-
RMP - Častý návštěvník
Re: Přesné zbraně
Tak jsem dnes svou CZ527 otestoval s „novou“ spouští, rozumějte tedy se spouští nově (a věřme že správně) seřízenou (velmi krátký, takřka bodový chod, odpor cca 1,2 kg). Spouštění se mi jeví dobré, tentokrát jsem s jistotou vnímal okamžik spuštění a nemyslím, že bych nějak strhával (při pokusech naprázdno (resp. s již vystřelenými nábojnicemi) se při spuštění zaměření ani nehne). Je to o chlup lepší, než před úpravou, ale stále nejsem spokojen.
Tady jsou zachyceny ty nežádoucí úlety na jinak průměrných terčích, střela 69grs (připomínám, že se jedná o ráži .223 Rem na 100m, vpředu harrisky, vzadu pažba klasicky držena rukou (ruka podložená pytlíkem rýže). Schválně se na to mrkněte, a poraďte, v čem vidíte chyby:

Pokaždé to pokazí nějaká ulétlá potvora…
(U toho levého terče jsem si vědom, že mezi těmi hezkými dvojstřely jsem přehmátl v uchopení pažby)
Pro ilustraci jsou zde starší výsledky s 52 grs střelou:

(co terčík, to různá navážka, proto ten zmatek)
Jak je vidět, s tou 52grs střelou to střílelo lépe, ale přece jenom bych rád zkrotil i tu 69grs, ten 9“twist by to snad měl zvládat. Je mi jasné, že to je v podstatě lovecká flinta, takže zázraky si neslibuji, ale přesto tuším, že nějaká rezerva tam je. Teď jde o to, kde ji hledat…
(terčíky mají průměr 2", bílé vnitřky 1")
Tady jsou zachyceny ty nežádoucí úlety na jinak průměrných terčích, střela 69grs (připomínám, že se jedná o ráži .223 Rem na 100m, vpředu harrisky, vzadu pažba klasicky držena rukou (ruka podložená pytlíkem rýže). Schválně se na to mrkněte, a poraďte, v čem vidíte chyby:

Pokaždé to pokazí nějaká ulétlá potvora…
(U toho levého terče jsem si vědom, že mezi těmi hezkými dvojstřely jsem přehmátl v uchopení pažby)
Pro ilustraci jsou zde starší výsledky s 52 grs střelou:

(co terčík, to různá navážka, proto ten zmatek)
Jak je vidět, s tou 52grs střelou to střílelo lépe, ale přece jenom bych rád zkrotil i tu 69grs, ten 9“twist by to snad měl zvládat. Je mi jasné, že to je v podstatě lovecká flinta, takže zázraky si neslibuji, ale přesto tuším, že nějaká rezerva tam je. Teď jde o to, kde ji hledat…
(terčíky mají průměr 2", bílé vnitřky 1")
-
RMP - Častý návštěvník
No, tak, kolegové, poraďte! Věřím, že někdo z Vás je schopen při pohledu na ty terčíky odhadnout, že je to třeba blbé spouštění, blbě držená flinta, špatně udělaný náboj, nebo třeba jiný detail (jak už jsem se ptal v přebíjení - třeba zápalka? (používám Winchester SR)).
Že je v tom blbý střelec, to vcelku vím, ale potřeboval bych zjistit, na kterou část té blbosti se nejvíce zaměřit :o)
Mým přáním je dostat se s tou flintou a s 69gr střelou stabilně tak na 0,5 MOA. Z toho plyne další dotaz - postačuje mi na to osazovací matrice LEE, nebo by to chtělo jinou? (Sorry, že se neptám v přebíjení, ale myslím, že to má vazbu na výše uvedené).
Že je v tom blbý střelec, to vcelku vím, ale potřeboval bych zjistit, na kterou část té blbosti se nejvíce zaměřit :o)
Mým přáním je dostat se s tou flintou a s 69gr střelou stabilně tak na 0,5 MOA. Z toho plyne další dotaz - postačuje mi na to osazovací matrice LEE, nebo by to chtělo jinou? (Sorry, že se neptám v přebíjení, ale myslím, že to má vazbu na výše uvedené).
-
Balda - Častý návštěvník
Neni chyba třeba v navážce prachu
Na Nosler 69gr. střelu udavá Accurate max. 23,7gr. a tvoje navážka je 24,5gr.

