-
Kentan - Častý návštěvník
Re: Jak nabíjíte předovky?
Wdog - komu není rady, tomu není občas ani lékařské pomoci...... Ta ČSN jasně stanoví, že dávku lze v podstatě libovolně měnit nahoru i dolů. No tvoje věc, když nevěříš.
-
Salamoun - Pravidelný návštěvník
Pane hejtmane,kdysi jsem Vám tvrdil na střelnici,že i k vlastnictví černopraché zbraně by měla být povinnost vlastnit zbrojní průkaz (jakási trochu eliminace všehoschopných debilů sečtělých wikipedií),jak vidíte.....
už je to tady....
,od některých pavědců v oboru na střelnici trochu dál...

- virginan
- Častý návštěvník
ZP nic neřeší!!!
Blbec zůstane blbcem,s papírem,nebo bez něj!
Neberu nikomu jeho názor,ale hrubě s ním nesouhlasím.
Stále je ještě střelecký sport jeden z mála,kde je minimum zranění atd. v porovnání třeba s fotbalem a pod.
Jenže to je pro všechny jaksi normální,protože to prostě ke sportu patří ne?
Omluva za OT.
Blbec zůstane blbcem,s papírem,nebo bez něj!

Neberu nikomu jeho názor,ale hrubě s ním nesouhlasím.

Stále je ještě střelecký sport jeden z mála,kde je minimum zranění atd. v porovnání třeba s fotbalem a pod.
Jenže to je pro všechny jaksi normální,protože to prostě ke sportu patří ne?

