Starosta
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

29.07.2011 12:40

Re: Psychotesty ?

Je rozdíl mezi smutkem a depkou.
Depka má řádově trvání v délce min. 2 týdny bez přerušení. Takže cokoli je kratší, je "v cajku" :lol:
Každop. jít si pokecat s psychologem není od věci nikdy, pokud člověk cítí, že by mu mohl pomoct...

Steiner
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.07.2011 12:47

PeSi: dobrá otázka. Těch VIP bylo v poslední době mnohem víc než jsi zmiňoval, namátkou např. herec a ministr M.Š., herec V.B. a další a další. Byla to jejich osobní volba. Kdyby neměli k dispozici zbraň, použili by (nebo se aspoň pokusili použít) jiný prostředek. Nemusíte se mnou souhlasit, ale já osobně prostou sebevraždu palnou zbraní nepovažuju za společensky nebezpečnou věc, která by vyžadovala nějaká speciální protiopatření. Zvláště ne taková opatření, u kterých nelze prokázat jejich účinnost.

Podle statistiky českého statistického úřadu za roky 1994 - 2008 je to cca 70-100 případů sebevražd palnou zbraní ročně - viz. příloha Počty úmrtí z vnějších příčin ČR - v řádcích MKN X72, X74 (v detailních rozpisech kategorií jsou uvedeny pouze střelné zbraně z celkových počtů případů).

Smrt následkem úmyslného sebepoškození u nás ročně spáchá celkem cca 1500 lidí (z toho střelnou zbraní cca 5%) a to v tom celkovém počtu jistě nejsou všechny případy, hlavně některé sebevraždy spáchané pomocí automobilů jsou uzavřeny jako dopravní nehody, některá utonutí apod.

Co se týká mého osobního názoru k jisté "toleranci" k prostým sebevraždám spáchaným palnou zbraní - tak naprosto jiná je ale situace v případech tzv. "rozšířené sebevraždy", kdy se člověk rozhodne ukončit život více lidí (zpravidla rodinných příslušníků, dětí apod.) a nakonec zabije sám sebe. V poslední době si vzpomínám na případ z Rousínova u Brna, kdy otec legálně drženou zbraní zastřelil syna, manželku a nakonec sebe. Důvodem byly dlouhodobé finanční problémy v rodině. Typický ilustrační případ rozšířené sebevraždy je např. 26. díl majora Zemana - starý Brůna v dílu Studna :wink: . Časté jsou případy matek, vraždící nejprve svoje děti (nože, otravy, skoky z oken apod.) - mediálně známá z poslední doby je jich celá řada.

Netuším ale, jestli je možné psychologickým vyšetřením u člověka s depresi vůbec rozlišit, který typ sebevraždy (prostou nebo rozšířenou) je schopen spáchat, případně jestli při vyšetření pro ZP krom vystavení negativního posudku je takovým lidem následně nařízena terapie nebo nějaká lékařská péče ?.
Přílohy
mrtní střelnou zbraní 1994-2008.jpg

jericho
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.07.2011 15:11

Když dochází k rozšířené sebevraždě často je to už v kapitole psychóz. Např. porucha s bludy, která se rozvine u veterána, který nahází svou ženu a děti do bunkru a tam všechny a i sebe postřílí, aby nepadli do rukou nepřítele. Podklad může ležet v posttraumatické stresové poruše, která vygeneruje akutní psychotickou poruchu. Jindy se jedná o indukovaný blud - typicky sektářské sebevraždy. U nás často v podobě - žijí spolu starší manželé, jeden z nich se zblázní a začne obalovat byt alobalem jako ochranu před zářením. Druhý to jaksi převezme a když se uvnitř navrství dost odpadků, aby smrad upozornil sousedy, odvezou je do blázince. Trvá někdy týdny, než se pozná, který z nich dvou je ten "blázen" a který má indukovaný blud. Rozšířená sebevražda může být ale i bilanční - bez vody na člunu uprostřed oceánu sedmý den. Je to pestrá paleta, neradostná. Existuje i psychotická deprese atd.
V praxi se otázkou možnosti rozšířené nebo single sui jednání nezabýváme. Pátráme prostě po příznacích hrozícího sui jednání, nebezpečnosti sobě či okolí.
Nebezpečnost sobě nebo okolí je také jedna z mála možností, jak někomu terapii "nařídit". Všechno to ale musí jít přes soud.
Z vyšetření dostává zprávu ten, kdo o něj žádal - obvodní lékař. Takže když má dotyčný depresi, dozví se to (krom pacienta) obvoďák. Ten s pacientem může probrat doporučení léčby. Což ostatně samozřejmě udělá už ten, kdo to zdiagnostikuje.

