-
MarK - Moderátor
- Bydliště: Wien8, Praha8 ________________________ »»» zbranekvalitne.cz «««
-
Anorektik - Častý návštěvník
Obdivuhodný průběh silniční kontroly v Plzni
Tak se mi stalo, že jsem se po cca 10ti letech stal obětí silniční kontroly. Jak se to stalo? Inu jedu si takhle z Leika (Akce SaW) a stavil jsem se ještě v márketu. A po nákupu zapoměl rozsvítit. Když jsem se na jedné větší křižovatce začal řadit do levého odbočovacího pruhu, poklidně a s velkou rezervou mě předjela PČR. Jelikož na semaforech stejně byla červená pomalu jsem je dojížděl v domění, že se snad nic neděje. Přitom jsem se trochu kontroloval a všiml si, že nesvítím. Tak jsem rozsvítil, a jak jsem se za ně řadil, blikli na mě tou jejich stopkou. Zastavim asi 10 m za nima a ještě kontroluju co všechno by mi mohli přišít, když vystoupil jejich řidič a hrne si to ke mě. Odpoutávám se. Vlevo mam refíž se zábradlim, vpravo 2 prázdné pruhy. Když docházel ke dveřím stahuji okýnko a přerušovaně slyším: Dobrý den pane řidiči, silniční kontrola... Teprve teď vypínám motor abych ho lépe slyšel ! Je mu asi tak 28, na tváři má milý úsměv. Na žádost předložení dokladů se pomocí levé ruky nadzvedávám (chytnu se volantu) abych z pravé pozadní kapsy vyndal dokladovku. V takové blbé pozici jsem se pochopitelně nevyhnul tomu, abych si nehrábnul na futrál překrytý bundou ! Cajt nic netuší a stojí cca 1,5 m od srolovaného okýnka. Vystupuji a přiznávám se, že jsem asi zapoměl rozsvítit. Zatímco spolu hovoříme, cajt si obchází tu mou pixlu a jeho úsměv se neustále rozšiřuje. Já si zatím všímám jeho kvéru a žasnu ! Ten jeho kvér je patkou zásobníku snad 15 čísel od těla. Kdyby ho tam měl a zbrkle tasil, nejspíš by si prostřelil pravou nohu na půl cesty mezi pozadím a kolenem ! Nervózně smrkám, v kapse pod kapesníkem majíc ostrý náboj jako připomínku střelby z .500 SaW. Kdybych ho tim kapesníkem vytáhnul, asi by si namohl mimické svaly o kterých dosud ani nevěděl že je má. Když jde s doklady do jejich auta, teprve si všímám, že tam celou dobu sedí spolujezdec. Cajt se vrací, humorně obdivuje technický stav mého vozu, zakončeno kontrolou lékárničky. Bohužel mám fáče s prošlou trvanlivostí (jako by se na nich snad mělo co zkazit). Poučení o 2 trestných bodech a ať si ty fáče vyměním. Ke spokojenosti "zákazníka" řešeno domluvou.
Když si to promítnu, tak nosit v komoře a bejt psychouš nebo na útěku, přímo se nabízí následující řešení: Pod záminkou tahání dokladů (ještě před vypnutím motoru) pod levým paždím postřeluji cajta č. 1 buď na hlavu, nebo na komoru (někde kolem spodního lemu okénka) řadím za jedna (jako by dosud nestačilo stát na spojce s brzdou ...), při nevyhnutelném pravém úhybném manévru (vlevo mam tu refíž) nabírám vystupujícího cajta č. 2 i s dveřmi a za burácení motoru o objemu litr a jeden panák mu s poťouchlým úsměvem na rtech zcela nezištně umožňuji "bleskovou" exkurzi po památkách velkoměsta. Uděluji 4
A to by mě, pěkně prosím, celá ta adrenalinová sranda stála jenom 3,90 Kč. No nekupte to !!!

- cmk
- Častý návštěvník
Ono to mas tezky...
Druhy styl pristupu by byl - nechali by te predjet, houkackou by te zastavili, vystoupil by spolujezdec a sel opatrne k tobe s rukou na pistoli, ty bys stahnul okynko a dal ruce zpatky na volant, na zadost o vydani dokladu bys reagoval jejich vyndanim z kastliku a nedej boze by se odkryla tvoje zbran, policajt by vytahl svoji a miril ti na hlavu, donutil te vystoupit, ruce a nohy od sebe a ohnout se na kapotu, zavolal by druhyho, kterej by te zajistil a pak by te teprve zacali kontrolovat... No, ty bys t mozna jeste snesl, ale ted si predstav tatika s plynovkou... Byla by z toho policejni sikana a ja nevim co...
