Ross
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.07.2011 12:06

Re: Psychotesty ?

otazka zni: chápu to tak, že člověk typu toho norského útočníka by u nás nedostal ZP, protože by neprošel psychotesty (pokud by byly povinné) - je to tak?
odpoved zni: Ano, u toho, kdo by se řídil vyhláškou by ZP nedostal.

... si delas legraci ze?

Joezbrna
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.07.2011 12:22

Je tam několik kdyby.

1) Ten útočník (zapomenutíhodného jména) úplně blbej nebyl, dokázal se celkem dlouho systematicky připravovat, sepisovat ty své zbleby, a přitom nikomu z nejbližšího okolí nebylo nic nápadné. Nevěřím tomu, že sebepečlivější psychologické vyšetření dokáže spolehlivě oddělit lidi, co za pár let budou vraždit od lidí, co nebudou.

2) http://zbranekvalitne.cz/legislativa/493-2002#p4
Teoreticky by to mělo znamenat, že každý příští ošetřující lékař se dozví, že vyšetřovaný žádal, má, ev. mu byla zamítnuta způsobilost pro ZP.
Prakticky tam vidím drobnou díru. Lékař nikomu nic nehlásí. Pokud se pacoš přeregistruje, a nový lékař si nevyžádá výpis z dokumentace, tuto informaci nemá k dispozici, posuzuje pacienta znovu a může dojít k jinému výsledku. Pokud by byl stejný proces pro psychology, fungovalo by to analogicky.
Což degraduje význam zdravotní způsobilosti v procesu získání ZP, protože kdo chce získat ZP za účelem podobného útoku, má teoreticky nekonečně mnoho pokusů, jak zdravotní způsobilost získat.

Ross
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.07.2011 13:11

Ja mam abych se priznal trochu problem s tim, ze duvod ... proc to ten idiot udelal, nejspise doposud zna jen on sam. Dost take pochybuji o tom ... ze pokud je skutecne nemocny, tak uz nyni nekdo presne zna jeho skutecnou diagnozu ... krome tech co si ji precetli v novinach samozrejme. Ale zase na druhou stranu me uz ted uklidnuje, ze by u nas zcela jiste "neprosel" a legalni ZP by mu nebyl vystaven, takze by svuj hruzny cin nemohl spachat ...

Alespon se shodneme nad tim ze sprosta vrazda je vzdycky jenom sprosta vrazda, a nikdy ne cokoliv jineho ...
Naposledy upravil Ross dne 28.07.2011 13:19, celkově upraveno 1

jericho
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.07.2011 13:19

Náhled člověka na to, že má narcistickou poruchu osobnosti bývá zcela nulový.

Rossi - nedělám si legraci, napsal jsem to takhle, protože jsem chtěl připustiti, že i mezi klinickými psychology jsou lidé chybující, úplatní atd. Nechtěl jsem prostě napsat, že by to neměl šanci dostat, protože narcistickou poruchu objeví každý celkem snadno a nedá se extra zakrýt. My se řídíme vyhláškou, jen jsem chtěl s jistou pokorou připustit, že to není 100% - ostatně jako nic. Nevím osobně o nikom úplatném pokud se jedná o ZP, o ŘP už to říct nemůžu (toho co já vím o úplatnosti ostatních klin psych. je málo).

Nedokáže odlišit ty co budou vraždit od těch co nebudou, dokáže odlišit ty s poruchou jmenované ve vyhlášce. A v tom já smysl vidím.

Joe - nový lékař si ji i třeba vyžádá, ale jednoduchá odpověď je - dal mi ji do ruky a já ji ztratil při stěhování. Moudrý lékař je v případě žádosti o ZP u takových případů pozornější. Nemoudrý si (a nám) zadělává na potíže.

Joezbrna
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.07.2011 13:37

Pokud vím (případně mne oprav), zdravotnická dokumentace je majetkem poskytovatele péče (lékaře, nemocnice, polikliniky), tento z ní v zákonem vymezených případech je povinen poskytnout výpis (dle cit. vyhl. je informace o ZP resp. posuzování způsobilosti součástí tohoto výpisu).

