Fandaks
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.10.2009 17:57

Re: Jak nabíjíte předovky?

Tak "blecha.z" nahoře píše: Můj Hawken má vývrt 11,50/11,85 mm, 12 drážek stejně širokých jako pole. Takže hloubka drážky je 0,175 mm. Stoupání 1:48.

Jestli je to pravda a je to dobře změřené, tak drážka hluboká 0,175mm patří ještě do mělkých drážek!! Stoupání je OK, tím se nemusíš zabývat.

Pak je dvojí možná volba střely. 1) Maxi-ball .45 který má průměr hlavy .454 (11.53mm)což je trochu málo.
2) nebo je tady REAL .45 který má hlavu o průměru asi 11.75 -11.8mm, což by bylo ideální.
Aby se střela důkladně namáčkla do drážek, bylo by dobré kdyby byla dostatečně těžká ( aby se nedala hned do pohybu, ale trochu posečkala na místě). Z toho vychází nejlíp REAL .45 o váze 250 grainů (stejná váha jako u Maxi-Ballu od Pedersoliho).

Takže, stačí zkusit, jak to píše Black Powder a Kentan
:|

blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník

08.11.2009 19:26

Koncem října jsem provedl test nabíjení a střelby za použití krupice jako ucpávky v Hawken I.W.A. ráže .45. Vzdálenost 50 m, s oporou, malorážkový terč. Nabíjeno bylo 8 koulí .452, flastr sýpek 0,18 mm, 1,50 gramu Vesuvitu, mazání lůj+sádlo+včelí vosk+tekutý parafín. Ucpávka krupice 1,5 cm3, nabíjeno trubicí. Výsledek čtyři desítky, zbytek osmičky a devítky. Desítky byly vždycky z vytřené hlavně, střely mimo centr ze špinavé.
Už tohle samo o sobě je důvodem ke spokojenosti. Proč to dávám sem. Domnívám se, že krupice by mohla přinést zlepšení jakosti střelby. Další test krupice byl v sobotu. Bylo stříleno z té samé zbraně koulí 11,71 mm, vývrt v drážkách je 11,85 mm. Bez flastru, na tvrdo, mazáno lithiovkou, 1,50 g Vesuvitu, krupice. Kolega střílel zbraní stejné ráže, místo krupice použil papír WC smotaný do kuličky. Výsledek byl u mě čtyři desítky, jinak zbytek šel dolů do skupiny asi 8 cm. Kolega měl rozptyl větší. Tentokrát se hlaveň nevytírala, zajímal mě vliv krupice. Opět se ukázalo, že použití krupice jako ucpávky vedl k přesnějšímu výsledku. Krupice ucpala to, co kouli zbývalo k utěsnění.
Domnívám se, že krupice o objemu, v tomto případě 1,5 cm3, se v okamžiku výstřelu nacpe k zadní části koule a dokonale ucpe prostor. Tlak plynů váleček krupice srazí na cca 0,5 cm (odhaduji) a změní v podstatě kouli na „ogivální střelu“. Celý systém se pak začne pohybovat současně v drážkách, přičemž je pracovní tlak plynů vyšší, než by byl při použití samotné koule. Kulička se v tomto případě nedotýká hlavně v tečně, ale celá její zadní část je tlakem spojená s krupicí v jeden celek. Myslím si také, že krupice zabraňuje „kmitání“ kule po hlavni a je stabilněji vedená vývrtem. Důležité je mít stále čistou hlaveň a kuličku, jejíž průměr je co nejblíže k průměru vývrtu v polích. Pokud je špinavá z předchozího výstřelu, kontinuita se přeruší a systém už nemá předchozí vlastnosti – střelba není tak přesná.
Jsou to pouze moje názory, nabíjelo se mně snadno, samotná střelba byla pohodová. Dál si myslím, že krupice hlaveň čistí. Možná je to takový smirek, ale za ty výsledky a spokojenost mně to stálo.

Hadrburg
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

11.11.2009 1:15

Jestli pereš do malorážkovýho terče desítky, tak myslím, že není důvod dál experimentovat. O to se marně snaží kamarád z malorážky s optikou a oporou.
Kromě toho osmičky a devítky do malorážkovýho budou do pistolovýho znamenat desítky taky. A osum desítek je podle mě super výkon.

