-
xjam - Občasný návštěvník
Re: Čištění a údržba krátké zbraně
Tož chlapi jasné, že mi z krochny ten olej nekape
Ale i to minimum, co tam zůstalo, dokázalo ten lak naleptat. Takže příště konzervovat víc "do sucha" 

-
AndrewCZ - Občasný návštěvník
Včera jsem si přečetl tohle vlákno a chtěl bych přidat pár zkušeností jak čistím svojí pistoli SIG Sauer P239 9mm Para.
Videa o čištění zbraně:
1) na webu SIG Sauer je tzv. Maintenance Guide, kde jsou videa popisující rozebrání, čištění, kontrolu a mazání zbraně http://www.sigsauer.com/CustomerService ... uides.aspx
2) na youtube je video populárního uživatele Nutnfancy jak čistí svého glocka
http://www.youtube.com/watch?v=-fx0-hMFako
Co používám:
- Mazadlo+čistidlo v jednom Pro Shot 1 Step Gun, které jsem si přelil do menšího dávkovače jednotlivých kapek
- Kovovou tyčku s madlem na kterou šroubuji ovečku, protahovací trh, nylonový a meděný kartáček
- Kartáček měděný a nylonový, lze použít i zubní kartáček
- Nastříhané čtverečky látky (menší na protahování hlavně, větší na zbytek zbraně)
Jak čistím já:
Tak předně, nepřeháním to. Zbraň mám proto abych s ní střílel. Obvykle jí čistím jednou týdně i pokud s ní střílím vícekrát za sebou. Zabere mi to asi 20 minut. Jednou měsíčně když mám náladu, tak si s ní pohraju i hodinu, vyčistím jí pečlivě a to včetně zásobníků. Také sundám gripy abych měl lepší přístup k čištění rámu.
Běžné základní čištění probíhá následovně:
Na stůl si dám použitý velký papírový terč abych si nezašpinil okolí. Zbraň zkontroluju, pak rozeberu na základní části, tj. rám, závěr, hlaveň, vodící tyčku vratné pružiny, vratnou pružinu a zásobník. Střelivo dám mimo stůl.
Vezmu olej a nanesu ho kouskem látky nebo ovečkou dovnitř hlavně aby mohl působit, nechte působit min. 10 minut. V mezičase vezmu nastříhané kousky látky, nakapu na ně olej a vyčistím jimi rám, následně závěr, nakonec tyčku vedoucí pružinu a samotnou pružinu. Nakonec jdu na hlaveň. Hlaveň projíždím nejprve nylonovým kartáčkem asi 10x sem a tam směrem od komory k ústí. Pak natočím kousek látky na nylonový kartáček a projedu tím hlaveň 2x. Pak napíchnu kousek látky na bodák a projedu tím hlaveň asi 2x. Čistotu hlavně zkontrolu proti světlu. Na konec vyčistím hlaveň zvenku naolejovaným kouskem látky. Vrstva oleje musí být taková abych nikde netekl olej, ale zase aby byl viditelný otisk prstu. Co olejovat? To co se leskne.
Když je hlaveň špinavější použiju navíc měděný kartáček. Občas použiju měděný nebo nylonový kartáček na odolnější nečistoty na rámu či závěru. Většinou ale stačí kousek látky a olej. Občas použiju látku namotanou na šroubováku abych vyčistil kolejničky na rámu a závěru a další hůře přístupná místa. Namotal jsem si černou elektrikářskou pásku na kovovou tyčku kterou se projíždí hlaveň. Zaprvé se hlaveň pří kontaktu neodře, ale hlavně kovová tyčka neklouže, když mám mastné ruce.
Na konci čištění zbraň složím a udělám funkční kontrolu. Tj. stáhnu závěr dozadu a pustím ho. Pak v single action režimu stisknu spoušt ale podržím jí. Pak opět stáhnu závěr dozadu, pustím závěr a spoušt povolím (mělo by to cvaknout). Pak stisknu spoušt v DA režimu. Pak stáhnu závěr dozadu a zachytím ho na záchytu závěru. Stisknu záchyt závěru aby šel závěr dopředu. Pak vypustím kohout přes "decoking lever" (vlastnost pistolí SIG). Pak vložím zásobník a zkouším zda drží v šachtě. Pak zmáčknu tlačítko na vysunutí zásobníku, zdali vypadne vlastní hmotností. Tím je kontrola u konce. Zabere to minutu
U některých pistolí např. Glock, 1911 se něco bude testovat jinak či vůbec.
Videa o čištění zbraně:
1) na webu SIG Sauer je tzv. Maintenance Guide, kde jsou videa popisující rozebrání, čištění, kontrolu a mazání zbraně http://www.sigsauer.com/CustomerService ... uides.aspx
2) na youtube je video populárního uživatele Nutnfancy jak čistí svého glocka
http://www.youtube.com/watch?v=-fx0-hMFako
Co používám:
- Mazadlo+čistidlo v jednom Pro Shot 1 Step Gun, které jsem si přelil do menšího dávkovače jednotlivých kapek
- Kovovou tyčku s madlem na kterou šroubuji ovečku, protahovací trh, nylonový a meděný kartáček
- Kartáček měděný a nylonový, lze použít i zubní kartáček
- Nastříhané čtverečky látky (menší na protahování hlavně, větší na zbytek zbraně)
Jak čistím já:
Tak předně, nepřeháním to. Zbraň mám proto abych s ní střílel. Obvykle jí čistím jednou týdně i pokud s ní střílím vícekrát za sebou. Zabere mi to asi 20 minut. Jednou měsíčně když mám náladu, tak si s ní pohraju i hodinu, vyčistím jí pečlivě a to včetně zásobníků. Také sundám gripy abych měl lepší přístup k čištění rámu.
Běžné základní čištění probíhá následovně:
Na stůl si dám použitý velký papírový terč abych si nezašpinil okolí. Zbraň zkontroluju, pak rozeberu na základní části, tj. rám, závěr, hlaveň, vodící tyčku vratné pružiny, vratnou pružinu a zásobník. Střelivo dám mimo stůl.
Vezmu olej a nanesu ho kouskem látky nebo ovečkou dovnitř hlavně aby mohl působit, nechte působit min. 10 minut. V mezičase vezmu nastříhané kousky látky, nakapu na ně olej a vyčistím jimi rám, následně závěr, nakonec tyčku vedoucí pružinu a samotnou pružinu. Nakonec jdu na hlaveň. Hlaveň projíždím nejprve nylonovým kartáčkem asi 10x sem a tam směrem od komory k ústí. Pak natočím kousek látky na nylonový kartáček a projedu tím hlaveň 2x. Pak napíchnu kousek látky na bodák a projedu tím hlaveň asi 2x. Čistotu hlavně zkontrolu proti světlu. Na konec vyčistím hlaveň zvenku naolejovaným kouskem látky. Vrstva oleje musí být taková abych nikde netekl olej, ale zase aby byl viditelný otisk prstu. Co olejovat? To co se leskne.
Když je hlaveň špinavější použiju navíc měděný kartáček. Občas použiju měděný nebo nylonový kartáček na odolnější nečistoty na rámu či závěru. Většinou ale stačí kousek látky a olej. Občas použiju látku namotanou na šroubováku abych vyčistil kolejničky na rámu a závěru a další hůře přístupná místa. Namotal jsem si černou elektrikářskou pásku na kovovou tyčku kterou se projíždí hlaveň. Zaprvé se hlaveň pří kontaktu neodře, ale hlavně kovová tyčka neklouže, když mám mastné ruce.
Na konci čištění zbraň složím a udělám funkční kontrolu. Tj. stáhnu závěr dozadu a pustím ho. Pak v single action režimu stisknu spoušt ale podržím jí. Pak opět stáhnu závěr dozadu, pustím závěr a spoušt povolím (mělo by to cvaknout). Pak stisknu spoušt v DA režimu. Pak stáhnu závěr dozadu a zachytím ho na záchytu závěru. Stisknu záchyt závěru aby šel závěr dopředu. Pak vypustím kohout přes "decoking lever" (vlastnost pistolí SIG). Pak vložím zásobník a zkouším zda drží v šachtě. Pak zmáčknu tlačítko na vysunutí zásobníku, zdali vypadne vlastní hmotností. Tím je kontrola u konce. Zabere to minutu

