-
bufallo - Častý návštěvník
Re: Výrobci a kvalita perkusních zbraní - poměr cena/výkon
myslim ze prvu seriovu vyrobu zbrani zaviedli vo Francuzku v 18. storoci, bolo tam viac manufaktur, a po vyrobe dokonca armadne preberacie a tormentacne skusky kde zbrane ktore vyhoveli boli oznacene preberacimi znackami... podla dochovanych exemplarov boli na slusnej urovni... na uroven technickeho vybavenia tej doby, klobuk dole.. 

-
Kentan - Častý návštěvník
A může za to Jean-Baptiste Vaquette de Gribeauval, první veliký logistik a normalizátor, ve své době celosvětově uznávaný odborník, autor převratných myšlek a principů, které se využívají dodnes. Nejenže je rozpracoval teoreticky, ale velice úspěšně ja zavedl do praxe.
-
bufallo - Častý návštěvník
no vidim, ze si znaly problematiky a nezaskoci ta nijaka tema...

-
No pokud se trochu zajímáš o vojenskou historii, (napoleoniku) tak tenhle pán na tebe velice brzo vyskočí. Byl skoro u všeho, u maličkostí, až po zcela zásadní reformy:
1. Povšiml, si, že většina lidí ošlapává boty nerovnoměrně. Tedy, že dřív zničí jednu z bot páru. Voják tedy nadále fasoval celé 3 stejné boty (ty si musel rozšlápnout na pravou a levou, jednu měl jako rezervní, po jejím použití nafasoval opět 1 botu).... z dnešního pohledu drobnost, ale tehdy byly boty drahé...
2. Sjednotil rozměry kol armádního trénu a dělostřelectva. Celý trén zreformoval a osekal od zbytečností. Stanovil priority oprav (1. dělostřelectvo, 2. muniční zásobování, 3. zdravotní služba, 4. .....), přičemž v nouzových situacích bylo povoleno k uchování mobility důležitých složek brakovat ty méně důležité.
3. je víceméně otcem systému pěchotních zbraní 1777, kdy prosadil jednotnost ráží a co největší shodnost důležitých součástek (což je první víceméně jednotný systém palných zbraní)
4. Obdobně jako pěchotní výzbroj sjednotil dělostřelectvo, kde omezil množství používaných typů a ráží
5. Neustále lamentoval nad používaným systémem měr a vah, poukazoval na to, že je pro přesné popisy téměř nepoužitelný a složitý, jeho praktické připomínky byly součástí debat ohledně nového systému měr a vah (metrického, používaného dosud), a hlavně na jeho stížnosti slyšeli ti správní mocní, kteří usoudili, že na tom asi něco bude, když brblá i tento uznávaný odborník...
Já doufám, že admin toto drobné OT bude tolerovat
1. Povšiml, si, že většina lidí ošlapává boty nerovnoměrně. Tedy, že dřív zničí jednu z bot páru. Voják tedy nadále fasoval celé 3 stejné boty (ty si musel rozšlápnout na pravou a levou, jednu měl jako rezervní, po jejím použití nafasoval opět 1 botu).... z dnešního pohledu drobnost, ale tehdy byly boty drahé...
2. Sjednotil rozměry kol armádního trénu a dělostřelectva. Celý trén zreformoval a osekal od zbytečností. Stanovil priority oprav (1. dělostřelectvo, 2. muniční zásobování, 3. zdravotní služba, 4. .....), přičemž v nouzových situacích bylo povoleno k uchování mobility důležitých složek brakovat ty méně důležité.
3. je víceméně otcem systému pěchotních zbraní 1777, kdy prosadil jednotnost ráží a co největší shodnost důležitých součástek (což je první víceméně jednotný systém palných zbraní)
4. Obdobně jako pěchotní výzbroj sjednotil dělostřelectvo, kde omezil množství používaných typů a ráží
5. Neustále lamentoval nad používaným systémem měr a vah, poukazoval na to, že je pro přesné popisy téměř nepoužitelný a složitý, jeho praktické připomínky byly součástí debat ohledně nového systému měr a vah (metrického, používaného dosud), a hlavně na jeho stížnosti slyšeli ti správní mocní, kteří usoudili, že na tom asi něco bude, když brblá i tento uznávaný odborník...
Já doufám, že admin toto drobné OT bude tolerovat

