-
Jim11 - Častý návštěvník
Re: Mazanie striel pre predovky
Neví někdo, kde by se daly sehnat tyto mazací nástavce? Pokud chci mazat lithiovkou, je to neskutečnej opruz a tohle by bylo vynikající řešení. Už jsem přemýšlel, že bych si to udělal, ale musí to být těsný a průhledný, aby bylo vidět tuk v drážce. Tak mě nic nenapadá.
-
siber1 - Občasný návštěvník
Myslím, že jsem to viděl na nějakém závodě ve stánku u Stiftera.
Zkus mu poslat obrázek s dotazem. Akorát poštovné z německa ...... dost se to prodraží.
Asi by bylo lepší to vyrobit.
http://www.stifters-gunflints.de/shop/i ... i_2011.htm
Zkus mu poslat obrázek s dotazem. Akorát poštovné z německa ...... dost se to prodraží.
Asi by bylo lepší to vyrobit.
http://www.stifters-gunflints.de/shop/i ... i_2011.htm
-
martin76 - Nový uživatel
Tiež som včera špekuloval nad tým, ako lepšie namazať strelu REAL lítiovkou. Doteraz som to mazal ručne. Je to fakt humus lepkavý, hlavne pri nabíjaní. Skúsim to zmiešať s včelím voskom v zatiaľ neznámom pomere. Nebude to aspoň také lepkavé. Ten prípravok, ktorý je na fotke som už niekde v ponuke videl. Len sa obávam, že by som mal mastný aj spodok strely. No a z toho sa mi vlasy ježia. Strelu musím mať zo spodu suchú, nemastnú. Takže tento problém jednoduchšieho namazania striel stále riešim. Mazivo meniť nechcem. Pre väčšinu je to hnus, pchať vazelínu do hlavne. Ja však pozerám na technickú stránku. A funguje to.. 

-
Kentan - Častý návštěvník
Lithiovku s voskem nemíchat. Střely mazat jednoduše. Plechová krabička (třeba od bonbónů) nasypat střela, kydnout vazelínu, protřepat nemíchat..... Na REALy s mělkými mazacími drážkami funguje skvěle. Mastný spodek nevadí. Uvedená kombinace dala z Patriota (když jsem ho měl) 97 bodů (1,5 gramu Vesuvitu). Pokud mermomocí musíš mít čistý spodek střely, vem si sebou hadr a pinzetu. Pinzetou uchop střelu, spodek otři o hadr a střelu zasuň do hlavně. Pokud nemáš ruce olšový neupatláš se..
-
blecha.z - Častý návštěvník
Snad se kamarád Jim1 nebude zlobit, když prozradím jeho "udělátko". Plastová trubka v diametru střely. Z boku dírka cca 3 mm. Do injekční stříkačky natáhne lithiovku, do trubky zasune střelu až k dírce, stříkne, posune střelu k další drážce, stříkne. Hotovou střelu vysune tyčinkou na "parkoviště". Čisté, geniální, jednoduché.
-
Jim11 - Častý návštěvník
Samozřejmě se nezlobím, je to ale dost primitivní, takže bych uvítal nějaký lepší návrh.
-
Truman Head - Pravidelný návštěvník
Tento nastavec (r.45/50/54)vyraběla/vyrábí ? fy.Thompson Center Arms,dodavala k tomu mazani(vypadalo to jak tuba se zubni pastou)zavity byli stejne,buď se dal mazaci nástavec nebo se "pasta"zavřela.fungovalo to,ale vzhledem k cene 1 baleni mazani to byl přepych - (50ks maxi-balu/250czk)s cenou si uz nejsem jisty,
pouzival jsem to v minulem stoleti
.Náročnější,ale levnějśí a s menśí spotřebou mazacího prostředku
je namazat střelu ručně a potom ji protahnout plastovou hadici s vnitŕním průměrem požadované ráže(dodává Hornbach,Baumax,Obi,atd.
)samozřejmě mazaní musí být tuhší konzistence.
TH.
pouzival jsem to v minulem stoleti

je namazat střelu ručně a potom ji protahnout plastovou hadici s vnitŕním průměrem požadované ráže(dodává Hornbach,Baumax,Obi,atd.

