-
S474N - Častý návštěvník
Rys: vedel jsem, ze se chytnes. Nechtel jsem to zde zatezovat citacemi zakonu, nicmene si to rozebereme postupne.
K mereni rychlosti - posli mi to, prostuduji si to, rozeberu to a poslu ti zase naoplatku sve zavery.
Listecky za stiracema (opravdu nevim, kdes byl na steracich, kdyz se jedna o stirace, ale to je jedno). Aha, dle tveho vykladu zakona tedy znamena, ze onen listecek je tedy pouze informativni. Mozna by ses mel spise zamerit na paragraf 11, odstavec 1, ktery se spise tyka jakehokoliv predvolani (zde nutno videt jako protivahu zakon o PCR, paragraf 12). Pro pripomenuti si je zde dovolim odcitovat:
Jak se vsichn mohou sami presvedcit, zakonodarce to dal snad jasne. Zatimco straznik sice muze prestupce predvolat, ovsem vyhradne k sepsani zapisu o podanem vysvetleni. Oproti tomu statni policista muze predvolat k sepsani protokolu o podani vysvetleni. Z jazykoveho vykladu slov "podanem vysvetleni" je patrno, ze ono vysvetleni jiz muselo danemu zapisu predchazet. Z toho je jasne vyplyva modelova situace - straznik chyti prestupce u auta, vyzve ho k podani vysvetleni, prestupce poda vysvetleni a straznik ho pote vyzve k sepsani zapisu prave o tomto podanem vysvetleni. Kdezto PCR si muze naproti tomu predvolat i prave kvuli onomu podani vysvetleni.
Dale bych te rad upozornil, ze MP/PCR muze pouze to, co ji zakon vyslovene dovoluje, kdezto obcan muze cokoliv, co neni vyslovene zakazano. Tudiz je tva argumentace na konci uplne mimo.
Cerveny napis na strece - nemusi byt na strese, ale videl jsem ho i na motorkach ci za zadnim oknem. Nicmene se stejne pouzit nesmi a nevidim to vubec jako chybu zakonodarcu, spise naopak.
Skoleni pochopitelne muze probihat vsude, nicmene konkretne v Pribrami si alespon "vidi do pusy" a strazniky na uvedene veci treba alespon upozornuji, ze nejsou koser.
Obelix: rada nad zlato. Ja se radeji ridim tim heslem, ktere jsem psal v predchazejicim prispevku. Nicmene pekne to rekl i JUDr. Nachodsky, sice vuci utocnikum, ale rekl bych, ze se to da vztahnout i na MP: "Ja se jim radeji vyhybam, pokud to nejde, tak musim udelat vsechno pro to, aby se oni priste vyhnuli me."
K mereni rychlosti - posli mi to, prostuduji si to, rozeberu to a poslu ti zase naoplatku sve zavery.
Listecky za stiracema (opravdu nevim, kdes byl na steracich, kdyz se jedna o stirace, ale to je jedno). Aha, dle tveho vykladu zakona tedy znamena, ze onen listecek je tedy pouze informativni. Mozna by ses mel spise zamerit na paragraf 11, odstavec 1, ktery se spise tyka jakehokoliv predvolani (zde nutno videt jako protivahu zakon o PCR, paragraf 12). Pro pripomenuti si je zde dovolim odcitovat:
Zákon o obecní policii píše:§ 11 Oprávnění požadovat vysvětlení
(1) Strážník je oprávněn požadovat potřebná vysvětlení od osoby, která může přispět k objasnění skutečností důležitých pro odhalení přestupku a jeho pachatele nebo jiného správního deliktu, jakož i ke zjištění skutečného stavu věci, a v případě potřeby ji vyzvat, aby se ve stanovenou dobu dostavila na určené místo k sepsání zápisu o podaném vysvětlení nebo předložila potřebné doklady.
Zákon 283/1991 Sb píše:§ 12 Oprávnění požadovat vysvětlení
(1) Policista je oprávněn požadovat potřebná vysvětlení od osoby, která může přispět k objasnění skutečností důležitých pro odhalení přestupku a jeho pachatele, jakož i pro vypátrání hledaných nebo pohřešovaných osob a věcí, a v případě potřeby ji vyzvat, aby se ve stanovenou dobu dostavila na určené místo k sepsání protokolu o podání vysvětlení.
