-
g-relax - Častý návštěvník
- Bydliště: Brno _______________________ $ LEX www.gunlex.cz $ LEX
- harrykv
- Pravidelný návštěvník
Re: Čištění a údržba krátké zbraně
Pro lenochy jako jsem já
Na vyčištění rámu, závěru a povrchu laufu je skvělý 70-15 - Rychločisticí sprej od firmy Metaflux - ZDE, je to docela zajímavá věcička. Víceméně to tím spláchnete se vším i s mastnotou. Potom je nutný to všechno řádně zase namazat.
Na ošetření po vyčištění a vysušení doporučuji Mataflon od firmy Mataflux - ZDE.
Obsahuje PTFE částice které zajišťují dlouhodobou kluznost, vydrží dlouho a je vysoce vzlínavý a vytěsňuje vodu.
V žádném případě bych to ale nepoužil do laufu. Netuším co udělá ten teflon ve vysokých teplotách
Tohle všechno používají například ve White v Nejdku kde vyrábí zámky pro celý Volkswagen Group.

Na vyčištění rámu, závěru a povrchu laufu je skvělý 70-15 - Rychločisticí sprej od firmy Metaflux - ZDE, je to docela zajímavá věcička. Víceméně to tím spláchnete se vším i s mastnotou. Potom je nutný to všechno řádně zase namazat.
Na ošetření po vyčištění a vysušení doporučuji Mataflon od firmy Mataflux - ZDE.
Obsahuje PTFE částice které zajišťují dlouhodobou kluznost, vydrží dlouho a je vysoce vzlínavý a vytěsňuje vodu.
V žádném případě bych to ale nepoužil do laufu. Netuším co udělá ten teflon ve vysokých teplotách
Tohle všechno používají například ve White v Nejdku kde vyrábí zámky pro celý Volkswagen Group.

-
Coltik - Častý návštěvník
může mi někdo poradit nejlepší přípravek na odstranění nečistot viz. foto ? Je mi jasný, že každý používá něco jiného ale rád bych něco, co by fungovalo. Mám break free clp , drhnu až se ze mě kouří a furt to tam je
díky

-
Petzold - Moderátor
A co tam je, že tě to nenechá klidným
Jestli myslíš vývrt, tak tohle mají všechny zbraně které se používají. 

- majsner
- Častý návštěvník
To máš na mysli tu mosaz setřenou v drážkách? Někdo tu doporučoval nějaký čpavek, či co, ale podle mě to ničemu nevadí. Možná, že dokonce naopak. Ocelový plášť střely u nábojů vz. 43 se taky povlakuje mosazí, ne? 

-
g-relax - Častý návštěvník
- Bydliště: Brno _______________________ $ LEX www.gunlex.cz $ LEX
harrykv: A jak to snáší krochna? (z technického listu: "...Před každým použitím ověřte snášenlivost podkladového materiálu..."
)
Coltik: Taky mě zajímá, co drhneš, až se z Tebe kouří. Myslíš tu skvrnu na podlaze?

Coltik: Taky mě zajímá, co drhneš, až se z Tebe kouří. Myslíš tu skvrnu na podlaze?
-
Coltik - Častý návštěvník