Hold zijeme v kraji, kde se normalne po policajtech pri kontrole nestrili, tak s tim nepocitaj a umerne tomu se chovaj.
Druhy styl pristupu by byl - nechali by te predjet, houkackou by te zastavili, vystoupil by spolujezdec a sel opatrne k tobe s rukou na pistoli, ty bys stahnul okynko a dal ruce zpatky na volant, na zadost o vydani dokladu bys reagoval jejich vyndanim z kastliku a nedej boze by se odkryla tvoje zbran, policajt by vytahl svoji a miril ti na hlavu, donutil te vystoupit, ruce a nohy od sebe a ohnout se na kapotu, zavolal by druhyho, kterej by te zajistil a pak by te teprve zacali kontrolovat... No, ty bys t mozna jeste snesl, ale ted si predstav tatika s plynovkou... Byla by z toho policejni sikana a ja nevim co...
Hold zijeme v kraji, kde se normalne po policajtech pri kontrole nestrili, tak s tim nepocitaj a umerne tomu se chovaj.
-
Re: Obdivuhodný průběh silniční kontroly v Plzni
Ze strany cajtů se mi jeví jako logický tento postup: Nacouvat asi 1, max. 1,5 m před čumák mé pixly (proto abych to doprava bez couvání nevytočil). Vystupují oba najednou a jdou k předním dveřím. Zatímco moje pozornost je zaměřena na rozhovor s cajtem č. 1, cajt č. 2 skrze okénko u spolujezdce kontroluje mou ruku "šmátralku". Ta mezera mezi vozy v pohodě umožňuje kontrolu předních světel tak, aby do ní cajt lézt nemusel.
bezpečnost cajta č. 1 by se zvýšila o 100 %, pracovní vytížení cajta č. 2 o 50 % a pravděpodobnost hladkého průběhu kontroly o cca 75 % (I kdybych začal couvat, každý cajt může postřelovat tu "svou" přední gumu). It's so easy ! To není lidové moudro, to mam z polívek v pytlíku. To všici přítomní policisté: Vy snad nemáte předepsaný postup kontroly pro jednoho a pro dva ? Upřímě řečeno nerad bych toho dobrotivého policistu viděl v poloze ležmo na Nově, to bych také při příští kontrole mohl vyfasovat někoho nesmlouvavého. 

-
PiDiBi - Příspěvky: 1959
logicky je o co rika cmk, naprikald v noci nejdou proti svetlum jak na porazku - je to dokonce popsany jako presny postup v knizce jak prezit v betonove jungli i s duvodama pro ckterej krok
bud bych to udelal poradne nebo to nechal, vymslet nejaky cesky zpzusoby by asi nebylo efektivni
ja osobne bych mel strach nechat si policjta couvat k autu - to by bylo bouracek
bud bych to udelal poradne nebo to nechal, vymslet nejaky cesky zpzusoby by asi nebylo efektivni
ja osobne bych mel strach nechat si policjta couvat k autu - to by bylo bouracek

-
Missak - Častý návštěvník
-
Rys - Pravidelný návštěvník
S474N píše:Obelix: Ono co by taky clovek zjistil od nekoho, kdo ma horko tezko vystudovanej ucnak.
Můžete zkusit dostat se k PČR. Neznám Vás, ale můžu Vás ubezpečit, že legrace to není. A začíná to tak být i u MP a OP (mnohde je to tak od začátku). A můžu Vás ubezpečit, že znám spoustu lidí s učňákem s obrovským přehledem, perfektním jednáním a kteří něco dokázali. Taky znám mnoho lidí s akademickým vzděláním, jejichž jednání nemůžu nijak nazvat, aniž bych nepoužil jadrné české mluvy.
S474N píše:Obelix: Nicmene bezne se daji MP utahat na ustrojove kazni, apod.
Ano, je třeba aby MP, OP PČR a pod na veřejnosti vystupovali řádně ustrojení. Ale... Vystupujete vy všichni taky na veřejnosti řádne upravení??