Jak se vsichn mohou sami presvedcit, zakonodarce to dal snad jasne. Zatimco straznik sice muze prestupce predvolat, ovsem vyhradne k sepsani zapisu o podanem vysvetleni. Oproti tomu statni policista muze predvolat k sepsani protokolu o podani vysvetleni. Z jazykoveho vykladu slov "podanem vysvetleni" je patrno, ze ono vysvetleni jiz muselo danemu zapisu predchazet. Z toho je jasne vyplyva modelova situace - straznik chyti prestupce u auta, vyzve ho k podani vysvetleni, prestupce poda vysvetleni a straznik ho pote vyzve k sepsani zapisu prave o tomto podanem vysvetleni. Kdezto PCR si muze naproti tomu predvolat i prave kvuli onomu podani vysvetleni.
Dale bych te rad upozornil, ze MP/PCR muze pouze to, co ji zakon vyslovene dovoluje, kdezto obcan muze cokoliv, co neni vyslovene zakazano. Tudiz je tva argumentace na konci uplne mimo.
Cerveny napis na strece - nemusi byt na strese, ale videl jsem ho i na motorkach ci za zadnim oknem. Nicmene se stejne pouzit nesmi a nevidim to vubec jako chybu zakonodarcu, spise naopak.
Skoleni pochopitelne muze probihat vsude, nicmene konkretne v Pribrami si alespon "vidi do pusy" a strazniky na uvedene veci treba alespon upozornuji, ze nejsou koser.
Obelix: rada nad zlato. Ja se radeji ridim tim heslem, ktere jsem psal v predchazejicim prispevku. Nicmene pekne to rekl i JUDr. Nachodsky, sice vuci utocnikum, ale rekl bych, ze se to da vztahnout i na MP: "Ja se jim radeji vyhybam, pokud to nejde, tak musim udelat vsechno pro to, aby se oni priste vyhnuli me."
- Obelix
- Častý návštěvník
S747N : pobavil jsi mě, parafrázuješ heslo člověka, který se na přípravě strážníků MP podílel, a nejspíš i podílí, ale ne v Příbrami...
Jinak by mě zajímalo, jak můžeš vědět, co pan Skarka a kolektiv budoucím strážníkům vykládá?

Jinak by mě zajímalo, jak můžeš vědět, co pan Skarka a kolektiv budoucím strážníkům vykládá?
Naposledy upravil Obelix dne 29.10.2006 21:22, celkově upraveno 1
-
Missak - Častý návštěvník
Nejsem v zákonech nijak kovaný, ale co se týká toho měříní rychlosti MP (OP) do 1.7., tak to bylo ve své době často řešení i veřejně. MP MOHLA měřit rychlost, ale NESMĚLA za její překročení pokutovat, jedině ve spolupráci s PČR. Dokonce myslím ve Zlíně si městský úřad (nebo MP, nevím) nechat instalovat pevný radar a na základě fotek z něj posílal obsílky na zaplacení pokut. Pokud se však někdo pomocí právníka tomuto bránil, vždy uspěl, jelikož v té době to nemělo oporu v zákoně. Jen využívali neznalostí občanů. I jeden můj kámoš takto zaplatil, aniž by musel. Jejich zbraní bylo, případně si hrát na hodné a při zaplacení na místě snížit částku (netvrdím že bez bločku) a potom se už občan, který "uznal" svoji vinu nebránil.
-
Anorektik - Častý návštěvník
Qwet: Jak si asi (ne)můžeš přečíst, zřejmě postup nemají. Svým příspěvkem jsem chtěl upozornit na to, aby si dávali bacha, protože ve chvíli kdy někomu rupne v kouli a několik jich "udělá", my všichni kdo nosíme abychom se mohli bránit až bude třeba (včetně řidičů) budeme při kontrolách zažívat peklo vzor "usa", ale bez "amerických" výhod spojených se zbraněmi. Prostě prevencí zabránit tomu, aby naši politici v touze zviditelnit se v reakci na nějakou událost nepersekuovali "ty slušné". Protože oni toho jsou bohužel schopni - být emeričtější než samotní američané ...