na podlaze skvrna být nemůže, dneska jsem vytíral

-
Kall - Příspěvky: 2286
v krátké bych to neřešil, anebo lx za rok.
Mechanicky to nepůjde, bo je to chemická vazba, takže čpavek nebo podobný sajrajty.
Mechanicky to nepůjde, bo je to chemická vazba, takže čpavek nebo podobný sajrajty.
-
travis - Příspěvky: 882
Tombak Killer - for all steel barrels : http://www.lumberjack.estranky.cz.
- mandy
- Častý návštěvník
Ahoj, koupil sem starou pušku a v hlavni je mírně rezavá. Poradte mi nekdo jak to bezpečně odstranit.
-
jiml - Pravidelný návštěvník
mandy: Teda chlape ty do to jdeš
. (promiň, asociace na anabázi Sharps) Tak teda rezavá jo
. Je jenom mírně chycená, nebo sežraná? Bezpečně odstranit rez, se prakticky nedá, pokud se nejedná o tzv. lišku.
Když pomineme vychytávky, jako je elektrolýza, která navíc není všelékem a je těžko realizovatelná v domácích podmínkách, tak nezbývá jiného, než dostupná chemie a mechanické čistění. Někde u pumpy (benzinka), kup "uvolňovač šroubů a rzi" od firmy Sheron, to múže dost pomoci. Následně lze použít například přípravek od TetraGun "Blue & Rust Remover", přeloženo do našinštiny to znamená, odstraňovač koroze a černění, to znamená, že ti to sežere i černění tam kde nechceš, pokud ovšem nějaké zachovalé černění ten krumpáč má.
Jak asi sám brzo zjistíš, chemie má krátké lokte a na tenhle úkol nejspíš stačit nebude. Mechanické čistění - odstraňování koroze: budeš muset vyrobit lapovací trn z olova a jím s pomocí brusné pasty a oleje vývrt vybrousit. Jedná se samozřejmě o úbytek materálu, ale jiná cesta nevede.

Když pomineme vychytávky, jako je elektrolýza, která navíc není všelékem a je těžko realizovatelná v domácích podmínkách, tak nezbývá jiného, než dostupná chemie a mechanické čistění. Někde u pumpy (benzinka), kup "uvolňovač šroubů a rzi" od firmy Sheron, to múže dost pomoci. Následně lze použít například přípravek od TetraGun "Blue & Rust Remover", přeloženo do našinštiny to znamená, odstraňovač koroze a černění, to znamená, že ti to sežere i černění tam kde nechceš, pokud ovšem nějaké zachovalé černění ten krumpáč má.
Jak asi sám brzo zjistíš, chemie má krátké lokte a na tenhle úkol nejspíš stačit nebude. Mechanické čistění - odstraňování koroze: budeš muset vyrobit lapovací trn z olova a jím s pomocí brusné pasty a oleje vývrt vybrousit. Jedná se samozřejmě o úbytek materálu, ale jiná cesta nevede.
-
RoXoR - Pravidelný návštěvník
Coltik píše::D jo , že zbraně mají vývrt už jsem slyšel ale nevím,nevím co je na tom pravdy![]()
jasný myslel jsem tu otřenou mosaz , viděl jsem na to pár přípravků ale zajímalo mě, jestli nějaký z nich nemá někdo vyzkoušený...
na podlaze skvrna být nemůže, dneska jsem vytíral
Jak píše Kall - neřeš to. Dá se to odstranit čističema na bázi čpavku. Můj případ byl Copper Solvent od Tetra Gun. Poctivě sem s tím pajcoval všechny laufy, drhnul vývrty do bezvědomí a všecko to bylo totálně na 3,14ču. Nejlepší nástřely sem měl vždycky s laufem pěkně zadělaným od mosazi...

Než sem na to přišel měl sem z tý čistoty docela dobrej pocit...
-
jiml - Pravidelný návštěvník
RoXoR: To že znečistěný lauf otěrem střel (ovšem jen do určité,těžko definovatelné míry), umí střílet přesněji, je stará vesta. Z toho automaticky nevyplývá poučka, že je nejlépe ty zbytky mosazi, mědi a já nevím čeho ještě, nečistiit, to je demagogie. Zbytky nečistot, zejména v rozích drážek, jsou ideálním podhoubím pro vznik koroze i pod vrstvou těchto nánosů/otěrů, takže čistit a čistit! Spíš si vysleduj, kolik musíš vystřelit ran, než ti začne bouchačka chodit po vyčistění přesně. 

- majsner
- Častý návštěvník
jiml: Nějak mi uniká smysl toho odstraňování. Chceš říct, že pod tou mikrometrovou vrstvičkou setřené mosazi to bude reznout? A proč by mělo? A otázka do pranice je, co je horší, jestli nechat mikrometrovou vrstvičku smáznuté mosazi, nebo do toho každý týden lít čpavek a podobné sajrajty. 