Na Nosler 69gr. střelu udavá Accurate max. 23,7gr. a tvoje navážka je 24,5gr.
-
RMP - Častý návštěvník
Balda: no tohle je otázka, kterou jsme spolu už diskutovali dříve. Když si na netu najdeš katalog ACCURATE, tak jsou tam několikery tabulky pro tentýž prach, a mimo jiné "NRA CARTRIDGES" (a tuto tabulku má např.Leitner ve své knize o přebíjení), kde jsou max. hodnoty podstatně jiné, než ty, co jsi mi posílal ze svého katalogu. Při koupi prachu jsem to raději konsultoval s p.Soukupem (centrum "Anděl"), a ten mne ujistil jednak o bezpečnosti uvedených hodnot, a dále se se mnou podělil o rozpětí hodnot, se kterými dělá své náboje. Uvádět to tady nechci, přece jen to asi bude jeho now-how, ale mohu jen říci, že se rozhodně nepohybuji u maxima Soukupem potvrzené bezpečné laborace. Nějaké známky příliš vysokého tlaku jsem nezaznamenal, ani hlukem, ani rázem, ani třeba kolem otisku na zápalce.(Ačkoli asi bych to měl vzít někam na hradla, jestli už to není příliš rychlé)
-
RMP - Častý návštěvník
Ještě zde chci poděkovat Aresovi a Shivovi za příspěvky v soukromé poště. (Je to natolik obsažné, že by tím veřejná debata nejspíše zaběhla do přílišných detailů)
-
lovec_1 - Častý návštěvník
To je trosku skoda,verim ze by to bolo pre viaerych prinosne.
- Turbi
- Pravidelný návštěvník
lovec pravdu vravis , Shiva sa zasluzil o zmensenie rozptylov vela vela cechom a slovakom
mozno aj inym zahranicnym strelcom 

-
SW_FOX - Grafoman
Jo a taky dovede pěkně zkazit den, když máš pocit že jsi dobře nastřílel, a on ti pak pošle svoji nástřelku 

