- Hrom
- Nový uživatel
Re: Předovkářské začátky
Ahoj. Jsem tu nový a také nováček v černém prachu. Získal jsem poměrně lacino perkusního Deerhuntera .45 a také do toho nechci investovat příliš, neboť mám ještě i jiné aktivity. Delší dobu jsem střílel kulemi s flastry mazanými lojem se včelím voskem, cca 2:1. Často jsem však nebyl schopen trefit na 50 m ani pistolový terč, natož abych udělal nějaký soustřel. Dnes se mi však, díky mému zkušenějšímu kamarádu začalo dařit. Proti názorům některých zkušenějších, že to nejde, jsem střílel Maxiballem (Deerhunter má stoupání 1:66) a nejhorší rána na 50 m byla jedna osmička. Bohužel se má radost trochu zkalila, neboť poslední rána nevyšla ani po odpálení několika zápalek a ani když jsem se pokusil přisypat do drumu přes piston trochu prachu.
Po příjezdu domů jsem hlaveň zalil vodou a snažil se vytáhnout kuli tak, že jsem ji navrtal vytahovákem. Nepodařilo se to, přestože jsem táhnul za vytahovák celou vahou své osoby (85 kg), hlaveň vertikálně upevněná nad hlavou. Teď jsem vyšrouboval drum, vysušil hlaveň a chtěl bych zkusit nabít hlaveň zezadu dírou po drumu, pak zašroubovat a odpálit. Jaký máte názor na můj postup? Zkoušel jsem také neúspěšně vyšroubovat dnový šroub, že bych kuli vystrčil zezadu. Máte někdo zkušenosti jak na to? Speciální přípravky...? Nebo stačí svěrák a stranový klíč? Je tam vůbec pravotočivý závit abych to neutahoval, když to chci povolit? Děkuji vám všem za dobré rady. Hrom
Po příjezdu domů jsem hlaveň zalil vodou a snažil se vytáhnout kuli tak, že jsem ji navrtal vytahovákem. Nepodařilo se to, přestože jsem táhnul za vytahovák celou vahou své osoby (85 kg), hlaveň vertikálně upevněná nad hlavou. Teď jsem vyšrouboval drum, vysušil hlaveň a chtěl bych zkusit nabít hlaveň zezadu dírou po drumu, pak zašroubovat a odpálit. Jaký máte názor na můj postup? Zkoušel jsem také neúspěšně vyšroubovat dnový šroub, že bych kuli vystrčil zezadu. Máte někdo zkušenosti jak na to? Speciální přípravky...? Nebo stačí svěrák a stranový klíč? Je tam vůbec pravotočivý závit abych to neutahoval, když to chci povolit? Děkuji vám všem za dobré rady. Hrom
-
Fandaks - Častý návštěvník
Nejdřív se podívej do vlákna "Čištění předovek".
Když se podíváš do otvoru po drumu( válečku), vidíš střelu nebo je tam prázdný prostor?
Je možné že jsi zapomněl nasypat prach, to je častý problém. Dnový šroub nech tam kde je! Střelu vyndáš i bez vyšroubování.
Já osobně bych zkusil uchopit hlaveň jednou rukou dnovým šroubem nahoru nebo aspoň našikmo a druhou rukou pomocí gumové nebo dřevěné paličky bych rozumně udeřil na ústí hlavně. Střela má určitou hmotnost a určitě se při úderu uvolní a posune k ústí. Trochu oleje ve spreji taky pomůže. Pak by se dala střela vytáhnout tak jak jsi to popsal. V podstatě jde o její rozpohybování. Věřím tomu že se ti to podaří.
Když se podíváš do otvoru po drumu( válečku), vidíš střelu nebo je tam prázdný prostor?
Je možné že jsi zapomněl nasypat prach, to je častý problém. Dnový šroub nech tam kde je! Střelu vyndáš i bez vyšroubování.
Já osobně bych zkusil uchopit hlaveň jednou rukou dnovým šroubem nahoru nebo aspoň našikmo a druhou rukou pomocí gumové nebo dřevěné paličky bych rozumně udeřil na ústí hlavně. Střela má určitou hmotnost a určitě se při úderu uvolní a posune k ústí. Trochu oleje ve spreji taky pomůže. Pak by se dala střela vytáhnout tak jak jsi to popsal. V podstatě jde o její rozpohybování. Věřím tomu že se ti to podaří.