- Wdog
- Sponzor serveru
Ještě bych se vrátil ke kvalitě replik vs. originálů předovek.
Čistě pocitově to vidím tak, že pokud nyní vypadá originál velmi dobře a zachovale, musel být
a) kvalitní již tehdy, protože se v dávné minulosti nerozlítl při praktickém používání a vydržel, a za
b) musel mít dobrou péči a uschování, protože se dobře zachoval a neshnil.
Nekvalitní předovky semlela doba i s tehdejšími uživateli, ty lepší vydržely, vzhledem ke kvalitě a péči o ně.
Čistě pocitově to vidím tak, že pokud nyní vypadá originál velmi dobře a zachovale, musel být
a) kvalitní již tehdy, protože se v dávné minulosti nerozlítl při praktickém používání a vydržel, a za
b) musel mít dobrou péči a uschování, protože se dobře zachoval a neshnil.
Nekvalitní předovky semlela doba i s tehdejšími uživateli, ty lepší vydržely, vzhledem ke kvalitě a péči o ně.
- triska
- Pravidelný návštěvník
Sice křesadla,ale myslím že to neva,téma je stejné:
Chtěl bych se zeptal zkušenějších na názor na křesadla:
Plánuji koupit křesadlovou pistoli a pušku civilní. Jsem výrazně spíše na terčovou střelbu, chci s nimi objíždět okresní závody a potřebuji se slušně trefit.
PS nejsem milionář, takže 25 000 Kč a víc je to mimo mísu.Do Ardesu již nehodlám investovat.
Jako pušku mi nejlépe pocitově,váhově vychází SCOUT od DP. Po osazení dioptrem.
Jako vyšší , lepší variantu vidím JAGER od DP. Ovšem ta cena...?
Jako pistole mi vychází Charles Moore Target od DP.
Jako vyšší, lepší variantu vidím LePage od DP. Ovšem ta cena...?
Chtěl bych vědět názor,od někoho kdo je má,zná, co vybrat - vyplatí-li se ten propastný cenový rozdíl.
Případně nechce-li se někdo něčeho z výše jmenovaných zbavit do dobrých rukou
/samozřejmě krále Miroslava
/
Chtěl bych se zeptal zkušenějších na názor na křesadla:
Plánuji koupit křesadlovou pistoli a pušku civilní. Jsem výrazně spíše na terčovou střelbu, chci s nimi objíždět okresní závody a potřebuji se slušně trefit.
PS nejsem milionář, takže 25 000 Kč a víc je to mimo mísu.Do Ardesu již nehodlám investovat.
Jako pušku mi nejlépe pocitově,váhově vychází SCOUT od DP. Po osazení dioptrem.
Jako vyšší , lepší variantu vidím JAGER od DP. Ovšem ta cena...?
Jako pistole mi vychází Charles Moore Target od DP.
Jako vyšší, lepší variantu vidím LePage od DP. Ovšem ta cena...?
Chtěl bych vědět názor,od někoho kdo je má,zná, co vybrat - vyplatí-li se ten propastný cenový rozdíl.
Případně nechce-li se někdo něčeho z výše jmenovaných zbavit do dobrých rukou
/samozřejmě krále Miroslava

-
Target je zbytečnej. Obyčejný provedení stačí. Osobně bych koupil standard Jagera a Charlrse Moora.
- triska
- Pravidelný návštěvník
Píšu Target /CHM/, páč standart v křesadle se prý již nevyrábí.
U toho Jagera se trochu děsím té váhy, my tencí a hubení a poloslepý.......
Je rozdíl v kvalitě /jde my o trefu/ v Jageru a Scoutu ? Rozměrově si to umím porovnat,ale nestřílel jsem z nich.
Rodinný rozpočet dovolí letos jen už jeden / asi pátý letos.../ kousek tak se musím trefit napoprvé.
U toho Jagera se trochu děsím té váhy, my tencí a hubení a poloslepý.......
Je rozdíl v kvalitě /jde my o trefu/ v Jageru a Scoutu ? Rozměrově si to umím porovnat,ale nestřílel jsem z nich.
Rodinný rozpočet dovolí letos jen už jeden / asi pátý letos.../ kousek tak se musím trefit napoprvé.
-
Black Powder - Moderátor
Mam Kentucky Carbine cal.32. Bucham snou dve discipliny v ramci ligy vo verzii perkus - Trapper a v kresadle - Pennsylvania. Lahka flinta a docela presna, nepresnost je len chybou strelca. Pouzivam otvorene mieridla. Vysledky si pozri.
To len pre ilustraciu. Viem, ze s tercovnicou za 2200€ sa vysledky daju robit lepsie.
To len pre ilustraciu. Viem, ze s tercovnicou za 2200€ sa vysledky daju robit lepsie.
- Hadrburg
- Pravidelný návštěvník
DP Scout mám a myslím, že to u DP s noblesou zpracování zase tak moc nepřehánějí.
Co se týká střílení, tak asi umí střílet pěkně, ale bude záležet na zkušenostech s předovkami. Samo od sebe to super nestřílí a já osobně jsem toho doklad.
Co se týká střílení, tak asi umí střílet pěkně, ale bude záležet na zkušenostech s předovkami. Samo od sebe to super nestřílí a já osobně jsem toho doklad.
- triska
- Pravidelný návštěvník
Samo od sebe nestřílí nic dobře a vždy to kazí mezikus zem/flinta
Mě jde spíše o to, mám-li koupit Scouta /a ušetřit 10k /a ladit ho půl roku -
abych pak nezjistil,že se na solidní soustřel 3-5 cm nedostanu.
Ladění znamená střelba s oporou, páč že je mezikus pochroumaný mám i ouředně potvrzeno.
Ale to se snad časem opraví, ovšem flinta se nepolepší.
Když něco koupit, tak rovnou napořád, ovšem v cenové relaci českého pracujícího.
Kam až se ti ho podařilo vyladit?

