blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník

04.06.2009 21:32

Re: Mazanie striel pre predovky

Dnes jsem testoval "nové" mazání a chtěl bych se podělit o zkušenosti. Staří mazáci to nebudou potřebovat, ale takovým, jako jsem já, to možná přijde vhod.
O lithiovce jsem psal, neměla chybu. Dnes jsem použil směs tekutého parafínu, hovězího loje a špetku vepřového sádla. Směs se jevila na omak mazivější, než lůj a sádlo 1:1. Podle mého názoru neměla směs chybu. Koule se nabíjely snadno, nastartovat bez přílišného tlaku, nabijákem jedním pohybem dolů na prach, pořád stejně. Hlaveň nebyla černá, ale šedivá, matně prosvítaly pole a drážky. I při koupání se mně zdálo, že nebyla téměř žádná špína. Ale soustřel byl opět pryč. Stejně jako při použití lithiovky. Musel bych hledat znovu navážku. Ale to nebylo tématem střílení, tím bylo mazání.
Virgi, měl jsi pravdu s tím parafínem. Tekutý parafín jsem sehnal v lékárně, sádlo jen okrajově. Nevím, čím ten parafín ředí, aby byl tekutý, snad glycerinem? každopádně mně to fungovalo perfektně v kalibru .32 i .45.

Fandaks
Častý návštěvník
Častý návštěvník

21.06.2009 12:23

Ve vláknu " Jak nabíjíte předovky" se blecha.z ptá:
Mám dotaz, který se týká mazání - jaký přesně úkol má včelí vosk v mazání,
rád bych znal důvody, pro které se tato hmota mísí s lojem, sádlem, nebo jiným mazivem?
------------
Včelí vosk se používá buď jako samostatné mazivo zejména v černoprachých nábojích, nebo jako součást ve vícesložkových mazivech. Vyskytuje se spolu například s těmito ingrediencemi: parafín, lůj, ztužený pokrmový tuk, vazelíny, kalafůna,grafit, japonský vosk,spermacetový olej;olej pro parní válce,ricinový olej, lanolín, mýdlo, vavřínový vosk, ceresin, řezný olej, karnaubský vosk, kokosový olej, jojoba olej, norkový olej a tuk, paznehtový olej a smozřejmě sádlo. Určitě jsem nevyjmenoval všechno co se k mazání pro černý prach dá použít.

Podle mne je včelí vosk používán jako regulátor tuhosti požadovaného maziva vzhledem k teplotám v různých ročních obdobích a také jako nosič nebo látka ve které se ostatní ingredience rozpustí a sloučí do požadované směsi. Většinou se včelí vosk přidává do ostatních olejů a tuků až naposledy.
Pozor na ricinový olej. Je to prudké a silné projímadlo, které může být smrtelné.....(stačí 30 mg.ústy).

blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník

21.06.2009 13:10

Ahoj. Fanda i Hungry mají pravdu, včelí vosk slouží jako nosič, zpevňuje mazání, zvyšuje bod tání a nezhoršuje vlastnosti maziva.
Včera jsme s kamarádem testovali novou do-do Minii. On dělal mechaniku, já vařil mazání. Do směsi parafínu, loje a sádla jsem přidal trochu včelího vosku. Směs původně krémovitá ztuhla. Vlastnosti mazání se nezměnily, po vystřílení zkoušených střel jsme oba pokračovali bez jakéhokoliv čistění s jinými střelami a jiným mazáním, on se směsí sádla a loje, já parafín+lůj+sádlo. Oba jsme byli bez problémů. Hlaveň byla jen nepatrně špinavější, přesto bylo zplodin minimálně.

OLD SHATERHAND
Nový uživatel
Nový uživatel

21.06.2009 21:25

mne sa osvecila zmes vceli vosk,bravcova mast a hovedzy loj aspon u in-line YUKON ale kedze to fachci tam strielam to aj s DEERHAHTERA. Predtym som pouzyval len bravcovu mast ale nakolko zasierala drasky tak som experimentoval a vysla mi najlepsie hore uvedena kombinacia.

Hadrburg
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

02.07.2009 20:16

Zajímalo by mě jak vaříte hovězí lůj?
Dnes jsem si kilo "suroviny" koupil a jednak mě zarazilo, jak málo se mi ho podařilo vyškvařit. Za půl, možná déle asi 2-3 cm v sedmičce od okurek. Kromě toho je vyškvařený lůj dohněda. Je to v pořádku, nebo jsem někde chyboval?