jericho
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.08.2011 19:33

... clinical forensic psychologist Mike Berry, who analysed the manifesto for me, is sure a British court would rule him fit for trial. Breivik is clearly an obsessional, narcissistic fantasist, he concludes, but ‘he is not mad or psychotic, although if he were it would help people to come to terms his actions’. ...

Takže Mike Berry klinický psycholog z UK si myslí to co já. (Obsesivní, narcistický, nikoliv však psychotický stručně přeloženo). Jen nevím, kde vzal to obsesivní, já si myslím, že je jen pečlivý :) .
Tady je jeho profil.
http://www.hpsc.mmu.ac.uk/staff/hpsc-pr ... &name=Mike

Jsem zvědav, jak si s tím poradí Norové.

Na okraj - kdysi jsem uměl diagnostikovat narcistickou poruchu, ale myslel jsem si, že je to taková veskrze nevinná záležitost. Pak jsem potkal jednoho, čtyři roky jsem dostával za vyučenou vč. pár facek a podařilo se mi ho svrhnout z ramen až detenčním řízením na psychiatrii. Od té doby si to pamatuju dobře, rychle rozpoznávám a doceňuji závažnost poruchy. Každý se nějak učí, no. :roll:

prying
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

01.09.2011 22:52

Musím říct, že mě překvapilo, jak brzy a z jak málo údajů jsi dokázal diagnostikovat jeho poruchu.

jericho
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.11.2011 14:00

http://zpravy.idnes.cz/breivik-je-nesve ... anicni_stf

Tak Norové si myslí, že jeho volní a rozpoznávací schopnosti byly popř. jsou významně sníženy. Budu se snažit dostat se k posudku (což se nejspíš nepovede, jestli to sami nezveřejní) nebo k důvodům, proč si to myslí. Jediné co mě napadá, na co by to mohli táhnout je porucha s bludy, ale já tomu nevěřím (četl jsem jeho manifest a blud bych z něj zaznamenal). Zatím se domnívám, že to má spíše jiné důvody. Přiznat si, že by někdo duševně "příčetný" (rozhodně ne zdravý) mohl pozabíjet tolik lidí tak chladně a plánovaně a především s kulturním vzkazem (nikoliv činem), se kterým se řada lidí ztotožňuje, je zřejmě příliš rizikové.
Podle mě je tohle jen člověk s těžkou narcistickou poruchou osobnosti, nic víc. (Bohatě stačí na to co udělal, ale nemění vnímání reality natolik, aby ho bylo možno právně vyvinit).

Reklama

PetrL3
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.11.2011 14:26

Jak to můžeš vědět líp, než ti co ho vyšetřují? Není to trošku neprofesionální pitvat ho takhle na dálku a zpochybňovat výsledky kolegů, kteří ho narozdíl od tebe měli možnostr vyšetřit?

Ne, že bych se ho chtěl zastávat, pro mě je to vrah bez ohledu na to, co se mu odehrálo v mozku.

PeSi
Sponzor serveru
Sponzor serveru

29.11.2011 15:21

to PetrL3: Neznam sice přesně motivaci Jericha, ale řekl bych že se jedná o studium zajímavého (a ojediňělého) případu z jeho oboru. Ja sice pracuji zcela v jiném, ale také koukám a studuji jak a co dělají kolegové (konkurenti). A ne proto "že to vím líp", ale abych se poučil a převzal i jejich někdy těžce získané zkušenosti. A také využivám převážně (neb oni to ani jinak nedovolí :)) veřejně dostupných zdrojů. A myslím si, že opak by byl neprofesionální.

PetrL3
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.11.2011 16:44

To je trošku ve stylu já o voze ty o koze...

Proti učení se ze zkušeností jiných nikdo nic nenamítá.

