- virginan
- Častý návštěvník
to blecha .z
Ano,musí se to udělat správně.Je celá řada receptur a každému vyhovuje,něco jiného.Já mám hlavní komponenty hovězí lůj a parafín.
Ne,ze svíčky,tam ho moc není,ale v začátcích jsem svíčku používal a taky to fungovalo.Pak vepřový sádlo a včelí vosk.Dělám cartridge,tak to nesmí být řídké,abych nebyl upatlanej.
To udělátko na mazání střel mám v katalogu staršího data.Vím, o co jde.
Mám to i na videkazetě od Pedersoliho,dostal jsem ji k pušce.Je to fofr a tomu chlapíkovi ,co to předváděl to šlo.
Udělat by se to učitě nechalo.
Jak mažu střely já,jsem tu už někde psal.
Ne,ze svíčky,tam ho moc není,ale v začátcích jsem svíčku používal a taky to fungovalo.Pak vepřový sádlo a včelí vosk.Dělám cartridge,tak to nesmí být řídké,abych nebyl upatlanej.
To udělátko na mazání střel mám v katalogu staršího data.Vím, o co jde.
Mám to i na videkazetě od Pedersoliho,dostal jsem ji k pušce.Je to fofr a tomu chlapíkovi ,co to předváděl to šlo.
Udělat by se to učitě nechalo.
Jak mažu střely já,jsem tu už někde psal.
- Vlado
- Občasný návštěvník
-
Black Powder - Moderátor
-
bufallo - Častý návštěvník
- virginan
- Častý návštěvník
- Hand
- Pravidelný návštěvník
-
Kentan - Častý návštěvník
-
Black Powder - Moderátor
- Hand
- Pravidelný návštěvník
-
Black Powder - Moderátor
No, tak ten tekuty by som nejako neodporucal. Kamarat nieco podobne pouziva na prebijane naboje olovom do 357mag. Na BP potrebujes toho mazacieho materialu viac, aby sa vrstva natiahla na cely vyvrt a spalene zvysky prachu ostaly nalepene na mazive a nie napecene na vyvrte.
Ale ak mas k tomu tekutemu Aloxu pristup, tak vyskusaj.
Ale ak mas k tomu tekutemu Aloxu pristup, tak vyskusaj.
-
Kentan - Častý návštěvník
-
staM - Moderátor
-
Hungry - Moderátor
Kdepak pánové. Liquid Alox na černý prach NEFUNGUJE. Není na něj určen. Že by existovala nějaká verze na černý prach, to jsem neslyšel. Já ho používám na náboje, co přebíjím a spokojenost. Ale černý prach potřebuje mazadlo ve větším množství,než jakého je možné aplikovat L.aloxu a hlavně nevysichajícího... Splodin je totiž hodně a jsou suché, je třeba je zvlhčit...
-
jiml - Pravidelný návštěvník
Tak, tak, jak píše mistr Hungry, firma Lee, nevyrábí žádný lubrikant vhodný pro střely do předovek. Tedy ani žádný "Beeswax mix", jak je o několik příspěvků výše uvedeno. Lee vyrábí pouze dva druhy mazadel: Liquid Alox Bullet Lubricant, jeho použití popsal Hungry, já bych jen doplnil, že je určen pro střely s mikrodrážkamy, ale nic pro předovky. Další mazadlo, je Resizing Lubricant, to je určeno pro mazání nábojnic při přebíjení, takže opět nic pro předovky, no a tím výčet sortimentu Lee, v této disciplíně končí. 

- Hand
- Pravidelný návštěvník
-
Jim11 - Častý návštěvník
Re: Jak nabíjíte předovky?
Hadrburg: Blecha a já ho kupujem v syrovým stavu ve formě odřezků přímo na jatkách. Tedy hovězí, pak to doma vyškvaříme, škvarky jsou pro ptáky v zimě. Cena je symbolická, kolem desetikačky za kilo.
