alfonss
Grafoman
Grafoman

11.01.2008 22:41

Já už olovo z laufu nijak nedoluju, protáhnu to snakem (kartáček se mě už ani nechce vytahovat), proč to složitě čistit když to za pár dní zase zahnojím :)

PN

11.01.2008 23:03

Každopádně jste ve mě vzbudili zájem a začal jsem vzpomínat na svá studia anorganické chemie.

Nejdřív ze všeho se chci zeptat: Pořád si tu všichni pochvalujete, jak to krásně šumí. Proč je dobře, že to šumí? Dobře, vím, že zinek v kyselině při rozpouštění šumí, tam utíká vodík. Ale olovo z kyseliny vodík jen tak nevytlačí, protože se pasivuje oxidy. A nota bene, lijete tam peroxid. To je oxidační agens. Takže jediné, co může šumět, je utíkající kyslík z peroxidu. A proč by mělo být dobře, že ten kyslík utíká? Kromě možnosti, že kyslík mechanicky narušuje pasivní vrstvičku oxidů olova na povrchu, fakt nevím.

Jediné, co tím dokazujete, je poučka z učebnic, že olovo katalyzuje rozklad peroxidu o koncentracích pod cca 8%.

Druhá otázka: Pokud "rozpouštíte" olovo v čistém peroxidu, na co se to podle vás rozpouští? Oxidy i hydroxidy olova jsou ve vodě velmi málo rozpustné (řádově desítky miligramů v litru). V kyselinách nebo silných zásadách, to je něco jiného, ale vy mluvíte o zředěném peroxidu. Opět, jediné, co mě napadá, je, že vznikající bublinky kyslíku to olovo odstraní mechanicky. Chemicky určitě ne.

Kyselina octová a peroxid: Kyselina octová s oxidy olova reaguje vcelku ochotně, octan olovnatý je rozpustný. Přidaný peroxid způsobuje oxidaci, kyselina octová pak rozpouštění oxidů olova.

Nevím ale, proč by tahle kombinace neměla zároveň korodovat i železo. V podstatě všechny acetáty (možná s výjimkou octanu chromnatého, ale k tomu je potřeba silně redukční prostředí) jsou rozpustné ve vodě.

Kyselina citrónová: Napomáhá oxidaci olova, olovo se v bude snadněji oxidovat než například v kyselině octové.

Alibi chemika - teoretika: Hlaveň není ze železa. Nemám příslušnou specializaci a tedy nevím, jaké chování vůči kyselinám hlaveň má. Co tím chci říci: Čisté železo podléhá oxidaci a vlhkosti rychle. Železo s příměsemi ("nerez") pomalu. Tady to může být podobné.

Jak by to mohlo fungovat: Může zde ovšem hrát roli rychlost reakce. Olovo se rozpustí rychle, zatímco železo pomalu. (Ostatně, když krájíte kyselou okurku, asi se nebojíte, že vám sežere nůž, ne?)

Závěr: Čištění peroxidem je mechanické (jako když vám maminka vykapávala uši), olovo se nerozpouští. Čištění peroxidem s kyselinou octovou nebo citrónovou je chemické, olovo se skutečně rozpouští; protože při dlouhém působení se bude rozpouštět i železo, je třeba dodržet technologickou kázeň (koncentrace, teplota, doba působení) a je potřeba vyjít z vyzkoušeného návodu.

Pol
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

11.01.2008 23:07

Dříve jsem byl vcelku spokojenej než jsem si začal číst tady ve fóru různý problémy. :D

Hungry
Moderátor
Moderátor

12.01.2008 9:30

My jsme si laicky nechemicky mysleli, že když to šumí, tak se to rozpouští... :-) Ale je docela možné, že to pouze způsobuje, že mj. to odlepuje šupinky olova z laufu a ten je pak čistý, což je cílem, nikoliv rozpuštěné olovo... Kolega mi tvrdil, že když čistil moji pušku 30% peroxidem, tak zkoušel do vršku s peroxidem hodit broček a ten šuměl tak dlouho, až tam fyzicky nebyl(myšleno kulička olova). Puška neutrpěla žádnou újmu ve vývrtu.

Grimpo
Častý návštěvník
Častý návštěvník

12.01.2008 11:41

Tak třeba díky tomu peroxidu dochází k lehkému chemicko-mechanickému narušení toho olověného potahu oceli následkem čehož se významě usnadní mechanické odstraňování. :wink:
Bohužel, účinnost bude asi opravdu velmi závislá na obsahu cínu ve slitině střely. U revolveru, ze kterého střílím "čisté" olovo si vystačím se 2-3 protáhnutími hlavňohadem - a to ještě jen kvůli náběhu. Jinak to není třeba. U ostatních zbraní už mě tyhle tekuté vychytávky přestaly bavit. Ten největší bordel seškrabuji kouskem mosazi, o zbytek se postará ten rozpouštěč olova jehož značku si již nepamatuji a mosazné kartáčky.

Co to kecám, dyk už sem nestřílel tři měsíce. :(

Netopyr
Moderátor
Moderátor

12.01.2008 22:01

Šumí to, protože se peroxid rozkládá na vodu a kyslík. Olovo v hlavni je asi nejlepší čistit směsí ledové kyseliny octové 90 - 95 % a 5 - 10 % peroxidu vodíku 30 % ního. Je dobré dávat pozor, aby se tahle směs nedostala na rám, nebo závěr - povrchovka by to nemusela vydržet.