Tedy samotná dokumentace v jakékoliv formě by se neměla ztratit. V nemocnicích a na klinikách je elektronicky vedena a archivována snad už běžně.

Může si nový registrující lékař vyžádat zaslání výpisu z dokumentace přímo od předchozího?

Pufik
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.07.2011 14:28

Ross: ...legraci si nedelam, me ta odpoved prijde v poradku, v cem je podle tebe nedostatecna?

Reklama

Ross
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.07.2011 14:35

Jednoduse proto ze nevis jakou poruchou trpi a stejne tak neznas motiv celeho cinu ... pokud je teda mesuge.

Bradek Džon
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.07.2011 15:22

Pokud mohu přispět svým moudrem, tak já bych to viděl asi takto:
1) centrální registr neboli elektronická zdravotní knížka by měla v budoucnu obsahovat veškerá zdravotní vyšetření, včetně tech psychologických. Tudíž pokud někdo někdy podstoupí jakékoliv vyšetření u psychiatra nebo psychologa, měl by o tom být záznam v elektronické zdravotní dokumentaci.
2) Pokud bod 1 funguje měl by žadatel o ZP podepsat písemný souhlas s přístupem policejního psychologa do jeho zdravotní dokumentace a ten by měl prověřit, zda-li nebyl někdy na psychiatrii vyšetřován.
3) Pokud vyšetřován byl, měl by na pokyn policejního psychologa žadatel o ZP podstoupit psychologické vyšetření u určeného lékaře.
3) Každý kdo by ZP získal měl by být označen stupněm psychické zdatnosti a podle tohoto stupně podstupovat opakované vyšetření. To vše tabulkově nikoliv jen podle posouzení lékaře. Např.: St.A naprosto zdráv - nemusí podstupovat žádné vyšetření. St.B - jednorázové vyšetření. St.C opakované vyšetření... St.X nesmí mu být nikdy ZP vydán........atd.

V konečném důsledku by to vypadalo asi takto:
Varianta A: Jsem třeba pan X a v roce 19xx jsem se léčil na depresi a alkoholismus. V současné době již několik let alkohol neužívám a depresemi netrpím. Ale není vyloučena recidiva.
Žádám o vydání ZP. Momentálně sem zdráv a jsem bezúhonný.
Policejní psycholog mě tedy posílá na psychotest každých pět let.

Varianta B: Jsem pan Y a nikdy jsem nebyl na psychiatrii a nikdy jsem se neléčil. Má el.zdravotní knížka to potvrzuje. Jsem bezúhonný a spolehlivý, tudíž dostávám ZP na požádání po (dnes) běžné proceduře. Do mé elektronické zdravotní knížky se držení ZP zapíše pro případ náhlé psychické indispozice. V takové situaci se o mé indispozici dozvídá policejní psycholog a podniká příslušné kroky dle předpisu.

Tak co? není to rozumné pro nás i pro zastánce psychotestů?

Ross
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.07.2011 15:46

Zajimavy navrh ... ale ekonomicky neprilis unosny za soucasneho stavu. Jednoduse receno, pomer cena/vyvar je spatny :)

prying
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

28.07.2011 16:27

Já si myslím, že známky narcismu nejsou pro praktika kontraindikace k psychologickému vyšetření. A za druhé, jsem si naprosto jist, že se zamítavé psych.vyšetření posílá na policii. Můj názor je ten, že pokud má někdo vyšetření negativní, tak už nemá důvod k praktikovi chodit a žádat o ZP. Takže buď vzdá snahu zbroják získat anebo daleko pravděpodobněji, si vezme kartu a nechá se zaregistrovat u jiného doktora. A bude doufat, že ho díky novým zkušenostem z psychotestů oblbne.