BARRY píše:Dle mojí zkušenosti nemohou nic, neznají zákony (když se jim to hodí) a když přijde tvrdý na tvrdý, tak dělají mrtvýho brouka. V zájmu veřejného pořádku se občane starej sám. Za něco z toho prostě mohou naše pofiderní zákony, zbytek si každý z nich upraví podle toho, co jim ušetří "práci" a po čem jim zůstanou čisté ruce. Vybírat pokuty, za malicherné přestupky, kterých se každý den všichni dopouštíme, protože jinak to nejde, nebo nám to ušetří čas, jóóó, to je jiná. Tam je jejich parketa. Sloužit veřejnému blahu a daňovým poplatníkům, z jejichž peněz jsou placeni, v tom je nikdo neškolil.
Mohl byste absolvovat jednu/dvě noční služby o víkendu, myslím že byste změnil názor (a případně mohl projevit svoji statečnost a odvahu).
Peníze daňových poplatníků - mnohem více mi vadí tyto peníze darované nefachčenkům, sociálně nepřízpusobivým atd atd než PČR, MP atd atd.
armytec píše:to jestli přísluníci umějí se zbraněmi co nafasujou zacházet mě napadlo minulej tejden když jsem byl v Praze a tam stáli dva opřený před donaldem s MP5, každej měl dva zásobáky scvaklí sponou. Když pořád čtu jak nedostatečně střílí z pistolí tak jsem si říkal jestli si někdy vystřelili z tohodle. a jestli s tim něco trefili kdyby opravdu na Václavaku k něčemu došlo. spíš mi to přišlo jako divadlo na turisty.
Můžu Vás ubezpečit, že umějí.
glock1719 píše:Jáviděl dva na staromáku a ti ještě měli brýle alá "Muži v Černém".
Co myslíte, chtěli být zajímaví??

PiDiBi píše:k tem kontrolam policajtu: trvrdim uz od zacatku ze tak lehkomyslne jak kontroluji na silnici ted budou kontrolovat jen do doby prvniho pruseru (chodi proti svetlum auta, toci se k cloveku zady, nechteji aby mel ruce na volantu, proste vubec nepocitaji s tim ze by mohl chtit neco jim udelat)
Jejich chyba, pravda!!! Spousta průserů, řekl bych většina, vznikle kvůli podcenění situace. Klasika - Podivín v JČ před několika lety.
buml píše:EDIT: tak sem si to nasel a bohuzel ty "kokoti bez mozku" fakt muzou![]()
Zdraví Vás kokot bez mozku. Vy mozek máte??
-
S474N - Častý návštěvník
Rys píše:Můžete zkusit dostat se k PČR. Neznám Vás, ale můžu Vás ubezpečit, že legrace to není. A začíná to tak být i u MP a OP (mnohde je to tak od začátku). A můžu Vás ubezpečit, že znám spoustu lidí s učňákem s obrovským přehledem, perfektním jednáním a kteří něco dokázali. Taky znám mnoho lidí s akademickým vzděláním, jejichž jednání nemůžu nijak nazvat, aniž bych nepoužil jadrné české mluvy.
Nevim proc, ale posledni dobou cim dal tim nabyvam pocitu, ze v Praze berou k MP i bezdomovce - at uz chovanim, premyslenim, tak i vzhledem.
Rys píše:Ano, je třeba aby MP, OP PČR a pod na veřejnosti vystupovali řádně ustrojení. Ale... Vystupujete vy všichni taky na veřejnosti řádne upravení??![]()
Klasicka demagogie nekoho, kdo se navic verejne hlasi k obecni policii. Ja totiz nejsem placen ani vazan zakony, jak mam byt nebo nemam byt ustrojen. Doporucuji ti podrobne nastudovat § 11 (Jednotné prvky stejnokroje) vyhlášky 88/1996 Sb. a taky prilohu teto vyhlasky 88/1996 Sb.
Rys píše:Můžu Vás ubezpečit, že umějí.
A ty bys taky chtel umet a u MP porad nic, ze?
Rys píše:Co myslíte, chtěli být zajímaví??![]()
![]()
A nechces byt zajimavy sam?
Rys píše:Zdraví Vás kokot bez mozku. Vy mozek máte??
