Ivoshek
Častý návštěvník
Častý návštěvník

06.08.2008 13:08

Aha, tak to se omlouvám, takhle po ránu mi mizí hned celé věty.

MiRaS
Častý návštěvník
Častý návštěvník

06.08.2008 14:39

11:54 je u Tebe "po ránu" ? tak to Ti závidím ;)

RMP
Častý návštěvník
Častý návštěvník

06.08.2008 15:22

Promiňte, že teď budu blábolit hodně nekonkrétně, ale chci zmínit jeden film, o kterém nevím jak se jmenoval, kdo ho natočil (já vím, blbé :o), ale přesto na mne udělal silný dojem. (Dávali ho tak před 15 lety).
On to taky alni vlastně nebyl válečný film (ještě lepší, že :o), jako obsahem spíše film romantický.
No ale konec srandy. Film se odehrává za II. války v Anglii, v době přípravy na Invazi. Kluk se zamiluje do holky, píší si dopisy, plánují budoucnost atd.atd. Všechno, čím film řadím mezi válečné spočívá v tom, že se otevřou dveře vyloďovacího člunu, kluk dostane zásah do čela a je konec (i filmu). Uvědomuju si, že to líčím strašně stupidně, ale ten film byl zkrátka více umělecký, než dějový. Ale fakt to bylo strašně sugestivní, člověk měl najednou chvilku jasno, že tak nějak ta válka asi vypadá.
Prostě nic ve smyslu "jsme nejlepší jednotka", "jsme tvrďáci", žádné bojové scény, kdy sice ten, komu fandíme, nakonec zahyne, ale rval se dlouho a nedal kůži lacino. Nic takového, tady je prostě hlavní hrdina ve špatnou dobu na špatném místě, ale hrozně beznadějné je to vyznění, kdy s tím absolutně nic nemohl udělat. Sebelepší výcvik, sebedrsnější charakter,...nic by mu nepomohlo. Tohle jsem si z filmu odnesl - že na válce je asi nejstrašnější to, že musíte být účastni záležitostí, o které jste nestáli, a zároveň na jejich průběh většinou nemáte sebemenší vliv. Nechci, aby to vyznělo pacifisticky. Spíš je to takové existenciální, a to až na kost.

Nevzpomínáte někdo, co to mohlo být za film?

Petzold
Moderátor
Moderátor

06.08.2008 15:36

Že by Quentin Tarantino ? :lol:
( Já vím, blbá sranda.)

RMP
Častý návštěvník
Častý návštěvník

06.08.2008 15:53

Těsně vedle :o)))

Když jsme u toho Tarantina - sorry, nechci rozjet OT, ale téma k tomu svádí - jeho přístup ke znázornění hrůzy a odpudivosti je pozoruhodný, ale při bližším poznání vlastně velice humanistický Je to dobře rozebráno v jeho životopisu (Wensley Clarkson - skvělá kniha, doporučuji!). T. byl velmi citlivé dítě (ono není divu, vzhledem k okolnostem, za kterých vyrůstal), a velmi bolestivě prý prožíval např. i zápletky Disneyových filmů (srneček Bambi apod.). A jako psychoterapeutickou metodu, (původně vlastně sám pro sebe) zvolil řešení, ve kterém hrůzu a násilí ve svých představách dovádí až na dřeň a na hranici reálnosti (ostatně i za ní), a jejich precisním zparodováním nad nimi vlastně vítězí.
A kdo jeho filmy dobře zná, ten musí potvrdit, že při jejich sledování nakonec pocítí méně hrůzy, znechucení a bezmoci, než při běžném TV zpravodajství. Je to prostě tak přehnané (a přitom mistrně zpracované!), že je to jasně ohraničená pohádka - samozřejmě pro dospělé :)

Urdo von Fuj
Častý návštěvník
Častý návštěvník

06.08.2008 17:18

Ty by si ve volným čase mohl psát recenze. To fakt není špatný.

Reklama

Urdo von Fuj
Častý návštěvník
Častý návštěvník

06.08.2008 17:20

2 Ivoshek: to je OK. Po ránu už jsem poněkolikátý blbě přečetl Topic: Likvidace kuny na chalupě. A pokaždý se divím, komu že se znelíbila přítelkyně a ještě o tom takhle veřejně kecá

RMP
Častý návštěvník
Častý návštěvník

06.08.2008 17:33

Urdo: Díky, ale zůstanu u chlastu a u zbraní . To mne baví víc (ale nikdy ne současně! :o)

Urdo von Fuj
Častý návštěvník
Častý návštěvník

06.08.2008 19:58

Jestli jsi pak jak dělo, tak i oboje, ale to už je jinam :wink:

Petzold
Moderátor
Moderátor

06.08.2008 21:44

RMP: Ty jo, asi máš pravdu. Ona ( mnou s gustem sledovaná) Jackie Brownová je vlastně poetický film.

