Sean
Častý návštěvník
Častý návštěvník

13.11.2011 16:25

Re: individualni a oficialni dovozy z USA, bezcelni limity

Poslední balíky jsem měl doma zhruba do týdne- moji plnou moc už mají, takže jim vždy pošlu mailem kopii z paypalu nebo výpisu z účtu. Teď před Vánocema budou lhůty delší- mám teď pár věcí na cestě, tak jsem taky zvědavý.

andy.rybar
Častý návštěvník
Častý návštěvník

13.11.2011 17:35

Proč musim posílat vypis z paypalu nebo z účtu?

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník

13.11.2011 17:45

Nemusis, nikdy jsem nic nepredkladal mimo faktury. Nevim jak bych dokladal platbu kdyz mam splatnost treba mesic. A hlavne celnikum je do toho prd.
Stejne tak jako je prd PCR do toho kolik jsi zaplatil za zbran a chteji videt doklad pri prihlasovani. Tam kde to opravdu vyzaduji si musi vystacit s kusem papiru kde je uvedeno, ze to je smlouva (ujednani) o prevodu zbrane mezi osobou A na osobu B. tot vse

andy.rybar
Častý návštěvník
Častý návštěvník

13.11.2011 17:54

Ale faktura bude přiložená u toho balíku tak jak ji můžu předložit?Může mi někdo vysvětlit přesnej postup bod po bodu od obědnání po doručení ke mně domu?Mam v tom hroznej maglajz.Tu plnou moc si musim sám vytisknout a poslat dopisem nebo oskenovat a poslat mailem,nebo zajdu na poštu tam ji vyplnim a oni to pošlou?

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník

13.11.2011 18:01

Na zaklade ceho platis??
mne prijde faktura mailem. nebo je kopie prilozena plastikove kapse na baliku.

Plnou moc davas spedici ze te zastupuje pri celnim rizeni. Takze dostanes bud avizo z celni posty nebo treba DHL. tam je napsany co vse od tebe potrebuji.
pokud pouzivas jejich sluzby casteji (jako treba Sean, predpokladam) tak se muzes domluvit na casove omezene nebo neomezene plne moci. Ja dal moji spedici "generalni" plnou moc aby mohli prebirat doklady od vsech ruznych prepravcu. (je to kvuli imp. licencim, ktere oni maji primo na letisti).

andy.rybar
Častý návštěvník
Častý návštěvník

13.11.2011 19:23

Takže nic nemusim zařizovat předem až to přijde tak mi pošta dá vědět co všechno ode mne potřebuje?

Reklama

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník

13.11.2011 19:33

jj

Sean
Častý návštěvník
Častý návštěvník

14.11.2011 0:17

Andy- předpokládám, že dovážíš zboží pro osobní potřebu (tj. zboží neobchodní povahy) a že jsi v rámci úspor nákladů zvolil neprémiového dopravce. V tom případě dostaneš dopis, že tvoje zásilka podléhá celnímu řízení. Pokud vyplníš přiloženou plnou moc, tak česká pošta bude tvůj celní deklarant. Plnou moc stačí oscannovat a poslat mailem. Ta plná moc je platná do odvolání.
Proč jim posílám výpis z paypalu nebo bankovního účtu, i když je faktura u balíku ? Odpověď je jednoduchá- jsou to vocasi a z nějakého důvodu to většinou chtějí- pokud jim to nepošleš, tak tě otravují mailem, ať jim doložíš hodnotu zásilky- viz. ukázka otravného mailu dole.
Pokud se nechceš nechat zastupovat českou poštou, tak existují tři možnosti- zajedeš si na celní poštu a vyřídíš si to sám- pošta ti ale stejně napaří poplatek 96 CZK za uskladnění. Můžeš si ty věci taky nechat poslat prémiovou společností typu DHL- oni tyhle věci vyřídí za tebe. A poslední možnost je si zvolit deklaranta sám- na základě plné moci.
Zatím to řešením přes českou poštu- v dubnu byly velké problémy a klidně ti visela zásilka 3-4 týdny v Praze, přes léto to bylo celkem good a jak budou stíhat vánoce se teprve uvidí. Je to česká pošta, dělá to tam hodně brigádníků, takže ta komunikace s nima podle toho taky vypadá.
Stránky české pošty, kde se tahle problematika řeší jsi asi viděl. pokud ne, tak koukni zde

Dobrý den,
děkuji Vám za zaslání plné moci a bankovního výpisu za pladbu Vašeho zboží, ale k proclení Vaší zásilky potřebujeme doklad o platbě, na kterém bude rozepsané zboží a ceny ( PayPal, faktura, internetová objednávka zboží či jiný doklad), z kterého je jasně patrná cena za ks, množství ks a popis zboží (přesná specifikace), pro rychlejší zpracování dokumentů k Vaší zásilce prosím opětovně k e-mailu připojte formou přílohy plnou moc i bankovní výpis.

děkuji

S pozdravem
Klačko Michal
Pošta 120.