-
Phantom - Častý návštěvník
RMP píše:Mým přáním je dostat se s tou flintou a s 69gr střelou stabilně tak na 0,5 MOA. Z toho plyne další dotaz - postačuje mi na to osazovací matrice LEE, nebo by to chtělo jinou? (Sorry, že se neptám v přebíjení, ale myslím, že to má vazbu na výše uvedené).
Já jsem si na to koupil mikrometrickou matrici RCBS Competition seater (cca 80USD) - vevnitř "plave" kroužek, který se stará o souosost střely a nábojnice, mikrometricky nastavuješ hloubku usazení střely po 0,001". Střela se do matrice vkládá bočním "okénkem" - obrázek RCBS
-
RMP - Častý návštěvník
Jo, jo, už jsem pár věcí jsem na základě získaných rad pozměnil:
Osazuju to v matrici Forster(rovněž mikrometr), což je mj. příjemné i při změně délky náboje, jak už jsem vyzkoušel. Změnil jsem zápalku na Federal 205, střelu na Sierru (Noslery mi beztak došly) a udělal dvoje testy, které docela zřetelně ukázaly nejpřesnější navážku a poté i délku střely v daném rozpětí*.
Teď to v 6 skupinách ze 6 po pěti ranách dává rozptyl tří ran 9mm, čtvrtá je tak okolo 15-20mm, ale pátá (tedy nikoli pátá v pořadí, prostě jedna z 5) zase uletí tak 25-35mm někam do hajzlu... A fakt si už jsem téměř jist, že to nestrhávám.
*ALE - proč zmiňuji rozpětí navážek (vážím samozejmě ručně na mechanice, jsou znát už tak 3 přisypaná zrnka, takže se mi nezdá, že by zde byl problém). Na těch nových zápalkách je všude zřetelně vidět obtečení zápalníku materiálem zápalky. Na těch winchesterech to viděn nebylo, možná jsou tvrdší, nevím. Ale řekl bych, že to bude vysoký tlak, a tedy Balda má pravdu. Pro příště se vykašlu na tabulky z Leitnerovy knížky, a použiju ten katalogový standard ahlavně konečně vypůjčím i hradla. Pokud napomůže ani toto, pak vyměním i ten prach ACC 2460 a holt si ještě skoro plnou flašku nechám na nepřesné střílení ve stoje a v kleče.
Osazuju to v matrici Forster(rovněž mikrometr), což je mj. příjemné i při změně délky náboje, jak už jsem vyzkoušel. Změnil jsem zápalku na Federal 205, střelu na Sierru (Noslery mi beztak došly) a udělal dvoje testy, které docela zřetelně ukázaly nejpřesnější navážku a poté i délku střely v daném rozpětí*.
Teď to v 6 skupinách ze 6 po pěti ranách dává rozptyl tří ran 9mm, čtvrtá je tak okolo 15-20mm, ale pátá (tedy nikoli pátá v pořadí, prostě jedna z 5) zase uletí tak 25-35mm někam do hajzlu... A fakt si už jsem téměř jist, že to nestrhávám.
*ALE - proč zmiňuji rozpětí navážek (vážím samozejmě ručně na mechanice, jsou znát už tak 3 přisypaná zrnka, takže se mi nezdá, že by zde byl problém). Na těch nových zápalkách je všude zřetelně vidět obtečení zápalníku materiálem zápalky. Na těch winchesterech to viděn nebylo, možná jsou tvrdší, nevím. Ale řekl bych, že to bude vysoký tlak, a tedy Balda má pravdu. Pro příště se vykašlu na tabulky z Leitnerovy knížky, a použiju ten katalogový standard ahlavně konečně vypůjčím i hradla. Pokud napomůže ani toto, pak vyměním i ten prach ACC 2460 a holt si ještě skoro plnou flašku nechám na nepřesné střílení ve stoje a v kleče.
- ARES
- Častý návštěvník
POZOR! Obtečení zápalníku materiálem zápalky nemusí být nezbytně důsledek vysokých tlaků. Může to být kombinace měkká zápalka + větší vůle zápalník čelo závěru (u fabrikových zbraní poměrně běžná záležitost). Je potřeba se podívat na to, jestli jsou zápalky zplacatěné a jestli se ti na hlavě nábojnice obtiskuje díra vyhazovače. Nemůžeš posuzovat zvětšené tlaky jen podle jednoho z možných projevů.
BTW: tlaky při stejné navážce se mění s hloubkou usazení střely (změna spalovacího prostoru) a tím jak je střela daleko od vývrtu (síla vtláčení střely do vývrtu a její průběh)
BTW: tlaky při stejné navážce se mění s hloubkou usazení střely (změna spalovacího prostoru) a tím jak je střela daleko od vývrtu (síla vtláčení střely do vývrtu a její průběh)
- Shiva
- Častý návštěvník
jj
a zmena OAL do + obnasi dost velky narust tlaku bez nejakeho markantniho navyseni rychlosti.
a zmena OAL do + obnasi dost velky narust tlaku bez nejakeho markantniho navyseni rychlosti.
-
RMP - Častý návštěvník
Což méně prostoru=vyšší tlak, to je zřejmé. ale zarazilo mne, že je to patrné na celé zkušební várce, bez ohledu na délku, tj. jeví se mi to celé hozené nahoru. Samozřejmě, nechci z toho dělat drama, asi to není v takové úrovni, že by to to třeba bylo nebezpečné, ale je fakt, že podobný znak jsem doposud nikdy na žádné zápalce ze svého náboje neviděl.
Ostatně - jak se na terči projevuje příliš natlakovaný náboj - tedy potažmo příliš rychlá střela? Nebudou to právě ty podivné úlety?
Ostatně - jak se na terči projevuje příliš natlakovaný náboj - tedy potažmo příliš rychlá střela? Nebudou to právě ty podivné úlety?
-
RMP - Častý návštěvník
Tedy - co to říkám. Tlak se naopak zvyšuje s větším prostorem?! (reaguji na Shivovo +)
- Shiva
- Častý návštěvník
to jsme si nerozumeli. mluvime o prodlouzeni OAL v ramci 0.05-0.15mm od otisku drazek do drazek. Prostor vznikly v nabojnici povystrcenim strely o tak malou hodnotu, nebude mit tak velky vliv na narust tlaku. Ale to je jen muj nazor.
dokud nestrilis pres hradla abys mohl opravdu sledovat rychlosti u tech flyers, tak jsou to stale jen dohady.
vysoke tlaky bezpecne poznas
ver mi. kdyz suksesivne strilis od slabsich az po silnejsi navazky tak citis jak se flinta chova, jak ti jde odemykat zaver a nabojnice vyndavat.
ale ja bez udaju z QL a hradel nestrilim.
dokud nestrilis pres hradla abys mohl opravdu sledovat rychlosti u tech flyers, tak jsou to stale jen dohady.
vysoke tlaky bezpecne poznas