-
para - Pravidelný návštěvník
- Obelix
- Častý návštěvník
-
Rys - Pravidelný návštěvník
To S474N:
lístečky za "zařízením pro odstraňování vody ze skla" - nevím, že by existoval nějaký předpis, který by řešil text. Netuším tedy, co tam mají napsáno jinde, ale u nás není o předvolání ani slovo.
Vím, co znamenají termíny "k sepsání zápisu o podaném vysvětlení (OP)" a "k sepsání protokolu o podání vysvětlení.(PČR)", nebojte.
Chcete-li, mají tato lístečky víceméně informativní charakter. V 80-90% takto "obšťastněných" vozidel by byly splněny zákonné podmínky pro nasazení "botičky". Je možno nevypisovat lístky a dávat tyto botičky. Bude to zcela košer. Budete více spokojeni?
Nápis Stop na střeše:
Byl bych rád, kdybyste nebyl háklivý na slovo. Samozřejmě jsem měl na mysli nápis STOP umístěný na vozidle i za sklem, nebo na motorce.
Obecně - chcete rozebírat jak policisté dělají taktické chyby při různých zákrocích, ale už nevidíte (nechcete vidět) co jim zákon dovoluje. Buď jsou policisté pitomci (např že lezou před vozidlo), nebo porušují zákon (zastavují vozidlo ze zadu, nebo, nedej Bože!, rozsvítí nápis STOP!! Jaká to hrůza.)
Měření rychlosti:
citace:"K mereni rychlosti - posli mi to, prostuduji si to, rozeberu to a poslu ti zase naoplatku sve zavery. " Souhlasím, ale když na to přijde, co osoba (natož právník), to jiný názor. Proto MV ČR vydává svá staviska, aby se postup OP sjednotil. Nepředpokládám, že jim dáte za pravdu.
Stanovisko MV ČR k meření rychlosti OP a MP do 1.7.2006: http://www.mvcr.cz/bezpecnost/opolicie/ ... ozidel.pdf
Další stanoviska k problematice MP a OP:
http://www.mvcr.cz/bezpecnost/opolicie.html
Při vší úctě pane S474N - mluví z Vás zášť k práci OP, MP. Asi je to tak dobře, svědčí to o tom, že jste jejich pomoc zatím nepotřeboval a přeju Vám, aby to tak i zůstalo.
lístečky za "zařízením pro odstraňování vody ze skla" - nevím, že by existoval nějaký předpis, který by řešil text. Netuším tedy, co tam mají napsáno jinde, ale u nás není o předvolání ani slovo.
Vím, co znamenají termíny "k sepsání zápisu o podaném vysvětlení (OP)" a "k sepsání protokolu o podání vysvětlení.(PČR)", nebojte.
Chcete-li, mají tato lístečky víceméně informativní charakter. V 80-90% takto "obšťastněných" vozidel by byly splněny zákonné podmínky pro nasazení "botičky". Je možno nevypisovat lístky a dávat tyto botičky. Bude to zcela košer. Budete více spokojeni?
Nápis Stop na střeše:
Byl bych rád, kdybyste nebyl háklivý na slovo. Samozřejmě jsem měl na mysli nápis STOP umístěný na vozidle i za sklem, nebo na motorce.
Obecně - chcete rozebírat jak policisté dělají taktické chyby při různých zákrocích, ale už nevidíte (nechcete vidět) co jim zákon dovoluje. Buď jsou policisté pitomci (např že lezou před vozidlo), nebo porušují zákon (zastavují vozidlo ze zadu, nebo, nedej Bože!, rozsvítí nápis STOP!! Jaká to hrůza.)
Měření rychlosti:
citace:"K mereni rychlosti - posli mi to, prostuduji si to, rozeberu to a poslu ti zase naoplatku sve zavery. " Souhlasím, ale když na to přijde, co osoba (natož právník), to jiný názor. Proto MV ČR vydává svá staviska, aby se postup OP sjednotil. Nepředpokládám, že jim dáte za pravdu.
