-
Kentan - Častý návštěvník
Re: Kolik nastřílíte
99,9% výsledku jsou nervy. Střely nevážím, co odleju, proženu lauferm, prach sypu z prachovnice. ..... ani jsem ho nikdy nevážil, prostě je to 2* obsah 38 SP, zhruba. Když jsou nervy v pohodě, lítá to jednou dírou a ani si neuvědomuju, kdy jsem spustil a kam mířil.
-
Jim11 - Častý návštěvník
Pánové BP a Kentane, prozraďte ještě, co používáte za prach, zbraně a jejich výrobce. Že někdo umí a jiný ne, to vím a beru, viděl jsem to na vlastní oči u zbraní s jednotným nábojem, ale jelikož na střelnici u nás nikdo černoprach nestřílí, nemůžu porovnávat. Zjistil jsem ale, že pokud nemám dokonalé střely a naprosto stejnou navážku, soustřel je úplně v hajzlu. Takže se jen pořád divím, jak někdo může nastřílet jen s odměrkou a zmetkovejma střelama tak fantastický nástřely.
-
Hungry - Moderátor
I s Vesuvitem dávaným odměrkou a nepřevažovanými kulemi se dá střílet 94-96b. U odměrky dost záleží na tom, jak sypeš. Co jsem já převažoval odměrkovaný dávky, tak se lišily minimálně. Kouzlo bylo v tom, že je třeba prach vždy stejným způsobem utřepat.
Osobně se domnívám, že ty minimální rozdíly v hmotnostech všeho jsou, při rychlostech a hmotnostech střel, marginální. Mnohem více se projevují chyby střelce, at očí, postoje či ukazováku...
Osobně se domnívám, že ty minimální rozdíly v hmotnostech všeho jsou, při rychlostech a hmotnostech střel, marginální. Mnohem více se projevují chyby střelce, at očí, postoje či ukazováku...
-
Black Powder - Moderátor
Moju vybavu tu najdes v inych temach, ale uvedene nastrely su z perkusnej pusky replika D.H.Hilliard Underhammer cal.40, vyrobca Ardesa, bezne pouzivam velkozrnny prach, urceny do kanonov, ale to iste sa da dosiahnut aj s Vesuvitom LC.
Dnes robil aj kamarat z klubu maly test. Pouzil dva rozne druhy streliva. Ma pusku Bristlen od DP, nastrelenu na org. Minie strely cal.44 od DP. Chodi mu to jednou dierou, ak sa podari. Doniesol som mu klasicke Maxi-Ball cal.45 skalibrovane na cal.44/11,28mm cca o 5g. lahsie, ako jeho strelivo. Nastrel bol taky isty ako s Minie, vobec nemusel naklikavat, ani menit navazku, pouziva len Vesuvit LC.
Dnes robil aj kamarat z klubu maly test. Pouzil dva rozne druhy streliva. Ma pusku Bristlen od DP, nastrelenu na org. Minie strely cal.44 od DP. Chodi mu to jednou dierou, ak sa podari. Doniesol som mu klasicke Maxi-Ball cal.45 skalibrovane na cal.44/11,28mm cca o 5g. lahsie, ako jeho strelivo. Nastrel bol taky isty ako s Minie, vobec nemusel naklikavat, ani menit navazku, pouziva len Vesuvit LC.
-
i moje výbava se tu dá najít, není to nic tajného a světoborného. Prach Vesuvit (nyní mám nějakou obzvláště hrudkovatou šarži) a puška je Zuavka od Ardesy s drobnýma úpravama - hlaveň+zámek+kleště od Petra Kuny. S tím původním blátem mnoha současných ráží by nenastřílel ani pánbůh, tohle střílí už přes 10 let furt skvěle. Odpor spouště 1,6 kilo. Puška umí čisté 100 já ne, nejsem tak disciplinovaný.... Zatímco drobné odchylky v hmotnosti střely a prachové násypky zvětší rozptyl v řádu milimetrů, chyby podstavce až v metrech..
. Dál obyč gumová palička z železářství, starter z golfového míčku, nabiják z mosazné tyče 10, půlka binokuláru jako dalekohled, prachovnice a krabička od hnusných bonbónů na namazané střely.
PS Pušek a pistolí mám víc, nemám ale čas.

PS Pušek a pistolí mám víc, nemám ale čas.
-
Jim11 - Častý návštěvník
Pánové, díky za informace, je mi jasný, že "podstavec" má rozhodující vliv, jelikož však z jinejch flint mi to jde o dost líp, budu muset asi u tý černoprachový dál přemejšlet čím to je. 

