-
Kentan - Častý návštěvník
Re: Perkusní začátky
Hele když dáš 7.65 do 9 taky přesnost nebude nic moc. Origo minie byly těsněný papírem, který tvořil náboj, tedy pokud nejsou rozměry kokily upraveny, je střela podkaliberní (minie jsme musel kalibrovat, pěknej voser) a dále aby fungovalo roztáhnutí střely do vývrtu, musíš pod ní adekvátně naložit. Origo patrony obsahovaly cca mezi 5-6 gramy prachu. Takže ti proti sobě jde požadavek na velkou prachovou nálož a měkkou střelu aby fungovala komprese oproti strmému stoupání, kde abys to neutrhnul, musí být střela tvrdá a prachu míň. neříkám, že nelze najít laboraci a tvrdost střely, kdy to bude fungovat, ale bez pořádné kliky to není na jedno odpoledne.
-
Fandaks - Častý návštěvník
Libor-ek: Já mám taky inlainku ráže .50 a z vlastní praxe vím, že mínie od LEE mi začaly dobře lítat až když jsem začal sypat 4g Vesuvitu. S menší dávkou to nešlo. Na 4 gramy prachu trefuje dobře prakticky každá válcová střela v téhle ráži. Realy byly ještě lepší v soustřelu než minie. Taky můžu potvrdit, že i dobře odlitá minie od LEE je na průměru malá. Zkus minii obalit cigaretovým papírkem tak, abys ji dokázal zasunout do ústí tlakem palce a nepoškodil ten cig. papírek.
Nevím kolik ran už jsi s minií vystřelil, ale ještě to s ní zkus, třeba tě příjemně překvapí.
Fotka je z mých začátků se střelou REAL.
Nevím kolik ran už jsi s minií vystřelil, ale ještě to s ní zkus, třeba tě příjemně překvapí.
Fotka je z mých začátků se střelou REAL.
-
blecha.z - Častý návštěvník
Cigaretový papírek střihni tak, aby zasahoval svou šířkou na začátek zaoblení střely a vzadu nechat pár milimetrů na zahnutí do dutinky. Potom papírek navlhčit a na něj položit Minii. Jeden konec papírku zvednout, nasadit na střelu a pak lehce válet Minii po papírku až na konec. Opatrně vzít do ruky a přebytek papírku zahnout do dutiny. A dát uschnout na radiátor. Papír se srazí, stáhne. Lze ho potom prsty namazat lubrikantem. Takto ošetřená Minie jde do vývrtu těsně.
Další možnost je Minii "orádlovat". Jde také zasunout těsně do hlavně, navíc dostane jiný vzhled, docela pěkný. Střela má čtyři rádlovaná pole a tři drážky pro tuk. Já mám na tento proces rádlovačku - tři válce, jediným otočením je střela hotová. Ale jde to i se dvěma pilníky.
Další možnost je Minii "orádlovat". Jde také zasunout těsně do hlavně, navíc dostane jiný vzhled, docela pěkný. Střela má čtyři rádlovaná pole a tři drážky pro tuk. Já mám na tento proces rádlovačku - tři válce, jediným otočením je střela hotová. Ale jde to i se dvěma pilníky.
-
staM - Moderátor
blecha.z píše:....Já mám na tento proces rádlovačku - tři válce, jediným otočením je střela hotová....
Něco podobného?
-
blecha.z - Častý návštěvník
V podstatě jsou to dva "U" profily spojené na jedné straně čepem. Ve spodním jsou dva válce opatřené rybinou. V horním dílu je třetí válec, větší, taktéž s rádlem. Jeho středem probíhá osa kliky. Pracuje to tak, že na spodní válce se položí odlitek, přiklopí se horní díl a otočí kličkou. Síla přítlaku se reguluje rukou, nebo se dá použít závaží na horní části. Je to někde na Netu na vytvoření vrypu pro střely 38Speciál. Já na to nemám stroje, mám ji od kamaráda. Nejtěžší je asi vyrobit válečky s rádlem. Ale funguje to skvěle.
Ale ta na horním snímku je taky parádně vymyšlená.
Ale ta na horním snímku je taky parádně vymyšlená.
-
Libor-ek - Nový uživatel
Já mam zatím nastříleno s těma Minie asi kolem 100 výstřelů. Dneska jsem chtěl na střelnici zkusit 4g, taky jsem si říkal, že toho je asi málo, ale zase jsem nechtěl o moc překračovat pravidlo 1/10 hmotnosti střely. To asi pro Minie neplatí. Měl jsem pár těžších a ty jsem podsypával 4g a lítalo to dobře. Tyhle mají necelých 24g, takže jsem si říkal, jestli 4g nejsou už moc, protože to jsme na 1/6 hmotnosti střely.
Cigaretový papírek jsem zkoušel jednou. Bohužel se mi právě strhnul při nabíjení. Maže se pod ním střela?
Já jsem namazal střely, potom jsem vzal papírek, ten se na střelu perfektně přilepil, dole jsem ho zatočil a zamáčkl do toho ďůlku, co má minie vespod. Bohužel papírek mi při vytahování nabíjáku zůstal nalepenej na něm.
Na závěr napíšu trochu legrace, když jsem u nás na vsi ve vietnamském krámku sháněl cigaretové papírky.
Podával mi Vážky, ale mě se líbily spíše OCB, které měl vedle nich, protože to byl tenčí papír atd. Vietnamec hned na mě před lidma "Na marihuanu?". Usmál jsem se a říkám, že to mam na něco jinýho. Ten šikula pohotově odpověděl "Na heroin?". Zaplatil jsem a rychle z toho krámku pryč...