TH.
- virginan
- Častý návštěvník
Kdyby jste mazali pořádným mazáním a ne nějakou srágorou typu lithiovka,tak nemusíte tohle řešit.
Taky nějaký upatlání rukou,nebo se bát posadit střelu na prach.
Klidně budu mít nabitou předovku rok a bude střílet a to naprosto přesně a půjde nabíjet ráz na ráz!
Nástřel pokazím jedině já!Cpát vazelínu do předovek-brr.
Hawken,nebo vojna .58,je to jedno.
Pokud je třeba mazat postupem -kolega Blecha,tak to jsem sem dával sice trochu jinak,ale už dost dávno.
Ano,je to poněkud primitivní,ale účelné!
Taky kolik toho vystřílíte? Tedy kolik je potřeba namazat střel.
Pak i tento "primitivní " postup mazání stačí.
Používám ho u jednotného náboje do Spencra a Trapdoora s BP,ovšem mazání není vazelína!
Nikomu nevnucuji svůj názor,je to věc každého čmoudila!
Čmoudům zdar!
Taky nějaký upatlání rukou,nebo se bát posadit střelu na prach.

Klidně budu mít nabitou předovku rok a bude střílet a to naprosto přesně a půjde nabíjet ráz na ráz!
Nástřel pokazím jedině já!Cpát vazelínu do předovek-brr.

Hawken,nebo vojna .58,je to jedno.
Pokud je třeba mazat postupem -kolega Blecha,tak to jsem sem dával sice trochu jinak,ale už dost dávno.
Ano,je to poněkud primitivní,ale účelné!
Taky kolik toho vystřílíte? Tedy kolik je potřeba namazat střel.
Pak i tento "primitivní " postup mazání stačí.
Používám ho u jednotného náboje do Spencra a Trapdoora s BP,ovšem mazání není vazelína!
Nikomu nevnucuji svůj názor,je to věc každého čmoudila!

Čmoudům zdar!
- hawken.45
- Pravidelný návštěvník
Asi tak nějak
. Je to opravdu každého věc, ale když leží na pultě pěkná replika flinty z 18.-19. století a vedle toho plastová stříkačka s lithiovkou, nebo jinou vazelínou, plastové zkumavky na prach a podobný vercajk, tak mi to přijde přinejmenším divné
. Jinak, kdysi jsem taky experimentoval a dle rady v knize p. Morávka začal sádlem s lojem, pak vyzkoušel všechno možné a skončil u sádla s lojem
. Ta ať vám to čmoudí pánové.

-
jak jsem už tady jednou psal - přes 150 ran za sebou bez čištění mazáno lithiovkou. Dál mě to přestalo bavit a pušku jsem vyčistil, bo mi ji bylo líto. Deringer nabitej 2 roky, též mazanej lithiovkou (zapomněl jsem na něj....). Nepoznám rozdíl mezi první a poslední ranou... proti těm vejpečkům je to komfortem použití úplně jinde (tak o svět vepředu) a při přípravě se nezasmrdí celej barák s přilehlým okolím. Jediné co se tomu vyrovná je včelí vosk s ricínovým olejem (případně vlastry mazané jen ricínovým olejem), to má ale projímavé účinky, když se to omylem sežere 