Stanovisko MV ČR k meření rychlosti OP a MP do 1.7.2006: http://www.mvcr.cz/bezpecnost/opolicie/ ... ozidel.pdf
Při vší úctě pane S474N - mluví z Vás zášť k práci OP, MP. Asi je to tak dobře, svědčí to o tom, že jste jejich pomoc zatím nepotřeboval a přeju Vám, aby to tak i zůstalo.
-
S474N - Častý návštěvník
Obelix píše:S747N : pobavil jsi mě, parafrázuješ heslo člověka, který se na přípravě strážníků MP podílel, a nejspíš i podílí, ale ne v Příbrami...![]()
![]()
Obelix: a co jako? Parafrazovat mohu cokoliv a kohokoliv. Jak to mohu vedet? Myslim si, ze cest moc neni, zkus premyslet.
PS. cim dal tim vic mi pripada, ze jsi take jednim z poskoku starosty, je to pravda?

EDIT: para to myslim napsal dostatecne jasne:
para píše:Obelix: No to je klidně možný (nevim o tom), ale satan jasně napsal, že pan Náchodský to řekl ve vztahu k agresorovy a on (satan) toto heslo zastává i ve vztahu k MP , tak sem to aspoň pochopil
- Obelix
- Častý návštěvník
-
S474N - Častý návštěvník
Rys píše:To S474N: lístečky za "zařízením pro odstraňování vody ze skla" - nevím, že by existoval nějaký předpis, který by řešil text. Netuším tedy, co tam mají napsáno jinde, ale u nás není o předvolání ani slovo.
Jelikoz jsou ony listecky za stiraci vlastne k nicemu, tak proc by mel existovat jejich text? Pokud budes fer, tak zde dodas fotku "Vaseho" listecku a nebo minimalne prepis. Jsem sam zvedav, co tam mate. Ano, zakonne podminky pro boticku ano, pokud jsou, tak ji tam mate dat. Na druhou stranu bych byl spokojen maximalne - "osoba blizka" to vyresi raz dva.
Rys píše:Nápis Stop na střeše:
Znovu opakuji, policiste jsou tu pro nas (ano, prekvapive placeni i z nasich obvykle nemalych dani) a mohou delat pouze to, co jim zakon umoznuje, ne to co jim nezakazuje. Pokud zakon nedava straznikovi moznost zastavit vozidlo napisem STOP, tak tak tezko muze cinit.
Rys píše:Měření rychlosti:
Samozrejme, nicmene to dukladne prostuduji (zitra, doufam, ze to tak nehori) a napisi sve zduvodneni, vcetne citaci zakona.
Rys píše:Při vší úctě pane S474N - mluví z Vás zášť k práci OP, MP. Asi je to tak dobře, svědčí to o tom, že jste jejich pomoc zatím nepotřeboval a přeju Vám, aby to tak i zůstalo.
Pomoc OP/MP jsem opravdu nepotreboval a nikdy potrebovat nebudu, protoze v pripade jakekoliv potreby ci pozadavku, ktery nebudu schopen zvladnout svepomoci, se obratim vyhradne na statni policii.
Obelix: ja to tusil uz driv, jak si i drive porad tlacil na pilu ohledne MP.
-
Iha - Příspěvky: 1466
Tak ja sem napisi jak to vidim ja a myslim, ze i vetsina verejnosti:
Policie misto toho, aby hlidala exponovana mista chyta cyklisty na chodnicich, chyta za pitomosti na parkovistich apod. Misto toho aby stali s radarem u skol, hlidali si kryzove krizovatky nebo nedej boze chranili nas majetek.
Par prikladu: kamosovi ukradli penezenku (jeho blblost v metru mu prorizli batoh), ale to jak se mu snazili vnutit, aby tam mohli napsat, ze ji ztratil mu fakt vadilo. Navic vedel, ze by si pak musel zacvakat novou. Dedu uz ztratili uplne, byl svedkem nehody a sepsali s nim protokol, ujistovali ho ze uz po nem nic nebudou chtit, ale za mesic tam musel znovu. A vysledek? Deda nasrany, vickrat nic svedcit nepujde a to jako duchodce na to ma hafol casu. Nemluve o tom, ze efekt byl nulovy protoze po mesici jim tak akorat mohl rici, ze si to zapsali.
Takze at jdou policajti s cimkoliv d.prd.l. nic jsem nevidel nic jsem neslysel. At si mrhaji svym casem.
