, ale u mě nedává žádné ohromující výsledky. Až půjdu příště střílet, mohu zkusit kombinovat. Uvidíme.

blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník

12.07.2009 10:23

Ahoj Hadrburg. V tvém případě se projevilo to, co u všech předovkářů po světě – vynikající nástřel, pak nepřesnost, otrávením nálady a chutí se vším praštit. Laborace nepovedou k ničemu, každý tím procházíme, nebo již prošli. Zkus se zamyslit nad tím, co jsi změnil, jaké procesy šly hlavní.
Ty jsi střílel menší koulí, silnějším flastrem a mazáním lůj+sádlo. U pušky tato kombinace vyhovuje za předpokladu, že máš již vychytanou navážku pro konkrétní hlaveň. Dejme tomu, že ano. Najednou změníš flastr za tenčí, dáš větší kouli a změníš mazání. Větší koule lépe vede v drážkách, prach vykonává lépe svou práci, navíc byla hlaveň předchozím nánosem špíny těsnější rozích drážek. Po třech ranách se už vytvořil nános z nového mazání a změnil ti prostředí. Pokud bylo mazání nevhodné, tak se ti tenký flastr mohl rozdírat o hrany drážek a těsnost šla pomalu, ale jistě do kytiček.
Všimni si, co píší staří mazáci. Každý prošel obdobím laborací, ale každý se vrátil k osvědčené kombinaci, která mu vyhovuje. Kentan má svoje, Virginan svoje, Fifo má svoje a další a další. Nelze měnit naráz víc komponentů. Najdi si mazání, které vyhovuje kvalitnímu nabíjení, bez nějakého čištění, vynikající kvalitu koulí, flastr striktně ze stejné látky. A laboruj s navážkou o jednom grainu nahoru a dolů. Dej si kafe, povykládej si s kolegy, rozpustí ti to nervozitu a napětí při střelbě. Je to zábava. Ne?
Jako příklad ti mohu uvést nástřel mého kamaráda. Střílel s Hawkenem koulema .445. Pak mu došly a tak nabíjel moje .440. Použil odpovídající flastr, jen nepatrně odlišný v hustotě. Ale mazání měl pořád stejné. Nástřel se nezměnil, všechno měl v jedné hromádce.

Fandaks
Častý návštěvník
Častý návštěvník

12.07.2009 13:23

Hadrburg: Všimni si co píše staM o několik stránek dřív :
"Záleží taky na tom co od mazání očekáváme.Jestli jen to aby se dal střílet a nabíjet vetší počet ran bez problémů s nabíjením a solidním rozptylem v terči,nebo jestli chcete jen minimální možnej rozptyl bez protahováním laufu mezi jednotlivejma ranama.Nebo se smíříte s tím že při vynikajícim rozptylu budete muset po každé ráně prostě lauf jednoduše protáhnout.Ideální mazání pro všechny zbraně bez rozdílu prostě není,bohužel."

To je přesně řečeno! Ty se sám musíš rozhodnout co vlastně chceš, jaký stupeň přesnosti chceš dosáhnout a tomu pak musíš vše ostatní přizpůsobit. I v případě že budeš mít všechny komponenty v ideálním poměru, stále tady je ještě způsob a technika nabíjení a taky technika střelby(míření; spouštění atd.). To vše bude rozhodovat o výsledku na terči. Někdo je spokojenej když se trefí "do černého" , pro jiného střelce by to znamenalo jistou prohru v soutěži....

Hadrburg
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

13.07.2009 21:55

blecha.z píše:Nelze měnit naráz víc komponentů.

To si uvědomuji, že je to chyba, ale v mém případě zajímavá, která ukázala, že puška dovede pro mě nečekané výsledky. Jinak v mém případě to byla nouze, takže jsem prostě změnil všechno.

Hadrburg
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

13.07.2009 21:58

Jasně, chápu, že si každý hledá vlastní cestu a pro každého jsou jiné výsledky podstatné, pro někoho je zajímavá třeba i jen cesta, někdo chce jen na pohodu střílet, jinej jedině první ligu.

Fandaks píše:Hadrburg: Nebo se smíříte s tím že při vynikajícim rozptylu budete muset po každé ráně prostě lauf jednoduše protáhnout.

