navry
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

04.04.2010 10:00

Re: perkusní v ráži .5O

Triska:Bože..2jg???
Já ještě nedostřílel ani kilo...Ze všech tří BP zbraní.
Ale pokud mohu..Se třemi gramy bych šel na divočáka :wink:

Blecha:
Proč?
Proto že máš "jen" .45!! :wink:
Omlouvám se

triska
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

04.04.2010 14:45

Navry.
Je to jednoduché na kouličku cca 2-2,5gramu , na REAL 4 - 5 gramů , dáš 700 ran a dvě kila jsou pryč.
Taky jsem si zvyknul na to kolik udělám nábojů z flašky AC2 a teď takováhle spotřeba. :cry:
Hlavně ale taky mám dost času na zkoušení,takže po 3 -4 návštěvách týdně a 40 - 50 ranách za návštěvu to je měsíc či dva,musel bych se podívat do knihy,ale chodím teprve dva měsíce,takže víc určitě né.
Ale to jen teď, pak už samozřejmě nebude tolik času.

Ten Tvůj způsob vypadá slibně, tácek to je, jen mě zastavil nedostatek koulí 0,495 našel jsem jich asi 50 a právě jsem je zhodnotil uložením do valu.
Holt budou další kleště :(

Na prase bych s 3 gramy a kouličkou nešel, zkus 6 gramů a REAL 320 gramů /když tak Ti ho pošlu/- to si pak troufneš i na traktor.

navry
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

04.04.2010 16:21

triska:
Však to je jasné,střílíš mnohem častěji...Já střílím většinou náboje.
BP jen hodně málo (nějakých 200-300ran z Hawkeny).V poslední době nemám moc možnost.
A když,tam do Coltu ,44 sypu slabý gram a do Hawkeny těch 1,8 gramu.
To tolik neubývá:-)

Ty 3 gramy jsem zmínil proto,že jen o něco málo více doporučuje výrobce jako maximum.Ale musel bych to dohledat přesně,tuším že to bylo 55 grainů/cca 3,5 gramu.(rozhodně bych 6 gramů nesypal,i když počítám že tormentací to prošlo s podobnou dávkou)

Po debaklu s ogivály,jsem zůstal u kuličky a dál tímhle směrem nepátral

Způsob není můj.Radili mi chlapi.Jen jsem vlastně hledal poměr v mazání (lůj,sádlo,vosk,parafín zhruba 1/1/1/1)a velikost navážky.
Nijak se tím netajím

triska
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

04.04.2010 18:44

Tormentační protokol k Hawkeně i norma říká:
Maximální provozní dávka - tedy bezpečné k používání - 8 gramů
Tormentační - tedy maximální, bez destrukce - 13 gramů

Jak psal i Fandaks , s kuličkou se dá střílet do těch cca 4 gramů,bez problémů,rána to není,jen je to rychlejší-ten průběh výstřelu. 4 gramy mi na soustřel nechodily,na naše stoupání je to asi moc ,ale kolem 3,2 gramu nějaký vrchol soustřelu asi bude,páč jsem to měl podobný 2,2 gramu.
schválně mrkni do "kolik nastřílíte" jak dal kuličku a s jakou navážkou.

Ale nejsem velký příznivce velkých mord,protože mi to nedělá dobře a taky se výrazně u mne projevuje
strhávání v očekávání velké rány.To byla jen reakce na lov prasete. :)

I když mne překvapilo,že se dá kouličkou i při takové navážce dosahovat takového rozptylu.
Samozřejmě jeho hlaveň a naše je trošku o něčem jiném.Tedy plus zkušenosti,mazání atd....

navry
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

04.04.2010 19:32

triska:
Pardon,musel jsme se tedy mýlit
Těch 55 grainů jsem ale někde musel vidět:-)

U mě je pointa v tom,že 1,8gramu mi chodilo dobře,tak jsem líný něco dál měnit
Myslím že tu někde Fandanks skutečně napsal,že pro jednu pušku jsou vhodné třeba i dvě rozdílní navážky
Já jinou už nehledal

triska
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

04.04.2010 19:52

není třeba pardon,měl jsem to dopsat rovnou,viděl jsi to dobře v návodu k pušce:
55 grainů je doporučená dávka od výrobce, k běžnému používání.Spolu s koulí 0,490"
Ale jak sám víš,co člověk to originál, k tomu flastr,mazání....