Joezbrna
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.07.2011 16:29

Naopak, mohla by to být jedna ze záminek vnutit zákonem hentu eletrickou zdravotní knížku i těm, kdo o ni nestojí. Což stejně přijde, je to jen otázka času :evil:

jericho
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.07.2011 16:49

Známky narcismu jsou pro praktiky důvodem - indikací - k vyžádání psychologického vyšetření. Stejně jako známky čehokoliv dalšího ze seznamu daného vyhláškou.

Karta by se pacientovi do ruky dostat neměla, ale stává se to - já jsem tu svoji do ruky dostal, manželka také.

Když se přeregistruje jinam a vzápětí lékaře požádá o potvrzení zdravotní způsobilosti kvůli ZP, tak rozumný lékař, neznaje svého pacienta dobře, vyžádá si psychologické vyšetření. Nebo alespoň zbystří a zavětří, jestli něco nesmrdí.

Poučit se z předchozích nezdarů při vyšetření moc nejde. Tu a tam někdo přijde s tím, že si předtím "nastudoval" a začne odpovídat podle svých nastudovaných teorií - je velmi rychle srandovní, hned se to pozná. A zavětří psycholog a podívá se mu pěkně na zoubek. Velmi často to zkouší žadatelé o invalidní důchody, někteří jsou po těch letech už docela dobří, bavíme se tím pak v kanclu s kolegy.

prying
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

28.07.2011 16:56

Jj, mluvím ze zkušenosti, které poslouchám v okolí, jak to starší spoluobčané řeší s ŘP. Existuje totiž sorta, převážně starších lékařů, kteří si nechtějí dělat problémy nebo si hrají na dobráky a potvrzení o zdravostní způsobilosti vystavují. Navíc si myslím, že tam nikdy žádného narcise na vyšetření neposlali a to je auto mnohem nebezpečnější než zbraň.
Na druhou stranu je pravda, že si úplně přesně neumím představit co pojem narcis znamená. Z mého laického pohledu považují za narcise např. Rátha a nedovedu si představit, že by neměl dostat ZP.

Pufik
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.07.2011 17:25

Ross píše:Jednoduse proto ze nevis jakou poruchou trpi a stejne tak neznas motiv celeho cinu ... pokud je teda mesuge.

...no Jericho vyslovil podezreni ze u ABB jde o narc. poruchu, dotycny se ptal jestli by se na to v pripade vysetreni prislo a zda by tedy ZP nedostal. Odpoved byla ANO, prislo by se na to a ZP by nedostal. Me to pripadne jasny...

jericho
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.07.2011 19:13

Prying: Jen upřesním co jsem považoval za jasné - bavíme se o indikaci k vyšetření při žádosti o ZP, ne ŘP. Znám jedince, který vyšetření na ŘP vyloženě tak odbývá, že se skoro dá říct, že ho nedělá a dává to spíš jen za peníze. Ale neznám nikoho, kdo by se stejně stavěl k ZP.

Kdo chce relativně populárně (ač ne návodně) nahlédnout do toho, co je narcismus, tomu doporučuji knihu (ne film) "Obraz Doriana Graye" od Oscara Wildea.

prying
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

28.07.2011 19:18

OK,dík. Až se vrátím do ČR, tak se potom poohlédnu(možná :) ). PS: Případ s ŘP byl uveden pouze jako příklad.

glock69

28.07.2011 20:15

2 Jericho: nevím, jestli přístup kolegy je moc rozumný, když jsem dělal řidičák (ještě za komančů), tak starý učitel autoškoly nám vždy štěpoval, ať dáváme za volantem velký pozor. A k tomu dodával, že pistolí (a to ji nikdo nedostane) zastřelí člověk jednou ranou jednoho, když bude dobrá shoda okolností možná 2, ale autem zabije x lidí jedna dvě..

A.K.
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

28.07.2011 21:46

2jericho - smim se jen tak pro ilustraci zeptat, jak vlastne vubec vypadaji ci probihaji takove psychotesty, a zda je opravdu sance ze se pri nich neco odhali, za predpokladu ze normalni clovek jimi projde ?
Protoze totiz pokud si je predstavim tak jak jsou videt ve filmech ("...co podle vas znamena tahleta cmaranice?..."), tak proste nevim... :)
/sam jsem v zivote zadne vysetreni nepodstupoval, takze o tom nemam ani nejvzdalenejsi predstavy/

jericho
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.07.2011 22:41

Rozhovor, výkonové a osobnostní metody. Postupně vzniká skládanka a začíná hrát, dávat smysl.

