-
alfonss - Grafoman
jomekabi píše:alfonss píše:Chlapi teď trochu z jinýho soudku když už jste načnuli LOS. Co jsou to za lidi kteří tam jezdí? Zdá se mě to, nebo jsou to ve většině případů noví příznivci LOSu (ti kteří si to chtějí zkusit), lidé, kteří mají něco do činění s tímto diskuzním fórem?
Dovol mi nesmely dotaz: Byls tam nekdy? Pokud ne, asi by ses divil - vedle zacatecniku (napr. jako ja) tam jsou lide jiz po ja nevim kolikaty, dokonce i nekteri IPSCaci LOS pouzivaji jako trening. Lide z tohoto fora tam samozrejme taky jsou, ale rekl bych, ze vetsina ucastniku o tomto foru nema ani tuseni.
Byl. Jednou a stačilo mi to. A právě proto říkám, že jsem měl pocit, že tam převládají lidé zde zaregistrovaní. No možná to někdo používá jako trénink, ale pro mě by to asi byl ten nejdražší trénink v životě

cmk: Pandora je konference IPSC a myslím že by měla sloužit výhradně pro její účely, nikoliv pro to, aby tam každej vylepoval modifikovaný kalendáře a podobný kraviny (jak včera nějakej šašek poslal ať dáme hlas nějaké Anetě)... Na stránkách LEXu taky nikdo nevylepuje mířenkářský a IPSC závody a nedělá v kalendáři bordel...
-
Petzold - Moderátor
cmk píše:
Kdyz si nekdo dovoli udelat spolecnej adresar LOS a IPSC a poslat jej do IPSC konfery, je z toho hrozny haloo, ale to vis sam
cmk: Ač s Alfem v mnohém zhusta nesouhlasím, s jeho posledním příspěvkem souhlasím naprosto. Na Pandoru tyhle věci nepatří a když, tak úplně jiným způsobem. A problém nevznikl JENOM spojením kalendáře LOSu a IPSC....čím, už vysvětlil JM.
A dost prosím o IPSC. Jsme OT.
-
MarK - Moderátor
- Bydliště: Wien8, Praha8 ________________________ »»» zbranekvalitne.cz «««
Ano, na LOS se často objevují lidé, kteří nejsou "odsud". Byť jsou asi z velké části přivedeni lidmi, kteří sem mají nějak blíže.
O LEXu se dá dovědět různě, ale vše má své limity. Těžko můžeme dělat billboardy. Dobrá věc se prosadí sama (sám občas jen zírám, kde všude se začínající střelci dozvěděli o mých stránkách). A stejně tak každého nového střelce na stránkách nabádám, ať si pročte cíle LOS a podle vlastního uvážení se případně přidá.
Ad finance - stručný (půl)roční přehled financí by byl určitě vhodný. Na každoročí valné hromadě už jsme nějakou dobu nebyl, takže už nevím, jak detailně se tam tohle probírá. Každopádně si nejsem jist, jak moc by byl takový otevřený účet praktický a vypovídající, neb ti lidé, co LEX a LOS táhnou, to často poměrně silně podporují nejen svým "volným" časem, ale i vlastními penězmi. A ty se prostě vezmou z peněženky, ne z účtu sdružení. Žádný zlatý důl to není. Možná že by ten přehled financí aspoň přinutil lidi, aby začali platit svoje členské příspěvky.....
O LEXu se dá dovědět různě, ale vše má své limity. Těžko můžeme dělat billboardy. Dobrá věc se prosadí sama (sám občas jen zírám, kde všude se začínající střelci dozvěděli o mých stránkách). A stejně tak každého nového střelce na stránkách nabádám, ať si pročte cíle LOS a podle vlastního uvážení se případně přidá.
Ad finance - stručný (půl)roční přehled financí by byl určitě vhodný. Na každoročí valné hromadě už jsme nějakou dobu nebyl, takže už nevím, jak detailně se tam tohle probírá. Každopádně si nejsem jist, jak moc by byl takový otevřený účet praktický a vypovídající, neb ti lidé, co LEX a LOS táhnou, to často poměrně silně podporují nejen svým "volným" časem, ale i vlastními penězmi. A ty se prostě vezmou z peněženky, ne z účtu sdružení. Žádný zlatý důl to není. Možná že by ten přehled financí aspoň přinutil lidi, aby začali platit svoje členské příspěvky.....
- bibros
- Častý návštěvník
Ale ten přehledný účet, by ukázal i to, jak kdo přispívá z vlastní peněženky. Stačí když každý kdo chce přispět poukáže peníze na účet a nedá je rovnou do kasy, nebo je dá rovnou do kasy a zanese pod jménem do příjmů v účetnictví. Nemyslím, že by to byl zjatý důl, spíš je to pro organizátory finančně náročné. Přehlednost finančních toků je základním předpokladem důvěryhodnosti.