Cigaretový papírek jsem zkoušel jednou. Bohužel se mi právě strhnul při nabíjení. Maže se pod ním střela?
Já jsem namazal střely, potom jsem vzal papírek, ten se na střelu perfektně přilepil, dole jsem ho zatočil a zamáčkl do toho ďůlku, co má minie vespod. Bohužel papírek mi při vytahování nabíjáku zůstal nalepenej na něm.
Na závěr napíšu trochu legrace, když jsem u nás na vsi ve vietnamském krámku sháněl cigaretové papírky.
Podával mi Vážky, ale mě se líbily spíše OCB, které měl vedle nich, protože to byl tenčí papír atd. Vietnamec hned na mě před lidma "Na marihuanu?". Usmál jsem se a říkám, že to mam na něco jinýho. Ten šikula pohotově odpověděl "Na heroin?". Zaplatil jsem a rychle z toho krámku pryč...
-
Libor-ek: Na dávku prachu 1/10 z váhy střely klidně zapomeň protože se to týká pouze historických originálů. Ardesa doporučuje pro střely typu sabot o váze 275 grainů dávku 90grainů FFFg(5,8gramu). Právě pro saboty jsou hlavně se stoupáním 1:28" určeny. Takže ty 4 gramy pro Mínii nebudou nic přehnaného.
Ještě k té volné střele, ono jde o velikost té vůle a málo kdo to změří správně. Mínie je menší než průměr v polích a tak je to správné protože další střely se už nabíjejí do špinavé hlavně a ta špína tu střelu trochu utěsní. Při výstřelu minie část špíny vezme s sebou, ale ne všechno. Po 25 ranách by se měla hlaveň vyčistit aby se obnovila přesnost zásahů.
Ten papírový obal je vhodný jen pro několik ran abys posoudil jestli minie bude mít lepší soustřel a musí se nabíjet do čisté hlavně. Záleží taky na druhu papíru, používá se i papír do tiskárny
Terč je z roku 1999 a dávka byla 3,85 gramu Vesuvitu pro minii 24 gramu. Na menší dávky to nemělo dobrý soustřel. A jak píše Kentan "chvíli" to trvalo než to začalo chodit tam, kam by to chodit mělo .
Ještě k té volné střele, ono jde o velikost té vůle a málo kdo to změří správně. Mínie je menší než průměr v polích a tak je to správné protože další střely se už nabíjejí do špinavé hlavně a ta špína tu střelu trochu utěsní. Při výstřelu minie část špíny vezme s sebou, ale ne všechno. Po 25 ranách by se měla hlaveň vyčistit aby se obnovila přesnost zásahů.
Ten papírový obal je vhodný jen pro několik ran abys posoudil jestli minie bude mít lepší soustřel a musí se nabíjet do čisté hlavně. Záleží taky na druhu papíru, používá se i papír do tiskárny
Terč je z roku 1999 a dávka byla 3,85 gramu Vesuvitu pro minii 24 gramu. Na menší dávky to nemělo dobrý soustřel. A jak píše Kentan "chvíli" to trvalo než to začalo chodit tam, kam by to chodit mělo .
-
mitsu - Občasný návštěvník
Zdravím střelci 
tento týden jsem koupil z druhé ruky předovku .45 Frontier od Pedersoli. Zbraň je jako nová, předchozí majitelem vzorně opečovávaná. Překvapilo mě jak je vše pěkně zpracované
Zbraní vlastním víc, ale tohle je moje první na černý prach. Na mnoho otázek jsem nalezl odpověď tady ve foru nebo jinde na netu, hodně mi i poradil původní majitel, přesto bych chtěl zdejší zkušenější kolegy požádat o radu 
1. Na jakou vzdálenost jsou nastavené mířidla tzv. buvolí rohy? Když na 50m srovnám hledí s muškou jde rána příliš dolů, když srovnám mušku s vrškem bůvolích rohů jde příliš nahoru, střet terče trefím když je muška zhruba uprostřed což mi nepřijde moc praktické. Hledí i muška jsou stavitelné pouze do strany. Dá se sehnat jiná muška, pilovat se mi ji moc nechce
2. Ve "Stručným průvodci střelbou z předovek" radí hlaveň propláchnout a vyšůrovat jarem. Odmontoval jsem hlaveň a propláchl horkou vodou, pak použil kartáč s jarem, nakonec použil suchý hadr. Tento postup jsem opakoval snad šestkrát, ale hlaveň stále špinila. Zabralo až když jsem ji prostříkl konkorem. Nemáte nějaký fígl nebo prostředek speciálně určený na čištění předovek? Nebo je tahle rasovina u černého prachu normální?
3. Na střelnici mi bylo doporučeno po každé páté ráně protáhnout hlaveň hadrem což jsem dělal, zhruba třicet ran šlo vše v pohodě, ale poslední kuli jsem opravdu stěží dorazil až na prach, další už jsem radši nenabíjel, nechtělo se mi zkoušet vytahovák na kule v praxi
Jak čistíte hlaveň přímo na střelnici? Hadr na sucho mi nepřijde moc ideální. Kule jsem měl .445 flastr 0.01 namazaný už od výrobce.
4. Dával jsem 60gr prachu, podle doporučení předchozího majitele. Dá se někde zjistit kolik prachu doporučuje výrobce u této zbraně?
Předem díky za odpovědi.