- Znipper
- Pravidelný návštěvník
Cisto teoreticka otazka. Ked vypratal prach (ak tam vobec bol) spod projektilu, bolo by mozne zahriat hlaven tak, ze by sa projektil roztavil, bez destrukcie (pokrivenie) hlavne??
- Schvalne teraz neberiem do uvahy pakaren pri vycisteni od rozteceneho olova.
- Schvalne teraz neberiem do uvahy pakaren pri vycisteni od rozteceneho olova.
-
Black Powder - Moderátor
Znipper
... sa mi rozum zastavuje
Hrom
Ano, tzv. podsypavani je bezne a najrychlejsie riesenie aj na sutaziach, ak sa stane, ze nedas prach, alebo nenastane vystrel.
Uplne postacuje aj mala davka cca 0,5g.
... sa mi rozum zastavuje

Hrom
Ano, tzv. podsypavani je bezne a najrychlejsie riesenie aj na sutaziach, ak sa stane, ze nedas prach, alebo nenastane vystrel.
Uplne postacuje aj mala davka cca 0,5g.
-
staM - Moderátor
Tím zalitím vodou jsi si troch zkomplikoval podsypání.
Střelu jsi napřed navrtal a pak našrouboval vytahovák?Nebo jsi do ni šel rovnou vytahovákem?
Bez předvrtnutí,zvlašť když je šroub vytahováku hodně kuželovitý,střelu roztahuje a "temuje" na stěny hlavně.
Střelu jsi napřed navrtal a pak našrouboval vytahovák?Nebo jsi do ni šel rovnou vytahovákem?
Bez předvrtnutí,zvlašť když je šroub vytahováku hodně kuželovitý,střelu roztahuje a "temuje" na stěny hlavně.
-
siber1 - Občasný návštěvník
Ahoj,
na vytahování střel se mě nejlépe osvědčil šroub ( vrut ) určený k montáži sádrokartonových desek - má výborně vedený a hluboký závit. Naletovaný na šroub k vytahováku ( v mém případě je to M5). Pokud nepoužíváš nějaké moc tvrdé olovo - měl by se v pohodě při tlaku na střelu zavrtat.
Jednou se mě také stalo, že jsem se marně při závodě snažil vytáhnout střelu výše popsaným způsobem. Až doma jsem zjistil, že střela tam vůbec nebyla a já jako vůl tlačil vytahovák do dna a točil a točil......
Jinak samozdřejmě podsypání pod piston je to nejjednodušší....
na vytahování střel se mě nejlépe osvědčil šroub ( vrut ) určený k montáži sádrokartonových desek - má výborně vedený a hluboký závit. Naletovaný na šroub k vytahováku ( v mém případě je to M5). Pokud nepoužíváš nějaké moc tvrdé olovo - měl by se v pohodě při tlaku na střelu zavrtat.
Jednou se mě také stalo, že jsem se marně při závodě snažil vytáhnout střelu výše popsaným způsobem. Až doma jsem zjistil, že střela tam vůbec nebyla a já jako vůl tlačil vytahovák do dna a točil a točil......

Jinak samozdřejmě podsypání pod piston je to nejjednodušší....
- Hrom
- Nový uživatel
Tak, vše dopadlo dobře. Uváznutou střelu jsem podsypal zespoda, našrouboval drum a z hlavně odpálil. Jsem zas bohatší o další zkušenosti. Díky všem, co se mi snažili pomoci.
Fandaks, dík za odkaz na čištění, tam jsem to ještě nečetl. Myslel jsem, že tohle mám již zmáknuté. To klepání paličkou třeba ještě někdy zkusím.
Black Powder, vešla se tam celá dávka, 1,6 g
a byla to pěkná ranka.
staM, tou vodou jsem to opravdu celé zkomplikoval. Kdesi jsem to vyčetl a udělal kvůli bezpečnosti. No a vytahovák jsem vrtal bez předvrtání. S tím temováním máš zřejmě pravdu. Udělám si ještě nástavec na předvrtání, třeba se ještě někdy hodí.
siber1, mám vytahovák také doma zhotovený, ale z běžného vrutu do dřeva (žlutý na křižák). Jsou pěkně tvrdé a ostré, cca 4 mm průměr. Do kule zajel velmi dobře.
Fandaks, dík za odkaz na čištění, tam jsem to ještě nečetl. Myslel jsem, že tohle mám již zmáknuté. To klepání paličkou třeba ještě někdy zkusím.
