blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.07.2012 21:35

Re: Perkusní začátky

Automatové oceli – jsou oceli s přísadou síry (kolem 2 %), olova a případně manganu (kolem 1 %), který váže síru na MnS. Dosahují dobré obrobitelnosti s kvalitním povrchem při veliké řezné rychlosti a snadné lámavosti třísky při obrábění.

Pavlik
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

28.07.2012 22:49

Díky za poučení, ale nevěřím, že by Pedersoli vyráběl hlavně z materiálu jako je armovací železo
do betonu. V pondělí se ho na to zeptám a hned napíšu tady.

Jim11
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.07.2012 12:48

Taky jsem nevěřícně kroutil hlavou, pokud se týká toho olova, protože nejsem strojař ani metalurg, ale skutečně se u některých ocelí vyskytuje jako legovací přísada olovo, kvůli snadnější obrobitelnosti. Viz. Fanda a Zdeněk B. Nemám to z vlastní hlavy, ale google napověděl. Fakt je ovšem ten, že v oceli, ze které se obvykle slušné hlavně vyrábějí (15230) není po olovu ani stopy. (Taky vyčteno z googlu). Z toho si dělám závěr, že obojí bude pravda. Nejspíš ty levnější výrobky to olovo můžou obsahovat.

Peggy
Sponzor serveru
Sponzor serveru

29.07.2012 13:18

No, obávám se, že na předovkách patnáctka nebude :wink:

Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.07.2012 13:23

Na těch co mám já 15 je:) ovšem nejsou to tovární výrobky :) Hlaveň také po 12 letech intenzivní střelby nevykazuje žádné změny.

Pavlik
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

29.07.2012 14:54

Většinou se pro kvalitní hlavně pužívá ocele třídy 15, neočekávám, že 15 bude u perkusních zbraní,
ale betonářskou nebo hřebíkovou ocel bych tam rozhodně neočekaval. Na druhé straně i ta hřebíková
ocel bude dostatečně vyhovovat BP zbraním.Sám jsem velice zvědav, co Pedersoli používá.
Ještě se vrátím k původnímu topicu od Mitsu, nevěřím, že by hadr špinilo olovo obsažené v oceli (0,2%).
Možné vysvětlení by bylo olovo nalepené v drážkách.

Reklama

ufo
Moderátor
Moderátor

29.07.2012 15:37

Hele cernoprdlavky, mate pocit, ze do '' Perkusní začátky '' patri legovani oceli???

Salamoun
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

29.07.2012 21:35

Kolega Pavlík má pravdu, v začátcích mého černoprachového nadšení mě také rozhodil imrvére špinavý hadr po vytření laufu,po podrobnějším průzkumu drážek mikroskopickým endoskopem se mi rozsvítilo,měl jsem fungl nový kvér,tedy na drážkách zůstaly převalky a ostřiny,ty byly obalené olovem (dopředu upozorňuji,že šlo pouhým okem neviditelné nánosy),ale tyto mikroskopické nečistoty stačily zčernit hadr a mě vyděsit.Nyní po pár tisících výstřelech a znovu po endoskopické kontrole,už ty ostřiny zmizely (teplota hoření černého prachu je doslova vypálila-tedy zkřehly) a po několikerém vytření laufu je hadr bílý a mé srdce klidné :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník

30.07.2012 7:55

Po čase se mně zastesklo po střílení kuličkou. Kolega Kentan před časem psal, že vystřílí vždy celou zásobu koulí, vše co odlije. A že používá toaletní papír jako ucpávku. Zajímalo mě, jaký je rozdíl v přesnosti při použití plsti a jaký v případě papíru. Na střelnici jsem před časem posbíral plstěné zátky z brokovnice, nyní jsem z nich nakrájel kolečka. Náboj byl Vesuvit A1, volně sypaný do odměrky 2,5 gramu. Koule 11,85 (průměr vývrtu v drážce), kokila kamarádem samodomo vyrobená lisováním do bloku hliníku, to jest se značnou ovalitou, netříděné, jen oválené, ale nabíjené stále stejně orientované vůči mušce. Mazivo pod kouli lůj+včelí vosk 3:1. Puška opřená o pytlík s rýží. Malorážkový terč, lépe se mně s ním střílí.
Nejprve jsem střílel s plstěnou ucpávkou a s ní i nastavil mířidla. Pak se koule ucpala útržkem papírové útěrky cca 7x7 cm. Nástřel šel nahoru a mnohem přesněji, jak s plstí. Rána byla ostřejší a silnější.
Závěr - pan kolega Kentan měl ve všech bodech pravdu a já mám na dlouhou dobu zábavu. Tento příspěvek možná patří jinam, ale pro někoho ta informace může být začáteční inspirací.
Přílohy
srovnání dvou druhů ucpávek pap a pl.jpg

Pavlik
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

30.07.2012 15:53

Používají materiál 30 CR Mo 4. Zkuste někdo zjistit co by to mohlo být v naší normě.

mocima
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

30.07.2012 17:37

Peggy
Sponzor serveru
Sponzor serveru

30.07.2012 17:40

Tak to je slušné.

Salamoun
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

30.07.2012 18:27

Ta převodní tabulka není moc směroplatná,je pouze informativní.V praxi to fuguje tak,že zákazník dané železárny si předem řekne,dle jaké normy kompozici materiálu chce a funguje náš zákazník-náš pán,kolikrát je to i mimo jakékoliv normy,to pochopitelně platí mimo EU.

Fandaks
Častý návštěvník
Častý návštěvník

05.08.2012 0:03

Pavlik: Ještě poznámku k té automatové oceli. Automatová ocel nemusí být vždy jen "hřebíková" kvalita. Rozsah pevnosti(Rm) těchto ocelí je od 350 MPa až do 785 MPa, což na tom horním konci se vyrovná oceli 11600, nebo i 11700. A to už rozhodně není žádné bláto. Takže výrobce hlavní si jistě dobře zváží jakou ocel bude používat aby se vešel do rozumných nákladů, neměl zbytečné reklamace a taky aby měl slušný zisk. V USA se používají nejméně 4 druhy oceli pro výrobu předovkových hlavní a ceny za hlaveň-jak jistě víš- se velice liší, ale automatová ocel je slušným kandidátem pro předovky.

Pavlik
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

05.08.2012 12:47

Jasně, souhlasím, taková ocel bohatě dostačuje pro předovky, já s tím nemám žádný problém,
ale vyskytuje se hodně lidí, kteří tvrdí,že hlaveň od firmy XXYY je bláto a na ho..., ale koupit
si lepší výrobek nechtějí protože je logicky drahšší.
Taky mohu říct, že leckteré hlavně na starých originálech mají horší kvalitu než dnešní
"hřebíková" ocel a dodneška střílejí a trefují. Takře pokud má s tím někdo problém a automatová
ocel ho trápí má tu možnost koupit si něco lepšího, zvláště když už se chystá na ty LOH.
Pro uplnost - Pedersoli taky používá ocel C 40 pro hladké hlavně a některé předovky.

mitsu
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

19.08.2012 23:38

Po pár návštěvách střelnice mám dva dotazy :)

1. Dnes v pohodě třicet ran bez čištění, přesnost nedokážu posoudit, protože buvolí rohy nejsou nic moc na mířenku (ještě jsem nenalezl odvahu upilovat mušku) :), ale do 20cm se na 50m vejdu :)