Pitbul
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

02.07.2009 21:16

Když popíšeš postup, tak tě můžu upozornit na chyby. :)

Reklama

Vlado
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

02.07.2009 21:24

Nakrajam na kocky, do kastrola dam tak na 2cm vody aby to neprihorelo kym sa pusti prvy tuk. Zo zaciatku to hodinku dusim pod pokrievkou, potom bez pokrievky az kym sa neodpari vsetka voda a pekne sa to skvari. Skvarky vyberiem do takeho bazmeka (lisu) co sa v nom pretlacaju varene zemiaky, v ktorom vylisujem tuk zo skvariek skoro do sucha. Potom tuk prefiltrujem cez tkaninovy filter pre fritezy. Vysledkom je pekny biely tuk.
Vzniknute skvarkove kolaciky chutia psovi :wink:

Pitbul
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

02.07.2009 22:11

Vlado, ti popsal správny postup.
Akurád by-jsem jěště dodal, žě sádlo můžeš i pomlet na maso-mlýnku.
A je potřeba časté míchání.
PS:Pokud vyškvařené sádlo má žlutou, nebo nahnědlou barvu, tak se ti to nejspíš spálilo.
Takže podlejt vodou a míchat a míchat a míchat. :wink:

virginan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

04.07.2009 10:03

Je to ,tak,jak píší kolegové.Vyškvařený tuk musí být pěkně běloučký,prostě se tomu musí člověk věnovat a opravdu míchat.Já vždycky koupím víc kg a škvařím do zásoby,dole v lednici ve sklenicích to vydrží,hodně dlouho.
No a ještě se mi podařilo,přehodit to škvaření na drahou polovičku,protože mně to moc nebaví. :D Sice,jen tu poslední várku,ale snad to příště opět klapne. :wink:

Hadrburg
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

04.07.2009 12:49

Jo tak to máš dobré. U nás škvaření nebaví manželku a ještě jsem u činností okolo kulovnice tak trochu v disidentu.
A ještě, tekuté sádlo bylo žluté, ale když ztuhlo, tak je bílé (ne sice sněhobílé, ale bílé). Je to OK?

Vlado
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

04.07.2009 14:42

Tekute je do zlta, po stuhnuti je biele. Dolezite je to miesat, neprepalit a nakoniec ta filtracia. Bez nej som to mal stale zafarbene rozptylenymi kuskami husteho. Nakoniec to v mafinovej forme odlievam do papierovych kosikov na kolace (neviem ako sa oficialne volaju), po ztuhnuti z nich ide tuk dobre vybrat.

sided
Moderátor
Moderátor

04.07.2009 14:52

Hardburg: prostě jsi to připálil :) výsledný produkt je sice nepoživatelný ale po přefiltrování použitelný na mazání. Lůj musíš nakrájet na malé kousky, trochu podlít pro začátek a p o m a l i č ku škvařit a míchat.

blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník

04.07.2009 15:59

Když už takhle debatujete kolem kvality vyškvařeného loje a sádla, tak byste měli vědět, že není vůbec jednoduché získat prvotřídní, bílý a voňavý tuk. Sádlo se vyškvářelo v velkých litinových hrncích na kamnech. Syrový tuk musel být nakrájený na kousky stejné velikosti. Samotný proces řídila a prováděla nejzkušenější žena v domácnosti, zpravidla paní domu. Byl to také alibismus, pokud se proces nepovede a sádlo bude lehce připálené, nemůže nikoho vinit, jen sama sebe. Sádlo namazané na chleba bylo jednou z hlavních potravin, mnohdy otázka přežití. Míchalo se zvláštní velkou vařečkou zvanou "kopist". A bylo to dost nebezpečné, kdyby litinový hrnec praskl, byl by to pohroma. Proces bylo potřeba ukončit včas, každý chtěl mít krásně usmažené škvarky, ale pak mohlo sádlo rychle přejít do nežádoucí barvy a celoroční práce byla ta tam. Všimněte si, prosím, že i sádlo koupené v obchodě není vždy stejné, rozdíl není nejen ve vůni, ale také v konzistenci - někdy je hladké, někdy spíš hrudkovité. Pro naše potřeby bych volil sádlo hladké, i když nechutná tak dobře, jako to první.
Pokud budete dělat tyhle věci doma, doporučuji velký hrnec se silným dnem a rozhodně NESPĚCHAT, hezky pomaloučku. Vyplatí se vám to.
Spíš, než barva a vůně loje a sádla je důležitější jiná věc. Možná budete se mnou souhlasit v tom, že množství prachu, váhu střely, sílu a průměr flastru a zápalku mohu mít stále stejně navážené, vybrané a vytříděné. Na střelnici jsme se kolegou shodli na tom, že právě kvalita, druh a množství maziva je věc nejvíce proměnná a dost nevyzpytatelná. Pravděpodobně máme každý z nás více či méně jinak namazaný flastr při každé návštěvě střelnice. A tím pádem také jiný úspěch na terči. Stupeň nasycení látky se těžko nějak měří. Mohu odvážit ingredience, mohu mazat v určitou dobu před střelbami,mohu ponechat flatr v mazivu hodinu, den, dva, a mohu do určité míry ovlivnit vymačkání flastru. Ti, kteří začínají, by jistě ocenili informace o tom, jak ovlivní výsledek střelby poměr sádla a loje. Nemusely by být konkrétní, ale principiální. Víc loje vede k tomu a tomu, více sádla se projeví takhle. Začátečník jednou vyždímá flastry do sucha, jindy tam nechá víc maziva, nebo má každý flastr jinak nasáklý. Jistě, každý musí tím trápením projít, než to pochopí, ale proč jim to neulehčit.

Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

05.07.2009 21:47

Zatímco začátečník se hmoždí s flastry, okoralý jedinec si vyhledá takovou střelu buď sférickou, nebo ogivální, kterou pokud možno dlastrovat nemusí :)))
Jinak abych jen nerýpal - pokud máte tenký flastr, který bere málo mazadla, nasypejte prach, dejte ucpávku, žblembtněte porci mazadal a nakonec střelu s flastrem.

Hungry
Moderátor
Moderátor

06.07.2009 9:25

Kentan: Nemusí to být začátečník, ale třeba i střelec, který se snaží střílet co nejpřesněji dle doložených historických postupů...

staM
Moderátor
Moderátor

06.07.2009 10:50

Kentan:
Taky jsou laborace při kterých to bez flastru nejde.

Čím vyšší je použitá teplota při vyškvařování tím víc se musí míchat :lol:
Skoro ideální je k vyškvařování použít zdroj tepla který zajistí rovnoměrný přenos po celé ploše nádoby.Ne jen u dna.Např.laboratorní "topné hnízdo".

hetzer
Častý návštěvník
Častý návštěvník

06.07.2009 13:23

blecha.z: nedelej z toho vedu, rozpoustim pri zabijacce sadlo v kotli kazdy rok a neni to nic sloziteho, hlavni je hlidat teplotu, zvlaste zpocatku.
dulezite je ale i cim bylo prase vykrmeno, treba sadlo z prasat krmenych pouze kukurici odmita ztuhnout

Hungry
Moderátor
Moderátor

06.07.2009 14:49

Hetzer: To, že to děláš každý rok neznamená, že to děláš dobře.;)

Nejlepší je rozpouštět sádlo ve vodní lázni, ale pro časovou náročnost to tak skoro nikdo nedělá...

palicek
Nový uživatel
Nový uživatel

06.07.2009 15:31

Dobry den, zaciatocnik s BP by prosil o radu, minuly tyzden som si kupil u Brymovej (snad ma administrator nenapomenie za reklamu) Ardesu Pursuit XLT Accelerator, moj sen je sice R Kodiak Expr.58/58, ale zatial nanho nemam peniaze, ani skusenosti a na oboznamenie s BP je Ardesa postacujuca, pomer cena/kvalita je OK. Inline flintu som zvolil koli tomu ze je to jedenoduche, lacne a nemam pristup do dielne a k nastrojom na nejake mensie upravy. Na zaciatok skusim strielat gule (12,58 mm, to olovenne zavazie co som kupil je nic moc kvalita, nabuduce radsej objednam gule valcovane). Moja otazka je takato, ako moc maju byt namazane flastre (flastre mam kupene 0.12 mm aj vlastne, hrubsie aj tensie, este presne neviem s akymi mi to bude dobre lietat)? Zopar flastrov som uz namazal a to tak ze na ich povrchu moc maziva neostalo, su mastne ale nie moc, asi tak ako ked by som ich namocil do oleja a prebytocnu mastnotu vymackal. Kedze zijem v Prahe v malom byte (s priatelkou), tak varenie maziva odkladam na neurcito a kupil som lithiovu vazelinu.

blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník

06.07.2009 18:11

Pro: Palicek
Protože jsi koupil lithiovou vazelinu, odpadá ti starost i radost s přípravou flastrů. Mazání tam musí být "nezbytné množství". To znamená, že flastr nesmíš přemazat, ale také nenamazat. Domnívám se, že přesnou odpověď ti nikdo neposkytne, protože to nelze v jednom příspěvku na fóru.
Mohl bys to udělat následujícím způsobem. Dva dny před zamýšlenou střelbou si připrav potřebný počet flastrů. Každý lehce namázni vazelinou. Lehce. Dávej pak jeden flastr na druhý a pak celou hromádku zabal do mikrotenového sáčku. Než půjdeš střílet, budou flastry stejnoměrně prosáklé vazelinou, ale nebudou přemazané. To by mělo stačit.
Tvůj problém není tak mazání, jako síla flastru. Pokud jsem to dobře pochopil, nemáš změřený vývrt v polích ani v drážkách a tedy nevíš, jaký flastr použít. S tím bys měl začít.

PředchozíDalší

Obsah fóra / Zbraně / Black Powder