Bych osobně řekl,že je to takový střed mezi rozumným soustřelem a výkoností pro lov.
Aby někdo nemohl říci,nevím kolik tak mohu nasypat prachu.
/ale maj to napsaný v katalogu u ráže 45, neřeší ani stoupání.Ráži 50 v manuálu nemají zahrnutou,přesto že jí dělají,stejně jako r.54/
Né že bych byl takový odborník,je to jen má dedukce. :oops:

Reklama

Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

04.04.2010 20:13

Páni vy s tím naděláte ... Do pistole .45 dávám1,5 gramu a to pod kouli nebo ogivál. Do pistole .58 jsem dával 3 gramy (koule i ogivál minie - udělala mi tenisovej loket, ale střílela pěkně..) do pušky od .45 do .58 3 gramy pod kouli nebo ogivál, do muškety .69 a 18 mm dávám gramů 9. Vystačím si s tím, nerozlišuju navážku pro křesadlo a perkus a střílí (a střílelo i u zbraní, kterých jsem se z nějakého důvodu zbavil - obvykle mi neseděly rozměrově, nebo miřidla) to dobře. Základ je tedy ta správná střela a pak taky pořádný miřidla, kterejma je něco vidět a nehejbou se. Což u Ardesy obvykle splněno není.

navry
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

04.04.2010 21:08

Kentan:
Rád věřím.
Ale jednak nemám zájem o tenisový loket,a za další pak stále nechápu,proč při dodržení všech komponent výstřelu navážka kolem 3gramů létá k čertu a jiná naopak chodí v pohodě.
(stejná koule,stejný flastr,stejné mazání,a stejné olšové ruce na stejné pušce se stejnými miřidly za obdobného počasí s oporou v leže)

S těmi miřidly je to fakt,ale neřeší to tento problém.

Triska:Jo,máš pravdu,už jsem to taky našel.(tak si občas i něco pamatuju:-) )
až bude chvilka zkusím ještě ty vyšší navážky.
Ale už jsem to dělal zpočátku a rozptyl jsem měl v podstatě 2x větší

triska
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

04.04.2010 21:28

Kentan:
No jo,někdo je holt zelenáč :mrgreen: a je rád že střílí do papíru v klidu,
někdo holt zabíjí chlapy i s koňma už několik válek i najednou,že.
I když Jejich terče jsem viděl a i tu čutoru tomu chlapovi na koni z huby ustřelí, to bez diskuze.
My,co do války nevzali, páč by jsme vypotřebovali moc munice, musíme to teď za svý dohánět. :)

Navry:
Taky jsem něco už zkusil,na začátku , to ale neznamená že jsem to udělat dobře./technika nabíjení atd.../
Zrovna tebou doporučené navážka,flastr,mazání a koule bylo asi mé druhé střílení,které jsem tenkrát vyhodnotil že chlap ujel i s koňem.
Teď už o koně přišel,to ho zpomalí. :twisted:

Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

04.04.2010 22:12

Pokud to jednou střílí a podruhý ne, bejvá rozbitej ten mezikus mezi zemí a kvérem. Taky jsem si tím prošel, furt jsem laboroval s miřidlama a s dávkama prachu no a pak jsem se naučil střílet, pořídil jsem si pořádnou hlaveň s kleštěma a ne bláto od Ardesy a vystačím si s tím, co jsem napsal výše.
PS pokud pěší bojoval s jízdním, vždy měl střílet na koně a ne na chlapa. Chlapa měl po vyřazení koně dorazit bodákem.

navry
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

05.04.2010 8:52

Kentan:
Pokud je výsledek,při použití rozdílné navážky, rozdílný,při maximálním potlačení vlivu střelce,je chyba jinde.
Miřidla mohou mít vliv,to je fakt,ale ne jen při jedné prachové navážce!
To si dovolím tvrdit i jako laik.
Zvláštní ,jak to bláto střílí za určitých podmínek dobře...
Jo,a koule neleju do formiček na vánoční cukroví...

triska:
Já z počátku udělal tu kolosální blbost,tím,že jsem změnil několik věcí současně..a pak hledal tu která mi to zlepšila:-)
(krupice a flastr)

kolos
Nový uživatel
Nový uživatel

26.05.2010 20:23

Re: Jak nabíjíte předovky?