Mě jde spíše o to, mám-li koupit Scouta /a ušetřit 10k /a ladit ho půl roku -
abych pak nezjistil,že se na solidní soustřel 3-5 cm nedostanu.
Ladění znamená střelba s oporou, páč že je mezikus pochroumaný mám i ouředně potvrzeno.
Ale to se snad časem opraví, ovšem flinta se nepolepší.
Když něco koupit, tak rovnou napořád, ovšem v cenové relaci českého pracujícího.
Kam až se ti ho podařilo vyladit?
- Hadrburg
- Pravidelný návštěvník
Tak s tím ti moc nepomůžu. Soustřelu 3-5 cm se mi moc často nedaří. Občas ano (asi 3-4x za sezónu a ne všech 13 ran), ale řekl bych, že to jsou spíš neopakovatelné situace. Bohužel nevím jaký podíl na tom mám já a kolik flinta.
- Rad
- Pravidelný návštěvník
Máte někdo zkušenosti s křesadlovým Frontierem od DP(dlouhá verze rifle). Zajímalo by mne jak jste s tím spokojeni, jaké vidíte případně chyby, kvalita zámku apod.
-
Hungry - Moderátor
Mám krátkou verzi. Zatím z toho nemám nastříleno nějak extra moc. Zámek chce určitě poladit. Funguje, ale pro přesnou střelbu z ruky mi to netrefuje. Honím to po celým terči. S oporou ro střílí hrozně nízko, rozptyl nebyl takový problém. Muška je nesmyslně vysoká. Jinak zatím se mi na ni víc práší, než co jiného, takže další poznatky nemám.
- Rad
- Pravidelný návštěvník
Rozhoduji se mezi mušketou a frontierem a tak váhám, ale chtěl bych něco kvalitního a také s vysokou mírou věrnosti, když už do toho dám poměrně dost peněz, abych si netrhal za chvilku vlasy co jsem si to koupil. Nejde mi až tak o střelbu na desetník. Jinak by mne zajímali i další zkušenosti s hladkým křesadlem(vlákna už jsem prošel).
-
Na aukru je zrovna jeden skoronovej křesadlovej Pedersoli ke koupi včetně příslušenství za zajímavou cenu..... Máš šanci nezaváhat
-
Hungry - Moderátor
Hm, tak to jsi dal velmi málo informaci pro široký záběr. Pokud to chceš na LH, tak musíš jasně specifikovat dobu a postavu. Já si to pořizoval pro Mountin Mana
Přesná střelba z hladkých hlavní je těžší než z drážkovaných.
Přesná střelba z hladkých hlavní je těžší než z drážkovaných.
- Rad
- Pravidelný návštěvník
Chtěl bych to na LH - válka za nezávislost příp. FIW a samozřejmě primárně si s tím občas bouchnout na venkovní střelnici.
-
Hungry - Moderátor
Tak to bych šel asi do Frontiera, moc se mi líbí Jäger, ale už to na mne bylo moc drahé. A nebo Indian Trade Musket.
Já dávám přednost drážkovaným hlavním
Já dávám přednost drážkovaným hlavním
- Rad
- Pravidelný návštěvník
No já poslední dobou zvažuji Brown Bess, pro její záběr používání (Evropa a Amerika, téměř celé 18. a začátek 19. stol.).
Obsah fóra / Zbraně / Black Powder