Akorát že u mého pokusu není jasné, zda je potřeba lauf protáhnout nebo vlastně nějakým konkrétním způsobem zašpinit. Nebo to byla možné naprosto slepá větev, která nejde zopakovat.

blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník

14.07.2009 7:15

Ahoj Hadrburg. Já se obávám, že je to slepá silnice a budeš se muset vrátit. Podmínky, které vedly k výborným výsledkům pravděpodobně nejsi schopen reprodukovat. Vždy nastupuješ s čistou hlavní a vždy chceš dosáhnout prostřílené desítky. Ale můžeš se pokusit na to přijít tím, že to zopakuješ a vytěžíš maximum informací. Posbírej flastry, vezmi si propisku s lampičkou, podívej se do hlavně. A pak můžeš vystřelit tu trojici s voskem. Když budeš mít shodné výsledky s těmi minulými, můžeš protáhnout - lehce, jen pošimrat. A dát další tři rány.
Jde o to, abys poznal, proč se ti zadařilo a hlavně, proč se výsledky zhoršily. Pokud to byla špína v hlavni a důsledkem toho špatně nabitý flastr, potrhaný, netěsný - budeš vědět co dál. Ale domnívám se, že je to jen plýtvání prachem. Představ si, že jsi myslivec před dvěma sty lety a první ránou musíš trefit. Může ti jít o život a není čas, máš čistou hlaveň. Musíš mít výsledky shodné i po desáté a dvacáté ráně. Bude to mazáním, chlapče, mazáním.

Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

19.07.2009 14:50

Abysme jen neteroretizovali, tak jeden praktický příklad: Vojenská puška cal.54, odpor spouště 1,6Kg, střela Maxiball mazaný lithiem, 3 gramy Vesuvitu, zápalka SB 4,7, 13 ran vstoje na 50 metrů. Stříleno dnes. Výsledkově to nic moc není (hozený mírně vlevo) ale soustřel je až na 2 mý úlety dobrej.
Přílohy
terc2.jpg
terc1.jpg

Jim11
Častý návštěvník
Častý návštěvník

19.07.2009 18:54

To si děláš prdel? Já bych byl šťastnej, kdybych takovej výsledek dosáhl v sedě s oporou. Jenže mně ta flinta zas tak dobře nestřílí ať dělám co dělám. Ze Sharpskou to jo, ale s Hawkenou bohužel. Kolik váží ten maxiball?
Opravdu jseš dobrej. Řek bych silně dobrej. :o

Hadrburg
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

19.07.2009 21:45

To: Blecha, musím říct, že jsi měl pravdu, zdá se že přeposlední střelby byla nějaká souhra náhod, které není snadné zopakovat.

To: Kentan , zdá se, že i na nabíjení bez flastru něco je. Můj soustřel vypadá trochu jinak.

blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník

19.07.2009 22:33

Hadrburg, člověče, všechno bude. Uvědom si, že to, co předvedl Kentan je první liga ve střelbě předovkou. Spojují se zde dvě věci, umění střílet a umění zvládnout technologii předovky tak, aby to byla profesionální rutina. Jako když jedeš autem, taky nepřemýšlíš kolik máš přidat plynu.
Jestli dokážeš s malorážkou nastřílet podobný terč, tak umíš střílet. K tomu přidáš ten zbytek. Možná by nebylo od věci, začít od začátku. Máš dokonale připravené projektily? Ať už kuličky, REAL nebo jiné? Vhodný flastr, kvalitní hustá látka? Vhodné mazání? Nabíjíš pořád stejně? Máš už vychytanou navážku pro svou zbraň? Každá ta věc představuje celou vědu. A když nevíš, tak se zeptej, vždycky se tady někdo najde, kdo ti rád poradí.

Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

19.07.2009 22:43

Váha toho ogiválu je 29 gramů, je to hmotnostní ekvivalent Lorenzovy střely, akorát se líp nabíjí. Oproti Minii pojme mnohem víc mazadla a vzhledem k tomu, že má rovné dno se líp odlévá. Puška má hlaveň od Petra Kuny a už má něco za sebou (a doufám že ještě mnohem víc před sebou). Jinak k navážce jsem dospěl následujíím "složitým" postupem: Do Enfieldky jsem na 32 gramů ogivál Minii dával 3 gramy prachu a šlo to. Tak tady to půjde taky.
To že se má dávat cca desetina hmotnosti střely jsem vyčetl v Morávkovi.
Jo a ty úlety na tom terči jsou 3: 2* špatně udržené světýlko a 1* špatný postoj s tím že se to zvládne a nezvládlo... Každý den se takhle nedaří, můj limit jsou oči.
PS: jak jsem již tady někde psal, nejlíp se člověk naučí střílet tak, že se naučí střílet křesadlem, vše ostatní je už hračka.

Hadrburg
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

21.07.2009 21:10

2 Kentan Jen pro zajímavost, co tak přibližně stojí hlaveň od Petra Kuny?

PředchozíDalší

Obsah fóra / Zbraně / Black Powder