vrbodol
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.06.2012 11:06

Re: Jak nabíjíte předovky?

Zeptám se jako uplnej amatér.Jakou krupici používáte?Někde jsem četl že nějakej druh může vybrousit hlaven.Já zatim vše řešim hajzlpapírem,ale ted jsem si koupil perkusáka a chci skusit dělat polonáboje ,tak co tam mám sypat.Dík.

lubomír
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

29.06.2012 11:57

Do polonábojů používej namaštěné filcové zátky.Dětskou krupičku do válce na prach.Někdo používá i hrubou mouku a kukuřičnou krupici.

virginan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.06.2012 18:15

Používání krupice atd.-většina začínajících střelců ,ale nejen oni,to má ,jako dogma.

Krupice se používá v případě,kdy střelec potřebuje z nějakého důvodu,např./menší navážka/,vyplnit nějaký prostor.

Lepší je opravdu mazaná filcová ucpávka.
Osobně jsem se vždy krupici vyhýbal a do kvéru bych si to nikdy nedal.
Používám celkem plnotučné navážky,tak nemám důvod.

Jako určité brusivo to funguje,ale muselo by to být opravdu hóódně ran-viz třeba P.Balák.

Každý,ať si používá,co mu vyhovuje. :D

Pavlik
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

30.06.2012 10:26

Taky raději používám silnější mazanou ucpávku v revolveru když použiji méně prachu. Zdá se mi to
výhodnější ze dvou důvodu - nemusím pak již mazat střelu zepředu a nejsem " upatlaný "
od mazání a za druhé netahám se s další nádobou a vybavení pro sypání krupice.
Osobně si myslím, že krupice nebo mouka nemůže vydřít hlaveň, to je pravděpodobnější
při používání nábojů s paper patch střelou.

blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník

30.06.2012 13:58

Dětská krupička. Zkusil jsem hrubou krupici i kukuřičnou. Ale dětská krupička se mně osvědčila nejlépe jako ucpávka mezi prach a kouli s flastrem. Je dobré si udělat odměrku třeba z nábojnice a kousku naletovaného měděného drátu, aby dávka byla stále stejná. Krupička do určité míry těsní kouli s flastrem, látka se nepropaluje a při hodně malých dávkách prachu je soustřel pořád slušný.
Plst je potřeba před použitím otestovat, jestli tam není nějaké procento umělotiny. Třeba zapálením. Už mě to vytrestalo, když jsem takovou vyzkoušel na střelnici. A zjistil jsem to úplně náhodou doma v dílně. Dostal jsem od známého tabuli 10 mm silné plsti. Výsledky na střelnici byly mizerné, tak jsem plst zavrhl a používal ji jako různé podložky. Odléval jsem střelivo a jedna mně spadla na kus té plsti... a propadala se. Údivem jsem jen zalapal po dechu, protože mně došlo co se asi odehrálo na střelnici.
Dobré je posbírat plst z brokovnic na střelnici a pak ty kousky nasekat do potřebného tvaru.
Naposledy upravil blecha.z dne 01.07.2012 9:06, celkově upraveno 2

Salamoun
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

30.06.2012 19:35

Od počátku mého černostřílení používám krupici,pravidelně měřím laufy u předovek zn.Ardesa,prakticky žádná změna po celé délce vývrtu(měřeno laserovým subitem,potom klasickým odchylkovým,potom prohlídka šroubovice endoskopem).Dle mého názoru může filcová ucpávka,pokud je tam přitomná umělina,více ublížit vývrtu než lety odzkoušená krupice (kde umělina kupodivu nemůže být přítomá-je určena k papání).Stačí zapojit trochu mozkových závitů,aby se protočily,přečíst si tepelné charakteristiky černého prachu po zapálení,posléze umělohmotných vláken při tepelném namáhání,vyhraje ta krupice,která je odolnější.

Howg

Reklama

vrbodol
Častý návštěvník
Častý návštěvník

01.07.2012 10:30

OK.Dík všem za rady.Budu se držet filce je to takový dobovějši (i když jen tak pro zajímavost tu krupici taky zkusim).

triska
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

01.07.2012 14:37

Trvalo mi cca 1 rok nastřelování pistole, ale stále se po pár dobrých ranách začal soustřel dramaticky horšit.
Byl jsem docela zoufalý, zbraň byla nová, vyzkušel jsem kde-co.
Pak jsem nasypal krupici a ajhle 40 ran takřka do jedné díry / dle fyzických dispozic/
Prostě pistol r. 10 mm má v dnovém šroubu dutinu o pr. 6 mm dlouhou cca 20 mm.
Když jsem dal do dutiny jen prach - hrůza.
Po dosypání dutiny krupičkou až do laufu, si koule sedá na krupici, žádné volné místo a vše je OK.