Reklama

Netopyr
Moderátor
Moderátor

12.01.2008 22:03

Ještě pro upřesnění, peroxid oxiduje olovo na nerozpustný oxid a ten rozpouští octovka na rozpustný octan.

tom
Častý návštěvník
Častý návštěvník

12.01.2008 22:42

a kde se dá ta ledová kys. octová koupit? :roll:

Iha

12.01.2008 23:37

Tak dnes jsem suroval olovo jeste z jolky kartackem co mam od hladoveho asi 2 hodiny, ale ze bych kvuli tomu musel prechazet na chemii, tak to zas ne. Spis jsem zkousel chytit kartacek do vrtacky a nechat ho rotovat misto tahu dopredu dozadu. Abych rekl pravdu, tak to moc nepomohlo. Nakonec jsem to stejne vycistil klasickym pohybem. Nicmene si myslim, ze ten rotacni pohyb by mohl dobre vycistit kraj komory u hlavne, kde se to asi bezne moc nevycisti.

MarK
Moderátor
Moderátor

Bydliště: Wien8, Praha8 ________________________ »»» zbranekvalitne.cz «««

13.01.2008 4:50

To chce příklepovku a spojit oba pohyby :D

Bobr
Moderátor
Moderátor

13.01.2008 9:37

je to sice OT ale MarKu příklepovkou to nepůjde, protože pokud nemá proti vrtáku pevnou oporu tak nepříklepuje páč nemá do čeho a pouze se otáčí

myslím si že pokud to z hlavně nechce a nechce ven tak bych zvolil takový ty mosazný čistící náboje co jsem kdysi kupoval u TUZY - to pročistí lauf a je to skoro bez práce :-)

DaveG17
Častý návštěvník
Častý návštěvník

13.01.2008 10:37

Iha: už jsem to tu někde psal, já už skoro jinak než akuvrtačkou nečistím. Ale pokud mluvíš o krátké, tak není problém oba pohyby spojit. Když jsem lauf protáhl 20x boresnakem a pořád to nebylo čisté, tak vrtačka splnila úkol docela svižně :)

Netopyr
Moderátor
Moderátor

14.01.2008 11:13

tom - můžeš se stavit nějakou ti můžu dát

tom
Častý návštěvník
Častý návštěvník

14.01.2008 13:27

Netopyr: díkes. Mě totiž ten samotnej 30% peroxid moc nefunguje. Vyčištění třech nerezovejch choků trvalo celej víkend a padly na to dvě 0,5L flašky.

Iha

14.01.2008 15:14

Dave: To vis, ze jsem to spojil, ale par kousku tam zustalo. Proste se jim nechtelo ani pri jednom smeru otaceni. Drzelo to v rovinkach polygonu nebo jak to nazvat. S aku spokojenost usetrilo to i tak dost prace, jen skoda, ze me to napadlo az na konci cisteni :). Co se tyce boresnaku, tak mi to na olovo pripadne jako mrhani casem, chce to hrubou silu.

PN

14.01.2008 20:30

tom píše:a kde se dá ta ledová kys. octová koupit?

Hmmm... Čtvrtý odkaz na centru, poté, co přeskočím tři různé wiki odkazy... http://www.leky-zdravi.cz/index.asp?menu=1365&vyrobce=12312

Pokud se ptáš na firmu s referencemi, tak tu neznám. Já jsem takový ten odklávesnicový teoretik :lol:

pavelhorak
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

28.01.2008 14:08

Kyseliny a to i organické opravdu poškozují černění, jablečná, citronová natož octová s oxidy železa opravdu reaguje. A oxidy železa jsou opravdu základem černění na železe. Je to zjednodušeně jen ušlechtilá forma koroze, kt. nejde do hloubky. Tato se může přeměnit na neušlechtilou - hydratovanou bez problémů za vhodné vlhkosti, popř. katalýzy solí.

gabo
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

28.01.2008 14:37

Tak jsem o vikendu nalil 35% peroxid do laufu od Spartana a nestacil jsem se divit.Hlaven cistena po kazdem strileni a najeto asi 1200 ran,projektily olovo od ARESE.Zpocatku jen takove lehke sumeni a po trech minutach dymu plna kuchyne,musel jsem to rychle zredit vodou :-).Kdyz jsem to protahl tamponem,tak na nem byl uzasny sarjajt.Hlaven jsem pred peroxidem odmastil,tak nevim co tam tak bourlive reagovalo,kdyz to podle prispevku vyse,cisti mechanicky a ne chemicky?:-) Zkusim jeste tu smes s kyselinou octovou(kdyz ji sezenu) a uvidime.

momentalneanonymny

05.02.2008 17:32

podla kratkej diskusie s chemikom, peroxid cisti olovo, ale nie v zmysle, ze by ho odstranoval, ale ze ho vycisti, napr. od oxidov.
Pouzival sa na cistenie autobaterii pri renovacii, aby ostalo ciste olovo.
Takze asi z hlavne cisti len oxidovane olovo.
Aber ich bin nicht chemiker. alebo ako sa to povie.

Phantom
Častý návštěvník
Častý návštěvník

06.02.2008 15:24

Ona možná to olovo čistí "mechanická" práce probíhající chemické reakce - peroxid reaguje s nečistotami a prudce uvolňované plyny odplavují všechno.
Nicméně ani já nejsem chemik, takže mi zbývá víra, že to prostě funguje :wink:

PředchozíDalší

Obsah fóra / Zbraně / Optika, Příslušenství