- Pitbul
- Občasný návštěvník
Re: Mazanie striel pre predovky
to blecha:
Musím s tebou souhlasit. U mazání vazelínou, jsem mněl problém kloudně se trefit na 25m do terče 25x30cm!!.
No a po změně mazání, na 50m kelímek od kafe bez problému.
Hovězí škvarky - to nevím, ale vepřové určitě ptáčkům sypat nebudu
Musím s tebou souhlasit. U mazání vazelínou, jsem mněl problém kloudně se trefit na 25m do terče 25x30cm!!.
No a po změně mazání, na 50m kelímek od kafe bez problému.
Hovězí škvarky - to nevím, ale vepřové určitě ptáčkům sypat nebudu

-
Kentan - Častý návštěvník
Nenechte si nabulíkovat, že lithiovka zhoršuje rozptyl. Na soutěžích (z doby kdy jsem závodil) PePu (vojnu i civil jsem střílel vojnou - prach-ogivál) 97, PePiC (prach-hajzlpapír-koule natvrdo) 97, KřPiC (prach-hajzlpapír-koule natvrdo) 94. No a ten terčík v nicku je letošní puškovej (povedenej
) a můžete v něm hledat 20 ran. Vše mazáno lithiovkou
Jooo kde jsou ty doby, kdy jsem líp viděl......
K tomu, abyste stříleli přesně musíte dávat tolik prachu, kolik hlaveň spotřebuje + ždibec navíc (na ztráty znehodnocením prachu) Pokud dáte málo/moc střílí to špatně. Poznáte to podle soustřelu (počítám, že již máte správnou střelu) a rychlostí. Pokud jsou stabilní, máte k dané střele a hlavni správnou dávku prachu.

Jooo kde jsou ty doby, kdy jsem líp viděl......
K tomu, abyste stříleli přesně musíte dávat tolik prachu, kolik hlaveň spotřebuje + ždibec navíc (na ztráty znehodnocením prachu) Pokud dáte málo/moc střílí to špatně. Poznáte to podle soustřelu (počítám, že již máte správnou střelu) a rychlostí. Pokud jsou stabilní, máte k dané střele a hlavni správnou dávku prachu.
-
bufallo - Častý návštěvník
mazanie je urcite velmi dolezite, ale zase to netreba prehanat...
jeden negativny priklad...
kamos strielal z Frontiera, asi slabsie namazal, pouzival normalnu vazelinu,
zasekol ogival pri nabijani, ked to chcel vybrat, zlomil cerva a nakoniec
to od zlosti odpalil... vysledok, gulu nevystrelilo, ostala na mieste v polke hlavni,
(3 g Vezuvitu) a rozdulo mu hlaven... nakoniec musel odvrtat dutym vrtakom...
zaujimave ale, kadial sa dostali plyny von ked gula ostala na mieste...
neviem, je este mozne strielat s takou hlavnou???
ake mate skusenosti a vedomosti o tomto...

jeden negativny priklad...
kamos strielal z Frontiera, asi slabsie namazal, pouzival normalnu vazelinu,
zasekol ogival pri nabijani, ked to chcel vybrat, zlomil cerva a nakoniec
to od zlosti odpalil... vysledok, gulu nevystrelilo, ostala na mieste v polke hlavni,
(3 g Vezuvitu) a rozdulo mu hlaven... nakoniec musel odvrtat dutym vrtakom...

zaujimave ale, kadial sa dostali plyny von ked gula ostala na mieste...
neviem, je este mozne strielat s takou hlavnou???
ake mate skusenosti a vedomosti o tomto...

