-
tom - Častý návštěvník
Přesné zbraně
Co ovlivňuje přesnost zbraně? Je to dáno jenom kvalitou hlavně a uložením v pažbě, nebo se na tom podílí i závěr?
- Shiva
- Častý návštěvník
Zbraň je jeden komplet komponentu, které jsou odborně poskládany. Můžeš mít super kvalitu všech komponentů a nekvalitní prací budou poskládány tak, že flinta nebude střílet tak kvalitně jak to předurčují kvalitní komponenty.
rovněž hlaveň, sebelepší a přesnější material a vývrt ti nepomůže když bude špatně říznutá komora nebo tzv. "crown", nebo nějaká "šikovný" puškař ti dodělá kanely na super hlavni a odebráním materiálu změní úplně vlastnosti hlavně.
Závěr, samozřejmě, že závěr je pro přesnost důležitý, jeho konstrukce (tuhost, odolnost proti "kroucení" při výstřelu), rovněž počet uzamykacích ozubů jejich přesnost, jak dosedají pří uzamčení atd.
Úderník, jeho mechanismus, spoušť. V neposlední řadě uložení železa do pažby.
pokud jeden z těchto faktorů bude špatný, sníží kvalitu ostatních faktorů a puška nebude střílet své maximum.
rovněž hlaveň, sebelepší a přesnější material a vývrt ti nepomůže když bude špatně říznutá komora nebo tzv. "crown", nebo nějaká "šikovný" puškař ti dodělá kanely na super hlavni a odebráním materiálu změní úplně vlastnosti hlavně.
Závěr, samozřejmě, že závěr je pro přesnost důležitý, jeho konstrukce (tuhost, odolnost proti "kroucení" při výstřelu), rovněž počet uzamykacích ozubů jejich přesnost, jak dosedají pří uzamčení atd.
Úderník, jeho mechanismus, spoušť. V neposlední řadě uložení železa do pažby.
pokud jeden z těchto faktorů bude špatný, sníží kvalitu ostatních faktorů a puška nebude střílet své maximum.
-
tom - Častý návštěvník
-
RMP - Častý návštěvník
Tom: Řekl bych, že pro střílení na úrovni, jakou asi dosahují amatheuři podobní nám dvěma, je hlaveň CZ 550 vcelku obstojná :o). Spíše by zasloužila překopat právě to uložení železa do pažby, včetně pečlivějšího ohlídání zmetků, u kterých mezi údajně plovoucí hlavní a pažbou neprostrčíš cigaretový papírek...
- Shiva
- Častý návštěvník
tom píše:Shiva: děkuji za fundovanou odpověď. Zajímalo mě jetli by třeba mělo smysl za účelem spřesnění CZ 550 vyměnit hlaveň za lepší. Takže jsem to pochopil že asi né. :D
Asi takhle, jsou dvě možnosti jak hlaveň vyměnit.
1. koupí se hotová, nakomorovaná hlaveň s patřičným zavitem. Zarovnají se ozuby a dosedaci plochy a hlaveň se našroubuje.
2. koupí se kvalitní hlaveň, udělá se komora podle tvých nábojnic, zavit podle zavitu v těle závěru, udělá se crown a cele se to sestaví.
Pokud je hlaveň relativně OK, tak se vyplatí zpřesnění (ozuby, dosedací plochy apd). pokud není dobrá, tak případ 1. a celé to usadit do pažby (pilar bedding).
nevím jakou máš spoušť.
-
tom - Častý návštěvník
- Shiva
- Častý návštěvník
-
tom - Častý návštěvník
-
SW_FOX - Grafoman
- Shiva
- Častý návštěvník
Foxi prosím tě, Chytil má postavenou BR flintu F-class na systemu tzv. V-Block, který umožňuje nejenom rychlé a jednoduché výměny hlavně, ale i kompletní vyndání železa z pažby.
Cena uváděná na webu jeho bratrem, je 250.000kč. Tak to prosím nesrovnávej s CZ550 nebo nakonec s jakoukoli jinou puškou postavenou klasickou technologii.
Cena uváděná na webu jeho bratrem, je 250.000kč. Tak to prosím nesrovnávej s CZ550 nebo nakonec s jakoukoli jinou puškou postavenou klasickou technologii.
-
SW_FOX - Grafoman
Shiva píše:teoreticky ano, ale ja jsem to sam nikdy nedelal.
jsou systemy (jeden mam objednany) co umoznuji menit hlavne velice jednoduse, ale stejne k tomu musis mit par veci a minimalne nejaky momentak.
Ale já reagoval na tohle

- Shiva
- Častý návštěvník
-
LECO - Občasný návštěvník
Shiva píše:Foxi prosím tě, Chytil má postavenou BR flintu F-class na systemu tzv. V-Block, který umožňuje nejenom rychlé a jednoduché výměny hlavně, ale i kompletní vyndání železa z pažby.
Jaká je adresa toho zmiňovaného webu?
-
4mike - saigaholic
- Stařec
- Pravidelný návštěvník
Jaku zbraň..?
Zdravim.Jakou zbraň by jste mi doporučili pro střelbu na 300-400 metrů v cenové relaci 20-30 tis. Kč? Našel jsem pouze CZ 550 Varmint...Je na trhu něco podobného?Nebo vyskytuje se tato puška v komisi?Nikde jsem na ní nenarazil...Díky.
-
Andy - Častý návštěvník
- Stařec
- Pravidelný návštěvník
Čau Andy.Dík za reakci.Nějaký čas jsem střílel malorážku a chtěl bych vyzkoušet něco "silnějšího".Přechroupal jsem snad vešechny debaty a z finančních důvodů pro mě připadá jen CZ 550.Nebo snad víš o nějaké jiné pušce za stejné peníze?V komisi jsem na CZ 550 nenarazil..
Taky by mě zajímali pravidla závodů...na netu se mi nedařií na nic narazit... Dík za odpověd.

- ARES
- Častý návštěvník
Myslím že v podobné cenové kategorii jako CZ-550 se dá sehnat i Tikka, některé modely Savage, myslím že i něco od Winchesteru by se mohlo vejít do podobné ceny. Pravidla závodů jsou třeba na http://www.ballistica.cz/Sport_2006/sport_2006.htm
- Stařec
- Pravidelný návštěvník
-
RMP - Častý návštěvník
S tou komisí se neunáhli. Netvrdím, že je vyloučeno potkat dobrý kousek, ale snadno tam taky můžeš narazit na dost ochozenou flintu, která třeba střílela střelami s obsahem železa v plášti (SB), a nepoznáš to. Není to denně nošená pistole, aby opotřebení jejího povrchu vypovídalo o tom, co má za sebou, a taky to není malorážka, kde +/- 10 000 ran nic neznamená.
Stejně tě navíc ještě čeká investice do slušné optiky a více peněz, než za pořízení, časem beztak vrazíš do střeliva.
Neříkám, že je nutná flinta za 100 000,-, obzvláště do začátku, ale je zbytečné lámat si hlavu s tím, zda flinta za 30 000,- není někde v komisi za 26 500,-.
Stejně tě navíc ještě čeká investice do slušné optiky a více peněz, než za pořízení, časem beztak vrazíš do střeliva.
Neříkám, že je nutná flinta za 100 000,-, obzvláště do začátku, ale je zbytečné lámat si hlavu s tím, zda flinta za 30 000,- není někde v komisi za 26 500,-.
Obsah fóra / Dlouhé zbraně / Sportovní a lovecké