Black Powder
Moderátor
Moderátor

11.11.2009 1:26

Len ci nahodou nemyslel malorazkovy terc pre lubovolnu malorazkovu pistol, to je prave ten 50/20, co sa pouziva pre PePu.

virginan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

11.11.2009 11:11

Ne,střílí na malorážkový terč.

Black Powder
Moderátor
Moderátor

11.11.2009 18:13

No, tak to je pekny vykon, ved ten terc uz nieje ani vidiet na 50m.
Ale chcelo by to pouzivat 50/20.

Reklama

blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník

11.11.2009 21:27

Díky, chlapci. Ale zapomněl jsem napsat, že mám na Hawkeně malorážkový diopter kvůli očím. Mám ho proto, abych jasně viděl klasický mířidla. A taky pro vyloučení mých chyb v míření, protože mně jde o nalezení kombinace, kdy to bude střílet tam, kam mířím. Diopter je nastavený tak, aby mířidla byla přesně v rovině. Používám slabý brýle do dálky, když je mám, vidím ostře cíl, ale mířidla jsou trochu mázlá. Takže dávám přednost vidět jasně mušku a cíl rozmazaně. Což, myslím, nevadí.

blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.11.2009 21:48

Ahoj chlapci. Jak by se dal vysvětlit následující děj. Při dávce prachu 1,50 gramu, kdy jsou zásahy pravidelně v kruhu od osmičky k centru, po zvednutí dávky o dva grainy se seskupení srazilo na kupičku o velikosti padesátikoruny na šesti hodinách v osmičce. Proč šly zásahy při vyšší dávce prachu dolů.

Hungry
Moderátor
Moderátor

28.11.2009 21:56

Hm, 2gr u černého prachu není nic extra množství. Nějakou změnu bych nečekal... Více prachu = vyšší rychlost, zbran se při výstřelu nestihne tolik zvednout, střílí to níž...

blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.11.2009 22:10

Velký množství to není, ale přesto se přesnost zlepší z kružnice deset centimentrů na kružnici 4 cm. A obráceně. V další položce jsem dal znovu cca deset ran s navážkou 1,50 gramu a soustřel si opět udělal pohodlí na ploše 10 cm.

Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.11.2009 22:43

Není se čemu divit, bobjevuješ objevené, podobné pokusy dělal před lety pan Sláma, ovšem velice metodicky měřil rychlosti různých laborací a zjistil, že nejmenší odchylky jsou u pistolky .45 při dávce prachu 1.5 gramu a u pušky to bylo něco přes 2 gramy, přesnou hodnotu si nepamatuju, protože střílím jinou ráží. Jde o to, že každá hlaveň má optimální množství prachu, které zpracuje. Je nutné dávat o trochu víc, aby byla rezeva na znehodnocený prach (např od mazadla). Pokud se dává prachu míň jsou v úsťových rychlostech odchylky dané tím, že při výsrtřelu v hlavni shoří pokaždé jiné množství prachu. Už jsem to sem někam psal :)

blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník

21.03.2010 8:15

Chtěl by se tady podělit o dojmy z akce, kterou jsme chtěli vyzkoušet metodu popisovanou kolegou Kentanem - nabíjení kule o rozměru vývrtu hlavně v drážkách (natvrdo). Jim vyrobil kokilu metodou lisování ložiska do hliníku. Odlil jsem pět koulí na zkoušku 11,85 mm. Odhadl jsem navážku na cca 2,5 gramu Vesuvitu, nasypal trubicí na dno, váleček mazání asi jako nehet malíčku, naklepnout kouli a zasunout. Pistolový terč, 50 metrů, opřená zbraň, pět ran - 2x9 + 3x10. Věřím tomu, že kdybych dokázal líp zamířit, tak by šly koule jednou dírou. Nemůžu si ale vzpomenout, jestli jsem sypal krupici jako ucpávku, ale asi ne, skleróza je tu. mazání - lůj+sádlo+včelí vosk+tekutý parafín.
Chci v testech pokračovat, ale s namazanou ucpávkou. Jen by mě zajímalo, co na to hlaveň, co zanášení olovem?

triska
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

02.04.2010 10:16

Re: perkusní v ráži .5O

Zdravím,
ozve se někdo k výměně zkušenosti, kdo má taky Ardesu, Hawken Woodsmann r.50 1/48" ?
A podařilo se mu ji již nějak vyladit?

