-
Phantom - Častý návštěvník
Re: Přebíjení .308Win
Já bych je takto rozhodně opracoval, jen pak máš jistotu, že jsou jak mají být.
-
Kall - Příspěvky: 2286
nový hilzny jsou jako z FL i neck matrice, nic bych s něma nedělal.
JInak samozřejmě střela do drážek/ tedy jamm/ může přispívat přesnosti, někdy je ale i jump přesnej, chce to hodně zkoušet..na konkrétní zbrani a prachu i se zápalkou.
JInak samozřejmě střela do drážek/ tedy jamm/ může přispívat přesnosti, někdy je ale i jump přesnej, chce to hodně zkoušet..na konkrétní zbrani a prachu i se zápalkou.
-
cerberus - Častý návštěvník
Má zkušenost u noé hylzny Lapua (6,5x47Lap.)byla ta ,že jsem všechny musel proje expander ballem,protože krček byl tak těsný ,až to bortilo střelu při usazování.
- navip
- Častý návštěvník
Krutá skutečnost je taková , že pokud nemáš udělanou komoru přímo na nové nbc Lapua tak jsi vlastně koupil polotovar který prvním výstřelem zkalibruješ na komoru a pak provedeš ty úkony co jsi popsal. Není asi potřeba je vybouchat všechny jen tak pánubohu do oken ,ale pokud nestřílíš BR tak je klidně použiješ na soutěži a pokud nebudeš na bedně tak máš výmluvu po ruce 

-
Flash - Častý návštěvník
Že nebudou na komoru je mi jasné. Nicméně, pokud budou jedna jako druhá, tak by mi i tak měli zajistit jednotnost ve výsledném náboji.
- Kelbly
- Nový uživatel
je to tak jak píše cerberus,nové nbc lapua mají vnitřní průměr cca 0.302
pokud nepoužije expander budou mít úsťovku o 30až40 m/s vyšší
oproti vyzkoušené laboraci
pokud nepoužije expander budou mít úsťovku o 30až40 m/s vyšší
oproti vyzkoušené laboraci
-
Durosik - Častý návštěvník
Ja len , že dnes sa mi osvedčila receptúra nasledovna:
NBC: Lapua
Prach : Varget - 44,3 - 44,5 - 44,7 (cez hradla to nešlo, netuším aká rýchlosť)
Strela : Lapua 155 scenar ( do drážok) na mojom R700VSF OAL 74,5
Zápalka: Federal GM210
Strielalo to len jednu vaščiu dieru , stredy najvzdialenejších zásahov 10,7mm na 100m. vyšie navážky už šli od seba...
NBC: Lapua
Prach : Varget - 44,3 - 44,5 - 44,7 (cez hradla to nešlo, netuším aká rýchlosť)
Strela : Lapua 155 scenar ( do drážok) na mojom R700VSF OAL 74,5
Zápalka: Federal GM210
Strielalo to len jednu vaščiu dieru , stredy najvzdialenejších zásahov 10,7mm na 100m. vyšie navážky už šli od seba...
-
theplaky - Pravidelný návštěvník
Viete mi niekto povedat, aky rozmer bushingu treba zvolit pre nizsie upresnenu laboraciu?
- 167gr Lapua Scenar HPBT + Lapua nbc v puske Steyr SSG69 (.308W)
- matrice mam (budem mat) Redding Competition Bushing Neck Die Set
- meral som priemer v (orezanom) krcku (1x vyst) nbc osadenej touto strelou a nameral som .338" (na roznych forach som nasiel ze od tohoto cisla by som mal odratat .001-.003" a to by mal byt moj rozmer)
- mate niekto nieco odskusane v praxi?
PS:
V duchu najnerespektovanejsej zasady vsetkych diskusnych for "najprv si vsetko precitaj a potom sa pytaj" som si to tu preluskal a vyzera to, ze moje otazka tu uz naozaj v minulosti bola zodpovedana
- v tomto vlakne su rozmery bushingov spominane na str 4,15,16 a 22 a ako "najuniverzalnejsi" rozmer bushingu pre tento Lapua setup sa uvadza .335"
(btw na US forach uzivatelia uvadzaju rozpatie .333-.338")
- 167gr Lapua Scenar HPBT + Lapua nbc v puske Steyr SSG69 (.308W)
- matrice mam (budem mat) Redding Competition Bushing Neck Die Set
- meral som priemer v (orezanom) krcku (1x vyst) nbc osadenej touto strelou a nameral som .338" (na roznych forach som nasiel ze od tohoto cisla by som mal odratat .001-.003" a to by mal byt moj rozmer)
- mate niekto nieco odskusane v praxi?