ale ja bez udaju z QL a hradel nestrilim.
-
RMP - Častý návštěvník
Tak to nechci zakřiknout, ale zdá se to na dobré cestě. A podle všeho se potvrzuje ta Baldova teorie o předimensované navážce. Dnes jsem vyzkoušel zcela jiné (slabší) navážky, odpovídající standardní tabulce (tedy žádné "NRA Cartridges"), a je to docela jiné. Vše spolehlivě sub MOA (6 různých navážek), 4rány pokaždé do 15mm(středy), nejlepší serie 5x19mm. Bohužel, opět jsem se musel obejít bez těch hradel, ale snad už to příště klapne. Co je však hlavní, nejsou tam žádné záhadné úlety.
A rovněž jsem postřehl, že ten otisk kolem zápalníku je při těch slabých navážkách opravdu jiný, oproti ostrému přetékajícímu kráteru (minulé navážky) je to důlek s tupými okraji (a to ve všech případech).
Takže:
a) Když něco Balda řekne, tak se vyplatí tomu věřit (taktéž Shiva, Ares i jiní, ale nic naplat, s těmi tabulkami mne první popíchl Balda :o)
b) Leitnerova kniha "Přebíjení střeliva" mi byla dobrou učebnicí v mých přebíječských začátcích, ale v knize uváděné tabulky prachu Accurate nejsou všeobecně platné, a chce to raději originál katalogy. (A taky už aby nějakou knihu vydal Shiva)
c) Dnešní výsledky beru s rezervou, jásat začnu, až budou na 100%opakovatelné a ještě až chytnu délku náboje.
A rovněž jsem postřehl, že ten otisk kolem zápalníku je při těch slabých navážkách opravdu jiný, oproti ostrému přetékajícímu kráteru (minulé navážky) je to důlek s tupými okraji (a to ve všech případech).
Takže:
a) Když něco Balda řekne, tak se vyplatí tomu věřit (taktéž Shiva, Ares i jiní, ale nic naplat, s těmi tabulkami mne první popíchl Balda :o)
b) Leitnerova kniha "Přebíjení střeliva" mi byla dobrou učebnicí v mých přebíječských začátcích, ale v knize uváděné tabulky prachu Accurate nejsou všeobecně platné, a chce to raději originál katalogy. (A taky už aby nějakou knihu vydal Shiva)
c) Dnešní výsledky beru s rezervou, jásat začnu, až budou na 100%opakovatelné a ještě až chytnu délku náboje.
-
RMP - Častý návštěvník
Tak takto to vypadá :

(ta položka uprostřed spodní řady (označená vykřičníkem) jsou zcela zjevně střelecké chyby, a byl jsem si jich vědom dříve, než díry v terči. Tu ránu vlevo jsem zmáčkl v krátkodobém pominutí smyslů (pořád ještě jsem se k pušce uveleboval), a tu druhou jsem následně utrhl v přehnané opatrnosti :o)
Co na to říkáte? Jsem opatrně spokojený, rozhodně je to pokrok. Připomínám, že jde o ráži .223Rem, takže to nejsou velké díry daleko od sebe, ale malé díry blízko :o) Bílý kroužek má průměr 1", střed zásahů v mm je připsán pod terčíky. Vzdálenost 100m, 6 různých laborací. (Pokud se vám to blbě zobrazuje, tak rozptyly středů pětiranových položek jsou 15, 14, 22,18,(neměřeno),20mm).
Mile mne překvapilo, že na rozdíl od těch předimensovaných navážek, které jsem nedávno ještě používal, se tyto slabší jeví jako vcelku málo háklivé na odchylku v množství prachu.
Když to takto bude stabilně, budu skoro spokojen. Více od flinty ani nečekám (ostatně je to v podstatě běžná lovecká záležitost, žádný BR kus), ale přesto - kam byste radili nasměrovat další pokusy o zlepšení?(Nemluvím o lidské chybě a nutnosti tréningu, to je jasné, mám na mysli technické aspekty, tj. ladění náboje).

(ta položka uprostřed spodní řady (označená vykřičníkem) jsou zcela zjevně střelecké chyby, a byl jsem si jich vědom dříve, než díry v terči. Tu ránu vlevo jsem zmáčkl v krátkodobém pominutí smyslů (pořád ještě jsem se k pušce uveleboval), a tu druhou jsem následně utrhl v přehnané opatrnosti :o)
Co na to říkáte? Jsem opatrně spokojený, rozhodně je to pokrok. Připomínám, že jde o ráži .223Rem, takže to nejsou velké díry daleko od sebe, ale malé díry blízko :o) Bílý kroužek má průměr 1", střed zásahů v mm je připsán pod terčíky. Vzdálenost 100m, 6 různých laborací. (Pokud se vám to blbě zobrazuje, tak rozptyly středů pětiranových položek jsou 15, 14, 22,18,(neměřeno),20mm).
Mile mne překvapilo, že na rozdíl od těch předimensovaných navážek, které jsem nedávno ještě používal, se tyto slabší jeví jako vcelku málo háklivé na odchylku v množství prachu.
Když to takto bude stabilně, budu skoro spokojen. Více od flinty ani nečekám (ostatně je to v podstatě běžná lovecká záležitost, žádný BR kus), ale přesto - kam byste radili nasměrovat další pokusy o zlepšení?(Nemluvím o lidské chybě a nutnosti tréningu, to je jasné, mám na mysli technické aspekty, tj. ladění náboje).
-
RMP - Častý návštěvník
V dohledné době se možná dostanu na třístovku střelnici, paráda! Už se těším na ty mindráky, co si odtamtud přivezu :o)
-
Kall - Příspěvky: 2286
je lepší jet rovnou na nějakej závod, v treningu trefíš mnohem líp než v závodě...........
-
RMP - Častý návštěvník
Což o to, uvědomuju si to. Ale nemám čas a možnosti závody objíždět.
Obsah fóra / Dlouhé zbraně / Sportovní a lovecké