-
glock1719 - Příspěvky: 8120
Cca 1 za rok rozdělám své 4 Glocky na hlavní části.Ze závěru vyndám uderníky a všechno pověsím do myčky.Program Intesiv 75 Stupnů.Za 2,5 hodky je vše čisté bez spalin a nečistot.Po vyndání je vše horké voda se sama vypaří.Ocelové části lehce máznu vložím zápalníky a složím.Není už čas rozdělávat zbraně na součástky.Dělám už pár let.
-
albert - Častý návštěvník
-
-
PetrL3 - Častý návštěvník
xjam píše:Včera jsem tím Gun remedy čistil... a dnes koukám jako puk. Náboj, co byl v komoře a přišel do styku se zbytkem toho přípravku, měl naleptaný lak na zápalce. Normoš to červeně barviloTak si říkám, jestli to rozpouští ten lak, může to pak navzlínat kolem zápalky dovnitř?
Tenhle lak na zápalce naleptá úplně cokoliv. I když ho jen utřeš třeba papírem, tak ho sundáš. To nebude agresivitou čistidla.
-
DaveG17 - Častý návštěvník
Glock1719: že se dává do myčky Bore Snake, to už jsem viděl, ale narvat tam rozložený kvér mě zatím nenapadlo
Máš to vyzkoušené i s něčím jiným, než s Glockem? Já čistím především 1911 a tam mám obavu, že by po něčem takovém chytla lišku 