ZDAR
Mam dotaz mam inline v cal.50 chci vyskoušet maxi ball 33g kolik mužu dat max navažku prachu.
Ty maxi bally se dělaji jen jedna vaha?
DIK

Black Powder
Moderátor
Moderátor

26.05.2010 20:40

Vitaj........v cal.50 toho na vyber moc nieje, takze ak uz mas nejake maxiballi, bud rad. Na vahu 33g. mozes dat aj 10g. prachu, podla toho akeho mas vyrobcu a aka je tam tormentacna navazka, no ja by som to v inline neriskoval, vieme v akej kvalite sa robia.

bufallo
Častý návštěvník
Častý návštěvník

26.05.2010 21:01

uz som to tu pisal, ale zopakujem, pre vetsinu zbrani, od kalibru 45 do 58, vetsina vyrobcov udava maximalnu prevadzkovu navazku cca 80 - 120 gr prachu, ale priemer je 100 gr, teda zaokruhlene 6 gramov...
tormentacne davky su sice dost vyssie, ale aj tych 6 gramov je uz poriadna supa...
ale pre dierkovanie papiera kalibrom .50 bohate postacuje aj 2 - 3 gramy... casom zistis ze budes
robit len na prach a na olovo... :mrgreen:
vsetko ale zalezi ako ti to bude najlepsie lietat... uz som videl strielat pusku aj s 0,5 g prachu, aj s 10-timi...

Black Powder
Moderátor
Moderátor

26.05.2010 21:07

Mne musketa cal.58 spolahlivo funguje od 0,5g. s gulou 30g. ale ze by sa dalo hovorit o vystrele, no neviem, je to skor len zvuk kapsle. Maximalna navazka je uvedena 37g.Pb/10g.BP. Pri 6g. prachu je to uz supa.

Fandaks
Častý návštěvník
Častý návštěvník

26.05.2010 22:08

KOLOS: Nevím jakou máš inlainku, ale opravdový maxi-ball váží jen 24 gramů(370grainů) což je v ráži .50 už pěkně velkej špalek. Ta tvoje 33 gramová střela už je spíš Super Slug a aby ti to lítalo aspoň trochu slušně, potřebuješ aby hlaveň měla drážky se stoupáním 1 : 24". Vyfoť tu střelu a dej fotku sem na fórum.

Hadrburg
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

24.06.2010 22:54

Kopanec od pušky

Zajímalo by mě jaké mi doporučíte řešení. Našel jsem si novou ideální navážku, která se zdá být dobrá, ale bohužel je relativně vysoká. A po 20-30 ranách mě dost bolí rameno.
Co doporučujete? Najít lepší techniku, hledat znovu navážku, ale hlavně nižší nebo nějak upravit botku (například ji nestylově vylepšit nějakou gumou? Existuje i jiné řešení?

Hungry
Moderátor
Moderátor

25.06.2010 1:10

Re: Kopanec od pušky

To je zase otázka jak noha... Myslíš, že jsme telepati, abychom věděli jakou máš pušku?
Na historické repliky se guma moc nehodí, a když, tak je třeba ji překrýt kůží... Na in-line nevadí...
Botky Limbsaver jsou výborné, používám na Kodiaku...

Fandaks
Častý návštěvník
Častý návštěvník

25.06.2010 10:02

Možná by ti vyhovovalo použití filcové podložky. Buď v plátěném návleku jak je to vidět na fotografii, nebo připevněný filc pomocí řemínků jako u podpažních pouzder.
Protože i moje puška pěkně kope tak používám filc velikosti 24x15 cm a tloušťce 7mm. Mám ho připevněný velkým zavíracím špendlíkem ke staré košili a navrch nosím tenkou plátěnou bundu.

Hungry
Moderátor
Moderátor

25.06.2010 10:31

Tak pokud tuto variantu, pak toto:
Obrázek

Budeš-li mít zájem, tak více přes PM.

PředchozíDalší

Obsah fóra / Zbraně / Black Powder