- virginan
- Častý návštěvník
Nejlepší vazelína,je moje vařený mazání.Nikdy se nesmí stát a ani nestane,že by nešlo opětovně nabít zlehka.
Hlaveň bych vyměnil.
Hlaveň bych vyměnil.
- PatrikV
Zkrátit hlaveň a udělat z toho karabinu. Dá se říct, že měl z pekla štěstí.
-
No to k čemu došlo má prosté vysvětlení. Protože v laufu bylo hodně místa, prach hořel relativně pomalu, část pynů odcházela pistonem, část zdeformovala hlaveň, odešla kolem střely, která se nestačila rozject a když se rozjela, byl už tlak plynů tak malej, že ji stačil akorát pevně zaseknout do napekláho sajrajtu. Co neodešlo předem, odešlo opět pistonem. Takovej lauf by mohl dál používat někdo, kdo se těší na nový protézy. Nikdo bez defektoskopie nemůže vědět, co to udělalo s jeho strukturou.
- PatrikV
To zkrácení bylo myšleno jako sranda, předpokládám, že by nikdo frontiera takhle nezničil.
Naposledy upravil PatrikV dne 01.06.2009 21:52, celkově upraveno 1
-
ja si tiez myslim ze skratit Frontiera by bolo nekrestanske barbarstvo...
najme ked je bublina asi v polke hlavni, ostala by asi 40 centimetrova hlaven...
vraj to chce vyskusat a ist si vystrelit aj s takej hlavne...
neni to velmi rozdute, pohmatom ale citit hrcu tak v dlzke 5 cm...
teraz tyzden som mimo, tak potom ked budem s nim, budem referovat ako
pochodil na strelnici... neda na moje varovania...
zistoval som, nova hlaven hola, 4,5 a kompletka stoji 6,5 ceskych...
podla mna sa ta bublina bude stale zvetsovat pri strelbe...
az kym nerozkvitne...
BP: vydutie hlavne je trosku OT...ne?
najme ked je bublina asi v polke hlavni, ostala by asi 40 centimetrova hlaven...
vraj to chce vyskusat a ist si vystrelit aj s takej hlavne...
neni to velmi rozdute, pohmatom ale citit hrcu tak v dlzke 5 cm...
teraz tyzden som mimo, tak potom ked budem s nim, budem referovat ako
pochodil na strelnici... neda na moje varovania...
zistoval som, nova hlaven hola, 4,5 a kompletka stoji 6,5 ceskych...
podla mna sa ta bublina bude stale zvetsovat pri strelbe...
az kym nerozkvitne...
BP: vydutie hlavne je trosku OT...ne?
-
blecha.z - Častý návštěvník
Použití vazeliny nevede ke špatným výsledkům ve střelbě, ale je potřeba nalézt vhodnou navážku prachu. Já jsem si ověřoval, jak bude vypadat nabíjení flastru mazaného lithiovou vazelinou. Byl jsem spokojený - čistota nabíjení, snadnost a stav hlavně byl lepší, než při použití sádlo+lůj. Soustřel byl horší. Dalším střílením jsem si ověřil, jestli se změní soustřel použitím sádlo+lůj při zachování navážky. Byl lepší. Zůstanu u loje a sádla, aspoň prozatím. Budu testovat novou látku na flastr, kterou jsem dlouho hledal, takže ostatní komponenty musí být striktně zachovány.
-
k rozdutiu hlavne, len som chcel podotknut ze k co sa moze stat ked sa pouzije nespravne mazivo, teda zasekne ti gulu pri nabijani do hlavne... to ze ju niekto vystreli, to uz je jeho problem a dosledok aj pouzitia nespravneho maziva...
- virginan
- Častý návštěvník
Výběr vhodného mazání,považuju za Alfu a Omegu černoprachýho střílení.Bez čistý hlavně,to prostě nestřílí přesně a ani to nejde nabíjet.Můžete vymejšel laborace,střely,flastry atd. ,jak chcete a stejně to bude všechno k ničemu.
Už jsem to tady psal několikrát.Nemám problém,ani s vagonem střeliva,jen ho mít.

Už jsem to tady psal několikrát.Nemám problém,ani s vagonem střeliva,jen ho mít.

-
Ahoj. Ano, je to tak. Důsledek nevhodného mazání vede k částečnému nabití koule a možnému problému. Právě ta lithiová vazelina byla schopná změkčit špínu po výstřelu a každé další nabití ty zbytky stáhlo. Připadlo mně, že po té lithiovce bylo na stěnách hlavně málo zplodin, nabití bylo až na dno bez přílišného tlaku na nabiják. Kdežto u sádla a loje se musel nabiják razantněji dorazit a hlídat rysku nabití. Ale chtělo by to důkladnější testy, možná na to dojde v budoucnu.Třeba někdo na fóru s tímto typem vazeliny zkušenosti má (Grasa Molibgras EP-2 NLGI-2). Možná by šlo zlepšit vlastnosti loje přidáním kapky vazeliny...
Další věc je množství tuku ve flastru, to je taky široká kapitola a má přímý důsledek na výsledku v terči.
Další věc je množství tuku ve flastru, to je taky široká kapitola a má přímý důsledek na výsledku v terči.
-
Po Lithiovce je hlaveň úplně čistá. Z toho tedy vyplývá, že si můžem dovolit nabíjet kouli natvrdo do drážek a nebo oproti mazivu lůj-sádlo dát tlustší flastr (se stejnou koulí). Výborně se nabíjejí střely typu Maxiball, kterí se v oblasti hlavičky zařezávají do drážek již při nabíjení.
Navíc pokud mažete vazelínou CASTROL LMX můžete po návštěvě střelnice před odjezdem domů zbytkem cvičně promazat kulové čepy svého Mercedesu.
PS: ten lůj bych neupravoval Lithiovkou ale ricínovým olejem.
Navíc pokud mažete vazelínou CASTROL LMX můžete po návštěvě střelnice před odjezdem domů zbytkem cvičně promazat kulové čepy svého Mercedesu.
PS: ten lůj bych neupravoval Lithiovkou ale ricínovým olejem.
-
Chystal jsem si flastry na střelby a tak jsem vyzkoušel rozpustit lithiovku v horké směsi loje a sádla. Nefunguje to. Vazelina se nerozpustila, jen se rozpadla na stovky malých drobečků. Teprve intenzivní míchání klacíkem pomohlo. Směs je na omak "mazivější". Ale abych měl informace kompletní, vyzkouším to v praxi. Někomu se možná výsledky budou hodit.
- virginan
- Častý návštěvník
Protože,v dobách minulých,lithiovka,žádná neexistovala a přesto jim to střílelo,bych,žádnou vazelínu nepoužil.Taky jsem rád čistej.Psal jsem něco podobnýho v tématu perkusní revolver.
Běžná dávka munice vojáka za am.obč.války,bylo 60 ks polonábojů.Kdyby nepoužívali,kvalitní mazání,tak by to,asi těžko nabíjeli.
Jinak,chápu,že někomu vyhovuje vazelína atd.Pouze píšu svůj názor.
Běžná dávka munice vojáka za am.obč.války,bylo 60 ks polonábojů.Kdyby nepoužívali,kvalitní mazání,tak by to,asi těžko nabíjeli.
Jinak,chápu,že někomu vyhovuje vazelína atd.Pouze píšu svůj názor.
-
Seveřani za občanský války fasovali minimálně půlku munice podkaliberní - do .58 kouli .54, právě z důvodu zapékání laufu a pomalého nabíjení. Mělo se to používat na rychlostřelbu na krátké vzdálenosti. Čet jsem to v knížce věnovaný Gettysburgu. Tak to asi s tím jejich mazáním extra slavný nebylo, jestli knížka nekecá 