-
blecha.z - Častý návštěvník
Jak už bylo řečeno, předovky se mazaly různými mazadly, ale také hovězím lojem a sádlem. Sádlo samotné je "krátké". Hovězí lůj taje až při vyšší teplotě a lépe maže.
S Jimem si jednou za rok zajedeme na jatka a za symbolickou cenu koupíme tašku syrového loje. Ten se doma nakrájí na kostky stejně veliké a ve velkém hrnci škvaří. Kdo to nezná, tak opatrně! Na spodek hrnce se nalije trocha vody, asi jeden centimetr, tak na zakrytí dna. Za stálého míchání se lůj smaží, voda se vypaří a postupně se uvolňuje tuk. Musí se stále míchat, aby se to nepřipálilo. Ke konci zůstávají hovězí škvarky a tuk. Ten se opatrně naběračkou stáhne a nalije do vhodných nádob, kde se uskladní. Škvarky se dříve jedly (krásně voní), dnes je dáváme v zimě ptactvu, jak napsal Jim.
Jelení lůj na rty bych raději nepoužil, ale to mluvím za sebe. Sádlo a lůj na mazání nemá chybu.
S Jimem si jednou za rok zajedeme na jatka a za symbolickou cenu koupíme tašku syrového loje. Ten se doma nakrájí na kostky stejně veliké a ve velkém hrnci škvaří. Kdo to nezná, tak opatrně! Na spodek hrnce se nalije trocha vody, asi jeden centimetr, tak na zakrytí dna. Za stálého míchání se lůj smaží, voda se vypaří a postupně se uvolňuje tuk. Musí se stále míchat, aby se to nepřipálilo. Ke konci zůstávají hovězí škvarky a tuk. Ten se opatrně naběračkou stáhne a nalije do vhodných nádob, kde se uskladní. Škvarky se dříve jedly (krásně voní), dnes je dáváme v zimě ptactvu, jak napsal Jim.
Jelení lůj na rty bych raději nepoužil, ale to mluvím za sebe. Sádlo a lůj na mazání nemá chybu.
-
blecha.z - Častý návštěvník
Ještě něco o mazání. Staří mazáci to znají, je to spíš pro nás začátečníky.
Testoval jsem nástřel s mazáním lithiovou vazelinou, jak jsem nedávno psal. Soustřel byl cca deset centimetrů. Byl jsem zvědavý, co to udělá, při zachování všech ostatních komponent, při použití sádla a loje. Byl jsem to dnes vyzkoušet, soustřel se stáhnul o polovinu. Proč tomu tak je, nedokážu relevantně odpovědět, snad je nižší tlak u lithiovky, protože lépe maže. Ale zatím to nevím.
Testoval jsem nástřel s mazáním lithiovou vazelinou, jak jsem nedávno psal. Soustřel byl cca deset centimetrů. Byl jsem zvědavý, co to udělá, při zachování všech ostatních komponent, při použití sádla a loje. Byl jsem to dnes vyzkoušet, soustřel se stáhnul o polovinu. Proč tomu tak je, nedokážu relevantně odpovědět, snad je nižší tlak u lithiovky, protože lépe maže. Ale zatím to nevím.
- Hadrburg
- Pravidelný návštěvník
Re: Mazanie striel pre predovky
Máte někdo zkušenosti s puškou Pedersoli Pennsylvania?
Je dost dlouhá. Bude to pro přesnost výhoda nebo bude problém s mazáním a bude to nevýhodou?
Je dost dlouhá. Bude to pro přesnost výhoda nebo bude problém s mazáním a bude to nevýhodou?
-
Hungry - Moderátor
Re: Mazanie striel pre predovky
Mi se dlouhé předovky moc neosvědčily. S mazáním je to jiné, než u krátkých laufů. Vyžadují tlustší flaster a menší kuli. S přesností si nezadají...
Obsah fóra / Zbraně / Black Powder