-
g-relax - Častý návštěvník
- Bydliště: Brno _______________________ $ LEX www.gunlex.cz $ LEX
Re: Střelba v Bratislavě. Puškou vz.58
Tohle je velmi dobře formulovaná stopka tomu poněkud unáhlenému návrhu, pokud však u poslanců nepřeváží politické zájmy (lov voličů, podpora za podporu v jine veci...)
-
sněhulák - Sponzor serveru
Ještě k těm psychotestům a psychologům na Slovensku vůbec, v připomínkovém řízení si taktéž nezapomněli přihřát svoji polívčičku. vybral jsem z jejich vyjádření jen "důvodovou zprávu", kterou považuji za nejzajímavější:
- z toho mi osobně vychází závěr, že ta Lipšicova novela umožňuje praktickému lékaři nebrat ohled na psychologické vyšetření, čímž se asi páni psychologové ze Slovenska cítí být uraženi a celkem jasně to dávají najevo tím, že znevažují odbornost praktických lékařů tvrzením, že nejsou "objektivní" a z toho alespoň pro mě plynoucí názor, že tedy jediný kdo je schopen "objektivně" posoudit kompletní zdravotní stav případného žadatele je pouze Slovenský klinický psycholog.
Slovenská komora psychológov
Vec: Pripomienky k návrhu novely zákona NR SR 190/2003 Z.z.
Dôvod:
Zadefinovanie zdravotnej a psychickej spôsobilosti zvýši objektívnosť posúdenie žiadateľa alebo držiteľa zbrojného preukazu. Z praxe je veľa prípadov, kedy všeobecný lekár aj napriek tomu, že mu to ukladal zákon, aby vyžiadal psychologické vyšetrenie, toto neurobil, napr. pri zákone o SBS a sám potvrdil zdravotnú spôsobilosť, resp. nedostatočne odhadol potrebu psychologického vyšetrenia a nevyžiadal si psychologické vyšetrenie pre vydanie zbrojného preukazu. Z vyjadrení poskytovateľoch špecializovanej ambulantnej zdravotnej starostlivosti z odboru klinická psychológia možno usúdiť, že ročne išlo iba niekoľko vyšetrení v rámci celého Slovenska. Preto je potrebné, aby boli dve nezávislé stanoviska.
Navrhované znenie odseku 1) v § 20 umožňuje aby všeobecný lekár aj napriek negatívnemu záveru psychológa vydal kladný posudok. Posúdenie tak závažnej veci ako je vydanie zbrojného preukazu „rodinným lekárom“ nie je objektívne. Možno do budúcna by sa malo uvažovať o špecializovaných pracoviskách, pre posúdenie zdravotnej a psychickej spôsobilosti pre vydanie zbrojného preukazu, posúdenie zdravotnej a psychickej spôsobilosti členov SBS, resp. vodičov, ako to je pri posudzovaní zdravotnej a psychickej spôsobilosti vodičov NSR.
Dovoľujeme si upozorniť, že by v tejto súvislosti mala byť aj vykonaná novela zákona o SBS, kde by mala byť zavedená lehota 5 rokov na povinné posúdenie psychickej spôsobilosti, pre tých členov SBS, ktorí používajú zbraň pri výkone svojej činnosti.
PhDr. František Skokan, prezident SKP
- z toho mi osobně vychází závěr, že ta Lipšicova novela umožňuje praktickému lékaři nebrat ohled na psychologické vyšetření, čímž se asi páni psychologové ze Slovenska cítí být uraženi a celkem jasně to dávají najevo tím, že znevažují odbornost praktických lékařů tvrzením, že nejsou "objektivní" a z toho alespoň pro mě plynoucí názor, že tedy jediný kdo je schopen "objektivně" posoudit kompletní zdravotní stav případného žadatele je pouze Slovenský klinický psycholog.
- majsner
- Častý návštěvník
No to pohrdání obyčejnými "rodinnými" lékaři a pocit nadřazenosti z toho úplně čiší.
Ale je to logické chování. Pokud by mohl obvodní lékař vydat potvrzení o zdravotní způsobilosti i přes negativní výsledek psychotestu, dost špatně by se psychologům vyjednávali úplatky, že.

Ale je to logické chování. Pokud by mohl obvodní lékař vydat potvrzení o zdravotní způsobilosti i přes negativní výsledek psychotestu, dost špatně by se psychologům vyjednávali úplatky, že.

