-
Kentan - Častý návštěvník
Re: Kopanec od pušky
Nestor českých puškařů Bedřich Brandejs veškerými změkčovadly a vypodložovadly pohrdal, konstatujíce, že akorát zhoršují kontrolu zbraně, a pokud se není střelec se zpětným rázem schopen vypořádat, má si pořídit slabší ráži, nebo se věnovat něčemu jinému, třeba okopávání ředkviček. Tedy bych doporučil nejdřív se naučit zaujmout při střelbě správnou polohu, řádně pušku zakládat do ramene a pak teprve řešit podobné ptákoviny. Normálně střílím v triku vše od předovek po Mosina a modřinou nedisponuju.
-
sided - Moderátor
Od včerejška čekám na tenhle citát
kdybych tu knížečku neměl ta Tě podezřívám že sis to vymyslel.

-
Hungry - Moderátor
Rád bych toho nestora viděl střílet z nějakých afrických ráží ... A když si v klidu chci dát 13/30min z kodiaku a řádně nabitého, bez botky to jde jen se skřípěním zubů a větším rozptylem...
Mosin má usmolených 3500J, to není žádný velký výkon... A také hodně záleží na poloze. Stoj je něco úplně jiného, než leh...
Mosin má usmolených 3500J, to není žádný velký výkon... A také hodně záleží na poloze. Stoj je něco úplně jiného, než leh...
-
bufallo - Častý návštěvník
Re: Jak nabíjíte předovky?
ja mam tiez usitu z rifloviny plnenej PUR penou ochranu na plece, tak isto mi ho "nivoci" Kodiak s plnou nalozou... este do tych tercovych 80 gr BP to nejako ide, ale aj tak po 20-tich ranach ho fest citim...
ked som prvy krat strielal len v tricku, mal som ho po 2 dnoch krvave...
inak, Hungry, co su zac tie botky Limbsaver? hod popis ak mozes a foto Kodiaku s nim do prislusneho vlakna... som zvedavy... a myslim ze nielen ja...
ked som prvy krat strielal len v tricku, mal som ho po 2 dnoch krvave...

inak, Hungry, co su zac tie botky Limbsaver? hod popis ak mozes a foto Kodiaku s nim do prislusneho vlakna... som zvedavy... a myslim ze nielen ja...

-
Hungry - Moderátor
Kdyby jsi to vlákno četl pořádně, tak tam je i fotka pažby Kodiaka s botkou...
Ale je to už dýl...
Vkládal to tam Tesi:

Akorát já to mám obšité kůží, aby to nerušilo... Kdyby někdo měl zájem, tak více přes PM/SZ.

Vkládal to tam Tesi:

Akorát já to mám obšité kůží, aby to nerušilo... Kdyby někdo měl zájem, tak více přes PM/SZ.
- mcrea
- Občasný návštěvník
Možná jsem citlivka, ale mám "jen" sharpsku 45-70 a než jsem si udělal vypolstrovaný návlek na pažbu uměla mi ta železná botka pěkně obarvit rameno do fialova. Tedy v leže, v sedu nebo ve stoje to je bez problémů
-
monccou - Pravidelný návštěvník
Já například u Kodiaka žádný problém nemám a to že střílím "plnotučně". Střílím z 90% ze stoje. Polohu zaujímám takovou, že většinu své váhy přesouvám na přední nohu (jsem pravák takže levou), kterou mám mírně pokrčenou. Zadní noha je napjatá, ale né křečovitě. Slabá ruka drží předpažbí v těžišti zbraně a tak že svislá osa a osa ruky svírá cca. 45°. Střílející ruka má loket co nejvýše - je vlastně v rovině s ramenem.
Při výstřelu se nesnažím krotit zpětný ráz rukama a ramenem, ale brzdím jej svou vahou přičemž provedu pohyb do zadu celým tělem, přičemž zadní noha funguje jako pružina kolem které pohyb provedu. S tímto stylem jsem neměl problém u žádné výkoné ráže a to střílím většinou právě v tričku nebo lehké bundě.
Snad jsem to napsal alespoň trochu pochopitelně.
Při výstřelu se nesnažím krotit zpětný ráz rukama a ramenem, ale brzdím jej svou vahou přičemž provedu pohyb do zadu celým tělem, přičemž zadní noha funguje jako pružina kolem které pohyb provedu. S tímto stylem jsem neměl problém u žádné výkoné ráže a to střílím většinou právě v tričku nebo lehké bundě.
Snad jsem to napsal alespoň trochu pochopitelně.
-
Hungry - Moderátor
Stoj nebývá problém... Sedni si a nebo si zkus rovnou lehnout. Pak si povíme.
-
tak tak... stoj ako tak ide, v sede je to ale uz o niecom inom... lah som neskusal...
mozno by pomohlo zdvihnut podporu (podlozku) aby pazba tak netlacila na klucnu kost pri sede
a vyrovnat poriadne chrbat...
mozno by pomohlo zdvihnut podporu (podlozku) aby pazba tak netlacila na klucnu kost pri sede
a vyrovnat poriadne chrbat...
- taurus
- Častý návštěvník
Teď v neděli jsem narazil na předovkáře. Koupil si Perkusní pušku ráže .45.
Trošku sem se sním pobavil a zjistil jsem že nemá vůbec žádné znalosti týkající se střelby s touto zbraní.
Střely používá kupované, ale lité do pistolí ráže .45. Jsou to origo střely do pistole s velkou třecí plochou a mazanou drážkou nějakým tuhým mazivem. Prostě kvalita. Že je tam tvrdost vyšší oproti předovkovým koulím o řád vyšší je jasný.
Nabíjí to bez flastru protože střela je natěsno že do nabijáku buší dřevěnou paličkou jak když se naklepává kližka z pětiletýho prasete na řízek.
A myslíte si že používá trychtýř který sahá až na dno hlavně? Kdepak, sype to pěkně naběračkou od vrchu.
A abych nezapoměl, dáva pod to 7 odměrek prachu, podle něho má odměrka 3 grmy.
Takže je to další adept na uražený prsty i když má hlaveň sílu stěny cca 5mm.
Jasně že jsem se mu snažil vysvětlit chyby, jenže si mlel to svoje a prej že podle předchozího majitele může dát klidně hlaveň úplně plnou. Tyto zbraně jsou jen na občanku. Vtipný že jo? Já jsem sice blázen do pořádný rány, ale tohle jsem odmítl a radši se klidil.
Trošku sem se sním pobavil a zjistil jsem že nemá vůbec žádné znalosti týkající se střelby s touto zbraní.
Střely používá kupované, ale lité do pistolí ráže .45. Jsou to origo střely do pistole s velkou třecí plochou a mazanou drážkou nějakým tuhým mazivem. Prostě kvalita. Že je tam tvrdost vyšší oproti předovkovým koulím o řád vyšší je jasný.
Nabíjí to bez flastru protože střela je natěsno že do nabijáku buší dřevěnou paličkou jak když se naklepává kližka z pětiletýho prasete na řízek.
A myslíte si že používá trychtýř který sahá až na dno hlavně? Kdepak, sype to pěkně naběračkou od vrchu.
A abych nezapoměl, dáva pod to 7 odměrek prachu, podle něho má odměrka 3 grmy.
Takže je to další adept na uražený prsty i když má hlaveň sílu stěny cca 5mm.
Jasně že jsem se mu snažil vysvětlit chyby, jenže si mlel to svoje a prej že podle předchozího majitele může dát klidně hlaveň úplně plnou. Tyto zbraně jsou jen na občanku. Vtipný že jo? Já jsem sice blázen do pořádný rány, ale tohle jsem odmítl a radši se klidil.

