- BlueL
- Pravidelný návštěvník
co vim tak v plzni maji kde co, ty s tim trubickovim hledim jsou mam dojem okolo let 1580-1600, ale nevim jestli to byly muskety co jsi pamatuju mely to jen doplehakovnice
tady je virtualni prohlidka
http://www.virtualtravel.cz/zapadoceske ... ice-i.html
tady je virtualni prohlidka
http://www.virtualtravel.cz/zapadoceske ... ice-i.html
-
Black Powder - Moderátor
- Mademanof
- Nový uživatel
A co tahle?
http://www.jagdcenter.de/frankonia-jagd ... etail.html
450 EUR mi nepřijde tak hrozný, ale asi by to chtělo ji raději vidět. A nebo to risknout. Prý posílají i do ČR, ale osobní zkušenost nemám....
http://www.jagdcenter.de/frankonia-jagd ... etail.html
450 EUR mi nepřijde tak hrozný, ale asi by to chtělo ji raději vidět. A nebo to risknout. Prý posílají i do ČR, ale osobní zkušenost nemám....
-
Black Powder - Moderátor
-
Black Powder - Moderátor
Japan Teppo - Japonská knotovka
Dalsia knotovka vo vybave.
Myslim si, ze si tato knotovka zasluzi vlastnu temu, takze pokracovanie TU.
Myslim si, ze si tato knotovka zasluzi vlastnu temu, takze pokracovanie TU.
- Rad
- Pravidelný návštěvník
Re: Doutnáková mušketa
Nechci zakládat nové téma. Měl bych dotaz, zda se používaly na puškách s doutnákovým zámkem drážkované hlavně. U mušket je to jasné, že z důvodu rychlého nabíjení je lepší hladký lauf jinak drážkování jsem viděl pouze s kolečkovým zámkem a na loveckých zbraních. V muzeu mě totiž upoutaly terčové pušky s doutnákovým zámkem. Bohužel nešlo se podívat na ústí hlavně. Pak by mě zajímalo zda i na těchto terčovkách se jedná o doutnákový zámek na principu dvojzvratné páky.
-
Black Powder - Moderátor
V tej dobe sa drazkovane hlavne nerobili, jedna sa o obdobie do 17-teho storocia, potom bol nastup koleckovych zamkov, aj tie maly prevazne hladke hlavne. Knotoviek bolo vela druhov a tym aj vela typov zamkov. Dvojcinnu paku mali len starsie typy vojenskej argebusy. Trecove verzie v podstate v tom obdobi neexistovali. V Europe boli zname len tri typy knotovych tercovnic tie sa daju poznat podla toho, ze maju kaliber 12-12,5mm. Vsetko nad tento kaliber su len vojenske, tie boli v kalibroch 14-18-20mm, hradobnice az do 27mm.
Niekolko typov knotoviek je tu:

Niekolko typov knotoviek je tu:

- Rad
- Pravidelný návštěvník
Měl bych pár otázek. Jak byla uchycena deska zámku k pažbě - na šrouby to na originálech nevypadá a zda neměla protidesku jako u křesadlovek později? Nemáte někdo kontak na někoho kdo by byl ochoten prodat již hotový samotný doutnákový zámek - nechce se mi to dělat. Díky.
-
Black Powder - Moderátor
Ale nepises na akej mustete, tych typov je vela. Napr. europske maly sroby, japonske na koliky.
- Rad
- Pravidelný návštěvník
Omlouvám se. Zajímá mne mušketa - střední Evropa (Suhl, Norimberk) 1620 - 1630. Nikde jsem neměl možnost vidět originál i z druhé strany tak jsem nevěděl jestli mají muškety protidesku nebo ne a jestli jsou poušity šrouby, čepy nebo pro uchycení zámkové desky do pažby vruty. Prosím ještě jednou jestli neznáte někoho, kdo by mi mohl dodat samotný doutnákový zámek, aby jsem se s ním nemusel dělat. Děkuji.
-
Black Powder - Moderátor
Suhl 1620 ma zamkovu dosku uchytenu na koliky, tym istym sposobom ako japonste muskety. Ocelovy kolik s hlavickou je narazeny v diere ktora je priechodna, aby sa dal z druhej strany vyrazit v pripade potreby. Osobne neviem kto by robil dutnakove dosky. Skus zalovat Bercikovi, ci je ochotny. Kontakt je stranu dopredu.