Takova prikladna sebekritika se jen tak nevidi, gratuluji

-
glock1719 - Příspěvky: 8120
U nás v UH se policisté zmenšují.Nedávno mě kontrolovali takové dvě figurky.Oba kolem 170 cm a tak 70 kg i se služebním opaskem.Opravdu z nich šla hrůza.My byly v autě 3 a jeli jsme z tréninku.Já jsem z kolegů nejmenší.Mám 186 a 88 kg.Kluci mají asi 198 cm a kolem 125 kg.Jeden můj spolucestující nahlas rýpl , že by moc rád viděl jak by nás tyto děcka předváděli.Následovalo 5 sekund ticha a pak povel pokračujte.Bylo to kolem 22 hodiny.Moc rád bych věděl co by na tuto situaci řekl jejich nadřízený.
-
PiDiBi - Příspěvky: 1959
- cmk
- Častý návštěvník
Anorektik > tvuj postup bych jako policista provadet nechtel... Kdyz jdou oba zepredu a ja mam pripravenou zbran, tak behem 1.5 sec stihnu vypalit proti obema hochum 2 rany do vitalni zony... Prvni nema sanci vubec na nic, druhej by mozna stihnut sahnout na zbran.
K autu jedine zezadu - pokud mozno spolujezdec - kdyby se kontrolovane auto odpichlo a zacalo ujizdet, spolujezdec policista jen naskoci a jede se stihat.
K autu jedine zezadu - pokud mozno spolujezdec - kdyby se kontrolovane auto odpichlo a zacalo ujizdet, spolujezdec policista jen naskoci a jede se stihat.
-
To cmk: Nezapominej ze ridic (mozny agresor) ma oba az do prichodu k prednim kolum pres predni sklo. To je jak známo u OA většinou silně sešikmeno, dvojité s fólií. I kdyby byl tak prasteny ze by si vystrelil ve sklenene budce o objemu odhadem 2 m3, kulka by se svezla, zbrzdila, a i kdyby se trefil nejspis by cajt prezil. Nehlede na to, ze by mu rana nejspis protrhla bubinky a pro bolest by se vyradil z boje sam. Proto by prave strilel pod levým paždím (maskuje zbraň a lauf ma velmi blizko otevreneho okynka aby hluk vystrelu sel co nejvice ven). Cajt u spolujezdce muze mit klidne ruku polozenou na kveru tak aby agresora mohl smaznout skrze bocni okenko. Samotny agresor by si toho ani nevsiml a nemel duvod plasit, protoze by se venoval tomu blizsimu vlevo. Porad si myslis ze je ten mnou navrhovany postup rizikovy ? Protoze podle mne by jednou rukou 2 policisty na 9. a 3. hodině nesmáznul ani Segal. PS: Zkousel nekdo jak se sveze 9 Luger po prednim sklu ? Jedno vyrazene doma mam, az budu mit naladu, fotak (a povoleni majitele schvalene strelnice
) tak ho testnu.

-
RMP - Častý návštěvník
Jsem takřka laik, co se "akční", "neterčové", "obranné"(či jak to nazvat)střelby týče , ale názory cmk a rysa vcelku beru. Ono je sice hezké, dělat si čárky pokaždé, když policista učiní taktickou chybu, ale vy, kteří to kritizujete, berte v potaz jednu věc. Vy laici nejste - nejste sice profesionálové (pokud vás to neživí), ale taktickou střelbu znáte, protože je to váš koníček. Že je ta situace žalostná, to je zjevné, ale co s tím?
Je jen otázka času, kdy se stane nějaký masakr policistů, zaviněný taktickou chybou (ostatně, už se i stal, viz Podivín), a mně na tom trápí dvě věci - pěšáci kluci (nebo i holky), co půjdou na jatka, a také následná mobilizace hysterických protizbraňových aktivistů.
Ten problém není v policejních pěšácích. Jistě, pod sebezáchovy by jim měl velet, aby i ve ve svém volném čase taktickou střelbu pilovali jako koníčka. Ale:
1) Jsou tak oslnivě placeni, aby to platili za svého?
2) Stojí jim pak za to, aby toto povolání dělali, když je to bude stát volný čas, nikdo to neocení a ani si svou osvědčenou zbraň nebudou moci brát do služby? Můžeme namítnout - nikdo je nenutí to dělat. Ale potom je tu otázka, kde ty lidi brát a jak je motivovat, když nechceme "primitivy a bezdomovce". IMHO policie jako celek netrpí nedostatkem lidí a prostředků,ale trpí nedostatkem pěšáků a jejich docenění.