Black Powder, vešla se tam celá dávka, 1,6 g

staM, tou vodou jsem to opravdu celé zkomplikoval. Kdesi jsem to vyčetl a udělal kvůli bezpečnosti. No a vytahovák jsem vrtal bez předvrtání. S tím temováním máš zřejmě pravdu. Udělám si ještě nástavec na předvrtání, třeba se ještě někdy hodí.
siber1, mám vytahovák také doma zhotovený, ale z běžného vrutu do dřeva (žlutý na křižák). Jsou pěkně tvrdé a ostré, cca 4 mm průměr. Do kule zajel velmi dobře.
- Hrom
- Nový uživatel
Další dotaz od greenhorna. Proč se vůbec střílí s flastry? Je to kvůli důvodům autentickým?Jak se opotřebuje hlaveň, když se střílí bez flastrů? Děkuji za shovívavou odpověď.
-
Peggy - Sponzor serveru
Důvody jsou převážně technické. Utěsnit střelu je prostě nutnost, namazat ji taky. Lepší způsob, než flastr (nebo ucpávku) u sférické střely (kuličky) nikdo nevymyslel.
Pokud by člověk zavrhl stylovost a dobovost, může samozřejmě u drážkované hlavně použít např. střelu REAL, která tyto problém z větší části řeší a je vhodná i pro malá stoupání drážek (pro kuličku). U hladkých to ale IMHO jinak moc řešit nejde.
Opotřebení hlavně je asi až poslední důvod v řadě.
Pokud by člověk zavrhl stylovost a dobovost, může samozřejmě u drážkované hlavně použít např. střelu REAL, která tyto problém z větší části řeší a je vhodná i pro malá stoupání drážek (pro kuličku). U hladkých to ale IMHO jinak moc řešit nejde.
Opotřebení hlavně je asi až poslední důvod v řadě.
- Hrom
- Nový uživatel
Peggy díky. Také by mne zajímalo, jak dobová je střela Maxiball. To je, v kterém historickém období se začala používat.
-
Peggy - Sponzor serveru
Obávám se, že je to holá současnost. Historicky se z kuliček vyvinuly střely ogivální, z nich pak kompresní (Lorenz) a expanzní (Minie). To byl v podstatě vrchol předovek.
REAL a Maxiball jsou střely vyvinuté pro současné použití pro lov nebo sport. Alespoň si nejsem vědom, že by měly historickou předlohu. Zařadil bych k nim ještě podkaliberní (sabot) střely do moderních in-line předovek.
REAL a Maxiball jsou střely vyvinuté pro současné použití pro lov nebo sport. Alespoň si nejsem vědom, že by měly historickou předlohu. Zařadil bych k nim ještě podkaliberní (sabot) střely do moderních in-line předovek.
- Důďa
- Nový uživatel
Dovolím si přidat svoji trošku do mlýna. Flastr je jedna z mnoha položek která příznivě ovlivňuje přesnost střelby z předovky nabíjené kuličkou a není radno ji podceňovat. Jakmile hořící plyny foukaj kolem střely a tzv. ji předbíhají, tak jednou to foukne víc horní drážkou, podruhé víc zase některou jinou - přesnost na úrovni náhody. Pokud by jsi chtěl nabíjet s kuličkou jejíž průměr bude odpovídat průměru hlavně v drážkách, že by jsi se jako vyhnul používání flastru, tak to bude pěkná fuška jí do hlavně nacpat nezdeformovanou. A opět jsme u přesnosti. Jakákoliv deformace bude mít vliv na přesnost. No a na závěr jeden tip. Dobře namazanej flastr neshoří, ale zůstanou na něm stopy po spalinách/drážkách. Jakmile při střílení nedosahuju očekávaných výsledků tak jdu zbírat právě vystřelený flastr. Třeba napoví co je špatně. Jednou jsem zjistil že se mi flastry při nabíjení po kouli jaksi svezli, tudíž dobře netěsnily. Příčina? Prohnutý nabiják (používám mosazné).
-
blecha.z - Častý návštěvník
Dovolím si trošku oponovat. Pokud se střelec rozhodne střílet u drážkované hlavně koulí tzv. "natvrdo", tedy že koule má průměr vývrtu hlavně v drážce, nemusí to nutně znamenat zničení koule při nabíjení. Má to svoje výhody, ale musí se splnit jakési podmínky. Po nasypání prachu je vhodné vložit kousek papíru, chuchvalec vosího hnízda, mechu, plst. Potom namáznout prst mazivem, Kentan tomu říká trefně "blemtanec", a namáznout ústí hlavně. Nasadit kouli a GUMOVOU paličkou klepnout na kouli. Takto se kule neponičí a zařízne se do drážky. Pak ji posunout starterem níž a nabijákem dokončit nabíjení. Právě to mazivo, které je dost mastné záměrně, pomůže kouli hladce zajet až dolů a nezničí se. Přesnost je velmi dobrá.