tento týden jsem koupil z druhé ruky předovku .45 Frontier od Pedersoli. Zbraň je jako nová, předchozí majitelem vzorně opečovávaná. Překvapilo mě jak je vše pěkně zpracované

1. Na jakou vzdálenost jsou nastavené mířidla tzv. buvolí rohy? Když na 50m srovnám hledí s muškou jde rána příliš dolů, když srovnám mušku s vrškem bůvolích rohů jde příliš nahoru, střet terče trefím když je muška zhruba uprostřed což mi nepřijde moc praktické. Hledí i muška jsou stavitelné pouze do strany. Dá se sehnat jiná muška, pilovat se mi ji moc nechce

2. Ve "Stručným průvodci střelbou z předovek" radí hlaveň propláchnout a vyšůrovat jarem. Odmontoval jsem hlaveň a propláchl horkou vodou, pak použil kartáč s jarem, nakonec použil suchý hadr. Tento postup jsem opakoval snad šestkrát, ale hlaveň stále špinila. Zabralo až když jsem ji prostříkl konkorem. Nemáte nějaký fígl nebo prostředek speciálně určený na čištění předovek? Nebo je tahle rasovina u černého prachu normální?

3. Na střelnici mi bylo doporučeno po každé páté ráně protáhnout hlaveň hadrem což jsem dělal, zhruba třicet ran šlo vše v pohodě, ale poslední kuli jsem opravdu stěží dorazil až na prach, další už jsem radši nenabíjel, nechtělo se mi zkoušet vytahovák na kule v praxi