Policie misto toho, aby hlidala exponovana mista chyta cyklisty na chodnicich, chyta za pitomosti na parkovistich apod. Misto toho aby stali s radarem u skol, hlidali si kryzove krizovatky nebo nedej boze chranili nas majetek.
Par prikladu: kamosovi ukradli penezenku (jeho blblost v metru mu prorizli batoh), ale to jak se mu snazili vnutit, aby tam mohli napsat, ze ji ztratil mu fakt vadilo. Navic vedel, ze by si pak musel zacvakat novou. Dedu uz ztratili uplne, byl svedkem nehody a sepsali s nim protokol, ujistovali ho ze uz po nem nic nebudou chtit, ale za mesic tam musel znovu. A vysledek? Deda nasrany, vickrat nic svedcit nepujde a to jako duchodce na to ma hafol casu. Nemluve o tom, ze efekt byl nulovy protoze po mesici jim tak akorat mohl rici, ze si to zapsali.
Takze at jdou policajti s cimkoliv d.prd.l. nic jsem nevidel nic jsem neslysel. At si mrhaji svym casem.
Naposledy upravil Iha dne 29.10.2006 23:33, celkově upraveno 1
- Obelix
- Častý návštěvník
S747N : no pokud ta státní policie dojede včas. Pokud mám informace od lidí, když volali obě složky, MP tam byla většinou podstatně dřív...
Když tak čtu tvoje názory, opravdu bych byl rád, kdybys byl mým nadřízeným, je vidět, že se ve všem vyznáš, a dovedeš si poradit v každé situaci. Prostě jsi chlap na svém místě...
Když tak čtu tvoje názory, opravdu bych byl rád, kdybys byl mým nadřízeným, je vidět, že se ve všem vyznáš, a dovedeš si poradit v každé situaci. Prostě jsi chlap na svém místě...
-
S474N - Častý návštěvník
-
PiDiBi - Příspěvky: 1959
ja tady v Zidenicich mam lepsi zkusneosti zatim s MP nez se statni, kdyz neco potrebuju zavolam jim primo na okrsek a oni prijedou do 3 minut
(borec me parkoval pred garazi, tak zjsitili kde bydli a nakonec ho sehnali, ted resim ze si babka kresli na silnici zakazy zastaveni a jeste za to buzeruje lidi co ji na tom parkuji)
statni jsem volal kdyz nam popsali decka fasadu, sepsali si vsechno a jeste jsem tam jak kokot musel jit extra
ja myslim, ze to je o lidech - bohuzel k mestske jsou mensi naroky tak je tam vetsi procento kokotu - ale u statni jsou taky
myslim ze MP smysl ma (statni nemuze byt opravdu vsude), akorat tezko z hovna uplest bic, kdo muze jde ke statni a zbytek k MP a do bezpecnostnich agentur (ale treba se pletu) - tech par vyjimek to moc nezachrani
S474N: zbytecne chytas za slovicka (treba sterace - my tomu tady taky tak rikame) - a vyvolavas tu konfrontacni atmosferu, radeji se trochu zklidni

statni jsem volal kdyz nam popsali decka fasadu, sepsali si vsechno a jeste jsem tam jak kokot musel jit extra
ja myslim, ze to je o lidech - bohuzel k mestske jsou mensi naroky tak je tam vetsi procento kokotu - ale u statni jsou taky
myslim ze MP smysl ma (statni nemuze byt opravdu vsude), akorat tezko z hovna uplest bic, kdo muze jde ke statni a zbytek k MP a do bezpecnostnich agentur (ale treba se pletu) - tech par vyjimek to moc nezachrani
S474N: zbytecne chytas za slovicka (treba sterace - my tomu tady taky tak rikame) - a vyvolavas tu konfrontacni atmosferu, radeji se trochu zklidni
-
4mike - saigaholic
- Obelix
- Častý návštěvník
PiDiBi : mám za sebou 10 let služby na stotisícovém městě, a je fakt, že jediný důvod, proč jsme dělali věci, které mohla dělat i PČR (zejména v dopravě) byl ten, že na to tahle složka, zahlcená papírováním, kašlala. Je pravda, že tohle není primární důvod, proč byly MP zřizovány, ale když má město zůstat průjezdné, protože lidi parkovali, kde se jim to hodilo, nebo bylo potřeba odnaučit jezdit řidiče na červenou, nic jiného nám nezbývalo. No a při tom se občas šláplo na kuří oko takovým zarytým odpůrcům MP, jako je S747N, a těm se to nedařilo rozdejchat...