Já se s ní docela trápím,s dost nepravidelnými výsledky.
Co mi jednou vyjde jako dobrý soustřel,se již neopakuje.

Fandaks
Častý návštěvník
Častý návštěvník

02.04.2010 20:55

Než se ti někdo ozve a vyměníte si zkušenosti, tak vezmi foťák a dej sem fotku ústí hlavně v pěkném detailu aby byly dobře vidět pole a drážky.

navry
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

03.04.2010 7:56

triska :
Ahoj
Tuhle flintu mám
Nejlépe se mi osvědčila kulička s laborací 1,8 gramu prachu
Na prach dávám ještě zhruba stejné objemové množství krupice.
Dle mého názoru pak není tolik důležitá přesná síla falstru.
Ve stoje střílím špatně,ale to není otázkou pušky.
S oporou není problém na 50m zhruba pivní tácek (střed mezinárodního pistolového terče v pohodě).Ovšem zde mě již omezují "hrubá" miřidla.Vím že s dioptrem se dá dosáhnout více
S použitím krupice odpadly i problémy se zanášením hlavně a opětovným nabíjením.
Dříve byl problém nabít po cca 5. ráně.
S tímto mám vyzkoušeno zhruba 40 ran bez nutnosti čistit hlaveň.
Ovšem jsem začátečník a střílím jen občasně
Hodně štěstí a zejména zdraví

triska
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

03.04.2010 11:46

navry:
Díky za reakci,já se zatím plácám s 2,2 - 2,5 gramy ,1,8 jsem zkoušel ze začátku,zkusím se k ní vrátit.

Fandaks:
Foto drážek se snad zdařilo, hloubka drážek 0,24 mm , stejná šíře polí i drážek.
Přílohy
Hawken drážky 2.JPG
Hawken drážky 1.JPG

Fandaks
Častý návštěvník
Častý návštěvník

03.04.2010 13:51

Styl drážek a polí není nijak extrémní a podle mne můžeš střílet cokoliv-od koule až po Minie. Bude to jen otázka síly flastru pokud budeš střílet kouli s flastrem a otázka velikosti prachové navážky. Když si vybereš Minie nebo jiné válcové střely, zase to bude o množství prachu a mazání. U koulí si můžeš vybrat průměr .490 nebo .495. Když použiješ tenčí flastr aby se ti dobře nabíjelo, určitě ti pomůže ta krupice která flastr ochrání před propálením. Koule musí být perfektně odlité bez povrchových kazů, musí prostě vypadat jako koule z ložiska.

Největší problém bude najít správné množství prachu. Začni dávkou kterou máš nejlepší a od ní postupuj nahoru nebo dolů. Váhu prachu a nastřílený obrazec si zapisuj a nakresli. Nenech se zmást množstvím prachu. Ráže .50 je zvláštní tím, že oproti jiným rážím potřebuje hodně prachu. Můžeš jít nahoru až na 4 gramy bez ohledu na druh střely. Nejdřív odměřuj prach po 0,3 gramu. Až najdeš nejlepší soustřel, začni znova nahoru i dolů, ale už jen po 0,1gramu. Střílej v každé položce 5 ran. Pak hlaveň vytři jedním flastrem vlhkým a jedním suchým. Použij obě strany čistícího flastru(5x5cm). Nejlepší na čistící flastry je flanel.

Hlavně dodržuj stále stejný nabíjecí postup! Flastr dobře vycentrovat na ústí, nedeformovat kouli při zatlačení do hlavně, posadit kouli stále stejnou silou na prach, když je střela dole na prachu tak už do ní netluč! Když budeš měnit nějakou komponentu(flastr, mazání), zkoušej jenom jednu, jinak se úspěchu nikdy nedočkáš.

Nalezení té nejlepší prachové dávky je někdy dost stresující záležitost a někdy to i dlouho trvá. Obrň se trpělivostí. Každá hlaveň je trochu jiná a tak se nespoléhej na data jiného střelce.

navry
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

03.04.2010 18:57

triska:Zapoměl jsem..Kuličky mám ,495,a mažu směsí loje,sádla,včelího vosku a parafínu
Vidíš,mě zas laborace kolem 2,5 gramu lítaly dost bídně,tak jsem pomalu snižoval.
Nejtragičtější byly ogivály..Na 50m v mez.pistolovém terči byl problém najít vůbec nějakou tu díru:-)
Tak jsem je šmahem zavrhl.

ale jak píše Fandaks..Každý lauf je asi opravdu jiný a to co funguje mě,tobě může dělat problémy.
I když bych se přiklonil k názoru,že u takto podobných/stejných pušek,je poněkud větší možnost shodného postupu.