4. Dával jsem 60gr prachu, podle doporučení předchozího majitele. Dá se někde zjistit kolik prachu doporučuje výrobce u této zbraně?
Předem díky za odpovědi.
-
Peggy - Sponzor serveru
Určitě mě ještě někdo doplní, ale dovolím si poznamenat asi toto:
ad 1) Pokud je soustřel při normálním zamíření přes spodní zářez příliš dole (na 50m níž než na okraji černého), tak bych piloval mušku. Musel jsem to udělat u pušky i u pistole, které nemají stavitelná miřidla.
ad 2) Když jde při čištění bílá pěna, nechám šůrování, propláchnu hlaveň horkou vodou, vykapu a pak prostříknu WD40, to vytěsní vodu a zabrání okamžité tvorbě rezu na odmaštěném povrchu. Pak případně protáhnu suchým hadrem. Pokud zůstávám doma, není třeba ani dál konzervovat.
ad 3) Osobně nesouhlasím s čištěním po každá x-té ráně. Při dobrém nabíjení a HLAVNĚ MAZÁNÍ odstřílím celý závod (např. 60 ran) bez čištění. Není to ovšem mířenka, ale nabíjet musí jít pořád zhruba stejně.
ad 4) 60gr prachu (3,9g) je podle mě víc než dost, pro ráži .45 se běžná dávka pohybuje kolem 2g Vesuvitu LC, což je nějakých 30gr. 50gr dávám do Sharpsky ráže .54 a je to akorát. Kentucky .45 střílím dávkou 1,5g (23gr).
ad 1) Pokud je soustřel při normálním zamíření přes spodní zářez příliš dole (na 50m níž než na okraji černého), tak bych piloval mušku. Musel jsem to udělat u pušky i u pistole, které nemají stavitelná miřidla.
ad 2) Když jde při čištění bílá pěna, nechám šůrování, propláchnu hlaveň horkou vodou, vykapu a pak prostříknu WD40, to vytěsní vodu a zabrání okamžité tvorbě rezu na odmaštěném povrchu. Pak případně protáhnu suchým hadrem. Pokud zůstávám doma, není třeba ani dál konzervovat.
ad 3) Osobně nesouhlasím s čištěním po každá x-té ráně. Při dobrém nabíjení a HLAVNĚ MAZÁNÍ odstřílím celý závod (např. 60 ran) bez čištění. Není to ovšem mířenka, ale nabíjet musí jít pořád zhruba stejně.
ad 4) 60gr prachu (3,9g) je podle mě víc než dost, pro ráži .45 se běžná dávka pohybuje kolem 2g Vesuvitu LC, což je nějakých 30gr. 50gr dávám do Sharpsky ráže .54 a je to akorát. Kentucky .45 střílím dávkou 1,5g (23gr).
-
Peggy: Zatím se mi nechce dělat nějaké nevratné zásahy do mířidel, myslel jsem jestli Pedersoli nedělá výměnné mušky. Stavitelná mířidla se mi tam nechce dávat, bylo by to jako pěst na oko. Navíc budu muset vyzkoušet kam ponese s 30gr prachu 
Pokud jde o čištění tak jsem to dělal jak píšete, ale hlaveň se mi nepodařilo vyčistit úplně do "alabastrova" stále špinila, asi si budu muset pořídit lepší kartáče
Používal jsem namazané flastry od pedersoli, jinak jsem ničím nemazal, třicet šlo nabít v pohodě, až ten poslední šel hodně ztuha. Pročítal jsem čím mažou profíci a zjistil, že každý maže něčím jiným
Osobně se mi nechce vařit doma sádlo s včelím voskem, asi koupím něco od Pedersoli.
Dnes jsem si dopoledne na střelnici s předovkou užil, fakt mě to chytlo a "moderní" zbraně asi půjdou na čas do trezoru

Pokud jde o čištění tak jsem to dělal jak píšete, ale hlaveň se mi nepodařilo vyčistit úplně do "alabastrova" stále špinila, asi si budu muset pořídit lepší kartáče

Používal jsem namazané flastry od pedersoli, jinak jsem ničím nemazal, třicet šlo nabít v pohodě, až ten poslední šel hodně ztuha. Pročítal jsem čím mažou profíci a zjistil, že každý maže něčím jiným

Dnes jsem si dopoledne na střelnici s předovkou užil, fakt mě to chytlo a "moderní" zbraně asi půjdou na čas do trezoru

- JohnSilver
- Pravidelný návštěvník
Frontiera mam tiez, a musku som musel spilovavat, tomu sa nevyhnes u tejto zbrane...pilnikuj opatrne, ,,neprezen to" 