-
Kendziro - Častý návštěvník
djuri píše:Zasadna pripomienka Generalnej prokuratury SRje nutné poukázať, že v prípade vydania posudku lekárom psychológom, tento za takto vydaný posudok pre prípad protizákonného konania žiadateľa o zbrojný preukaz na strane jednej nijako nezodpovedá a na strane druhej takýto posudok svedčí (napr. aj v rámci trestného konania) výlučne iba o aktuálnom psychickom stave páchateľa v čase vyšetrenia. Nie je ním možné určiť a posúdiť správanie konkrétnej osoby do budúcna. Preto aktuálna právna úprava v ustanovení § 20 ods. 3 zákona č. 190/2003 Z. z. je dostatočná aj z hľadiska prevencie možného zneužitia zbrane a navrhovaná právna úprava je nadbytočná. Navyše, vzhľadom na poplatky za túto službu, je aj ekonomicky zvýhodňujúca jednu skupinu lekárov s prihliadnutím na existujúci počet držiteľov zbrojných preukazov.
kdyby mi někdo řek, že tohle uvidím nejen veřejně napsané, ale dokonce od generální prokuratury, tak bych ho poslal na testy na LSD

-
Kendziro - Častý návštěvník
Nazdar, mohl bys mi prosím Tě poslat nějaké odkazy na ty připomínky, které jsi zveřejňoval?
Dík
sgt.navazka
EDIT: Tohle jsem omylem napsal do fóra místo do pošty, ale stejně dík
Dík
sgt.navazka
EDIT: Tohle jsem omylem napsal do fóra místo do pošty, ale stejně dík

Naposledy upravil Kendziro dne 17.09.2010 14:05, celkově upraveno 1
-
bufallo - Častý návštěvník
tu su komplet vsetky pripomienky..
https://lt.justice.gov.sk/Material/Mate ... &langEID=1
https://lt.justice.gov.sk/Material/Mate ... &langEID=1
-
Nebo pro offline pročítání lze vše stáhnout v tomto .rtf dokumentu pokud byl ten dotaz míněn na nás 

-
Pufik - Častý návštěvník
A to jsem si rekl ze toto vlakno uz radeji prestanu cist aby se mi neustale nedelalo spatne... a ted koukam, ctu a me se naopak zacina delat dobre
Jen tak dal...

-
Dagobert - Pravidelný návštěvník
Potlesk pro Generální prokuraturu SR 
EDIT: Ještě jsme nevyhráli, návrh není zamítnutý ani stažený. Ale je vidět, že snaha nás všech, co jsme jen nepřihllíželi, ale spamovali kdekoho nahoře a psali na všecky nádraží, přece jen k něčemu je. Jak jsem psal někdy na začátku vlákna, je potřeba nevzdávat se, bojovat, upozorňovat, využít všecky páky. Mám upřímnou radost, že to vede správným směrem.
*Thumbs up* pro Legis Tellum!

EDIT: Ještě jsme nevyhráli, návrh není zamítnutý ani stažený. Ale je vidět, že snaha nás všech, co jsme jen nepřihllíželi, ale spamovali kdekoho nahoře a psali na všecky nádraží, přece jen k něčemu je. Jak jsem psal někdy na začátku vlákna, je potřeba nevzdávat se, bojovat, upozorňovat, využít všecky páky. Mám upřímnou radost, že to vede správným směrem.
*Thumbs up* pro Legis Tellum!

-
krampus - Častý návštěvník
-
pentritol - Nový uživatel
Po zhruba třech týdnech od tragédie v Bratislavě konečně první dobré zprávy. V něco takového jsem snad už ani nedoufal, protože po přečtení si několika vyjádření pana Lipštiče, které byly "krystalickou" demencí a několika překroucených hovadin na novinkách sem nabyl dojmu, že střelcům na Slovensku (a později zřejmě i u nás v ČR) nepomůže ani svatý petr...
Tleskám úředníkům generální prokuratůry SR, kteří přinesli naději do boje s nekonečnou lidskou blbostí...
Tleskám úředníkům generální prokuratůry SR, kteří přinesli naději do boje s nekonečnou lidskou blbostí...
-
Pufik - Častý návštěvník
...jenze je to boj s vetrnymi mlyny.
-
steiner11 - Pravidelný návštěvník
trosku to sem snad patri,aneb kdo chce psa bit vzdycky si neco najde...http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa ... odinu.html
- majsner
- Častý návštěvník
steiner11: Spíš to patří sem.
-
jsem zvědav, jestli celá pravda o tomto incidentu někdy vůbec vyjde najevo: Postřelené z Devinské Nové Vsi může mít na svědomí i policie
-
wolf - Příspěvky: 699
Zvlastni ze najednou je jen jeden ze zastrelenych rom 
Edit: oni se rozlisuji na cikany a romy

Edit: oni se rozlisuji na cikany a romy

Naposledy upravil wolf dne 21.09.2010 15:56, celkově upraveno 1
- vitor
- Pravidelný návštěvník
- majsner
- Častý návštěvník
Nemyslel ROM?
-
Kentan - Častý návštěvník
Hm na výsledné skóre domácí (Hartman) : hosté (policie), tedy jestli se ho někdy pravdivě dovíme, jsem docela zvědavej.
-
wolf - Příspěvky: 699
Obsah fóra / Střelectví / Události