3) Znalci taktiky změnu chování policistů směrem k ostražitosti ocení, ale pak tu bohužel pořád bude většinová společnost, nejen laická, ale i protizbraňově zaměřená, která bude hlasitě křičet o policejním státě, překročení pravomocí apod. Nemluvím jen o silničních kontrolách (ačkoli představte si v našem "korektním" prostředí povely "ruce na volant" apod...), ale i o různých konfliktech s podezřelími lidmi. Takoví sice často vypadají, že neumějí do pěti počítat, ale jak dá policista ruku na kvér, tak tu máme "zneužití pravomoci", "ohrožování zbraní", "mnohdy "rasismu" či kdovíco ještě.
Takže ano, neohrabanost některých policistů na ulici je alarmující, ale pokud má jejich kritika mít nějaký smysl, nezačínejme a nekončeme s ní u nich.
Je jen otázka času, kdy se stane nějaký masakr policistů, zaviněný taktickou chybou (ostatně, už se i stal, viz Podivín), a mně na tom trápí dvě věci - pěšáci kluci (nebo i holky), co půjdou na jatka, a také následná mobilizace hysterických protizbraňových aktivistů.
Ten problém není v policejních pěšácích. Jistě, pod sebezáchovy by jim měl velet, aby i ve ve svém volném čase taktickou střelbu pilovali jako koníčka. Ale:
1) Jsou tak oslnivě placeni, aby to platili za svého?
2) Stojí jim pak za to, aby toto povolání dělali, když je to bude stát volný čas, nikdo to neocení a ani si svou osvědčenou zbraň nebudou moci brát do služby? Můžeme namítnout - nikdo je nenutí to dělat. Ale potom je tu otázka, kde ty lidi brát a jak je motivovat, když nechceme "primitivy a bezdomovce". IMHO policie jako celek netrpí nedostatkem lidí a prostředků,ale trpí nedostatkem pěšáků a jejich docenění.
3) Znalci taktiky změnu chování policistů směrem k ostražitosti ocení, ale pak tu bohužel pořád bude většinová společnost, nejen laická, ale i protizbraňově zaměřená, která bude hlasitě křičet o policejním státě, překročení pravomocí apod. Nemluvím jen o silničních kontrolách (ačkoli představte si v našem "korektním" prostředí povely "ruce na volant" apod...), ale i o různých konfliktech s podezřelími lidmi. Takoví sice často vypadají, že neumějí do pěti počítat, ale jak dá policista ruku na kvér, tak tu máme "zneužití pravomoci", "ohrožování zbraní", "mnohdy "rasismu" či kdovíco ještě.
Takže ano, neohrabanost některých policistů na ulici je alarmující, ale pokud má jejich kritika mít nějaký smysl, nezačínejme a nekončeme s ní u nich.
-
-
S474N - Častý návštěvník
RMP: tak to ovsem pozor, proti PCR vubec nic nemam. Kdo mi naopak lezi opravdu v zaludku jsou rekruti ruznych obecnich policii. Samozrejme tam lze natrefit na rozumne jedince, ovsem ve vetsine pripadu (co mam osobni zkusenosti) je tam spise druhy extrem. Osobne vubec nechapu jakekoliv zvysovani pravomoci tech, co maji maximalne stat na prechodu pred skolou a dohlizet nad prechazenim deti. Na nic jineho se opravu ani nehodi a urcite pri zakladani hodne davno to tak bylo i mysleno. Ted se cpou takrka vsude a za chvilku snad budou chtit jeste suplovat i SKPV, ne? Nevidim ani jeden duvod, proc tito by meli merit rychlost, pripadne mit nakazano se cely den venovat vybiranim pokut za parkovani, kdyz by naopak meli byt na exponovanych mistech a davat tam pozor na lidi. Chapu, ze to asi neni tak vynosne pro mestske kasy.