-
Mě to ani nepřakvapuje. Taky jsem podobného potkal, ale až takovej extrém to nebyl.
Nevhodné střely je klasika. Buď v prodejně jen řekně že chce .45, ale do čeho nepoví a nebo vysoce erudovaný prodavač mu skvěle poradí. Bohužel takový prodejci také jsou.
Absenci trychtýře bych neodsuzoval. To není chyba, ale to množství prachu ano. Často se setkávám s tím, že hodně střelců nezná jednotky a myslí si, že 1gr = 1g. A to už je vážná chyba, která bude mít na funkci rostlináře vliv.
Nevhodné střely je klasika. Buď v prodejně jen řekně že chce .45, ale do čeho nepoví a nebo vysoce erudovaný prodavač mu skvěle poradí. Bohužel takový prodejci také jsou.
Absenci trychtýře bych neodsuzoval. To není chyba, ale to množství prachu ano. Často se setkávám s tím, že hodně střelců nezná jednotky a myslí si, že 1gr = 1g. A to už je vážná chyba, která bude mít na funkci rostlináře vliv.

-
povedal by som ze zamena grainov za gramy smrdi cintorinom.... 

-
U prachu ano. U střely kýlou 

- taurus
- Častý návštěvník
A jěště k tomu když tam cpe tu tvrdou kouli s velkýma třecíma plochama tak neví jestli dosedla na prach nebo ne. ( Pochybuju že ví že je to důležitý) Co jsem si všiml, tak nasype 7 odměrek a rovnou cpe kouli. Takže žádná kontrola výšky prachua potom následná kontrola jak hluboko je střela. Takže klíďo se může střela zaseknout o nečistotu v hlavni a 10 cm mezera je nasvětě. Ale těžko říct, ta puška má fakt dost silnou stěnu a černý prach je dost máslo. Třeba to přežije a naučí se. 

- kovák
- Občasný návštěvník
omlouvám se pokud sem tohle video o nabíjení už někdo dával ...měl by to někdo ze zdejších vyzkoušet a poreferovat o tom jak hodně musí být kule volná aby tak snadno prošla až na prach bez nabijáku,,případně s jakým účinkem kam dolétla (bráno s nadsázkou)...já si netroufám
http://www.youtube.com/watch?v=Pvc86ggLUY4&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=Pvc86ggLUY4&feature=related
- Rad
- Pravidelný návštěvník
Mám dotaz - co by jste mne doporučili - získal jsem italskou předovku z roku 1984 - značenou yorkshire rifle a pak jakoby F nad dvou nad sebou umístěnými W. Vývrt jsem změřil na 11,75 v drážkách. Drážek je 6 a jsou téměř stejně široké jako pole. Měřit v polích se mně šuplerou moc nedařilo a drážky se mne zdají velmi mělké(subjektivní názor). Stoupání jsem změřil jednoduchou metodou pomocí nabijáku cca 1:1000 mm. Jde mne o to co by jste mně doporučili zda ogivál nebo kuličku. Díky za odpověď.
-
Black Powder - Moderátor
Aj aj.
- Rad
- Pravidelný návštěvník
Dle odpovědi se mám připravit na něco nepříjemného? Je mně jasné, že to není žádná velká kvalita, ale pořídil jsem ji na blbnutí.
-
Black Powder - Moderátor
V pohode mozes pouzivat strely Maxiball tak do 20g. aj beznu gulicku.
-
blecha.z - Častý návštěvník
Přikládám ještě tabulku pro výpočet délky střely pro základní ráže. Nepodařilo se mně vložit prográmek v Excelu, někde to zmizelo v davu Netu. Tak aspoň tabulku pro základní stoupání.
Obsah fóra / Zbraně / Black Powder