- hawken.45
- Pravidelný návštěvník
Dyť jo. Někdo má rád komfort, jiný dělá maximum pro dosažení co nejlepších výsledků a řeší každou ulítnutou ránu a někdo střílí jen tak pro radost, baví ho to blbnutí kolem BP včetně výroby"vejpečků" a zasmradění baráku. Ale chce si to vyzkoušet co nejvíce postaru. Něco podobného jako se dnes oživují různá stará řemesla. I když při nich mají dotyční na sobě místo režných kalhot montérky a v kapse mobil.
-
Jim11 - Častý návštěvník
No, vyzkoušel jsem spoustu různých mazání, kombinací a variací, šlo mi především o to, abych nemusel mezi střílením vytírat. Velmi dobré je mazání, se kterým přišel kamarád Z. Blecha, tuším USArmy a to kombinace hovězího loje a včelího vosku v poměru 3:1. Můžete střílet furt a není potřeba vůbec vytírat, nabíjet jde stejně pořád. I já je používal, ale při mazání jsem zjistil to, že při větších než pidinavážkách s narůstající teplotou hlavně se soustřel začíná rozjíždět na všechny strany. Usoudil jsem tedy laicky, že když nabiji střelu , která má v drážkách lůj s včelím voskem, tak než střelu dorazím, nasadím zápalku a vystřelím, je tuhé mazivo již tekuté a tedy i při výstřelu klade střela menší odpor plynům z hořícího prachu, než střela při započetí střelby. Proto jsem zkoušel lithiovou vazelinu, která je teplotně více stabilní a soustřel zůstává stejný i po pětadvaceti ranách. Víc toho obvykle ani nevystřelím. Takže proto ten můj dotaz, jak dostat lithiovku do drážek a neupatlat se. Je mi jasný, že spousta z vás má svoji metodu, své mazání, ale můj dotaz směřoval spíš k tomu, jak dokonale dostat(pokud někoho pobuřuje syntetický výrobek, tak tedy )řídké mazivo do drážek střely. Dost možná, že se ve svých úvahách mýlím a mazivo při vyšší teplotě vyteče a znehodnotí částečně prach, ale vliv stoupající teploty při klasickém mazání na soustřel jsem zaznamenal. Rád si samozřejmě přečtu, případně vyzkouším i různé recepty.
Podotýkám, že pouze využívám fóra s žádostí o radu.
Podotýkám, že pouze využívám fóra s žádostí o radu.
-
MarkizDeLaFayette - Nový uživatel
Ja mažem zmesou bravčového sádla a včelieho vosku.Sú to lahko zadovážitelné ingrediencie ktoré sa tu hodne spomínajú
Zmes robím dost tuhú ale len tolko abi išla nabrat prstom.
Mal som stouto zmesou docela problém.Flastre som napúštal v roztopenej zmesi a tesil som sa ako budú gule lahko na sútaži nabýjat ,ale EE!
Gula sa my po niekolkých ranách zasekla v hlavni a som skončil.Aby som vobec dostal gulu na prach a vystrelil z muškety som musel opakom tomahavku rozmlátit koncovku železného nabijáku.
Neskor som robil rozne skúški s tím istím mazivom a zistil som že problém bol len v množstve.
Na mastný flaster som ešte natrel asi dva milimetre hrubú vrstvu tohoto maziva a zrazu to fachalo.Nabíjat islo lahko a aj po tridsiatich gulách sa nič nezaseklo.To isté platí aj pre drážkovanú.Takže platí to staré:Kdo maže ten jede.A je jedno čím len nech je toho mrte.
Zmes robím dost tuhú ale len tolko abi išla nabrat prstom.
Mal som stouto zmesou docela problém.Flastre som napúštal v roztopenej zmesi a tesil som sa ako budú gule lahko na sútaži nabýjat ,ale EE!
Gula sa my po niekolkých ranách zasekla v hlavni a som skončil.Aby som vobec dostal gulu na prach a vystrelil z muškety som musel opakom tomahavku rozmlátit koncovku železného nabijáku.
Neskor som robil rozne skúški s tím istím mazivom a zistil som že problém bol len v množstve.
Na mastný flaster som ešte natrel asi dva milimetre hrubú vrstvu tohoto maziva a zrazu to fachalo.Nabíjat islo lahko a aj po tridsiatich gulách sa nič nezaseklo.To isté platí aj pre drážkovanú.Takže platí to staré:Kdo maže ten jede.A je jedno čím len nech je toho mrte.
-
Ahoj vespolek.
Na webu www.castbullet.com/makeit/lube.htm autor popisuje mazivo, které pak také nabízí pod názvem Junior Lube. Uvádí tam také poměr a složení - 300 OZS sádla+400 grainů BW + 100 grainů Alox. Protože jsem byl zvědavý a Alox2138F jsem si koupil, zkusil jsem namíchat místo sádla asi 90 gramů hovězího loje+25 gramů včelího vosku+asi 8 gramu Aloxe. Směs je dokonale smísitelná, voní po Resistinu Car, není tuhá. Spíš se dá mazat prstem, při těchto teplotách je mazlavá a drží na střele.
Zatím jsem to zkoušel na střelbách pouze jednou, ale mohu potvrdit, že mazivo je dobré. Z pěti ran byl čtyřlístek, mezi devítkou a desítkou, a jedna ulítlá do desítky. Stejně se chová již hotové mazání US Army 1851 (lůj+BW v poměru 3:1) a přidáním Aloxe. Samotný Alox se mně při střílení nelíbil.
Na webu www.castbullet.com/makeit/lube.htm autor popisuje mazivo, které pak také nabízí pod názvem Junior Lube. Uvádí tam také poměr a složení - 300 OZS sádla+400 grainů BW + 100 grainů Alox. Protože jsem byl zvědavý a Alox2138F jsem si koupil, zkusil jsem namíchat místo sádla asi 90 gramů hovězího loje+25 gramů včelího vosku+asi 8 gramu Aloxe. Směs je dokonale smísitelná, voní po Resistinu Car, není tuhá. Spíš se dá mazat prstem, při těchto teplotách je mazlavá a drží na střele.