-
sided - Moderátor
-
Peggy - Sponzor serveru
Ještě doplním - doporučené dávky prachu jsou např. zde:
http://www.davide-pedersoli.com/uploads/supporto/9TABELLA%20DOSI%20POLVERE%2009-2010.pdf
Pro pušku Frontier .45 jsou tam taky
Jejich návod na čištění je zde:
http://www.youtube.com/watch?v=QuHGgGnFeeI&feature=player_embedded#!
Je to sice italsky, ale dá se pochopit.
http://www.davide-pedersoli.com/uploads/supporto/9TABELLA%20DOSI%20POLVERE%2009-2010.pdf
Pro pušku Frontier .45 jsou tam taky
Jejich návod na čištění je zde:
http://www.youtube.com/watch?v=QuHGgGnFeeI&feature=player_embedded#!
Je to sice italsky, ale dá se pochopit.
-
Black Powder - Moderátor
mitsu:
Pozri jak mam ja na Frontierke a Cub Dixie nizku musku. Nastrelena na 2,2g. VLC na 50m na spodny okraj.
download/file.php?id=7831&mode=view
Pozri jak mam ja na Frontierke a Cub Dixie nizku musku. Nastrelena na 2,2g. VLC na 50m na spodny okraj.
download/file.php?id=7831&mode=view
-
na čištění je tu celý vlákno. Tady cisteni-predovek-t5074-80.html máš na obrázku mojí čistící mašinu. S ní si troufnu vyčistit pušku na kapesníku položeným na bílej koberec.....
-
Re: Puška z druhé ruky - zkušenější prosím poraďte
mitsu: Je to přesně tak jak to tady chlapci píšou. Nejdřív vypracovat dobrý soustřel který ti bude vyhovovat a teprve potom pilovat, měnit a pod. Miřidla typu "buckhorn" nebo buvolí rohy jsou lovecká miřidla a lovec podle nich může přesněji zasahovat cíl v různých vzdálenostech.
Mám dojem, že v případě tvé pušky by ti sebedelší čištění nijak nepomohlo. Je to proto, že výrobce na hlaveň použil tzv. automatovou ocel, což je v této branži docela obvyklé. Je to ocel která se dobře obrábí, na použití v předovkách bohatě vyhovuje, netupí příliš nástroje, ale má v sobě poněkud větší procento olova a proto to bude špinit. Tomu nemusíš věnovat příliš velkou pozornost. Používej nějaký běžný recept na čištění černoprachých zbraní a bude vše v pořádku. Je dobré předběžně vyčistit hlaveň hned po střelbě, ještě na střelnici. U terčových speciálů rozhodně. Rez napadá ocel okamžitě když ji nechrání povlak nějakého tuku.
Taky souhlasím s názorem, že 60 gr v ráži .45 je poměrně hodně a protože nelovíme zvěř tak je to asi zbytečné. Zkus najít dobrý soustřel s menší dávkou.
Vidím, že se můj příspěvek zatoulal někam jinam a tak prosím pány moderátory aby ho přesunuli do vákna "Perkusní začátky". Dík.
Mám dojem, že v případě tvé pušky by ti sebedelší čištění nijak nepomohlo. Je to proto, že výrobce na hlaveň použil tzv. automatovou ocel, což je v této branži docela obvyklé. Je to ocel která se dobře obrábí, na použití v předovkách bohatě vyhovuje, netupí příliš nástroje, ale má v sobě poněkud větší procento olova a proto to bude špinit. Tomu nemusíš věnovat příliš velkou pozornost. Používej nějaký běžný recept na čištění černoprachých zbraní a bude vše v pořádku. Je dobré předběžně vyčistit hlaveň hned po střelbě, ještě na střelnici. U terčových speciálů rozhodně. Rez napadá ocel okamžitě když ji nechrání povlak nějakého tuku.
Taky souhlasím s názorem, že 60 gr v ráži .45 je poměrně hodně a protože nelovíme zvěř tak je to asi zbytečné. Zkus najít dobrý soustřel s menší dávkou.
Vidím, že se můj příspěvek zatoulal někam jinam a tak prosím pány moderátory aby ho přesunuli do vákna "Perkusní začátky". Dík.
-
monccou - Pravidelný návštěvník
mitsu: Snadnost a rychlos čištění jde ruku ruce z kvalitním mazání. Mám zkušenost že všechny mazadla mazadla od Pedersoli rozhodně kvalitní nejsou. Resp. jsou k prdu. Když kupovaný tak dobrou zkušenost mám s bolavou nohou vulgo Lube 2000. Fungovalo jak u dlouhých, tak i krátkých. Při střelbě vše chodí, jak má dokud nedojde prach či střely. Čištění je pak rychlé a snadné. Stačí vytřít suchým klůckem a po třetím vytření je bílý hadr stále bílý. To je ale podpořeno kvalitním olejem, kterym mažu. Pokud jsou usazeniny starší a zaschlé pomůže solvent. Na horkou vodu jsem rezignoval už dávno a nelituju.
EDIT: Smradlavé sádlo škvařit nemusíš, dá se velmi dobře nahradit jelením lojem.
EDIT: Smradlavé sádlo škvařit nemusíš, dá se velmi dobře nahradit jelením lojem.
-
Díky všem za rady, dnes odjíždím na dovolenou takže se na střelnici se dostanu až za týden, ale určitě vše ozkouším 
Objednám flastry a bolavou nohu, dávku prachu snížím na 35gr (jestli jsem dobře pochopil tabulku od peggyho tak to je doporučená dávka)
Buvolí rohy zničím až se mi povede sehnat náhradní mušku. Většina zásahů byla v ose terče (kromě těch co jsem strhnul) ale výškově mi to lítalo až hanba) jelena bych asi trefil, ale na vylepení na ledničku to nebylo
Hrubým odhadem by se musela upilovat jako na fotce od Black Powder.
Čistím v zásadě správně a díky Fandaksovi ušetřím spousty nervů, protože to co mi špinilo hadr bylo asi skutečně olovo z použité oceli, tím jak jsem hlaveň prostříkl konkorem se nevyčistila, pouze hadr lépe klouzal
Na konzervaci používám WD40, tam asi nemá cenu kupovat nějaká speciální mazadla nebo ano?
Jinak mám z Frontiera fakt dobrý pocit, ať vezmu zpracování, přesnost, ergonomii pažby, spoušť jde na fouknutí a hlavně ta rána a smrad
Opravdu pohodové střílení 
edit. Tak na zbrane-dave.cz je bolavá noha vyprodaná, nevíte kde by se dala sehnat?