- Steiner
- Častý návštěvník
-
admix - Příspěvky: 1815
-
MarK - Moderátor
- Bydliště: Wien8, Praha8 ________________________ »»» zbranekvalitne.cz «««
bibros píše:Ale ten přehledný účet, by ukázal i to, jak kdo přispívá z vlastní peněženky. Stačí když každý kdo chce přispět poukáže peníze na účet a nedá je rovnou do kasy, nebo je dá rovnou do kasy a zanese pod jménem do příjmů v účetnictví. Nemyslím, že by to byl zjatý důl, spíš je to pro organizátory finančně náročné. Přehlednost finančních toků je základním předpokladem důvěryhodnosti.
To je trochu naivní představa. Probíhá to spíš tak, že když je něco potřeba, tak se prostě zajede a nakpoupí. A ne vždy to jsou lidi přímo ofic. z LEXu, kteří těžko budou blbnout s účtem. Akorát by to zbytečně ztížilo účetnictví.
Steinerova idea se mi zdá lepší.
-
jomekabi - Příspěvky: 2011
- Bydliště: Tábor _______________________ člen sdružení LEX | http://www.gunlex.cz
-
- shi
- Pravidelný návštěvník
Transparentní účet má smysl, pokud existuje podezření, že LEX někam šustruje peníze. taky by měl asi smysl, pokud by LEX měl vlastní profesionální účetní a měl minimálně 10x víc platících členů, než má teď.
Takhle by to zatím byl pro činovníky LEXu jen opruz navíc. Samotný transparentní účet totiž řeší jen 50 procent problému -pro hotovostní operace by se musely nějak transparentně řešit převody do pokladny a na výpise bys stejně viděl jenom převod "10 000 Kč do pokladny" a stejně nevíš, jestli za to nakonec někdo nešel do kina.
Jediným reálným přínosem by bylo, že by každý viděl kdo už zaplatil příspěvek (a kdo ještě ne). Při současné rozpočtové velikosti LEXu vynaložené úsilí na zajištění a udržení skutečné transparentnosti neodpovídá přínosu.
A toho, že by za moje peníze někdo z Lexu šel do kina, se opravdu nebojím. A ikdyby šel, tak je mi to v podstatě jedno, protože zákon o zbraních a střelivu dokázali udržet v přijatelných mezích.
Takhle by to zatím byl pro činovníky LEXu jen opruz navíc. Samotný transparentní účet totiž řeší jen 50 procent problému -pro hotovostní operace by se musely nějak transparentně řešit převody do pokladny a na výpise bys stejně viděl jenom převod "10 000 Kč do pokladny" a stejně nevíš, jestli za to nakonec někdo nešel do kina.
Jediným reálným přínosem by bylo, že by každý viděl kdo už zaplatil příspěvek (a kdo ještě ne). Při současné rozpočtové velikosti LEXu vynaložené úsilí na zajištění a udržení skutečné transparentnosti neodpovídá přínosu.
A toho, že by za moje peníze někdo z Lexu šel do kina, se opravdu nebojím. A ikdyby šel, tak je mi to v podstatě jedno, protože zákon o zbraních a střelivu dokázali udržet v přijatelných mezích.
Naposledy upravil shi dne 24.03.2009 1:14, celkově upraveno 1
- bibros
- Častý návštěvník
-
- shi
- Pravidelný návštěvník
bibros: Od jisté velikosti a komplikovanosti vztahů máš nepochybně pravdu. Ale obecně to neplatí, protože důvěra je nejen o penězích, ale především o výsledcích.
admix: A jak chceš řešit tu hotovostní pokladnu ? To budou muset v Lexu pro nákup rýsováčků postupovat takto:
1) Zajít do obchodu zjistit kolik stojí krabička rýsováčků
2) Vybrat z banky částku odpovidající ceně rýsováčků
3) Zajít do obchodu pro rýsováčky a doufat, že se cena nezměnila.
V malé firmě, kde hotovostní operace skoro neděláme, doplňujeme pokladnu výběrem z bankomatu v částkách řádově desetitisíce Kč. Jakákoliv transparentnost je okamžitě v háji, na transparentním účtu bys pouze viděl "Výběr z bankomatu: 30 000 Kč". Nákupy na netu s platbou z účtu jsou fajn, ale není příliš efektivní všechno řešit přes net.
admix: A jak chceš řešit tu hotovostní pokladnu ? To budou muset v Lexu pro nákup rýsováčků postupovat takto:
1) Zajít do obchodu zjistit kolik stojí krabička rýsováčků
2) Vybrat z banky částku odpovidající ceně rýsováčků
3) Zajít do obchodu pro rýsováčky a doufat, že se cena nezměnila.
V malé firmě, kde hotovostní operace skoro neděláme, doplňujeme pokladnu výběrem z bankomatu v částkách řádově desetitisíce Kč. Jakákoliv transparentnost je okamžitě v háji, na transparentním účtu bys pouze viděl "Výběr z bankomatu: 30 000 Kč". Nákupy na netu s platbou z účtu jsou fajn, ale není příliš efektivní všechno řešit přes net.