Mě se jedná o to, že rozporuje tvrzení nebo závěry někoho, kdo je přímo u toho (což neznamená, že se nemůžou mýlit, ale tím spíš se může mýlit i Jericho). V některých oborech, jako třeba medicína, by se nemělo dálkově posuzovat. Proto se to ani dálkově nestuduje.

Chtěl bys,a by tě vyšetřoval a operoval doktor, kterej studovál dálkově?
Chtěl bys, aby o tvé psychycké způsobilosti rozhodl psychiatr/olog, na základě toho, co zjistil na dálku?

jericho
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.11.2011 16:54

Používám slova jako domnívám, nevěřím, podle mě a nepoužívám je jen formálně. Zmiňuju, že nemám informace proč si to myslí a budu se k nim snažit dostat.
Jejich závěry se neshodují s mým pozorováním, což mě dráždí. To co mě uklidňuje, je že skutečně mám málo informací; byť ty, které k dispozici jsou, jsou významné.

Hungry
Moderátor
Moderátor

29.11.2011 18:34

2 PetrL3: Já Jericha pochopil tak, že mu vrtá hlavou proč došli k tak odlišným závěrům, než k jakým došel on. a) on má málo informací a nějaké důležité nemá, nebyly zveřejněny, b) někdo závěry účelově upravuje a on přemýšlí proč. (nemusí to být nutně zlý účel, ale něco jako "milosrdná lež") Rozhodně jsem to nepochopil jako zpochybnování práce jeho zahraničních kolegů...

Ono je to tak, že když se člověk, který o zbraních něco ví, dočte, že se příslušník MP postřelil služebním revolverem při čištění zbraně..., pomyslí si své. Jinému, který netuší jaký je rozdíl mezi pistolí a revolverem, na té informaci není nic divného, ani podezřelého... A já tedy rozhodně o jeho oboru nemám ani páru... tudíž mne jeho rozbor zajímá a o tom, že nám lžou, nebo alespon neříkají vše, nemám pochyp... :? :evil:

PetrL3
Častý návštěvník
Častý návštěvník

30.11.2011 0:01

Hungry promiň, ale jestli je to specielně dle B), ale i třeba i dle A), tak pokud za tím vidím toto, tak samozřejmě automaticky zpochybňuju pravdivost výsledku. Přeci se nemůžu domnívat, že někdo něco účelově upravuje a přitom to považovat za pravdu - tedy nezpochybnit.

Osobně bych vsadil na variantu B), vzhledem k povaze terčů.

Hungry
Moderátor
Moderátor

30.11.2011 1:28

Promin, špatně jsem se vyjádřil... Uvažování Jerichových kolegů je v pořádku, ovšem někdo v rámci "vyššího principu" pokořivil, či je donutil pokřivit interpretaci svých výsledků...

Já osobně nechci "milosrdnou lež", chci pravdu a reálné možnosti řešení situace...

Bradek Džon
Častý návštěvník
Častý návštěvník

30.11.2011 1:40

No já to vidím úplně jinak. Myslím si, že je Breivik vcelku v pořádku, ale dle zákona by ho nešlo odsoudit na více než 21 let a to je pro společnost nepřijatelné. Tudíž z něho udělají blázna aby ho zavřeli na doživotí.
Obával bych se ale jiného nebezpečí, které z toho vyplývá a to je spojení psychicky narušeného jedince a legální držení zbraně což by podle nich Breivikův případ byl. Opět plodná půda pro pacifisty, populisty a jejich psychotesty.

jericho
Častý návštěvník
Častý návštěvník

30.11.2011 7:48

Těžká narcistická porucha je u nás vylučující stav zdravotní způsobilosti pro ZP. Psychóza v jakékoliv formě samozřejmě také. Obojí je při běžném klinpsych vyšetření snadno prokazatelné. Takže Brevik by u nás ZP velmi pravděpodobně nedostal (tedy pakliže by si jeho obvodní lékař vyžádal klinpsych vyšetření) a žádná změna zákona v tomto smyslu není potřeba. Náš zákon dává dobré nástroje, je věcí praktiků a kliniků jak tyto nástroje využijí. To neznamená, že by nevyrobil výbušniny, nebo nepoužil bajonet, jak o tom ostatně snil. Horší pro mě je, že se tomuhle typu jednání nejspíš zabránit prostě nedá. I kdyby v Norsku byl na tom ostrově každý ozbrojen, Brevik by si nejspíš jen vybral jiný cíl - třeba děti viz Čína, Beslan nebo autobus viz UK atd..