- Rad
- Pravidelný návštěvník
Díky za radu. Mám ještě dotaz - narazil jsem na tuto doutnákovou pistoli na internetu - má historický vzor. osobně jsem se setkal pouze s japonskými doutnákovými pistolemi ale toto vidím poprvé.http://www.armae.com/moderne/13xvxiiisieclecadre.htm
-
Black Powder - Moderátor
Dutnakoviek bolo iste vela typov, toto je nejaka europska verzia ma paku, ako mali stare typy musket, takze asi presnost nic moc, podobnu pazbicku som videl aj na japonskych typoch. Kazdy region mal svoje upravy.
- BlueL
- Pravidelný návštěvník
no jestli se bavite o modelu s katalogovym cislem MQ104 tak je to takovej hybrid mezi typicky anglickou a typicky francouzskou musketu z 30let 17.stol. Ta velka spoustova paka je typicka prave pro francouze, tam se udrzela i na pozdnich typech doutnakovek z 70 a 80.let 17.stol.
tady to je pekne videt.
str.9
http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k5 ... f22.langEN
tady to je pekne videt.
str.9
http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k5 ... f22.langEN
-
Black Powder - Moderátor
No, pisal si o pistoli, nie o muskete, preto som pozeral model: MQ133 - Pistolet à mèche a reagoval na Tvoju otazku.
Treba si ujednotit pojmy pistol a musketa /arkebusa/ - puska.
Treba si ujednotit pojmy pistol a musketa /arkebusa/ - puska.
- BlueL
- Pravidelný návštěvník
aha pardon to jsem prehledl...
- Rad
- Pravidelný návštěvník
Ta výtka byla asi na mne. Přesto myslíte si, že je možné aby v pol. 16. století byly rozšířeny doutnákové pistole. Mne se to zdá velmi nepravděpodobné. Jinak by mne zajímalo zda se používaly pákové spouště na mušketách i v dalších fázích 30. leté války. Nejde mi o to, že se už nevyráběly, ale jestli se dál používaly nebo jestli opotřebení boji vedlo rychle k vyřazení.
-
Black Powder - Moderátor
Oooo pardon, neuvedomill som si, ze sa to debaty zapojil niekto iny, nevsimol som si nick.
Neviem do kedy sa pouzivali knotovky, nejako sa nezaujimam o toto obdobie, skor len o strelbu z pusiek.
Neviem do kedy sa pouzivali knotovky, nejako sa nezaujimam o toto obdobie, skor len o strelbu z pusiek.
- BlueL
- Pravidelný návštěvník
to Rad
osobne si myslim, ze v evrope je doutnakova pistole asi nesmysl anebo to bylo naprosto minimalne rozsirene. Co se musket s pakovymi spoustemi tyka, francouzi (a nejen oni, jeste myslim holandane ) doutnakove muskety s pakovou spousti pouzivali a vyrábeli az do jejich nahrazeni kresadlovymi puskami to jest u francouzu do druhe pulky 80let 17.stol....
osobne si myslim, ze v evrope je doutnakova pistole asi nesmysl anebo to bylo naprosto minimalne rozsirene. Co se musket s pakovymi spoustemi tyka, francouzi (a nejen oni, jeste myslim holandane ) doutnakove muskety s pakovou spousti pouzivali a vyrábeli az do jejich nahrazeni kresadlovymi puskami to jest u francouzu do druhe pulky 80let 17.stol....
- Rad
- Pravidelný návštěvník
Děkuji za odpověď. Taky si myslím, že je to nesmysl, protože nechápu smysl doutnákové pistole pro jízdu nebo pěšáky v boji - malý výkon + problém s doutnákem. Jedině při obraně opevnění, ale tam je asi spíše tendence k větším a výkonějším zbraním(doppelháky), snad při proniknutí nepřítele do opevnění tak ho eliminovat palbou z blízskosti, ale to může posloužit i mušketa. Je nějaká literatura, pokud možno v češtině nebo němčině, která by se zabývala doutnákovými mušketami drobet do hloubky. Jinak BlueL klobouk dolů před znalostmi o luntovkách. Zajímalo by mne jak byla uchycena spoušťová páka v v oku zámkové páky? Na obrázcích je zakresleno oko, ale není jasné jestli je tam závit nebo ne. Potom mne zaujala i pojistka té páky, ale není mi jasná přesná funkce - do čeho zajíždí při otčení.
Obsah fóra / Zbraně / Black Powder