Nejlepsi je, ze sami ani neznaji zakony a casto je prekracuji, ci si je prekrucuji tzv. "k obrazu svemu". Pro konkretni priklady ani nemusim chodit daleko. Pokud vezmu historii - napriklad mereni rychlosti do 1.7.2006, kdy si zakony vysvetlovali po svem a merili i kdyz se do toho vubec nemeli motat. Pokud nekdo namitne, ze ted uz muzou, tak odpovim, ze ano, muzou, ovsem delaji dalsi veci, ktere nemaji. Opetovne nemusim chodit daleko - viz. jejich listecky za stiracema aut. Malokdo vi, ze pro to nemaji v zakone oporu. Mimochodem, vedi to i oni sami (samozrejme Rys bude namitat, ze nevi, ale skoleni MP probiha u Pribrami a tam jim to jasne rikaji). Stejne tak si spousta OP/MP namontovala na vozidla cerveny napis "STOP" i kdyz ze zakona jej pouzit nesmi a mohou pouzit pouze vystrcenou ruku z okenka. Ma cenu jeste pokracovat? Myslim si, ze i tak je to ztrata casu a temto, jak ja rikam "poskokum starosty" je lepsi se vzdycky vyhnout.
Nejlepsi je, ze sami ani neznaji zakony a casto je prekracuji, ci si je prekrucuji tzv. "k obrazu svemu". Pro konkretni priklady ani nemusim chodit daleko. Pokud vezmu historii - napriklad mereni rychlosti do 1.7.2006, kdy si zakony vysvetlovali po svem a merili i kdyz se do toho vubec nemeli motat. Pokud nekdo namitne, ze ted uz muzou, tak odpovim, ze ano, muzou, ovsem delaji dalsi veci, ktere nemaji. Opetovne nemusim chodit daleko - viz. jejich listecky za stiracema aut. Malokdo vi, ze pro to nemaji v zakone oporu. Mimochodem, vedi to i oni sami (samozrejme Rys bude namitat, ze nevi, ale skoleni MP probiha u Pribrami a tam jim to jasne rikaji). Stejne tak si spousta OP/MP namontovala na vozidla cerveny napis "STOP" i kdyz ze zakona jej pouzit nesmi a mohou pouzit pouze vystrcenou ruku z okenka. Ma cenu jeste pokracovat? Myslim si, ze i tak je to ztrata casu a temto, jak ja rikam "poskokum starosty" je lepsi se vzdycky vyhnout.
-
Hádat se nechci, určitě ne, ale reagovat snad můžu.
Ne každý snese to, že OP a MP vůbec existují. I mezi policisty se najdou Ti, kdo je nemá rád a nejraději by je zrušil. Např. již zesnulý Radoslav Charvát (už nevím jakou funkci přesně zastával, ale v policejní hierarchii byl hooodně vysoko) vynaložil celkem velké úsilí na její zrušení.
K měření rychlosti do 1.7.2006 - mám k dispozici 4 stránkové stanovisko MV ČR, kde je věc rozebrána a nevyplývá z něj, že by OP a MP NESMĚLA měření provádět. Na požádání můžu stanovisko zaslat, nevím jak je vystavit zde.
Lístečky za stěračema:
Zákon o OP č. 553/1991 Sb., §2, odst. e) OP upozorňuje fyzické a právnické osoby na porušování obecně závazných právních předpisů a činí opatření k nápravě. Tolik citace a diskuze může začít...
Není stanoveno jakým způsobem se může či nemůže upozorňovat, není tedy napsáno, že NESMI být použity "parkovačky".
Červený nápis STOP na střeše:
Ano, je pravda, že toto zařízení smí používat pouze PČR, MP a OP by měla dávat znamení vysunutou paží či stavěcím terčem. Obrovská chyba zákonodárců! Zatím co při zastavování vozidla rozsvěceným nápisem STOP bych mohl sledovat provoz (zastavované vozidlo) a ovládat vozidlo (řadit, dávat znamení o směru jízdy, ovládat majáky), musím při vysunutí paže dávat ještě pozor, abych si ji někde neurazil, natož ještě řadit atd... Celkově je stavění vozidla z pozice před zastavovaným vozidlem VELMI špatné už jenom z taktického hlediska -viz diskuze výše. I když Amerika není pro mě vzorem, nevím proč by i u nás nemohlo být vozidlo zastaveno ze zadu.
Školení neprobíhá jen v Příbrami, ale jsou i jiné školy (Mělník, Praha, Brno...). To jen pro informaci.