Zatím jsem to zkoušel na střelbách pouze jednou, ale mohu potvrdit, že mazivo je dobré. Z pěti ran byl čtyřlístek, mezi devítkou a desítkou, a jedna ulítlá do desítky. Stejně se chová již hotové mazání US Army 1851 (lůj+BW v poměru 3:1) a přidáním Aloxe. Samotný Alox se mně při střílení nelíbil.
- Pavlik
- Pravidelný návštěvník
Ahoj všichni čmoudíci.
Asi stejně jako většina používám k výrobě mazání hovězí lůj a včelí vosk v různém poměru.
Ted jsem zkusil přidat tam ricínový olej, ještě jsem s tím nestřílel, tak nevím. Ale na různých
amerických forech jsem se dočetl velice zajímavé návody, v kterých není lůj ,bohužel nevím kde bych tyto
komponenty, jako např. mýdlo,asi s jelenem,canaba olej,atd. sehnal jelikož neznám jejich místní názvy
potravin a komponentů potřebných k výrobě mazání. Celkem mě udivilo, že mnoho návodů
vůbec nepoužívá za základ hovězí lůj.
Máte někdo nějaké zkušenosti s tímto ? Rád bych vyzkoušel něco jinýho než lůj a vosk,
co kdyby to bylo něco zázračnýho a střílelo by to jen desítky ?
Asi stejně jako většina používám k výrobě mazání hovězí lůj a včelí vosk v různém poměru.
Ted jsem zkusil přidat tam ricínový olej, ještě jsem s tím nestřílel, tak nevím. Ale na různých
amerických forech jsem se dočetl velice zajímavé návody, v kterých není lůj ,bohužel nevím kde bych tyto
komponenty, jako např. mýdlo,asi s jelenem,canaba olej,atd. sehnal jelikož neznám jejich místní názvy
potravin a komponentů potřebných k výrobě mazání. Celkem mě udivilo, že mnoho návodů
vůbec nepoužívá za základ hovězí lůj.
Máte někdo nějaké zkušenosti s tímto ? Rád bych vyzkoušel něco jinýho než lůj a vosk,
co kdyby to bylo něco zázračnýho a střílelo by to jen desítky ?
-
mýdlo s jelenem je obyčejné jádrové mýdlo, prodává se v klasické drogerii. Canaba olej je konopný olej a prodávají to v potravinách pro zelený pošuky co nejedí maso (je dost drahej. Na lidské hlouposti se dobře vydělává.....)
-
Je pravda, že nevhodné mazání Vám přidělá vrásky na čele a rozhodí již vybroušený soustřel. Pokud do Googlu zadáte "Lube for muzzleloading", tak těch druhů najdete hodně. Pak ovšem musíte zbraň znovu nastřelit. Ono pak stačí teplé počasí a už je to jinak.
Lůj není vidět na jejich stránkách, protože ho seženete na jatkách, běžně v obchodech se možná nevyskytuje. To jejich Crisco se u nás může nahradit 100% přírodním tukem, stačí se podívat na složení. Je to jednodušší koupit Crisco, jak se vyškvářet s lojem. Experimentovat s mazivem, to je na rok práce a testování. U nás máte taky spoustu možností - sádlo, parafín konzervárenský, tekutý parafín, lanolín, hovězí lůj, včelí vosk, olivový, ricinový a řepkový olej, zelená lithiovka a jejich kombinace. A samozřejmě několik komerčních mazadel.
Nakonec se každý pokorně vrátí k svému loji+včelí vosk, případně s přidáním konzervačního parafínu, nebo Aloxu, nebo tekutého parafínu. Nebo loji se sádlem.
Jak píše kolega Kentan a Jim, není potřeba nic vymýšlet, zelená Catrol lithiovka je osvědčená, zejména pro větší dávky prachu. Z tradičních Virgiho lůj+BW+parafín, nebo US Army 1851 lůj+BW 3:1.
Lůj není vidět na jejich stránkách, protože ho seženete na jatkách, běžně v obchodech se možná nevyskytuje. To jejich Crisco se u nás může nahradit 100% přírodním tukem, stačí se podívat na složení. Je to jednodušší koupit Crisco, jak se vyškvářet s lojem. Experimentovat s mazivem, to je na rok práce a testování. U nás máte taky spoustu možností - sádlo, parafín konzervárenský, tekutý parafín, lanolín, hovězí lůj, včelí vosk, olivový, ricinový a řepkový olej, zelená lithiovka a jejich kombinace. A samozřejmě několik komerčních mazadel.
Nakonec se každý pokorně vrátí k svému loji+včelí vosk, případně s přidáním konzervačního parafínu, nebo Aloxu, nebo tekutého parafínu. Nebo loji se sádlem.
Jak píše kolega Kentan a Jim, není potřeba nic vymýšlet, zelená Catrol lithiovka je osvědčená, zejména pro větší dávky prachu. Z tradičních Virgiho lůj+BW+parafín, nebo US Army 1851 lůj+BW 3:1.
-
bufallo - Častý návštěvník
mne pred casom pisal jeden znamy z JAR ze pouziva na mazanie striel Crisco Lube, je to nejaky rastlinny tuk, ale je dost makky, tak ked je teplo, miesa to s vcelim voskom...
neviem ci sa da aj tu zohnat, ked som ale to hladal cez Mr.Google, prve co mi vyhodilo bolo " Sexual Lubricants" , "anal lubricants" a podobne veci..
ale boli tam aj odkazy kde to naozaj pouzivaju na mazanie striel pre predovky....
http://fist.webnode.cz/products/nejleps ... uk-crisco/
toto je odkaz ale uz pre ine forum a samozrejme nepristupny od 18 rokov....