Flastrování je už věda - látka nemusí být hustá, ale velmi pevná, tkaná z pevných nití. Namazat se musí mazivem tři dny před střelbami. To pak tuk pronikne do vláken a dokonale jimi prosákne. Mám to ověřené na pokusech, pokud se maže v den střeleb, při nabíjení se před koulí valí prstýnek maziva a když střelec nevloží kousek papíru, nebo nenasype krupici, může mu znehodnotit prach na povrchu a přesnost už není taková, jakou by střelec očekával. Atd.
Flastrování je už věda - látka nemusí být hustá, ale velmi pevná, tkaná z pevných nití. Namazat se musí mazivem tři dny před střelbami. To pak tuk pronikne do vláken a dokonale jimi prosákne. Mám to ověřené na pokusech, pokud se maže v den střeleb, při nabíjení se před koulí valí prstýnek maziva a když střelec nevloží kousek papíru, nebo nenasype krupici, může mu znehodnotit prach na povrchu a přesnost už není taková, jakou by střelec očekával. Atd.
-
Fandaks - Častý návštěvník
Jen malou poznámku k nabíjení koule bez flastru. Hodně záleží na šířce polí. Pokud jsou pole široká a drážky hluboké tak koule se musí hodně přizpůsobit a vyhrne se hodně materiálu z povrchu koule. Tento proces je nepředvídatelný a tudíž nezaručuje neměnnou přesnost. Silnější poklep paličky na přesnosti nepřidá. Úzká pole a mělké drážky jsou jasně lepší pro tento způsob střelby.
Jsou dvě možnosti proč rána nevyjde.
1) střelec zapomene nasypat prach. V tomto případě lze bez obav navrtat kouli, našroubovat "červa" a kouli vytáhnout Samozřejmě je možné podsypat a kouli vystřelit. Jestli je v hlavni prach, nebo není, poznáme podle hloubky zasunutého nabijáku.
2) Prach byl nasypán a koule nabita a rána nevyšla. V tomto případě bych nedoporučoval kouli navrtávat tahat kouli červem. Je to nebezpečná věc. Může se odpálit několik zápalek a když ani potom rána nevyjde, zkusíme podsypat. Když ani potom rána nevyjde je čas hlaveň po odšroubování válečku(drum) ponořit zadkem do vody a počkat až se prach namočí. Pak kouli navrtat a červem ji vytáhnout. Toto se může vyskytnout když se sype prach z prachovnice a dávka se nedá očima kontrolovat. Já sám jsem to nikdy nezažil, ale na některých fórech se o tom psalo.
Hrom píše:"Bohužel se má radost trochu zkalila, neboť poslední rána nevyšla ani po odpálení několika zápalek a ani když jsem se pokusil přisypat do drumu přes piston trochu prachu".
Jsou dvě možnosti proč rána nevyjde.
1) střelec zapomene nasypat prach. V tomto případě lze bez obav navrtat kouli, našroubovat "červa" a kouli vytáhnout Samozřejmě je možné podsypat a kouli vystřelit. Jestli je v hlavni prach, nebo není, poznáme podle hloubky zasunutého nabijáku.
2) Prach byl nasypán a koule nabita a rána nevyšla. V tomto případě bych nedoporučoval kouli navrtávat tahat kouli červem. Je to nebezpečná věc. Může se odpálit několik zápalek a když ani potom rána nevyjde, zkusíme podsypat. Když ani potom rána nevyjde je čas hlaveň po odšroubování válečku(drum) ponořit zadkem do vody a počkat až se prach namočí. Pak kouli navrtat a červem ji vytáhnout. Toto se může vyskytnout když se sype prach z prachovnice a dávka se nedá očima kontrolovat. Já sám jsem to nikdy nezažil, ale na některých fórech se o tom psalo.
- virginan
- Častý návštěvník
Střílím bez flastru.
Souhlas s Fandaksem- drážkování.
Způsob mazání je věcí každého střelce.
Dřevěný startér,samodomo.
Papíráky.
U mne dobrý.
Souhlas s Fandaksem- drážkování.
Způsob mazání je věcí každého střelce.