Jak je to ve filmu - když je něco, cokoliv, co dává jednomu člověku (reálně nebo fantazijně) moc nad druhým, je potřeba se s tím nějak vypořádat. Přijmout nebo zlehčit, pokroutit či démonizovat. Nebo taky zkritizovat tu část, která je nešvarem, třeba nekvalitní lidi v profesi, nebo to co je nesrozumitelné - třeba metody atd.

Štěstí je, že klinická psychologie v naprosté většině případů není v pozici moci nad pacienty, ale v pozici spolupráce a naděje. ZP je jedna z nemnoha výjimek.

Jestli něco může zjistit? Zůstáváme jako obor ve zdravotnickém rezortu, protože nás psychiatři potřebují. Psychiatr ví, že pacient halucinuje a má inkoherentní myšlení. Ale jestli je to etiologicky psychotický okruh, nebo dekompenzace hraniční por.os. nebo toxická etiologie se ujišťují u nás. Neurolog na CT vidí poškození corpus calosum, ale na to, jak moc to narušilo funkční propojení hemisfér se zase ptá klinického psychologa. (A na to CT ho také často předtím doporučíme my, protože zjistíme, že výsledek vyšetření odpovídá např.poškození frontálních laloků). Psychoterapeut pracuje s pacientem a terapie se nedaří? Zakázka pro nás - co je, proč. Psychiatři se více starají o akutní floridní fáze onemocnění, kde je nutné masivně medikovat. My se více staráme o latentní, subklinické formy - ještě před propuknutím nebo už ve fázi remise. Psychiatr třídí a medikuje to co je již jasně vidět, to co křičí, my zacházíme (i) s tím co vidět není. Oba obory se překrývají a jak moc je spíše o osobnosti každého jednotlivce, my jim nelezeme do medikace - jen doporučujeme, oni nám nevstupují do testů, jen doporučjí. Je to zajímavá práce, málokdy nuda.

Nějaký trouba na Slovensku onehdy napsal, že absolventi filosofické fakulty nemohou rozhodovat o zdravotnických věcech - v souvislosti se ZP. Je mimo, měl by vědět, že klinický psycholog studuje nejprve FF, a poté dalších pět let v praxi ve zdravotnictví studují to, co je na oboru klinické. Po absolvování atestační zkoušky se stávají zdravotnickými pracovníky (nelékařská profese), oprávněnými k práci ve zdravotnictví bez odborného dohledu (naopak já svou odborností v části práce zastřešuji i neatestované absolventy lékařské fakulty).

PeSi
Sponzor serveru
Sponzor serveru

29.07.2011 11:52

Jestli mohu, také bych se tu rád na něco zeptal. A sice na deprese. Mezi laickou veřejností se hodně podceňuje, ale v souvislosti se dvěma relativně nedávnými případy VIP lidí se o ní více hovoří. (Karel Svoboda, Petr Muk, prvního jsem navíc znal osobně - pracovně). Kdy je "taková ta obyčejná" depka, co asi máme každý, když se nedaří, když máme pocit, že nám nikdo nerozumí, jen obyčejnou depkou a kdy začíná přecházet do opravdové deprese, ze které se jeví vpálit si kulku do hlavy jako jediné rozumné východisko? Jaké jsou její příznaky a předpoklady? Je dědičná?

Já vím, že na internetu lze najít spoustu textů ma toto téma, ale jsou tak trochu, na mně, moc odborné a dlouhé. Stačí mi pár vět, ale jestli to nestačí, klidně mně pošlete do háje. :)

PředchozíDalší

Obsah fóra / Střelectví / Zbrojní průkaz, Legislativa, První pomoc / Zdravotní aspekty