Kendziro
Častý návštěvník
Častý návštěvník

07.12.2011 2:30

jericho: Zajímalo by mne, jak takové vyšetření podobné magory odhaluje. Teda, pokud by se u psychotestů představil jako "vojenský velitel norského hnutí odporu a člen templářských rytířů v Norsku", tak by to bylo asi jasné :-D ale předpokládejme situaci, kdy si takový narcis uvědomuje, že podobné hlášky u testů nejsou úplně dobrý nápad, a snaží se vypadat normálně. "Chci se přihlásit do střeleckého klubu, zkusil jsem si vystřelit z kamarádovy flinty a docela mne to baví."

jericho
Častý návštěvník
Častý návštěvník

07.12.2011 7:16

Kendziro: Bohužel bych konkrétní odpovědí poskytoval potenciální návody, což nechci. Některé poruchy složitěji (např. dif. dg mezi toxickou a endogenní psychózou), jiné lépe (třeba právě narcistickou por.os.). U Brevika o těžké narcistické poruše není pochyb, jen Norové tvrdí, že je tam ještě navíc psychóza (a zatím jim nezbývá než opatrně věřit, bo pacient k dispozici pro vyšetření není :( ). Kdyby se žadatel snažil vypadat normálně, nepomůže mu to. Každý (druhý) se snaží vypadat u vyšetření normálně. My víme že není :twisted: .

PetrL3
Častý návštěvník
Častý návštěvník

07.12.2011 9:55

Prostě když to zjednodušíme, na otázku "Vzrušuje Vás pohled na trpící zvířátko?"

Odpovíte a) "ANO"

"Ste magor, zbroják nedostanete"

Odpovíte b) "NE"

"Lžete a my to dobře víme, ste magor, zbroják nedostanete"

Odpovíte c) "ANO, pokud je tím zvířátkem vyšetřující mozkoškrab."

" :shock: ....rádoby vtipnej páníček, ale zbraň je vážná věc, nic pro šprýmaře"...

wolf

07.12.2011 11:49

Psychotesty podle mne mohou odhalit nektera vaznejsi dusevni onemocneni, ale nejsou vsespasne a nedokazi vzdy urcit co kdo udela v jiste vypjate situaci, ci pod urcitym psychickym tlakem. Kdyby to tak bylo, tak by se prece nezastrelil dalsi policajt, ti prece psychotesty prochazeji ...
( http://www.novinky.cz/krimi/252799-sef- ... lstvi.html )

Pokud ale ma clovek nejakou vaznejsi poruchu, tak to snad na nem vidi i jeho lekar a tudiz ho na psychotesty posle, na coz jiz existuje moznost dneska, tak ze si myslim, ze tak jak je to postaveno aktualne je to dobre a povinne bych nezavadel.

jericho
Častý návštěvník
Častý návštěvník

07.12.2011 14:26

Ano, klinicko psychologické vyšetření slouží primárně k diagnostice a dif. dg. duševních poruch. Některé jsou lehčí, jiné těžké.

Policisté prochází něčím, co se skutečně dá nazvat "psychotesty" a ke klinickopsychologickému vyšetření to má blízko asi jako hýždě k hlavě.

Jeho lékař by to na něm vidět měl, zejména pokud dotyčného od malička zná a sám nemá hlavu v hýždích, čemuž tak však někdy není a je. Čtyřicet pacientů denně k udržení odborné pozornosti také nepomáhá.

I docela zdraví lidé střílí sebe i ostatní .

Povinně bych to nezaváděl, protože je řada efektivnějších způsobů, jak chránit a zachraňovat lidské životy - třeba zkvalitněním systému podpory těhotné ženy v tíživé situaci, nebo prevencí požární ochrany. Legální střelné zbraně jsou statistickou rizikovostí nevýznamná kapka v rozbouřeném oceánu.

PředchozíDalší

Obsah fóra / Střelectví / Zbrojní průkaz, Legislativa, První pomoc / Zdravotní aspekty