Dřevěný startér,samodomo.
Papíráky.
U mne dobrý.

- Motyl
- Nový uživatel
zaregistroval jsem tu otázku na zahřívání hlavně. Zapomeňte na to. Předpokládám, že i černopraché hlavně mají nějakou tepelnou úpravu a zahřátím kov popustíte. Takže vám to může řachnout va pazourách.
- Hrom
- Nový uživatel
Děkuji všem za rady. Trochu jsem hledal také sám a wikipedie https://en.wikipedia.org/wiki/Mini%C3%A9_ball
píše, že střely Minie se vyskytovaly již v r. 1855 a S. Fadala v The Complete Blackpowder Handbook píše, že tisíce střel typu Minie bylo vystřeleno v americké civilní válce...
Takže tedy Minie je moderna ale odpovídající polovině 19. století.
Naklepnul jsem do hlavně mírně zploštělou kouli, kterou jsem předtím provrtal a navlíknul na šroub zajištěný dvěma matkami na kontra. Když jsem jí za ten šroub vytáhnul, naměřil jsem mikrometrem v drážkách 11,88 - 11, 90 mm a v polích 11, 51 - 11,52 mm. Drážka je tedy hluboká asi 0,2 mm, její šířka necelé 2 mm. Pole je široké 3 mm.
Pokud bych chtěl střílet kulemi s flastrem, mohl by mi někdo zkušený doporučit průměr koule a tlouštku flastru na uvedené rozměry?
A co koule bez flastru. Musí se nějak mazat a jaký by měla mít průměr?
Již se to tu občas probíralo, ale bylo to vždy nějak obecné bez rozměrů. Ještě jednou díky za radu zkušených.
píše, že střely Minie se vyskytovaly již v r. 1855 a S. Fadala v The Complete Blackpowder Handbook píše, že tisíce střel typu Minie bylo vystřeleno v americké civilní válce...
Takže tedy Minie je moderna ale odpovídající polovině 19. století.
Naklepnul jsem do hlavně mírně zploštělou kouli, kterou jsem předtím provrtal a navlíknul na šroub zajištěný dvěma matkami na kontra. Když jsem jí za ten šroub vytáhnul, naměřil jsem mikrometrem v drážkách 11,88 - 11, 90 mm a v polích 11, 51 - 11,52 mm. Drážka je tedy hluboká asi 0,2 mm, její šířka necelé 2 mm. Pole je široké 3 mm.
Pokud bych chtěl střílet kulemi s flastrem, mohl by mi někdo zkušený doporučit průměr koule a tlouštku flastru na uvedené rozměry?
A co koule bez flastru. Musí se nějak mazat a jaký by měla mít průměr?
Již se to tu občas probíralo, ale bylo to vždy nějak obecné bez rozměrů. Ještě jednou díky za radu zkušených.
-
Koule bez flastru - záleží na tom, jaké seženeš kleště. Já mám kouli v průměru vrtání v drážce, to jest 11,80 mm. Jak jsem psal - nasypat prach, něco suchého na něj, "blemtanec" maziva pod ústí, naklepnout kouli gumovou paličkou a zatlačit na prach. Přesnost se zlepšila, když jsem po nabití protáhl ještě hlaveň mastnou lacetkou.
Rozměry hlavně jsi asi změřil nepřesně, chce to digi šupleru. Pravděpodobně to bude 11,50/11,80 mm. Nejčastější rozměr koule je pak 11,18 mm nebo 11,30 mm. Příklad - budeš mít tu větší 11,30 mm. 11,80-11,30=0,50 mm. Flastr by měl být 0,25 mm, ale musí být silnější, třeba 0,28-0,33 mm. materiál bavlna. Průměr kolečka flastru je 2,5 násobku průměru koule. Lepší volba je sehnat kleště pro kouli 11,50 mm. Potom jako materiál flastru je nejlepší bavlněný sýpek na polštáře 0,18 mm. Seženeš ho všude, ale MUSÍ to být čistá bavlna!!