- mandy
- Častý návštěvník
jiml: Moc díky za info. Té rzi je tam jen maličko,ale znáš to... Chci to mít prostě fajn. Jo, jinak máš pravdu, nabralo to se mnou dost velké obrátky, ale jak říkám, jsou to dobře uložené peníze, takže proč ne.
-
RoXoR - Pravidelný návštěvník
jiml: Jasně že čistit. Jen jsem chtěl poukázat na to že všeho moc škodí. Zajetá bouchačka je vostuda,ale drhnout vývrt do bezvědomí je blbost. A přiklonil bych se k názoru majsnera - nevíme co to udělá při dlouhodobém pravidelném požívání bo je to pěkný svinstvo. Takže trochu méně (čištění) může být někdy hodně více 

-
rabbit3278 - Pravidelný návštěvník
to harrykv: nevim nevim, ale dle mého názoru je cokoliv na bázy PTFE částic totálně na prd. Tyhle přípravky se používají i k mazání motorů a je spousta firem co je za draho prodává. Co jsem slyšel a četl, tak cokoliv na bázi teflonu díky jeho vlastnostem je účiné ve vysokých teplotách. Proto jsou tyto přípravky v sériovém motoru na dvě věci, protože to bylo snad vyvynuto pro závodní motory, kde jsou trošku jinak namáhané díly a podstatně víc se zahřívají. Na mazání bych doporučil radši cokoliv na ropném základu, ale to je jen můj názor.
Add čpavek: ten by to odstranit měl a určitě bych ho nepoužil moc koncentrovaný. Krom toho když to pak vezmete nějakym standartním čističem co odstraní jeho zbytky, tak zvhledem k tomu, že ten lauf v tom neleží týdny, nemělo by mu to při krátké aplikaci ublížit. A i kdyby tak se to asi projeví až u vašich dětí
Add čpavek: ten by to odstranit měl a určitě bych ho nepoužil moc koncentrovaný. Krom toho když to pak vezmete nějakym standartním čističem co odstraní jeho zbytky, tak zvhledem k tomu, že ten lauf v tom neleží týdny, nemělo by mu to při krátké aplikaci ublížit. A i kdyby tak se to asi projeví až u vašich dětí
- majsner
- Častý návštěvník
rabbit3278 píše:...A i kdyby tak se to asi projeví až u vašich dětí
Otázka je, jestli se za zruba stejnou dobu neprojeví i to, že tam tu mosaz nechám.

rabbit3278 píše:...Na mazání bych doporučil radši cokoliv na ropném základu...
A PTFE není na ropném základu?

Jinak na bázi PTFE jsou, tuším, založeny výrobky TetraGun. Jejich pastu používám do Glocka a maže to pěkně i zastudena. Mám to vyzkoušené i v -15 až -20°C (v mrazáku). Na tu tekutou verzi jsem slyšel nějaké stížnosti na zamrzání při 0 až -10°C.
/edit:
Když už jsem to zmínil, tak přidám obrázky, ať je vidět, o čem mluvím. První je pasta, druhé tekutý sajrajt.

Naposledy upravil majsner dne 03.11.2010 17:04, celkově upraveno 1
-
rabbit3278 - Pravidelný návštěvník
nejsem chemik, ale žil jsem v domění že teflon není ropná látka. Vždy jsem si myslel že je to přísada přidávaná do ropných látek, která má díky svým vlastnostem pomoci udržet se mazadlu na povrchu kovu
jen pro zajímavost: http://cs.wikipedia.org/wiki/PTFE
PS: i když co dneska z ropy není že? za chvíli z toho budem mít i jídlo
jen pro zajímavost: http://cs.wikipedia.org/wiki/PTFE
PS: i když co dneska z ropy není že? za chvíli z toho budem mít i jídlo

-
ufo - Moderátor
Obsah fóra / Zbraně / Optika, Příslušenství