-
BARRY - Moderátor
No nevím, jestli peroxid vyčistí od oxidů. Spíš napomáhá oxidaci. Kdysi jsem vyráběl desky s tištěnými spoji a to se odleptávalo. Měď se dá leptat např. kys. dusičnou a ta nebyla k sehnání. Tak se používala kys. chlorovodíková a k tomu se přidal peroxid. S peoxidem reagovala měď na oxid a ten už kys. chlorovodíková zmákla. Pokud se přidalo peroxidu moc (zkraje byla reakce pomalá, než se lázeň ohřála a měď odmastila) tak to byl mazec a šlo to hodně rychle.
- pavelhorak
- Pravidelný návštěvník
Trochu bych předešlý příspěvek poopravil, peroxid oxiduje solnou na volný chlor a ten už měď rozpouští. To jen aby jste nežili v dojmu, že peroxid vám přemení měď na oxid. To zrychlení reakce při větším obsahu je rozklad peroxidu na kyslík - roztok se zahřívá, reakce se zrychluje ....dokud nevznikne efekt hrnečku vař.
- pavelhorak
- Pravidelný návštěvník
-
PN - Příspěvky: 216
-
cz27 - Častý návštěvník
-
Oggy - Častý návštěvník
-
Netopyr - Moderátor
-
SW_FOX - Grafoman
- momentalneanonymny
cz27 píše:V neděli jsem po střelbě čistil hlaveň, šlo to dobře ale zařval na to kartáček, čištění trvalo odhadem tři minuty. Asi jsem koupil šmejd protože mi není jasné jak můžete někdo strčit kartáček do vrtačky a nezmařit ho. Není fakt lepší to čistící střelivo? Kartáček stojí 30kč a náboj býval za 5kč.
myslím, že vrtacka funguje len pri polygone, ale sam som ju neskusal.
-
alfonss - Grafoman
Dnes mi STI přestalo spolehlivě fungovat. Nedovíral závěr-zahnojená komora. No není divu, po 800 ranách olovem bez čištění. Stačilo prostříknout WDčkem, nechat 10 minut působit, pak asi 10x protáhnout snakem a vývrt i komora jsou nádherně čistý.
Proto si myslím že nějaký čisticí náboje, kartáčky ve vrtačce a podobný harakiri jsou zbytečný....
Proto si myslím že nějaký čisticí náboje, kartáčky ve vrtačce a podobný harakiri jsou zbytečný....
- SINCITYMAN
- Moderátor
-
Oggy - Častý návštěvník
Tak dneska jsem taky čistil. Měla za sebou skoro 500 nábojů bez vyčištění (přebíjené náboje, střely olovo ARES 124gr. LRN). Hlaveň jsem protáhl desetkrát mosazným kartáčkem postříkaným Konkorem. Nechal půl hodiny působit a potom vytřel do sucha. Je to čisté a bez olova. Lesk jak blesk
.
Fotky jsou tady:

Fotky jsou tady:

-
HV - Častý návštěvník
Na olovo jsem považoval do nedávna za nejlepší GunCleaner od MPro-7 (zašumí a pak to z hlavně jakž takž jde). Ale to jen do té doby, co jsem si u Brymové koupil za 110,- Kč Brunox Turbo-Spray 100ml. Do té doby jsem se snažil používat Konkor a Spark, což, jak jistě zcela oprávněně namítnete, bylo na nic. S Brunoxem je to sranda i když se vystřílí 400 ks přebíjenek a pak se jede s celoplášti domů ze střelnice. Stačí prostříknout hlaveň a ihned, bez nutnosti delšího působení,projet kartáčkem následně sameťáčkem a je čisto. Cca 2 minuty. Dost mě překvapila jeho účinnost v porovnání s tak drahým produktem, jakým je MPro-7, který stojí něco málo přes 300,-Kč/cca 60ml.
Mimo soutěž: na mazání nyní používám HHS 2000 od firmy WURTH.
Z jeho charakteristik vybírám:Silně přilnavý mazací olej odolný vůči vysokému tlaku, tečivý, silně přilnavý, dobrá snášenlivost s materiály; Neobsahuje silikon,pryskyřice ani kyseliny. Teplotní rozsah: od -25°C do +180°C
Drží to na mazaných místech i pres otřesy, ne jako motorový olej, který po pár výstřelech zmizí či se naváže na carbon a vytvoří hustou kaši. Po cca 100 výstřelech jsou v rozebrané pistoli vidět čisté namazané plochy a to i přes to, že střílím přebíjenky. Vřele doporučuji otestovat.
Mimo soutěž: na mazání nyní používám HHS 2000 od firmy WURTH.
Z jeho charakteristik vybírám:Silně přilnavý mazací olej odolný vůči vysokému tlaku, tečivý, silně přilnavý, dobrá snášenlivost s materiály; Neobsahuje silikon,pryskyřice ani kyseliny. Teplotní rozsah: od -25°C do +180°C
Drží to na mazaných místech i pres otřesy, ne jako motorový olej, který po pár výstřelech zmizí či se naváže na carbon a vytvoří hustou kaši. Po cca 100 výstřelech jsou v rozebrané pistoli vidět čisté namazané plochy a to i přes to, že střílím přebíjenky. Vřele doporučuji otestovat.
-
Born to kill - Pravidelný návštěvník
- momentalneanonymny
tu je nieco od Brownells na olovo v hlavni
http://www.brownells.com/aspx/NS/store/ ... =emailopen
pisalo sa o tom uz aj tu
cisteni-revolveru-t1508-15.html
http://www.brownells.com/aspx/NS/store/ ... =emailopen
pisalo sa o tom uz aj tu
cisteni-revolveru-t1508-15.html
-
tom - Častý návštěvník
Přátelé tak jsem vyzkoušel dát peroxid 30% napůl s kuch. octem, a oproti samotnému peroxidu to čistí jak víno. Zatímco v samotném peroxidu jsem musel na zasviněnej chok použít tak tři lázně, a v mezifázi drbání kartáčem, tak s octem stačí jen jedna. Jenom nevím co na to brynýr, až to naleju do laufu od brokovnice. 

-
tom - Častý návštěvník
-
hetzer - Častý návštěvník
-
BARRY - Moderátor
Obsah fóra / Zbraně / Optika, Příslušenství