Já už dál nezkouším,a používám co mi chodí.
Mě to moc času nestálo.Dal jsem na rady pánů jako je výše jmenovaný Fandaks a nebo Blecha,kteří to odmakali za mě:-)
Pro mé potřeby začátečníka/rekreačního střelce je to naprosto dostatečné

triska
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

03.04.2010 19:55

Navry:
To jsem měl přesně na mysli. Prozradit nějakou konkrétní navážku,flastr a kouli,aby to aspoň nějak chodilo.
U stejné flinty nebude zas tak zásadní rozdíl.Jde o to abych se nepohyboval půl roku kolem třeba 3 gramů s nepravidelnými výsledky.Chtěl bych se konečně po 2 kilech prachu nějak trefit,abych si mohl dát konečně stoj a mělo význam jít k terči.
A pak časem ladit ten tácek směrem k malému panáku.

Fandaks:
Rozdíl samozřejmě bude.Ale bude měřitelný trochu v jiných dimenzích,než se pohybuji teď.
Díky radám na foru a kolegovi Blechovi atd, jsem se snad prokousal základními triky asnažím se je dle nejlepšího svědomí a zručnosti aplikovat.
Ale trochu mě sejří ty neopakovatelné výsledky co zatím mám.
Potřebuji trochu motivace :)
Je příliš mnoho variant střel,mazání, flastrů plus jak to dělat,když to vynásobím
/jenom ty komponenty co mám,i když už mám většinu/ vyjde mi neskutečné množství možností.
Z toho mám trochu hrůzu,aby nebyla ta správna ta poslední.
Nečekám že to letos vyladím na 3 cm,stačí mi z podpěry z dioptrem 8 cm a pak hurá bouchat.
Když to honím kolem černého,tak nemá cenu si k tomu stoupat.

A pak bouchnu 2-3 desítky ,k tomu 5 v půl druhý a 6 v půl osmý.
Člověk řekne - jasná chyba manipulace mezikusu.Jenomže při opakování za stejných podmínek
není ani jedna v černém,zato kolem dokola.

Ale já se nevzdám /maximálně si koupím další flintu,to pomůže vždy/ :D
Dík

blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník

03.04.2010 21:35

Ahoj kluci. Vaše slova uznání mě dělají mooc dobře, děkuju za ně. Já bych se bez svého učitele a kamarádů nehnul z místa. A to tom to je, pomoct jeden druhýmu.
To, co kolega Tříska popisuje, to je typická bolest. Je na ni jediný lék a ten popisuje Fanda výše, musí se to dělat naprosto stejně, s dokonalými komponenty. Střely s tolerancí půl grainu, prach vážit, neměnit mazivo pokud je dobré, pořád stejně nabíjet. Ten rozptyl z desítky na šestku by mohl být propáleným flastrem, pokud všechno ostatní je kvalitní. Mně v tomto pomohla krupice, ucpala skuliny. Jak říkám, všechno ostatní musí být stejné a dokonalé.
Příklad: Kamarád jim mně vyrobil kokilu na plný průměr hlavně v drážkách, t.j. 11,85 mm. Prach 1,5 gramu, krupice, máznout mazání lůj+tekutý parafín+lůj+včelí vosk, kulička naklepnout a lehce zasunout. (podle Kentana) Čtyři desítky v jedné čárce, zbytek ale devítky a nějaká osmička. Proč tomu tak je, nevím, mířil jsem pořád stejně a pečlivě. Snad je tomu na vině mírná ovalita koule, udělat dokonalou sférickou kokilu doma není snadná věc. Spíš to je rozdíl v navážce, nabíjel jsem volně sypaným prachem do odměrky, takže klidně tam mohla být nějaká ta desetina rozdíl. A desetina prachu udělá hodně.

PředchozíDalší

Obsah fóra / Zbraně / Black Powder