-
- Bydliště: Tábor _______________________ člen sdružení LEX | http://www.gunlex.cz
admix píše:Jenze pokud to chcete delat na urovni, tak je to proste malo. Ale proti gustu zadny disputat
Myslis, ze by se uroven zlepsila, kdybychom dali do ucetnictvi: Prijem od XY 156,50 a na stranu Vydaje: Koupe abc 156,50 ? Teoreticky by to tak asi melo byt, ale prakticky by to nic nezmenilo. Navic si treba nepreji, aby kazdy vedel, kolik jsem tam soukrome dal. Znas to: "Hm, nojo, ten musi byt v baliku, ...".
-
shi píše: A toho, že by za moje peníze někdo z Lexu šel do kina, se opravdu nebojím. A ikdyby šel, tak je mi to v podstatě jedno, protože zákon o zbraních a střelivu dokázali udržet v přijatelných mezích.
Taky jsem tu uz nekde psal, ze me zajimaji viditelne vysledky, ne administrativa. Zatim vidim, ze LEX je pomerne uspesny pri prosazovani nasich zajmu a ze jeho pripominky k zakonum patricne urady berou vazne. A ze nam v Tabore bezplatne pomaha vyskolit rozhodci na LOS a usporadat prvni zavod, bez ohledu na to, kolik nas je ci neni v LEXu. Ze to je pro rozvoj naseho sportu (ci konicka) prinosne, o tom neni pochyby. Za to vse jsou k tem par korunam, ktere jim platim, vice nez vitani a je mi jasne, ze na mych (ani nicich jinych) prispevcich nikdo nezbohatne.
- bibros
- Častý návštěvník
Debata se docela rozběhla.
Důvěra je taky o vztazích a charakterech ale to už jsme v jině rovině. U menších i větších firem je běžná hotovostní pokladna na financování
drobných výdajů, které se dokládají účtenkami (paragony). Půdeš-li koupit cokoli, věnuješ do pokladny doklad o nákupu, z pokladny si vezmeš peníze. Jo je to práce navíc, kdo se s tím má s..t, a ještě aby to bylo přehledný se dělá měsíční uzávěrka (někde dokonce denní). Rozhodně stojí za to zvážit všechna pro a proti. Já s financemi LEXu nemám problém, ale pokud Lex nechá kohokoli nahlédnout do "účetních knih" nemůže mu to ublížit, spíš naopak a to i v případě, že by jeho roční rozpočet byl jen 10000 Kč. Mám takový pocit, že se dají řešit i anonymní dary, ale nevím jak.
Důvěra je taky o vztazích a charakterech ale to už jsme v jině rovině. U menších i větších firem je běžná hotovostní pokladna na financování
drobných výdajů, které se dokládají účtenkami (paragony). Půdeš-li koupit cokoli, věnuješ do pokladny doklad o nákupu, z pokladny si vezmeš peníze. Jo je to práce navíc, kdo se s tím má s..t, a ještě aby to bylo přehledný se dělá měsíční uzávěrka (někde dokonce denní). Rozhodně stojí za to zvážit všechna pro a proti. Já s financemi LEXu nemám problém, ale pokud Lex nechá kohokoli nahlédnout do "účetních knih" nemůže mu to ublížit, spíš naopak a to i v případě, že by jeho roční rozpočet byl jen 10000 Kč. Mám takový pocit, že se dají řešit i anonymní dary, ale nevím jak.
-
- bibros
- Častý návštěvník
-
Ja taky nemam problem s tim, ze nevim, kolik Lex za co platil, ale takovejch nas moc nebude. Spis bych si to predstavoval tak, ze by se na uctu objevil vyber (placnu) 10 000 s tim, ze LOS tam a tam a webu by se pak objevila strucna zprava co kolik stalo, kolik se vybralo na vstupnym treba, ja nevim. Podstatny je, ze tahle transparentnost je treba nepodstatna pro nas, ale pro spoustu lidi je to minimalne divny. Jak rika bibros, jasne ze to neni nutnost, ale urcite by to Lexu neublizilo
-
Ja vim, ale stejne zasnu. Jedna-li se o milionove obraty, treba statnich instituci, ktere hospodari s penezmi danovych poplatniku (tj. s povinne odvadenymi penezmi), to je jina. Nebo velka charitativni organizace, hospodarici s milionovymi castkami, danymi prispevateli na presne definovany ucel, atd. atd. atd. Ale tohle beru jako zakazku. Kdyz prijdu k truhlari, reknu mu: "Chci novy stul, kolik za to?" Zaplatim a pokud jsem s kvalitou stolu spokojen, take po nem nebudu chtit podrobne vyuctovani nakladu. To same je zde: platim LEXu za to, aby me uspesne representoval v jednani s urady a aby popularizoval naseho konicka formou LOSu. Jasne vidim, ze to dela dobre, vic me nezjima, zvlaste kdyz me to stalo doslova par sestaku.
Tim koncim, pokud to nekdo jeste nechape, nikdy nepochopi.
Tim koncim, pokud to nekdo jeste nechape, nikdy nepochopi.
Obsah fóra / Střelectví / LEX - sdružení na ochranu práv majitelů zbraní