PS:
V duchu najnerespektovanejsej zasady vsetkych diskusnych for "najprv si vsetko precitaj a potom sa pytaj" som si to tu preluskal a vyzera to, ze moje otazka tu uz naozaj v minulosti bola zodpovedana

- v tomto vlakne su rozmery bushingov spominane na str 4,15,16 a 22 a ako "najuniverzalnejsi" rozmer bushingu pre tento Lapua setup sa uvadza .335"
(btw na US forach uzivatelia uvadzaju rozpatie .333-.338")
-
nábojnice Lapua se scenarem 167 jsem kalibroval bushingem .334,je to rozměr nabitého krčku - 2 tisíciny palce.
-
Dakujem Ti Kall.
Inak dnes som si rozvazoval nbc Lapua (kupovane ako cely novy naboj, 1x vystrelene, vsetko z jednej serie, 1300ks):
- OK vzorka (176,5-177,5gr): 1081ks (83%)
- lahsie nez 176,50gr: 135ks (10%)
- tazsie nez 177,50gr: 84ks (6%)
Bolo mi povedane ze odporucane rozpatie hmotnosti OK vzorky by nemalo byt vacsie nez 1,5gr, takze mnou nastavene kriterium je o trochu prisnejsie. Vazene na noname digitalnej vahe s uvadzanou odchylkou 0,001g.
Inak dnes som si rozvazoval nbc Lapua (kupovane ako cely novy naboj, 1x vystrelene, vsetko z jednej serie, 1300ks):
- OK vzorka (176,5-177,5gr): 1081ks (83%)
- lahsie nez 176,50gr: 135ks (10%)
- tazsie nez 177,50gr: 84ks (6%)
Bolo mi povedane ze odporucane rozpatie hmotnosti OK vzorky by nemalo byt vacsie nez 1,5gr, takze mnou nastavene kriterium je o trochu prisnejsie. Vazene na noname digitalnej vahe s uvadzanou odchylkou 0,001g.
-
pokud jsi před vážením nezkalibroval a nezkrátil na stejnou délku budeš muset vážit znova.
-
Nooo ja som na tom obdobne s tymi hmotnostami Lapuy pri mnozstve 800ks, je to velmi podobne percento hmotnosti. Pri tomto pocte nabojnic tak skoro skracovat nebudeme, zatial naju po FLkalibracii dlzku v tolerancii a kym sa tato varka otoci chvilu to potrva.
-
Ahojte,
hladam si lacnu (treninkovu) alternativu k strele Lapua 168g HPBT Scenar. Chcem to na prilezitostne pustanie na 100m do valu. Neviete mi niekto povedat, kde by som mohol zohnat nizsie uvedene strely?
- Prvi Partizan 168gr HPBT
- Sellier Bellot 147gr FMJ
(ak viete o nejakej inej obdobne tazkej strele za dobry peniaz prosim kludne doplnte)
- stupanie drazok mam 1:12
A este dotaz:
- tie Lapua strely mam molikovane - bolo mi povdane, ze to moliko sa zvykne v hlavni usadzat a vytvarat taky jemny film. Ak budem strielat aj NEmolikovane strely (ktore mi budu moliko z hlavne brat), nemoze to mat vplyv na ustovu rychlost strely?
(ak napriklad vystrelim 100ks Lapua moliko s v0=cca 800m/s, potom 100ks tych Partizanov NEmoliko = ak potom znova nabijem Lapua Moliko bude mat ustovku tych 800m/s, alebo NIZSIU? (v dosledku "menej" namolikovanej hlavne?))
... ak je to blud tak sa ospravedlnujem, len ma napadlo ci by to mohlo mat nejaky vplyv.
hladam si lacnu (treninkovu) alternativu k strele Lapua 168g HPBT Scenar. Chcem to na prilezitostne pustanie na 100m do valu. Neviete mi niekto povedat, kde by som mohol zohnat nizsie uvedene strely?
- Prvi Partizan 168gr HPBT
- Sellier Bellot 147gr FMJ
(ak viete o nejakej inej obdobne tazkej strele za dobry peniaz prosim kludne doplnte)
- stupanie drazok mam 1:12
A este dotaz:
- tie Lapua strely mam molikovane - bolo mi povdane, ze to moliko sa zvykne v hlavni usadzat a vytvarat taky jemny film. Ak budem strielat aj NEmolikovane strely (ktore mi budu moliko z hlavne brat), nemoze to mat vplyv na ustovu rychlost strely?