Omluva za OT.
- Wdog
- Sponzor serveru
Kentan:
ale já ti v tomto věřím, to usnesení CIP, na základě kterého je asi naše ČSN postaveno, tam opravdu tu větu má, že navážka může být na požádání snížena či zvýšena. To jsem uvedl i o pár příspěvkú výše, ve svojí reakci.
Ovšem k čemu jsou pak samotné tyto normy? Cílem publikování tabulky bylo poskytnout obecnou informaci, a tou tato norma je. Pokud má někdo u konkrétní zbraně konkrétní tormetační protokol, že byla testována na navážku xy, může se podle toho řídit. Ale to by se tady neptal, jaká navážka je bezpečná.
... ale jinak se cítím dobře, nedělá mi problém tady s tebou slušně diskutovat.
dále uvedeným textem výslovně nemířím na uživatele pana Kentana a ostatní pány slušně diskutující.
Šalamoun:
nevím, jestli jste tím "debilem sečtěným wikipedií a pavědcem" myslel zrovna mne, ale pro jistotu pro vás, pane Šalamoune uvádím:
- to, co si povídáte s někým na střelnici, nebo někde u piva, je mi srdečně jedno.
- na rozdíl od vás, pane Šalamoune, jako držitel zbrojního průkazu vím, že v zákoně o zbraních se nic o konkrétních tormentačních náplních nepíše
- na rozdíl od vás, vím, že příslušná ČSN na webu ČUZZS publikována není
- na rozdíl od vás vím, že úplně stejný standard CIPu pro tormentace, jako publikoval CUZZS a z něhož pochází i tabulka výše, platí například i v Německu. Tam se to ale na rozdíl od nás nebojí oficiálně zveřejnit. Mají tam úplně stejnou tabulku, i text. Že by to byli také pavědci. Asi?
- na rozdíl od vás, nad věcmi, co dělám, nejprve přemýšlím a pak teprve dělám, a (třeba) píšu
Víte, pane Šalamoune, stylem příspěvku se mi jako "debil sečtělý wikipedií a pavědec" jevíte spíše vy. (citoval jsem volně z vašeho příspěvku) Úplně přesně jsem nepochopil, proč máte potřebuju hájit jiného diskutující pomocí urážek jiných. Nemusíte se bát, on je dostatečně odborně zdatný, aby si argumentačně vystačil sám. Pokud chcete urážet, plivat nekonkrétní špínu, či někomu pochlebovat, použijte prosím PM. Pokud je vám méně než 12 let, omlouvám se a vše beru zpět.
ale já ti v tomto věřím, to usnesení CIP, na základě kterého je asi naše ČSN postaveno, tam opravdu tu větu má, že navážka může být na požádání snížena či zvýšena. To jsem uvedl i o pár příspěvkú výše, ve svojí reakci.
Ovšem k čemu jsou pak samotné tyto normy? Cílem publikování tabulky bylo poskytnout obecnou informaci, a tou tato norma je. Pokud má někdo u konkrétní zbraně konkrétní tormetační protokol, že byla testována na navážku xy, může se podle toho řídit. Ale to by se tady neptal, jaká navážka je bezpečná.
... ale jinak se cítím dobře, nedělá mi problém tady s tebou slušně diskutovat.
dále uvedeným textem výslovně nemířím na uživatele pana Kentana a ostatní pány slušně diskutující.
Šalamoun:
nevím, jestli jste tím "debilem sečtěným wikipedií a pavědcem" myslel zrovna mne, ale pro jistotu pro vás, pane Šalamoune uvádím:
- to, co si povídáte s někým na střelnici, nebo někde u piva, je mi srdečně jedno.
- na rozdíl od vás, pane Šalamoune, jako držitel zbrojního průkazu vím, že v zákoně o zbraních se nic o konkrétních tormentačních náplních nepíše
- na rozdíl od vás, vím, že příslušná ČSN na webu ČUZZS publikována není
- na rozdíl od vás vím, že úplně stejný standard CIPu pro tormentace, jako publikoval CUZZS a z něhož pochází i tabulka výše, platí například i v Německu. Tam se to ale na rozdíl od nás nebojí oficiálně zveřejnit. Mají tam úplně stejnou tabulku, i text. Že by to byli také pavědci. Asi?
- na rozdíl od vás, nad věcmi, co dělám, nejprve přemýšlím a pak teprve dělám, a (třeba) píšu
Víte, pane Šalamoune, stylem příspěvku se mi jako "debil sečtělý wikipedií a pavědec" jevíte spíše vy. (citoval jsem volně z vašeho příspěvku) Úplně přesně jsem nepochopil, proč máte potřebuju hájit jiného diskutující pomocí urážek jiných. Nemusíte se bát, on je dostatečně odborně zdatný, aby si argumentačně vystačil sám. Pokud chcete urážet, plivat nekonkrétní špínu, či někomu pochlebovat, použijte prosím PM. Pokud je vám méně než 12 let, omlouvám se a vše beru zpět.
-
Kentan - Častý návštěvník
bude se sám citovat: Zkus si to přečíst a ještě lépe pochopit co píšu:
Právě proto Němci na hlaveň u předovek razí max. provozní dávku a hmotnost střely, Španělé přikládají tormentační protokol a razí max. provozní tlak. U nás ne a bez konkrétního tormentačního protokolu ta naše značka znamená jen to, že to bylo v ČUZZaS, ale kolik do toho dávat, ti neřekne.
Právě proto Němci na hlaveň u předovek razí max. provozní dávku a hmotnost střely, Španělé přikládají tormentační protokol a razí max. provozní tlak. U nás ne a bez konkrétního tormentačního protokolu ta naše značka znamená jen to, že to bylo v ČUZZaS, ale kolik do toho dávat, ti neřekne.
- Wdog
- Sponzor serveru
Ano, uznávám, v tomto máš pravdu.
Španělé opravdu prodávají s protokolem, a Němci razí zkušební náplň přímo na zbraň.
To jsem si teď ověřil vyhledáním náhodné zbraně s německou zkušebnou. Nicméně ta vyražená dávka přesně odpovídala té CIP tabulce. Asi to byl kvalitní kvér. Ale uznávám, že z jedné zbraně se nedá dělat pravidlo, ale ani naopak.
Abych ještě nějak obohatil zdejší čtenáře, alespoň odkaz na doporučené a maximální provozní navážky od firmy Pedersoli. Od nich tady je zbraní dost. Italské zkušebny zkušební dávku neznačí, proto se to může hodit. Výhoda je, že je uvádějí zvlášť pro každou zbraň z jejich široké nabídky.
http://www.davide-pedersoli.com/uploads ... 9-2010.pdf
Myslím, že nyní je zde k tématu již informací dost, každý přemýšlivý si popřemýšlí a udělá závěry jistě sám. Dobrou noc.
Španělé opravdu prodávají s protokolem, a Němci razí zkušební náplň přímo na zbraň.
To jsem si teď ověřil vyhledáním náhodné zbraně s německou zkušebnou. Nicméně ta vyražená dávka přesně odpovídala té CIP tabulce. Asi to byl kvalitní kvér. Ale uznávám, že z jedné zbraně se nedá dělat pravidlo, ale ani naopak.
Abych ještě nějak obohatil zdejší čtenáře, alespoň odkaz na doporučené a maximální provozní navážky od firmy Pedersoli. Od nich tady je zbraní dost. Italské zkušebny zkušební dávku neznačí, proto se to může hodit. Výhoda je, že je uvádějí zvlášť pro každou zbraň z jejich široké nabídky.
http://www.davide-pedersoli.com/uploads ... 9-2010.pdf
Myslím, že nyní je zde k tématu již informací dost, každý přemýšlivý si popřemýšlí a udělá závěry jistě sám. Dobrou noc.
-
staM - Moderátor
Prosím trochu ubrat plyn
-
Black Powder - Moderátor
Uz dve strany riesite tormentacie a tie sa preberaju tu:
tormentacne-skusky-a-doporucene-laboracie-zbrani-na-bp-t6349.html
tormentacne-skusky-a-doporucene-laboracie-zbrani-na-bp-t6349.html
-
Salamoun - Pravidelný návštěvník
Ano budeme se bavit na dané téma.
1)Zvážím si řádně střelu
2)Náláduji flintu černým prachem desetinou hmotnosti střely,tím začínám
3)Pak postupně dle soustřelu pomalu přidávám navážku,až jsem spokojený,tak přestanu
4)Zbytečně a hlavně bezúčelně nezvyšuji navážku
5)Vše si řádně zapisuji a konzultuji se zkušenějšími (třeba s panem Hejtmanem Kentanem)
6)I já,i když jsem kdysi byl poznamenán technickým vzděláním tak občas činím
1)Zvážím si řádně střelu
2)Náláduji flintu černým prachem desetinou hmotnosti střely,tím začínám
3)Pak postupně dle soustřelu pomalu přidávám navážku,až jsem spokojený,tak přestanu
4)Zbytečně a hlavně bezúčelně nezvyšuji navážku
5)Vše si řádně zapisuji a konzultuji se zkušenějšími (třeba s panem Hejtmanem Kentanem)
6)I já,i když jsem kdysi byl poznamenán technickým vzděláním tak občas činím