To S474N - nevím z jakého města jste a jak velká je místní OP či MP. Tak jako i mezi, např. cestáři - nic proti cestářům!!, jsou vemena i dobří chlapi, není MP či OP vyjímkou. Vše je pouze v lidech.
Na závěr - můj příspěvek není v konfrontačním tónu.
Ne každý snese to, že OP a MP vůbec existují. I mezi policisty se najdou Ti, kdo je nemá rád a nejraději by je zrušil. Např. již zesnulý Radoslav Charvát (už nevím jakou funkci přesně zastával, ale v policejní hierarchii byl hooodně vysoko) vynaložil celkem velké úsilí na její zrušení.
K měření rychlosti do 1.7.2006 - mám k dispozici 4 stránkové stanovisko MV ČR, kde je věc rozebrána a nevyplývá z něj, že by OP a MP NESMĚLA měření provádět. Na požádání můžu stanovisko zaslat, nevím jak je vystavit zde.
Lístečky za stěračema:
Zákon o OP č. 553/1991 Sb., §2, odst. e) OP upozorňuje fyzické a právnické osoby na porušování obecně závazných právních předpisů a činí opatření k nápravě. Tolik citace a diskuze může začít...

Červený nápis STOP na střeše:
Ano, je pravda, že toto zařízení smí používat pouze PČR, MP a OP by měla dávat znamení vysunutou paží či stavěcím terčem. Obrovská chyba zákonodárců! Zatím co při zastavování vozidla rozsvěceným nápisem STOP bych mohl sledovat provoz (zastavované vozidlo) a ovládat vozidlo (řadit, dávat znamení o směru jízdy, ovládat majáky), musím při vysunutí paže dávat ještě pozor, abych si ji někde neurazil, natož ještě řadit atd... Celkově je stavění vozidla z pozice před zastavovaným vozidlem VELMI špatné už jenom z taktického hlediska -viz diskuze výše. I když Amerika není pro mě vzorem, nevím proč by i u nás nemohlo být vozidlo zastaveno ze zadu.
Školení neprobíhá jen v Příbrami, ale jsou i jiné školy (Mělník, Praha, Brno...). To jen pro informaci.
To S474N - nevím z jakého města jste a jak velká je místní OP či MP. Tak jako i mezi, např. cestáři - nic proti cestářům!!, jsou vemena i dobří chlapi, není MP či OP vyjímkou. Vše je pouze v lidech.
Na závěr - můj příspěvek není v konfrontačním tónu.
- Obelix
- Častý návštěvník
S747N : vážně nedokážu pochopit, proč ti tak šíleně leží v žaludku strážníci. Když jsi natolik zběhlý v zákonech a další problematice, přihlas se do výběrového řízení, začni pracovat jako strážník třeba v Praze, odstav od koryta ty poskoky starostů na vedoucích postech a udělej tam pořádek....
Pak bude vše v nejlepším pořádku
Garantuju ti, že po půl roce služby na ulici bys změnil názor. Na druhou stranu netvrdím, že vše, co se děje u MP a PČR je v pořádku, jsou věci, které by se změnit měly...
Pak bude vše v nejlepším pořádku

Garantuju ti, že po půl roce služby na ulici bys změnil názor. Na druhou stranu netvrdím, že vše, co se děje u MP a PČR je v pořádku, jsou věci, které by se změnit měly...
-
para - Pravidelný návštěvník
-
RMP - Častý návštěvník
S474N: A tak to souhlasím, mluvïl jsem především o PČR. Institut tzv. "Městské policie" se mi jeví jako poněkud obskurní. Chraň Bůh, že bych chtěl příslušníky MP házet do jednoho pytle. Ale veřejný pořádek nelze řešit tím, že zřídíme specifický bezpečnostní orgán, do kterého přijetí do služby je relativně snazší, než u PČR. Pak se stane, že sestává ze dvou skupin příslušníků - neschopných a pak těch, kterých je pro takovou pseudopolicejní složku škoda. Na začátku asi byla myšlenka "proč pokutami za psí hovna zaměstnávat drahé příslušníky PČR" - no budiž, ale potom je nutno rozhraní jejich úkolů a pravomocí rozlišit mnohem zřetelněji, než dnes. Za Rakouska tuto službu zastával ponocný, za první republiky byl v každém parku hlídač, za bolševika to byl "šedý mor"a "PSVB" (ani nevím, co to bylo za týpky, snad něco pod VLK - výbor lidové kontoly a "pomocná stráž VB").