2. Má nějaký vliv na přesnost "protažení" hlavně po každé ráně?

Jinak jsem černotě lehce propadl, je to něco jiného než "moderní zbraně" Přemýšlím co pořídím dalšího :)

blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník

20.08.2012 7:14

Mitsu:
1) Jenom žádné pilování mušky, na to ještě hodně času. Nejdřív se musí nalezením kombinace množství prachu+střela+síla flastru soustřel srazit na velikost cca pět centimetrů /50 metrů. Až tahle skupinka se ti podaří kdekoliv na terči OPAKOVANĚ pětkrát, desetkrát za sebou, pak můžeš pilovat. Doporučuji si prohlédnout materiály na předchozích stránkách.
2) VYTÍRÁNÍ po každé ráně - to je individuální. Pokud je mazivo střely a prach takového složení, že hlaveň není tak špinavá, začnou úsadby způsobovat nepřesnost v cíli až po "X" ranách. Třeba po pěti ranách. Potom je potřeba vytřít. Někdo nevytírá vůbec. Někdo po každé ráně. Důležité je vytírat PRAVIDLENĚ, ne metodou "hop sem-ho tam". To vede k nepřesnosti.
Doporučuji číst jednotlivá vlákna, ukládat si do nějakého souboru na disk a vytvořit si jakousi knihu a tu se snažit dostat do hlavy.

Saphyr
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

20.08.2012 12:33

Já bych jen podtrhl Blechova slova a k bůvolím rohům dodal, že jde o zvyk. Když jsem si v dubnu pořídil Hawken rifle .45 od Ardesy, měl jsem na ta mířidla dost skeptický pohled jako Vy. Nechci se tvářit jako mistr světa, ale šlo o to se do nich naučit koukat. Po čase jsem dospěl k názoru, že jsou to exceletní mířidla a s trochou praxe jde i soustřel čím dál víc k sobě. Někde na fóru je skvělý obrázek, který znázorňuje jejich užití na různé vzdálenosti. No..jen chci říct, že bych nad nima hned nelámal hůl :) Jak tu již někdo kdysi napsal "nejchybovější věc na zbrani je element mezi zbraní a zemí.." :wink:

mitsu
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

20.08.2012 21:03

Tak střílel jsem ve stoje bez opory, na pytlíku rýže by byl soustřel určitě lepší :) Jde o to, že když u buvolích rohů na 50m srovnám hledí, mušku a spodní okraj černého kruhu, jde střela dolů mimo terč. V podélné ose mi to moc nelítá, ale mám problém s odhadem výšky. Obrázek buvolích rohů v závislosti na vzdálenosti jsem viděl a nevěřím, že s nima někdo na 50m střílí mířenku :) Nechci tam dávat moderní mířidla a kazit vzhled pušky, na druhou stranu bych rád střílel trochu na výsledek takže nevidím jiné východisko než pilník. Možná v práci udělám "pracovní" mušku, abych nezničil originál.
Dal jsem na vaše rady a snížil množství prachu na 40gr, přesnost se nezměnila, ale přišlo mi, že se hlaveň méně špiní. Vystřelil jsem třicet ran bez čištění a nabíjet šlo stále lehce.

Pokud jde o mazání, vytírání a další alchymii začínám s taktikou pokus/omyl, pár poznámek do začátku jsem si už vypsal :)

Začátečník
Nový uživatel
Nový uživatel

09.09.2012 21:44

Zdravím všechny!
Přemýšlím, že bych začal s černým prachem. Je lepší křesadlo nebo perkus? Při nákupu je perkus o něco levnější. U křesadla nejsou potřeba zápalky, ale jak jsem si přečetl, i křesadlo trpí opotřebením. Je ve výsledku levnější střelba z perkusu nebo z křesadla?
Jak velké je vlastně zpoždění křesadla při dobrém nastavení? Má to vliv na přesnost? Někde jsem četl, že křesadlovka nestřílí, pokud se s ní míří kolmo nahoru nebo naopak dolů. Je to pravda?
Několikrát tady někdo doporučoval Huntera od Pedersoliho. Je celkem hodně drahý. Čím tak vyniká nad ostatní?
Předem děkuji za případné odpovědi.

PředchozíDalší

Obsah fóra / Zbraně / Black Powder