Objednám flastry a bolavou nohu, dávku prachu snížím na 35gr (jestli jsem dobře pochopil tabulku od peggyho tak to je doporučená dávka)
Buvolí rohy zničím až se mi povede sehnat náhradní mušku. Většina zásahů byla v ose terče (kromě těch co jsem strhnul) ale výškově mi to lítalo až hanba) jelena bych asi trefil, ale na vylepení na ledničku to nebylo

Čistím v zásadě správně a díky Fandaksovi ušetřím spousty nervů, protože to co mi špinilo hadr bylo asi skutečně olovo z použité oceli, tím jak jsem hlaveň prostříkl konkorem se nevyčistila, pouze hadr lépe klouzal

Na konzervaci používám WD40, tam asi nemá cenu kupovat nějaká speciální mazadla nebo ano?
Jinak mám z Frontiera fakt dobrý pocit, ať vezmu zpracování, přesnost, ergonomii pažby, spoušť jde na fouknutí a hlavně ta rána a smrad

edit. Tak na zbrane-dave.cz je bolavá noha vyprodaná, nevíte kde by se dala sehnat?
- Pavlik
- Pravidelný návštěvník
Fandakas - ačkoliv je to již dost dávno kdy jsem zdárně ukončil vysokoškolské studium na strojnické
fakultě, ale, pokud si dobře pamatuji, nikdy jsem neslyšel, že by se do ocele přidávalo olovo !
Slyšel jsem o chromu,vanadu, mangánu, atd.,atd. ale olovo ? Mohl by jsi mi napsat
číslo této " automatové " oceli abych si rozšířil své vědomosti ?
fakultě, ale, pokud si dobře pamatuji, nikdy jsem neslyšel, že by se do ocele přidávalo olovo !
Slyšel jsem o chromu,vanadu, mangánu, atd.,atd. ale olovo ? Mohl by jsi mi napsat
číslo této " automatové " oceli abych si rozšířil své vědomosti ?
-
google "automatová ocel" a na člověka vypadne složení, použití, výrobci.....
třeba tady...
http://prirucka.bolzano.cz/cz/technicka ... keslozeni/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ocel
třeba tady...
http://prirucka.bolzano.cz/cz/technicka ... keslozeni/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ocel
Obsah fóra / Zbraně / Black Powder