No a sám dobře víš, že občanovi, který má problém ( třeba zrovna to auto před garáží ) je jedno, v jaký uniformě chodí člověk, co mu pomůže.
Jinak s tebou budu malinko nesouhlasit. Vím o několika případech, kdy člověk v našem městě neprošel výběrovým řízením k MP a dneska slouží u PČR. Takže ty nižší nároky budou asi jak kde.

No a sám dobře víš, že občanovi, který má problém ( třeba zrovna to auto před garáží ) je jedno, v jaký uniformě chodí člověk, co mu pomůže.
Jinak s tebou budu malinko nesouhlasit. Vím o několika případech, kdy člověk v našem městě neprošel výběrovým řízením k MP a dneska slouží u PČR. Takže ty nižší nároky budou asi jak kde.
-
PiDiBi - Příspěvky: 1959
no ja tema narokama myslel maturitu, ale je fatk ze maturitu muze mit i totalni debil ...
jinak v Bne ma MP nejakou specilani jednotku (neco jako rychla rota
) a vim ze si je statni vola, kdyz si enchce spinit ruce - vyvadeni agresivnych opilcu z hospody atd. sam jsem byl svedkem pripadu kdyz z hospody chteli dva PCR vyvest opilce, ten se branil tak chlapci couvli se slovy zavolame mestaky a proste jen kontrolovali situaci, za par minut naklusala RR od MP manika sundala, vyvlekla a dal uz nevim 
jinak v Bne ma MP nejakou specilani jednotku (neco jako rychla rota

- Obelix
- Častý návštěvník
PiDiBi: Není to zas tak dávno, co i PČR brala lidi bez maturity, a umožnila jim si ji dodělat. S tím vypomáháním máš pravdu, bitky v hospodách si PČR jen přebírala, prvotně je likvidovala MP,to samý bylo na fotbalech,kdy jsme v kombinézách šli do kotle, a želví ninjové se na nás jen koukali, několikrát jsem zažil situaci, protože jsme měli služebnu v budově záchytky, kdy jsme s kolegou ve dvou uklidňovali opilce, na kterýho si 3 poldové netroufli. Ale to není podstatné.
Jak už jsem napsal, u každé instituce jsou lidé dobří i trotlové, a taky bych každému rejpalovi přál, aby si odsloužil třeba jen půl roku na ulici, aby byl v obraze.
Jak už jsem napsal, u každé instituce jsou lidé dobří i trotlové, a taky bych každému rejpalovi přál, aby si odsloužil třeba jen půl roku na ulici, aby byl v obraze.

-
para - Pravidelný návštěvník
Je docela ironie, když cápek kterej dělá U MP ve "službě" rozdává pokuty za dopravní přestupky a v civilu jezdí bez skrupulí jednosměrkou v protisměru.
To myslím, naprosto vystihuje aroganci těhle lidí, kteří pro to aby ve většině případů buzerovali slušný lidi (na potížisty si většinou netroufnou a raději volaj PČR) nemají ani žádnou kvalifikaci.
Nechci házet všechny do jednoho pytle, ale moje zkušenosti s MP jsou jen negativní, takže o smysluplnosti tohoto institutu mně někdo jen těžko přesvědší.
To myslím, naprosto vystihuje aroganci těhle lidí, kteří pro to aby ve většině případů buzerovali slušný lidi (na potížisty si většinou netroufnou a raději volaj PČR) nemají ani žádnou kvalifikaci.
Nechci házet všechny do jednoho pytle, ale moje zkušenosti s MP jsou jen negativní, takže o smysluplnosti tohoto institutu mně někdo jen těžko přesvědší.

- Obelix
- Častý návštěvník
Obsah fóra / Střelectví / Zbrojní průkaz, Legislativa, První pomoc / Zahraničí (dovozy, vývozy, legislativní odlišnosti)