-
Směs hovězího loje a sádla se mně za tu dobu, co střílím předovku, osvědčila. Každý pokus odbočit se vymstil. Potřebuji se dopátrat všech procesů, které probíhají v hlavni, abych pokročil dál. K tomu mně slouží i tyto pokusy s mazáním. Proč třeba při použití lithiovky nezůstane v hlavni tolik zplodin hoření, jako ze směsi sádla a loje. Nebo co přidat do loje a sádla, aby to fungovalo stejně jako při mazání lithiovkou. Včelí vosk mně nefungoval. A v tom hledání je ten půvab střílení s předovkou.
- virginan
- Častý návštěvník
Jo,to jsem čet a nejen to.Mám mazání na základě "dobovýho" receptu a prostě to funguje naprosto perfektně.
S Miniovkama v Richmondu 58,jsem to poprvé doladil k plný spokojenosti.Nevidím,žádný důvod používat menší průměr střely.
Vystřílet 60 dávek za sebou je brnkačka,takže si spíš myslím,že je chyba v překladu a nebo si to autor trochu vylepšil,nebo to může být i pravda,já tam tenkrát nebyl.
A blbostí,či nepřesností jsem čet už hodně.
To: Blecha-parafín.Základ hovězí lůj,sádlo okrajově,nebo vůbec,jak do čeho,myslím zbraň.
S Miniovkama v Richmondu 58,jsem to poprvé doladil k plný spokojenosti.Nevidím,žádný důvod používat menší průměr střely.
Vystřílet 60 dávek za sebou je brnkačka,takže si spíš myslím,že je chyba v překladu a nebo si to autor trochu vylepšil,nebo to může být i pravda,já tam tenkrát nebyl.

A blbostí,či nepřesností jsem čet už hodně.
To: Blecha-parafín.Základ hovězí lůj,sádlo okrajově,nebo vůbec,jak do čeho,myslím zbraň.
-
Black Powder - Moderátor
virginan:
Plne suhlasim s Tebou, mam tie iste skusenosti. Zacinal som vazelinou ale ked som si nasiel na americkej stranke dobovy recept, na skusku som si spravil 2kg maziva a dodnes ho pouzivam. Nerobim receptury na zimu a teplo, stale mam to iste zlozenie, aj ked som mal nutkanie ho menit, spravil som na skusku do krabicky od diaboliek rozne hustoty, nakoniec som zostal pri klasike. Pouzivam to iste mazivo do Undehammerky pusky, aj na flastre do Barlowa, aj na strely pre Starr, ale aj do Sharpsky do hilzne pod strelu. Neobmedzene mnozstvo vystrelov bez cistenia pocas strelby, presnost stale zachovana. Dnes dokonca testovane na cal.32 gulka + flaster, bez cistenia 30 ran, nebolo viac gul.
Plne suhlasim s Tebou, mam tie iste skusenosti. Zacinal som vazelinou ale ked som si nasiel na americkej stranke dobovy recept, na skusku som si spravil 2kg maziva a dodnes ho pouzivam. Nerobim receptury na zimu a teplo, stale mam to iste zlozenie, aj ked som mal nutkanie ho menit, spravil som na skusku do krabicky od diaboliek rozne hustoty, nakoniec som zostal pri klasike. Pouzivam to iste mazivo do Undehammerky pusky, aj na flastre do Barlowa, aj na strely pre Starr, ale aj do Sharpsky do hilzne pod strelu. Neobmedzene mnozstvo vystrelov bez cistenia pocas strelby, presnost stale zachovana. Dnes dokonca testovane na cal.32 gulka + flaster, bez cistenia 30 ran, nebolo viac gul.
- virginan
- Častý návštěvník
Tak jest.Já to ještě používám do černoprachých jednotných nábojů,pod střelu.
Taky jsem zkoušel "laborovat" a taky jsem se vrátil k tomu původnímu a zůstanu u něj.
Taky jsem zkoušel "laborovat" a taky jsem se vrátil k tomu původnímu a zůstanu u něj.
Obsah fóra / Zbraně / Black Powder