- jbiker
- Častý návštěvník
Re: Čištění a údržba krátké zbraně
Fosfát jsou v podstatě krystaly na povrchu kovu, členitá struktura, takže "nasáknout" resp. zlehka namazat nějakým ne příliš hustým olejem a otřít více-méně do sucha. Puritán použije třeba Hoppes 9 Lubricating Oil, nicméně, mně momentálně dobře slouží i OMV Premium 5W-40 

-
gewarosse - Častý návštěvník
- harrykv
- Pravidelný návštěvník
Předpokládám že máš namysli ochranu před orosením při přechodu z mrazu do tepla domova. Už se mi to taky stalo a hlaveň na mé bývalé ČZ75 tehdy chytla lišku v místě vyhazovacího okénka.
Moje rada zní, mazat čímkoliv co zanechá na povrchu film (já používám obyč. balistol) a doporučuji položit vždy pistoli aspoň na deset minut na radiátor. Horší je to v případech kde se nemůžeš jen tak odzbrojit a vytáhnout krochnu jen tak na veřejnosti a ohřejvat si jí jen tak na radiátoru, tam skutečně musíš spoléhat jen na dobré mazání.
Jinak pokud existuje čistě extra zimní mazání tak sem s ním.
Moje rada zní, mazat čímkoliv co zanechá na povrchu film (já používám obyč. balistol) a doporučuji položit vždy pistoli aspoň na deset minut na radiátor. Horší je to v případech kde se nemůžeš jen tak odzbrojit a vytáhnout krochnu jen tak na veřejnosti a ohřejvat si jí jen tak na radiátoru, tam skutečně musíš spoléhat jen na dobré mazání.

Jinak pokud existuje čistě extra zimní mazání tak sem s ním.

Naposledy upravil harrykv dne 08.12.2010 22:45, celkově upraveno 1
-
Ne,já mám na mysli,čím mazat,aby mi šlapala brokna.Normální olej se nějak v -15C neosvědčil.
-
Hungry - Moderátor
vem pilník a zvětši vůle... Už Němci u Stalingradu přišli na to, že ta ruská konstručkní má něco do sebe... 

-
No to je opravdu úžasná rada. Hlavně, že ruskou konstrukční školou skoro nikdo nestřílí.To si mám kvůli mrazu kurvnit flintu? 

-
Hungry - Moderátor
Ale no tak... trošku smyslu pro humor...
Obávám se, že pomůžou tak možná nějaká "suchá" maziva, nebo jak to nazvat, s grafitem, mědí.
Mazadla, co jsou odolná mrazům... zkoušel jsem Google a našel jsem figu...
Obávám se, že pomůžou tak možná nějaká "suchá" maziva, nebo jak to nazvat, s grafitem, mědí.
Mazadla, co jsou odolná mrazům... zkoušel jsem Google a našel jsem figu...

- PatrikV
-
MARKONY - Moderátor
Vazelina ne ztuhne a bude brzdit zavěr , zkoušel sem teflon ve spreji na zásobníky fajn ale v pistoli nic moc , holt olej je olej .
- navip
- Častý návštěvník
U pistole mám vyzkoušené: pohyblivé části spoušťového mechanizmu a vodící drážky závěru - odmastit a vetřít pomocí nějaké kůže ,kousku jelenice, MOLIKU a pistoli je jedno zda je zima,dělám to asi 30 let.Další výhoda je, že se mi spaliny neusazují-nelepí v mechanizmu.
- open
- Častý návštěvník
Já asi deset let mažu tímto v podstatě všechny zbraně.
http://www.novato.cz/cz/sortiment/mazan ... ml?id=1850
Občas mažu za plusových teplot i strojním olejem J4 - také poslouží.
http://www.novato.cz/cz/sortiment/mazan ... ml?id=1850
Občas mažu za plusových teplot i strojním olejem J4 - také poslouží.
- jbiker
- Častý návštěvník
Zkoušels Breakfree CLP ? Teoreticky by měl vydržet funkční do -20°C (Mil-Spec).
-
DeadMan - Častý návštěvník
momentálně z nedostatku financí (na tyto pro ženu zbytečné serepetičky) a nadbytečného 1L 10W-40 Castrol Magnatec mažu tímhle a vůbec jsem nezaregistroval žádný problém ale je fakt že zbraň nebyla néchána volně na mrazu (nosím v kapse zimní bundy kvůli pohotovosti a je trochu chráněna) ale bylo s ní v mrazu stříleno takže pro mne je toto momentálně dostačující 

- edo
- Pravidelný návštěvník
Odteraz čistím telo pištolí vystriekaním WD 40 a vyfúkam tlakovým vzduchom z kompresoru je to najrýchlejšie a najčistejšie , žiadne handry , kefky , strieknem CLP a super . Na hlaveň na dlhej sa mi zase osvedčilo hlavne u hlavní bežnej triedy ke´d je hodne zanesená po viacerých ranách Cu vyčistiť SIDOLOM , hlaveń som mal zanesenú CU skúšal som všetky oleje čo mám doma ako aj chémiu na odstránenie Cu ale na sidol na nechytalo nič . samozrejme nie často ale aspoň kým sa nezabehne , to je moj ekvivalent borepaste 

- Zdeněk
- Nový uživatel
Pokud jsou teploty nad nulou, mažu syntetickým automobilním olejem a když už jdou do mínusu, používám německou obdobu českého Kontoxu (prostředek pro mazání a ochranu elektrických kontaktů) - netuhne a nebrzdí závěr..
- Gangoš
- Častý návštěvník
Zkoušel už někdo ten nový olej od CZUB? Je na něj recenze v poslední SR jmenuje se Gun Remedy a pokud moc nekecají tak by to mohly být slušný olej (a je levnější než to mizerné WDčko).
-
SW_FOX - Grafoman
-
xjam - Občasný návštěvník
Včera jsem tím Gun remedy čistil... a dnes koukám jako puk. Náboj, co byl v komoře a přišel do styku se zbytkem toho přípravku, měl naleptaný lak na zápalce. Normoš to červeně barvilo
Tak si říkám, jestli to rozpouští ten lak, může to pak navzlínat kolem zápalky dovnitř?

-
SW_FOX - Grafoman
- Gangoš
- Častý návštěvník
Teoreticky to navzlínat může, ale určitě ne za půl dne. Jinak S&B ve svém buletinu psali, že mají otestované a prokázané vzlínání Konkoru okolo střely a znehodnocení náboje (prachu), ale jenom při dlouhodobém působení a přímé aplikaci na náboj.
Obsah fóra / Zbraně / Optika, Příslušenství