-
INu odpověď je snadná:
1. Prachu dávat o fous víc než hlaveň zpracuje, aby byla rezerva na případný znehodnocený od mastnejch stěn hlavně, (já dávám do pušky .45-58 3 gramy na všechny střely, do muškety 9 až 10 podle nálady, 12 moc kope
, do pistole .45 1,5 gramu. Na tyto dávky jsem přišel tak, že jsem do začátku neměl ani odměrky, tedy jsem odměřoval prázdnejma nábojnicema, z pistole dělala pěknou ránu dávky vzniklá naplněním 38sp., do pušky jsem dal 2, zase to hezky křachlo...)
2. Mazání, které se nepřipejká
3. střelu, která pasuje dobře do vývrtu, v případě ogiválu odlitou z čistého olova
4. zvolená střela se nesmí při výstřelu ve vývrtu strhávat z drážek.
Všechno to tu už bylo 10000 řečeno. Výše uvedené má mimo podstavec podstatný vliv, drobné rozdíly v navážce a střele minimální
1. Prachu dávat o fous víc než hlaveň zpracuje, aby byla rezerva na případný znehodnocený od mastnejch stěn hlavně, (já dávám do pušky .45-58 3 gramy na všechny střely, do muškety 9 až 10 podle nálady, 12 moc kope

2. Mazání, které se nepřipejká
3. střelu, která pasuje dobře do vývrtu, v případě ogiválu odlitou z čistého olova
4. zvolená střela se nesmí při výstřelu ve vývrtu strhávat z drážek.
Všechno to tu už bylo 10000 řečeno. Výše uvedené má mimo podstavec podstatný vliv, drobné rozdíly v navážce a střele minimální
- triska
- Pravidelný návštěvník
To Hungry
To by odpovídalo,když dám nevážený střely,vždycky tak 3 - 4 utrhnu někam na pomezí 8-9.
Mám na myslï samozřejmě střelbu z opory.
A je jedno, jestli to je v fázi hledání navážky, nebo již vyladěná serie.
To by odpovídalo,když dám nevážený střely,vždycky tak 3 - 4 utrhnu někam na pomezí 8-9.
Mám na myslï samozřejmě střelbu z opory.
A je jedno, jestli to je v fázi hledání navážky, nebo již vyladěná serie.
-
cumi12 - Nový uživatel
Prikladám svoj nástrel ,od jari som mal flintičku vonka piaty rás.
Terč na 50m - redukovaný cez mechanické mieridlá z opretím o stĺp.
Ten zásach nad chrbtom bola bez opory.
A streli boli s čistého olova, nie ako do teras čo kto dal ,alebo aké si zohnal olovo .
Mazadlo poradil Fandaks za čo dakujem , kamarat vesternový strelec ho chce skusiť v 45-70 som zvedaví na visledok.
Terč na 50m - redukovaný cez mechanické mieridlá z opretím o stĺp.
Ten zásach nad chrbtom bola bez opory.
A streli boli s čistého olova, nie ako do teras čo kto dal ,alebo aké si zohnal olovo .
Mazadlo poradil Fandaks za čo dakujem , kamarat vesternový strelec ho chce skusiť v 45-70 som zvedaví na visledok.
-
Black Powder - Moderátor
Sezonu mame za sebou tak teraz mozem naznacit, kolko nastrielam.
Za tuto sezonu, kedze bucham pravidelne 6 dlhych a 2 kratke discipliny, spravil som malu bilanciu spotreby materialu.
Prach:
- Vesuvit LC: 5kg
- delaborat: 2kg
- Ch-No.1: 750g.
Pb: 120kg
Zapalky:
- S&B 4mm: cca 30 krabiciek
- S&B 4.7mm: cca 10 krabiciek
- RWS 4mm: 2 krabicky
- RWS 6mm: 3 krabicky
Takto po kope to nieje zrovna malo a to sa aj financnej stranky tyka a to este nepocitam startovne a cesty na sutaze a ostatne subezne vydavky.
Neni to zrovna lacne hobby, ale ked sa nesleduju vydaje, nevyzera to az tak. Ale povedzme si: co clovek neurobi pre zalubu.
Za tuto sezonu, kedze bucham pravidelne 6 dlhych a 2 kratke discipliny, spravil som malu bilanciu spotreby materialu.
Prach:
- Vesuvit LC: 5kg
- delaborat: 2kg
- Ch-No.1: 750g.
Pb: 120kg
Zapalky:
- S&B 4mm: cca 30 krabiciek
- S&B 4.7mm: cca 10 krabiciek
- RWS 4mm: 2 krabicky
- RWS 6mm: 3 krabicky
Takto po kope to nieje zrovna malo a to sa aj financnej stranky tyka a to este nepocitam startovne a cesty na sutaze a ostatne subezne vydavky.
Neni to zrovna lacne hobby, ale ked sa nesleduju vydaje, nevyzera to az tak. Ale povedzme si: co clovek neurobi pre zalubu.
- BApe55WL
- Nový uživatel
- triska
- Pravidelný návštěvník
to Black Powder:
Bylo by zajímavý, přiřadit zbraně - kolik perkusních a kolik křesadel.
Vyšel by z toho průměr na prach a na olovo. /a rozdíl spotřeba ku ráži /
Já to sečetl takto:
Vesuvit LC - 4,5 kg / no tu pátou flašku ještě letos dodělám /
Zápalky 4mmSB 2 100 ks
Olovo 30 kg / valná většina kuliček /
PePuC r.50 - cca 1700 ran
PeRe r.44 - 300 ran
/limitoval mě pobyt v lázních - 3 měsíce/
Bylo by zajímavý, přiřadit zbraně - kolik perkusních a kolik křesadel.
Vyšel by z toho průměr na prach a na olovo. /a rozdíl spotřeba ku ráži /
Já to sečetl takto:
Vesuvit LC - 4,5 kg / no tu pátou flašku ještě letos dodělám /
Zápalky 4mmSB 2 100 ks
Olovo 30 kg / valná většina kuliček /
PePuC r.50 - cca 1700 ran
PeRe r.44 - 300 ran
/limitoval mě pobyt v lázních - 3 měsíce/
-
Letos jsem toho nastřílel na množství málo, nějak nemám čas. Dnes jsem byl po dlouhé době na střelnici se svou Zuavkou (lauf Kuna). V prvním terči je 13 ran, ve druhém něco mezi 17 až 20, zapomněl jsem počítat. Výsledkově to není nic moc, ale najdou se na nich hezké soustřely. V každém terči jsem bohužel něco utrhnul, v tom druhém víc, neudržel jsem koncentaci.
- triska
- Pravidelný návštěvník
Odpověd na otázku - jak střílí koule z hlavně se stoupáním 1/24 " je zřejmá z fotky.
Hawken DP,ráže 50 , Vesuvit , samozřejmě v sedě s oporou na 50m.
Hawken DP,ráže 50 , Vesuvit , samozřejmě v sedě s oporou na 50m.
-
Tak teď se k tomu ještě postavit
já mám v sedě s oporou horší výsledky než ve stoje, tedy si nesedám ani když mě bolej záda (což je skoro furt) 