neviem ci sa da aj tu zohnat, ked som ale to hladal cez Mr.Google, prve co mi vyhodilo bolo " Sexual Lubricants" , "anal lubricants" a podobne veci..

http://fist.webnode.cz/products/nejleps ... uk-crisco/

toto je odkaz ale uz pre ine forum a samozrejme nepristupny od 18 rokov....

- Přílohy
-
- Crisco lube.jpg (9.63 KiB) Zobrazeno 12672 krát
-
Fandaks - Častý návštěvník
Většina mazadel na US fórech obsahuje vosky jako jsou BAYBERRY WAX,CANDELILLA WAX, CARNAUBA WAX,MYRTLE WAX , ceresin a další vosky, přes ricinový olej, paznehtový olej, COHUNE OIL, bavlníkový olej,JOJOBA OIL a mnohé další oleje až po kalafunu a určitá mýdla nebo SPERMACETI-vosk z vorvaně a jeho syntetickou náhradu SYNACETI 125. Používá se i olej do parních válců.
Používají je ve svých mazacích směsích hlavně střelci z US u jednoranných zadovek včetně zadovek na černý prach. Mnohé z těchto surovin se nechají sehnat i u nás. Problém je množství, jsou prodávány i v sudech o obsahu 200 lt.
Crisco je běžný ztužený pokrmový tuk a špičkoví střelci ho moc nepoužívají, ale jeho snadná dostupnost z něho dělá mazadlo první volby. Jen bych chtěl podotknout, že zde často zmiňovaná lithiovka Castrol také nefunguje vždy a u každé hlavně. Pokud máte víc předovek, tak to brzo zjitíte. Mazat ona samozřejmě bude, ale rozptyl bude u každé zbraně jiný.
Používají je ve svých mazacích směsích hlavně střelci z US u jednoranných zadovek včetně zadovek na černý prach. Mnohé z těchto surovin se nechají sehnat i u nás. Problém je množství, jsou prodávány i v sudech o obsahu 200 lt.
Crisco je běžný ztužený pokrmový tuk a špičkoví střelci ho moc nepoužívají, ale jeho snadná dostupnost z něho dělá mazadlo první volby. Jen bych chtěl podotknout, že zde často zmiňovaná lithiovka Castrol také nefunguje vždy a u každé hlavně. Pokud máte víc předovek, tak to brzo zjitíte. Mazat ona samozřejmě bude, ale rozptyl bude u každé zbraně jiný.
- Pavlik
- Pravidelný návštěvník
Castrol
jedině tak z lásky k motoru jen do motoru ! Žádné litiovky mi nesmí do patron! Ale pokud to někomu
funguje... Do ted jsem použival hotové mazání z US jako SPG, Ox-yoke, Pioneer apod. Je fakt, že některé
vůbec nefungovaly, hlavně byly jako struhadlo a pěkně mi to trvalo než jsem je vyčistil. Nejlépe fungovalo SPG, ale jenom v létě, na zimu bylo moc tuhé.Kdysi jsem si sám dělal mazání a ted se k tomu vracím zpět.
A co to mýdlo? Dát to tam nebo ne ? A ten ricín ? Má to nějaký význam ?
jedině tak z lásky k motoru jen do motoru ! Žádné litiovky mi nesmí do patron! Ale pokud to někomu
funguje... Do ted jsem použival hotové mazání z US jako SPG, Ox-yoke, Pioneer apod. Je fakt, že některé
vůbec nefungovaly, hlavně byly jako struhadlo a pěkně mi to trvalo než jsem je vyčistil. Nejlépe fungovalo SPG, ale jenom v létě, na zimu bylo moc tuhé.Kdysi jsem si sám dělal mazání a ted se k tomu vracím zpět.
A co to mýdlo? Dát to tam nebo ne ? A ten ricín ? Má to nějaký význam ?
Obsah fóra / Zbraně / Black Powder