RMP
Častý návštěvník
Častý návštěvník

14.08.2008 14:56

Teď jsem dokoukal film "Hrdina" který je za pár šupů prodáván s doporučením "Quentin Tarantino uvádí". No, je to IMHO marketingový trik, Tarantino se na tom nijak nepodílí, ale je možné, že někde řekl, že se mu to líbilo. Musím přiznat, že jsem na to taky naletěl, a film pořídil.
Ale rozhodně nelituji.
Děj se odehrává v dobách sjednocování Číny ( +/- v roce 0 AD). Asi nemá smysl považovat ho za historický, je řazen jako "válečný". No nevím. Asijská bojová umění nevyznávám, nic mi to neříká, ale cosi mi napovídá, že válečníci, poletující desítky metrů vzduchem, nejspíše film nezřadí do kategorie "hraný dokument" :o)
O děj a jeho znázornění nakonec vůbec nejde, z tohoto pohledu je to p.čovina.
Co je ovšem pozoruhodné, je výtvarná (resp. výpravná ) stránka filmu. Nevím, jak to popsat. Ale najednou jsem si uvědomil, že takřka kterýkoli záběr by bylo možno použít jako tapetu na monitoru. Opravdu nepřeháním.
Shrnutí : nehledejte u tohoto filmu silný příběh, nebo akci. Ale i když vás asijská kultura nezajímá (což jsem já), tak to stojí za vidění, pravděpodobně i opakované. Prostě to berte tak, že nehledíte na film, ale na serii geniálních obrazů.

DUSO
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

14.08.2008 16:37

Hrdinu som videl uz pre n rokmi (presne cislo neviem) a mozem potvrdit hodnotenie kolegu. Vyprava a kamera je kolosalna. Nelutujem cas, ktory som pri tom stravil. A to patrim medzi narocnejsich divakov. 8)
Ak si dobre spominam tak to bolo dost dlhe.

DUSO
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

14.08.2008 16:43

Vcera som videl film, co na mna velmi zaposobil. Nie je sice vojnovy ale zbranami sa tam ohanaju az nezdravo. Vola sa Crash (Zrážka). Je sice dost nepravdepodobne, ze by sa to v skutocnosti stalo prave takto, teda ta kombinacia nahodnych udalosti, ale odhliadnuc od tohto faktu, je to fakt sila. Vrele doporucujem.
Naposledy upravil DUSO dne 21.11.2008 13:27, celkově upraveno 1

PatrikV

15.08.2008 0:16

Dal jsem si práci a přečet všechny příspěvky a myslím, že ještě nikdo zde nezmínil film s Woody Allenem - Láska a smrt. Není sice přímo válečný ale příběh se odehrává v dobách napoleonských válek a to co v tomto filmu Allen předvádí je absolutní vrchol v žánru parodie. Namátkou souboj, poprava aj. Občas tento film uvedou na 2 pozdě večer vždy když běží celá série o Allenovi. Mám jej sice na disku ale nevím proč mi jej PC přehrává bez obrazu i zvuku. Ve stolním přehr. to jede. Pokud na něj narazíte a máte rádi jeho typický humor tak vřele doporučuji, já se u toho celou dobu válím smíchy - moje žena mu nerozumí (jeho humoru) tak se na mně dívá jak na blázna.

RMP
Častý návštěvník
Častý návštěvník

15.08.2008 9:29

Jo, jo, myslím je to jeden z nejlepších Allenových kousků (ne, že by ostatní byly slabé). Viděl jsem ho asi 3x a pokaždé je to snad lepší - jak už se předem těším na vtípek, který jsem už viděl, ale stejně zase spolehlivě zabere :o)

Petzold
Moderátor
Moderátor

15.08.2008 11:44

V nějaké "Tabakerii" jsem koupil za cca "4 pětky" zaprášený film :

"Bitva o Falklandy aneb Jak jsem vyhrál válku."
http://www.dvdbest.sk/ActiveWeb/Product ... landy.html

Existuje samozřejmě spousta lepších válečných filmů, nicméně - suchý britský humor, skvěle zahrané postavy (Mjr. Norman, Sgt. Muir) a některé zajímavé scény.
Asi poprvé jsem viděl velmi realisticky natočené řetízky svítících střel z kulometných dávek směrem KE KAMEŘE a hercům. S parádnickými odrazy od překážek atd....

nounejm
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

16.08.2008 16:12

Nevim, jestli to sem uz nekdo daval, kazdopadne ted jsem shlednul na youtube rusky film Chistilishe a musim rict, ze takhle naturalni a syrove bojove sceny jsem jeste nikde nevidel. Chvilemi beha mraz po zadech (urcite pochopite, u kterych zaberu).

nekromancer
Častý návštěvník
Častý návštěvník

18.08.2008 9:04

nejí to sice tak docela válečná záležitost (i když válčí se tam taky slušně), ale nelze nedoporučit film RAN Akiry Kurosawy. Je to snad jediný film který natočil v barvě, vyšlo to předloni v Levných Knihách, a řekl bych že je to nejlepší a nejlíp koukatelné zpracování Shakespearova Krále Leara co jsem kdy viděl. Jo a kupodivu podstatně lepší je česká stopa bez titulků.

Tiger
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

20.08.2008 20:03

Muzu jeste doporucit serii Over There (Tam nekde):http://www.csfd.cz/film/221094-over-there/

RMP
Častý návštěvník
Častý návštěvník

21.08.2008 19:45

nounejm: Na "Chistilishe" (česky "Očistec") jsem se podíval, a je to opravdu síla. Zpočátku jsem se v ději moc neorientoval (začal jsem fandit těm dvěma "krasavicím" s Dragunovy :o)
No, nevím. Z propagandistického hladiska to IMHO je stejná kategorie, jako tradiční sovětské filmy o vítězství nad nacismem. Ale ohledně naturalismu se dost bojím, že jde v podstatě o hraný dokument. "Černý jestřáb" je oproti tomu skautský tábor (jinak nic proti němu, BHD je výborný film)

PředchozíDalší

Obsah fóra / Střelectví / OFF TOPIC - MIMO TÉMA