- triska
- Pravidelný návštěvník
No o bolesti zad něco vím:
zraneni-urazy-a-bolistky-t4897-220.html#p222956
Ale pravdou je že ze začátku jsem střílel jen z opory, teď už střílím více vstoje.
Poslední měsíc to už přes 90 leze , což už není tak bodově daleko od střelby z opory /kolem 95/.
Ovšem soustřel samozřejmě není takový.
Musím se srovnat zejména s udržením výšky mušky při střelbe s dioptrem.
Ale to přijde.

Ale pravdou je že ze začátku jsem střílel jen z opory, teď už střílím více vstoje.
Poslední měsíc to už přes 90 leze , což už není tak bodově daleko od střelby z opory /kolem 95/.
Ovšem soustřel samozřejmě není takový.
Musím se srovnat zejména s udržením výšky mušky při střelbe s dioptrem.
Ale to přijde.
-
pánové, křesadlová pistole Charles Moore standard, 1,5 gramu Vesuvitu do laufu (pak ještě glozetpapír s kytičkama, lithiovka a šišoid vlastní výroby - neměřený nevážený), na pánvičce Swiss č.1, v ruce skorem po roce. Výsledkem je krásnách 95. Kdyby mi to tak šlo pokaždý, nosím nos pěkně nahoru.
PS jsem zvědav na kolegu Trisku, zejména poté, co koupil na aukru levně moc dobrou pistolku (znám jak kvér tak původního majitele
PS jsem zvědav na kolegu Trisku, zejména poté, co koupil na aukru levně moc dobrou pistolku (znám jak kvér tak původního majitele

- triska
- Pravidelný návštěvník
Prozatím tragédie,.....
Nějak se musím srovnat s tím,že výstřel a zejména míření nekončí zmáčknutím spouště.
Tak mějte prosím trochu soucitu,střílel jsem s tím poprvé v životě
Pro ostatní - je to Mortimer od DP.
Nějak se musím srovnat s tím,že výstřel a zejména míření nekončí zmáčknutím spouště.

Tak mějte prosím trochu soucitu,střílel jsem s tím poprvé v životě
Pro ostatní - je to Mortimer od DP.
-
staM - Moderátor
Kentan:
Není to tím že je svátek?
Není to tím že je svátek?
-
Že je křesadlo potměšilý , to jsem si všiml. Ale že by bylo politicky uvědomnělé? 

Obsah fóra / Zbraně / Black Powder