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník

14.11.2011 0:38

Promin, to se nelisi od toho co jsem napsal ja. vypis z banky o tom si mohou nechat zdat. Ale oni potrebuji fakturu aby rozpocitali clo dle polozek a jejich ceny a zaroven rozpocitali i dopravu. to nejakej ucet z PayPalu ci bankovni vypis nesplnuje.
bud je to potvrzena objednavka (kde je vyspecifikovane zbozi, ale to je celkem nepodstatne, protoze objednavka mohla byt ztornovana, nebo naopak, mohla byt rozsirena) takze jedine spravne je dodat fakturu ci kopii. To by ti kazdy obchod mel poslat, protoze je to tvuj doklad na jehoz zaklade provadis platbu. Original tisteny ma byt prilozen v baliku a dalsi kopie byva prilepena na baliku.
ano, bud si to vydeklarujes sam (ja nikdy neplatil zadny poplatek, ale to uz je par let co jsem si vyrizoval, casove se to nevyplati), nebo si to na poste nechas vypsat Kamou za par stovek, nebo to za tebe udela posta.

Sean
Častý návštěvník
Častý návštěvník

14.11.2011 1:09

Ví čert k čemu pošta ty výpisy potřebuje. Já si posílám s fakturou vše už jen proto, že co fakturu nemá je automaticky podezřelé a bez faktury mě to nepustí, zvlášť, když je deklarovaná cena na průvodce hodně nízká.
U nás policajti na zbraních taky chtějí vidět účtenky nebo kupní smlouvu- když člověk ty věci nemá, tak je kolem toho spousta blbých keců. Myslím, že kdyby se člověk s tou poštou hádal a odkázal je na fakturu s tím, že jim žádné výpisy dávat nebude, tak to taky nakonec pustí. Logiku nebo oporu v nějakém zákonu bych v tom nehledal :D

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník

14.11.2011 1:18

No ja to chapu, ale jeste drive kdyz jsem si na postu chodil, tak jsem nikdy nic jineho nez fakturu nedaval. jednou jsem se s nimi hadal, o tom ze jako obchodnik kdyz to jde na firmu pro potreby firmy, nikoli jako obchodni zbozi, tak nepotrebuji prohlaseni o obalech, ci jak se to jmenuje. Nakonec mi to s omluvou vydali.
PCR chce akorat nejaky papir na jehoz zaklade jsi to nabyl. a to staci opravdu jen dohoda/smlouva prevodu zbrane. se zakladnimi udaji. Ja na to mam formular. Zadnymu policajtovi neni nic do toho za kolik jsem co koupil. Stejne tak zadnemu celnikovi neni nic po mem bankovnim vypisu.

tom38
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

14.11.2011 11:47

Moje zkušenost je taková, že balík může projít celnicí bez povšimnutí nebo ho zadrží a chtějí doložit kolik to stálo, co to je, dokonce tam chtějí z čeho to je(materiál!), musíš prohlásit, že s tím nebudeš dál obchodovat atd. Nedávno mi přišly dva balíky s vysílačkami z HK, jeden prošel (tam byly dvě) a druhý chytli (tam byla jedna). Byly to úplně stejné balíky. Než to celní deklarantka pustila dál, utekly skoro dva měsíce :x, protože jsem dokládal platbu tří kusů a v balíku byl jen jeden a ona se mě snažila přesvědčit, abych jí dal vědět, až mi přijde ten druhý balík :mrgreen: Tak jsem jí vysvětlil, že jsem to sice platil, ale zbytek odešel na jinou adresu, kterou neznám :wink: A to vše jen proto, abych zaplatil 217,-Kč DPH a 180,-Kč poště :x
Dnes už bych byl chytřejší, prodejce z HK mi poslal na zboží fakturu na cenu 20 USD a mělo by to celníkům stačit jako doklad o ceně i o platbě(pokud nebude zboží zřetelně podhodnoceno a zase by ti to museli asi dokázat), viz. citace z mailu:
Dobrý den.
V souladu s platnými celními předpisy pro oblast celního hodnocení je přípustné prokázání ceny skutečně placené do zahraničí fakturou.

S pozdravem

kpt. Ing. Pavel Drobek

Generální ředitelství cel
oddělení vztahů k veřejnosti
Budějovická 7, 140 96 Praha 4

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník

14.11.2011 12:03

Stale mluvime o jednom a tom samem. pro ucely procleni, je potreba aby celni deklarant vedel co vlastne cli. Ja musim bezne kazdou fakturu prekladat, protoze zbrane, prislusenstvi, prebijeni apd. neni bezna komodita kterou se celnici zabyvaji a jejich znalost AJ jestli vubec nejaka je (rovnez tak deklarantu) urcite nepojima odborne vyrazy. Dale je potreba pro spravne stanoveni cla vedet z jakeho materialu vyrobek je, protoze treba plasty jsou myslim 6% kovy jsou 4% ci tak nejak. takze pazba z plastu bude mit vyssi clo nez pazba ze dreva. Na tom neni zas az tak nic divneho.
Druha vec o ktere pises je z jineho soudku. Pokud mas zamerne podhodnocenou cenu na fakture, nebo si to celnik mysli, tak si muze vyzadat (jak uvedeno v mailu) opravdu doklad kolik jsi za to platil. Sice to je dost povrchni zpusob, protoze to mohu zaplatit na 2x nebo z jineho uctu doplatit apd. Kdyz se celnikum nezda cena, klidne to daji soudnimu odhadci a podle toho ti to vycli.
ale jak rikam, to je uplne jiny pripad. Normalne staci rozpolozkovana faktura. to je bezny celni postup.

franta
Častý návštěvník
Častý návštěvník

14.11.2011 12:26

je tu někdo kdo by mi uměl dovézt upper od JP Rifles?