Někteří zastánci MP argumentují její existení v zahraničí, nebo u nás za 1.republiky, ale to je omyl. Tam to není (nebyla) složka s okleštěnými pravomocemi a kritérii pro přijetí, ale odělená specializace pro město - např. ve Francii Gendarmerie, v Itálii Carabinieri, u nás tím bývalo četnictvo. Aktuálně v Praze existují snahy o zřízení "Metropilitní policie" - no, nevím, třeba to není špatné.
Osobně (možná laicky) si myslím, že původně uvažovaná úspora se zřízením MP neuskutečnila, naopak nepřesné (resp. překrývající se) rozdělení pravomocí, povinností a zodpovědnosti mezi MP a PČR nás všechny stojí mnohem více.
A bohužel, osobně znám trapný příklad : člověka, který mermomocí chtěl být v uniformě - vůči AČR měl alergii, PČR nevyhovoval jeho t.rejstřík (výtržnictví a opilství - ožralý boural). MP to nevadilo (ne v Praze). Tak, jak jsem ho poznal, jde o člověka dobráckého ražení, ale bez kázně a smyslu pro povinnost. Vzali ho - a až ožralý udělal další průser, vyhodili ho. Myslím, že celá jeho anabáze byl jen omyl, který v očích občanů veškeré bezpečnostní složky degraduje a snižuje jim autoritu. A to hlavně v neprospěch těch příslušníků, kteří pracují dobře.
Někteří zastánci MP argumentují její existení v zahraničí, nebo u nás za 1.republiky, ale to je omyl. Tam to není (nebyla) složka s okleštěnými pravomocemi a kritérii pro přijetí, ale odělená specializace pro město - např. ve Francii Gendarmerie, v Itálii Carabinieri, u nás tím bývalo četnictvo. Aktuálně v Praze existují snahy o zřízení "Metropilitní policie" - no, nevím, třeba to není špatné.
Osobně (možná laicky) si myslím, že původně uvažovaná úspora se zřízením MP neuskutečnila, naopak nepřesné (resp. překrývající se) rozdělení pravomocí, povinností a zodpovědnosti mezi MP a PČR nás všechny stojí mnohem více.
A bohužel, osobně znám trapný příklad : člověka, který mermomocí chtěl být v uniformě - vůči AČR měl alergii, PČR nevyhovoval jeho t.rejstřík (výtržnictví a opilství - ožralý boural). MP to nevadilo (ne v Praze). Tak, jak jsem ho poznal, jde o člověka dobráckého ražení, ale bez kázně a smyslu pro povinnost. Vzali ho - a až ožralý udělal další průser, vyhodili ho. Myslím, že celá jeho anabáze byl jen omyl, který v očích občanů veškeré bezpečnostní složky degraduje a snižuje jim autoritu. A to hlavně v neprospěch těch příslušníků, kteří pracují dobře.
- qwet
- Občasný návštěvník
zaznělo tady zhruba to, že by si PČR měla ze svého hradit taktickou přípravu.
tedy nevim, nikdy jsem se k policii nehlásil, tak nevim, jaké jsou kladeny nároky na budoucí policisty, ale opravte mne jestli se pletu, ale policisté žádnou taktickou přípravou neprocházejí???
přeci i na tak banální věc jako je silniční kontrola řidiče musí mít policie nějaký stanovený postup.
na druhou stranu, pokud je ten postup "špatný" a konkrétní policista si uvědomuje riziko, které podstupuje, měl by ve svém vlastním zájmu postupovat jinak.
tedy nevim, nikdy jsem se k policii nehlásil, tak nevim, jaké jsou kladeny nároky na budoucí policisty, ale opravte mne jestli se pletu, ale policisté žádnou taktickou přípravou neprocházejí???
přeci i na tak banální věc jako je silniční kontrola řidiče musí mít policie nějaký stanovený postup.
na druhou stranu, pokud je ten postup "špatný" a konkrétní policista si uvědomuje riziko, které podstupuje, měl by ve svém vlastním zájmu postupovat jinak.
Obsah fóra / Střelectví / Zbrojní průkaz, Legislativa, První pomoc / Zahraničí (dovozy, vývozy, legislativní odlišnosti)