(ak napriklad vystrelim 100ks Lapua moliko s v0=cca 800m/s, potom 100ks tych Partizanov NEmoliko = ak potom znova nabijem Lapua Moliko bude mat ustovku tych 800m/s, alebo NIZSIU? (v dosledku "menej" namolikovanej hlavne?))
... ak je to blud tak sa ospravedlnujem, len ma napadlo ci by to mohlo mat nejaky vplyv.
-
Flash - Častý návštěvník
Prvi Partizan 168 gr HPBT Ti nedoporučuju. Ty střely jsou "každá pes jiná ves".
A se střelivem, které nebude střílet dobře stejně nic moc nenatrénuješ, protože už velká chyba bude právě v tom střelivu.
S&B nevím, ale radši bych se poohlédnul po remingtonech, ty mi chodily mnohem lépe než Prvi Partizan.
Ještě pro ostatní k NBC Lapua, co jsem kupoval. Jak psal Cerberus, také jsme je projel expanderem, byly velmi těsné. Ale FL matrici ani nijak jinak jsme je neopracovával. Výsledek velice dobrý. Uvidím, až je otočím a budou zformátované. Vyřadil jsme jich ale i ze stejné série 23 z 200, protože rozdíl hmotnosti byl přes 1,5 gr.
A se střelivem, které nebude střílet dobře stejně nic moc nenatrénuješ, protože už velká chyba bude právě v tom střelivu.
S&B nevím, ale radši bych se poohlédnul po remingtonech, ty mi chodily mnohem lépe než Prvi Partizan.
Ještě pro ostatní k NBC Lapua, co jsem kupoval. Jak psal Cerberus, také jsme je projel expanderem, byly velmi těsné. Ale FL matrici ani nijak jinak jsme je neopracovával. Výsledek velice dobrý. Uvidím, až je otočím a budou zformátované. Vyřadil jsme jich ale i ze stejné série 23 z 200, protože rozdíl hmotnosti byl přes 1,5 gr.
- Oppenheimer
- Nový uživatel
Zdravím.
V začátcích přebíjení jsem se dočetl, že crimp má negativní vliv na přesnost. Před časem jsem koupil FL set carbidových matric od Dillona, jehož součástí je i crimp matrice. Tak jsem zkusil ze zvědavosti 30 ks nábojů ještě navíc projet crimpem. Přesnost zůstatala stejná 0,7MOA. Stříleno ze samonabíječky R25. OAL zásobníková 71mm. Máte někdo podobnou zkušenost? Nebo se zhoršení přesnosti projevuje až u vyšších přesností dosahovaných BR speciály?
V začátcích přebíjení jsem se dočetl, že crimp má negativní vliv na přesnost. Před časem jsem koupil FL set carbidových matric od Dillona, jehož součástí je i crimp matrice. Tak jsem zkusil ze zvědavosti 30 ks nábojů ještě navíc projet crimpem. Přesnost zůstatala stejná 0,7MOA. Stříleno ze samonabíječky R25. OAL zásobníková 71mm. Máte někdo podobnou zkušenost? Nebo se zhoršení přesnosti projevuje až u vyšších přesností dosahovaných BR speciály?
-
glock1719 - Příspěvky: 8120
Přesnot se zhoršuje.Navíc vyletí tlaky.
Já když jsem to testoval tak se stejnou navážkou jsem měl bez bez škrcení 855 m/s a po zaškrcení 920 m/s tak bacha .Rostou hodně tlaky a rychlost.
Já když jsem to testoval tak se stejnou navážkou jsem měl bez bez škrcení 855 m/s a po zaškrcení 920 m/s tak bacha .Rostou hodně tlaky a rychlost.
-
theplaky: 168gr HORNADY MATCH BTHP , kupiť sa da pod 20centov a teda mne lieta veľmi pekne!
-
cerberus - Častý návštěvník
-
xHonza - Častý návštěvník
Pokouším se teď vyrobit nějaký levný náboj pro objemovou střelbu (chci si potrénovat střelbu ze stoje). Jako střelu jsem zvolil 147 fmj od SB, prach Lovex D073.5. Orientačně jsem teď převážil krabičku střel: Výsledek - 22 ks střel je mimo mnou akceptovaný rozsah 147,4 - 147,7 grs, z toho 2 střely o více než jeden grs, jedna z nich viditelný zmetek (na plášti vlnovka.). Uvidíme jak to bude lítat.
-
glock1719 - Příspěvky: 8120
Obsah fóra / Střelivo / Přebíjení / Puškové ráže