PN

14.11.2011 20:40

S tou fakturou opatrně. Pokud vám pošle amazon zásilku rozdělenou do tři zásilek a k tomu máte jednu fakturu (protože rozepsané faktury na zásilky jsou uvnitř balíků, a podle mamlase z celní pošty by mě prý stálo další dvě stovky, kdyby ten balík měl otevřít a tu fakturu vyndat), tak jsou intelektuálové na celní poště schopni na každou z těch tří zásilek narvat deklaraci hodnoty celé objednávky, a to i když je upozorníte, ať to nedělají. Už ze s nima od června hádám, že to proclili špatně a ať mi koukají zaplatit rozdíl. Protože dostali plnou moc na něco a udělali něco jiného, tj. svévolně.

Mezi námi, já fakt nechápu, proč já mám poště prokazovat hodnotu něčeho. Já ji mám prokazovat celníkům. Celníkům stačí a vždycky stačilo u balíků z amazonu to, co na nich bylo napsáno ("amazon nekecá"); a v případě pochyby celník může balíček otevřít, vevnitř najde fakturu, a navíc si může zboží na amazon.com dohledat a cenu ještě jednou ověřit. Deklarantovi pošty po tomhle nic není, ten má na základě mojí plné moci udělat, co já mu říkám.

Mám malinko pocit, že pošta zamrzla v historické roli "my jsme také státní úřad" a nějak nepostřehla, že její role v současném procesu je poněkud jiná. Že oni tu nejsou od toho, aby kontrolovali poctivost občanů.

PS: Na základě čeho pošta účtuje peníze, pokud jejich deklaraci nepoužiju? Samozřejmě, pokud se dobrovolně rozhodnu využít jejich službu deklarace, tak platím těch 180. Ale pokud ne, potom nechápu, jak by mi pošta mohla něco naúčtovat. Pošta žádnou službu týkající se doručování neposkytuje mě, já nejsem odběratel; mně tu službu poskytuje USPS a USPS si něco nakoupilo u české pošty a pošta službu poskytuje USPS. Takže jestli mají pocit, že mají s doručením nějaké vícenáklady, ať je laskavě přeúčtují svému obchodnímu partnerovi a ne mně. Já s nimi nic nemám.

Sean
Častý návštěvník
Častý návštěvník

14.11.2011 21:34

PN- percti si ten mail z 26. sprna na predchozi strance. To je oficialni stanovisko posty. Ja nemel cas ani chut dohledavat, jestli na tech 96 CZK maji pravo nebo ne.
Kdyz jsem kupoval veci ze Zahalu, tak jsem resil neco podobneho- na fakture bylo napsane, ze jsem koupil pazbu a pazbicku na SA-58. Problem byl v tom, ze Zahal posila ten shock absorber do M4 pazby zabaleny zvlast a postaci porad mleli, ze mam dolozit hodnotu zasilky- pry na fakture mam 2 polozky a v baliku tri veci. Nakonec jsem jim poslal obrazky tech produktu s tim, ze pokud to nechapou, tak at si zavolaji klukum do Izraele a ti jim to vysvetli. Cela tahle sranda trvala asi tyden, pak mi ten balik normalne poslali.
Kdyz mi v lete prisly z US boty a garand opasek- koupeny to bylo v jednom eshopu, ale boty posilal primo vyrobce, takze to prislo ve dvou krabicich a kamos American se s tim nesral a jak to dostal, tak to preposlal. Protoze jsem vedel co je na poste za lidi, tak jsem jim durazne vysvetlil z ceho maji clo a DPH pocitat. Docela jsem se divil, ze tohle zvladli hned napoprve.

andy.rybar
Častý návštěvník
Častý návštěvník

18.11.2011 11:10

Co když si koupim něco z Ebay ne od firmy ale od někoho?Plati se tam dph?

ufo
Moderátor
Moderátor

18.11.2011 11:14

Precti si to tady poradne. Je uplne jedno odkud kupujes, dulezita je cena...

andy.rybar
Častý návštěvník
Častý návštěvník

18.11.2011 11:17

O to mi právě jde co když v balíku žádná faktura nebude jak zjistí že jsem to koupil?Co když mi to posílá někdo jako dárek?

Severan
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

18.11.2011 11:28

Stejně budou chtít znát hodnotu zboží, pokud nedodáš podklady ty, tak vezmou průměrnou cenu za zboží co je u nás. Takže budeš platit, ouřednickýho šimla neoblbneš. Vyplati se spolupracovat :D

PředchozíDalší

Obsah fóra / Střelectví / OFF TOPIC - MIMO TÉMA