Drážkování hlavní se poprvé objevilo v Lipsku kolem roku 1500, ale nebylo to drážkování do spirály, ale přímé. I tak to mělo desetkát lepší rozptyl, než hlaveň hladká. V 1. polovině 16. století již vyráběli norinberští puškaři s drážkováním do spirály. Francouz Delvigne opatřil zadní část hlavně trnem, na který se střela narazila a tím se roztáhla. To bylo v roce 1828. A v roce 1848 jeho krajan navrhl střelu, která šla lehce zasunout a roztáhla se až po výstřelu tlakem plynů - minié. A to vydrželo několik desetiletí jako standard pro předovku. Ale tyto dlouhé střely měly nevýhodu oproti koulím - snížení úsťové rychlosti. A tehdy se objevují první střely ráže 11 mm. Stoupání závitu se změnilo z 1:60 na 1:28 a tím se také mohla střela prodloužit, měla větší rotaci a tím i přesnost. Takže minie byla na tehdejší dobu moderní. A je účinná dodnes. Koule prostřelila cca 40 cm překližek, hadrů a jekoru a zastavila se u zadní stěny. Minie prošla skrz a ani se nezapotila.
Rozměry hlavně jsi asi změřil nepřesně, chce to digi šupleru. Pravděpodobně to bude 11,50/11,80 mm. Nejčastější rozměr koule je pak 11,18 mm nebo 11,30 mm. Příklad - budeš mít tu větší 11,30 mm. 11,80-11,30=0,50 mm. Flastr by měl být 0,25 mm, ale musí být silnější, třeba 0,28-0,33 mm. materiál bavlna. Průměr kolečka flastru je 2,5 násobku průměru koule. Lepší volba je sehnat kleště pro kouli 11,50 mm. Potom jako materiál flastru je nejlepší bavlněný sýpek na polštáře 0,18 mm. Seženeš ho všude, ale MUSÍ to být čistá bavlna!!
Drážkování hlavní se poprvé objevilo v Lipsku kolem roku 1500, ale nebylo to drážkování do spirály, ale přímé. I tak to mělo desetkát lepší rozptyl, než hlaveň hladká. V 1. polovině 16. století již vyráběli norinberští puškaři s drážkováním do spirály. Francouz Delvigne opatřil zadní část hlavně trnem, na který se střela narazila a tím se roztáhla. To bylo v roce 1828. A v roce 1848 jeho krajan navrhl střelu, která šla lehce zasunout a roztáhla se až po výstřelu tlakem plynů - minié. A to vydrželo několik desetiletí jako standard pro předovku. Ale tyto dlouhé střely měly nevýhodu oproti koulím - snížení úsťové rychlosti. A tehdy se objevují první střely ráže 11 mm. Stoupání závitu se změnilo z 1:60 na 1:28 a tím se také mohla střela prodloužit, měla větší rotaci a tím i přesnost. Takže minie byla na tehdejší dobu moderní. A je účinná dodnes. Koule prostřelila cca 40 cm překližek, hadrů a jekoru a zastavila se u zadní stěny. Minie prošla skrz a ani se nezapotila.
- virginan
- Častý návštěvník
Sférická střela bez flastru.
Prach,plstěná ucpávka napuštěná mazáním a střela.
Pefektně to čistí hlaveň a není třeba ničím ještě protahovat,nebo během střelby čistit.
Mazání na filcové ucpávce nijak nevadí prachu a to dlouhodobě.
Taky nejsem zapatlanej!
Prach,plstěná ucpávka napuštěná mazáním a střela.
Pefektně to čistí hlaveň a není třeba ničím ještě protahovat,nebo během střelby čistit.

Mazání na filcové ucpávce nijak nevadí prachu a to dlouhodobě.
Taky nejsem zapatlanej!
-
K tomu, co Virgi píše, bych dodal. Ta plst musí být podobná, nebo stejná, jaká se používá v brokových nábojích. Podobnou jsem viděl u zedníků. Prodává se na celé tabule, zedníci ji krájejí podle potřeby k nalepení na hladítka, odborně "gléťáky". Ale zedníci už dnes používají spíš pěnovku. Takže neumím poradit, kde plst sehnat.
Proč to píšu. Jednou jsem dostal od známého celou tabuli bílé plsti, chtěl jsem to použít právě pro předovku. Měl jsem kus na ponku a náhodou mně na ni padlo něco horkýho. Už nevím co, ale propadlo to plstí skrz. Ještě že jsem tu plst nestačil použít do náboje. Takže pozor na to.
Proč to píšu. Jednou jsem dostal od známého celou tabuli bílé plsti, chtěl jsem to použít právě pro předovku. Měl jsem kus na ponku a náhodou mně na ni padlo něco horkýho. Už nevím co, ale propadlo to plstí skrz. Ještě že jsem tu plst nestačil použít do náboje. Takže pozor na to.
Obsah fóra / Zbraně / Black Powder