-
Jediné co chytá lišku jsou mířidla Truglo.Ale hned olej a jsou ok.Zatím tam byly jen Glocky.
- Tada
- Častý návštěvník
Mám takovej blbej dotaz - zdá se mi, že když zbraň (1911) naolejuju, tak za den dva nošení (cca 4-6h denně) ve vnitřním opaskovém pouzdře je všechen olej pryč. Zdá se mi to nebo ne?
-
alfonss - Grafoman
-
dydla - Častý návštěvník
2Tada : a nemažeš to vodou ? (už jsem fakt nevěděl jakou větší blbost napsat na tak popisované a přitom jednoduché téma jako je čištění krátké ) .
- Tada
- Častý návštěvník
alfonss píše:a máš zamaštěnou prdel?
Jo, špinavej jsem od toho vždycky řádně...
Vodou to nemažu, mám Rem Oil od Remingtonu.
-
alfonss - Grafoman
tak namaž jen styčný plochy mezi ráme a závěrem, jemně prstem namaž hlaveň v místě, kde přichází do styku s bushingem, kapku oleje na disconector, kapku na řetízek, 3 kapky na vedení vratné pružiny a zbytek bouchačky nech suchej a nebudeš od toho jak čuně 

- Tada
- Častý návštěvník
NECITUJU tesne predchazejici! ufo
Přesně tak to dělám... No, ono se to vždycky vypere
Přesně tak to dělám... No, ono se to vždycky vypere

- gunzone
- Pravidelný návštěvník
Já jsem problém s mazáním a čištěním vyřešil jednoznačně ... už mě nebavilo být neustále zasr** od oleje a už nějaký ten pátek používám na všechno jen a pouze tzn. čištění, mazání a ochranu proti korozi CLP čko. Kimber šlape jak hodinky, kosa taky. Žádný problém. To co se vozí z venku je dost darda, ale je tady i český výrobce CX Professional. Je to pecička za poloviční prašule.
-
Hieronymus - Nový uživatel
Co říkáte na občasný názor, že nejrůznější kovožrouty na bázi amoniaku určené k čištění vývrtů hlavní od zbytků olova, mědi nebo tombaku neznatelně užírají i hlaveň? Mám Robla Solo MIL, u kterého se píše, že oceli neškodí, ale delší použití nebo nedbalé vyčištění od přípravku může způsobit mikrokorozi v důsledku solí, které při reakci vznikají.
-
Kall - Příspěvky: 2286
když po tom co máš protáhneš lauf patchem s 2 kapkama breaku free tak nevznikne nic, já to tak u některžých laufů dělám.
-
SW_FOX - Grafoman
Přesně jak píše KALL, prostě to potom normálně namaž. Pokud seš extra opatrný, tak to normálně ještě po tomto čištění vyčisti olejem, tedy nakapej CLP, pořádně promaž, nech půl dne stát, vysuš do sucha a znova namaž.....
-
Díky, takhle nějak bych to asi i sám intuitivně udělal. Jen se v těch chemických serepetičkách nevyznám, tak se radši zeptám zkušených, že jo. 

-
Ještě by mě zajímaly vaše zkušenosti ohledně odstraňování staré konzervační vrstvy. V půlce května bych si měl dovézt uloženku, která kdo ví jak dlouho ležela v NZ-skladu Bundeswehru. Když jsem ji měj v ruce, byla na ní mírně lepkavá vrstva zaschlého čehosi, co smrdělo podobně jako Konkor. Říkal jsem si, že bych ji důkladně propláchl a vyčistil technickým benzínem, namazal vrstvou Break free CLP, nechal uležet a pak vytřel. Napadá vás něco jiného? Vím, že jsou na to spešl prostředky, ale nechci nic takového kupovat kvůli jednomu použití.
Obsah fóra / Zbraně / Optika, Příslušenství