- Znipper
- Pravidelný návštěvník
AKo tak citam kde co na tomto BP vlakne, prislo mi na oci, ze z predovky sa v podstate daju vystrelit aj vidlicky ak su dostatocne male a pod nimi je namazana zatka. Cize vlastne by mali bez nejakych velkych problemov vystrelit aj hrst brokov (mozno v nejakom platenom sacku). Napadla ma myslienka vziat par desiatok brokov guliciek moano 2mm v priemere, nasypat ich do trubky zhodneho priemeru s kalibrom pusky a zlisovat ich dokopy. Ako by sa taka strela spravala teoreticky po vystrele?? Podla mna by bol rozptyl o nieco mensi ako volne sypane broky (brokovnica) a ucinny dostrel vacsi (kym by sa od seba tie zlisovane broky oddelili odporom vzduchu a tlakmi po vystrele). Vymyslam uz vymyslene ?? 

-
Black Powder - Moderátor
Ze by novy Columbus
To vsetko tu uz bolo, je to zname a aj prekonane.
Ale na viac ako 50m nic necakaj.

To vsetko tu uz bolo, je to zname a aj prekonane.
Ale na viac ako 50m nic necakaj.
- Znipper
- Pravidelný návštěvník
Takze to uz niekto skusal
Ja som v suvislosti s touto "strelou " myslel na obranu (napriklad v pripade, ked civilizacia pojde do riti
)

-
Black Powder - Moderátor
No, to som teda zvedavy, aku kadenciu by si v tom pripade dosahoval a aku by si mal zivotnost, ked priemerna zivotnost vojaka v boji je priblizne pocet nabojov, co ma pri sebe.
- Znipper
- Pravidelný návštěvník
Hehe, v boji asi tak 3 minuty hlavne oproti automatom. Myslel som obranu voci lupicom a podobne. Cely naboj aj s prachom v tenkom papieri (velky cigaretovy - prach, zatka, strela) naraz to narvat do laufu, zatlacit na dno, zalozit zapalky a prask. Jasne, teoretizujem na zaklade precitaneho
Ale ako tak by to snad slo (cisto teoreticky) 

-
Jeremiah - Pravidelný návštěvník
Dobrý večer přeju,
chtěl bych poradit navážku od které se odpíchnout při laborování. Puška HAwken Investarm .54, na prach bych dal kousek hajzlpapíru, mazání lůj a včelí vosk 1:1, a střelu REAL 380gr.
A dále by mě zajímala maximální bezpečná navážka, protože nikde v návodu ani na stránkách výrobce toto nepíšou...
předem díky!
chtěl bych poradit navážku od které se odpíchnout při laborování. Puška HAwken Investarm .54, na prach bych dal kousek hajzlpapíru, mazání lůj a včelí vosk 1:1, a střelu REAL 380gr.
A dále by mě zajímala maximální bezpečná navážka, protože nikde v návodu ani na stránkách výrobce toto nepíšou...
předem díky!
-
Black Powder - Moderátor
Z jakeho dovodu tam chces cpat hajzl papir?
Navazky od 2g. VLC, max navazka vid.tabulky CIP.
Navazky od 2g. VLC, max navazka vid.tabulky CIP.
-
hajzlpapír proto, aby se mazáním, které bude pod střelou neznehodnotil prach... nebo je to chyba?
Tabulky CIP se dají najit prosím kde?
Tabulky CIP se dají najit prosím kde?
- CrocodilusCZ
- Pravidelný návštěvník
-
Black Powder - Moderátor
Asi je tu toho malo napisaneho, ked stale kazdy novy riesi pokazde stupidne veci v zaciatkoch.
Staci pouzit funkciu hladat CZ: hledat a ono to najde.
Je to pritom tu v sekcii BP.
jak-nabijite-predovky-t28-420.html?hilit=cip#p361485
Staci pouzit funkciu hladat CZ: hledat a ono to najde.
Je to pritom tu v sekcii BP.
jak-nabijite-predovky-t28-420.html?hilit=cip#p361485
-
no, tak před střelou by mohlo být potřeba nanejvýš při prvním výstřelu - protože po dalších výstřelech je hlaveň částečně mazaná předchozím výstřelem... teoreticky se část nazání, pokud je za střelou, dostane drážkama při výstřelu i před střelu, a část zůstává v hlavni za střelou. O tom jsem tu toliko četl.
Obsah fóra / Zbraně / Black Powder