Hungry
Moderátor
Moderátor

01.07.2012 16:37

Mimochodem v začátcích, době nadšení, se dal koupit set pro nabíjení perkusních revolverů na všech 6komor najednou. Ve štelovatelné odměrce podobné válci revolveru se odměřilo 6 dávek prachu, převrátilo do válce, na který se pak nasadil dávkovač krupice. Ten doplnil jakoukoliv dávku prachu tak, aby zbylo jen místo pro střelu. Škoda, že k tomu nedělali příslušný lis schopný zalisovat všech 6 kulí najednou... :? Byl by to nejrychlejší způsob nabíjení perkusního revolveru...
Krupici používám hodně dlouho a na žádném revoleru jsem nezpozoroval žádné patogenní změny...

Nobel
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

01.07.2012 22:01

Řešíte opotřebení hlavně krupicí, určitě tam nějaké bude, ale nebude od samotného olova to opotřebení větší?

Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

01.07.2012 22:32

největší opotřebení je při špatně mazané hlavní od připečených zplodin černého prachu. Dále pak při ústí hlavně, pokud se nabíjí střela do drážek a je z tvrdšího olova, nebo hlaveň z prostého želaza. Opotřebení od krupice jest zcela zanedbáníhodné. Jinak abych odpověděl na úvodní otázku, tak předovky nabíjím rychle :)

Pavlik
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

02.07.2012 8:26

Rychle - to je široký pojem.Někdo měří rychlost střelby stopkami a někdo kalendářem... Někde jsem četl, že podle armádního amerického manuálu musel voják vystřelit 3 x do minuty z předovky. Umíš to taky tak ?

Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

02.07.2012 8:59

vystřelit jo, o trefení se v tomto případě nějak nehovoří :twisted: . Co jsem čet tak v občanské válce používali seveřani zajímavou vychytávku - část munice fasovali podkaliberní (místo .58 .54) pro případ potřeby velmi rychlé střelby zblízka a dále pro případy dlouhým bojem silně znečištěné zbraně, kdy již normálním nábojem nabít nešla, nebo velmi obtížně. Co je na tom pravdy nevím, papír snese mnohé
Ps tady http://www.youtube.com/watch?feature=en ... g-_UI&NR=1 to pán s fergusonkou zvládá ještě rychleji :) mě tedy s výjimkou rychlosti zaujala spolehlivost jeho křesadla.
Ps2: I když závody nejezdím, pořád si střílím v sériích 13 ti ran. Ty jsem schopen v pohodlném tempu na střelnici včetně kontroly zásahů dalekohledem zvládnout za ca 10 minut.

Salamoun
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

02.07.2012 17:46

Jen jste zapomněl pane Kentan dodat,že si svoje zásahy nejen kontrolujete,ale i exelentně se trefujete.... :mrgreen:

staM
Moderátor
Moderátor

02.07.2012 21:07

Jak nabíjíte předovky
Ne kolikrát kdo kdy dokázal/dokáže vystřelit do minuty nebo vystřelit 13 tréningových/soutěžních výstřelů....

bufallo
Častý návštěvník
Častý návštěvník

03.07.2012 12:20

ja som cital nejake clanky o rekonstrukcii bitky o Getisburg, a tam pri vykopavkach nasli v zakopoch velke mnozstvo gul kalibru 54. Neskor zistili ze ich pouzivali vojaci na rychlu strelbu na kratke vzdialenosti kde po niekolkych vystreloch uz nabijanie original guli kal. 58 bolo velmi obtiazne s dovodu zanesenia vyvrtu splodinami horenia cierneho prachu... tak tam proste pluvli 54-ku a na tych 20 - 30 metrov chlapa "sundali" aj tak...

blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník

12.07.2012 19:00

Chtěl bych na přiloženém snímku ukázat maxibal po výstřelu z 12-ti drážkové hlavně .45. Jak se střela zkrátí a nalisuje do drážek je vidět ve srovnání se střelou protaženou hlavní bez výstřelu. To je vedlejší. Ale překvapily mě zbytky maziva v mazací drážce. Nejsou to stopy po špinavém hadru. Na dopadišti jsem vykutal hrstku střel, strčil je do umyvadla a trochu je vydrbal kartáčem, abych si je mohl prostudovat. Tu nejlepší jsem si dal uschnout a zbytek hodil do kbelíku na pozdější přetavení.
Přílohy
maxiball v Hawkeně 45.jpg

virginan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

14.07.2012 12:26

Rychlost-cca 3,5-4 rány za minutu a zásahy na 50 metrů do černého na pistoláku např.
Zouvák .58,papíráky s Minie,podle originálu z občanské války.
Nabíjení:roztržení spodku nábojnice,nasypání prachu,odtržení části se střelou,zasunutí střely palcem a pak nabijákem a pokud možno stejnou silou ťuknutí nabijákem.

Znám rychlejší střelce a lepší! :oops:

Bohužel už to není,to co dříve.
Nyní ještě stihnu ty 3 rány,ale taky přesnost už není taková.

Někde jsem četl,že už za Bedřicha Velikého byl předpis na vystřelení 3 ran za minutu a to křesadlem.

blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník

21.07.2013 10:24

Probíral jsem archiv, mazal několikrát uložené soubory a narazil jsem na tohle. Je to směs, třeba si někdo vybere:

Nasosánov červenci 2011
1) síla flastru by měla být 2 x hloubka drážky
2) Flastr natlačit pořádně, ne NABOUCHAT
3) Množství mazadla - mělo by být poměrně SUCHÉ. Mastné skvrny jen málokdy poskytnou přesnost zásahů a balistickou uniformitu. Hodně maziva vytváří hodně znečistění, nekonzistenci zásahů a nižší rychlost střely.
4) Dobré SUCHÉ mazání je ředitelné vodou. Například řezný olej v poměru 1:6 (jeden díl oleje a šest dílů vody) Namočit a vyždímat, vložit mezi listy papíru, které odsají přebytek vody. Flastr si vezme jen tolik oleje, kolik je třeba pro jednotnou balistickou správnost. Pokud je to dobře udělané, jsou flastry namazané STEJNĚ. K nabíjení jsou vhodnější pásy a ostrý nůž, než jako kolečka.
5) Starter MUSÍ přesně kopírovat diametr koule. Stejně tak i krátký zasouvací kolíček. Ten musí mít jen takovou délku, aby zasunul kouli PŘESNĚ pod ústí. Skrimovací nůž pak kouli nepoškrabe, ale flastr má pořád stejnou plochu.
6) Jako mazivo lze použít místo řezného oleje i Balistol.
7) Dobrá metoda hledání mazání je naředit mazivo 1:3, pak 1:4 až do 1:10. Podle výsledku v terči se rozhodnout pro nejlepší. Pak ten pokus zopakovat.
8) Lubrikanty – 45%BW+45%tuk+10%olivový (rostlinný) olej. Místo oleje použít raději sádlo.
9) Lubrikanty – 50%BW+50%hov.lůj+2 polevkové lžíce řezného oleje na ½ libry směsi.
10) Nastřelování – na 25 metrů začít. Pak na 50 metrů a přidávat prach. Jakmile se začne soustřel ROZTAHOVAT, vrátit se s prachem na nejbližší dobrou a uzavřenou skupinku.
11) Při volbě síly flastru vzít hloubku drážky a střely, vypočítat nutnou sílu flastru a přidat 20%.
12) Dobrá kombinace – koule .440 (11,20 mm)+.015“flastr (0,38 mm)+55 grainů FFFG (3,56 Vesuvit LC) na 50 metrů.

Jim11
Častý návštěvník
Častý návštěvník

16.08.2013 12:48

Dobrý den přeji. Zkouším teď střílet s kuličkami a rád bych se optal zkušených: Má vliv na střelu, tedy i na zásah v cíli to, jestli je flastr otočený lícem, nebo rubem ke střele? U některých látek je vzor rubu a líce hodně rozlišný. Taky se mi stalo, že některé flastry ležely 5 m před ústím a některé až 10. Má to vliv na let střely, kdy se flastr sloupne?
A ještě něco, s jakou navážkou začít, když má kule ráži .535 -váha 14,7 g. Díky

PředchozíDalší

Obsah fóra / Zbraně / Black Powder