- amraam
- Nový uživatel
Životnost (trvanlivost) munice v zásobníku při nošení
Chtěl bych se zeptat, jaké jsou názory, resp. i obecně známé fakta či poznatky, co se týče životnosti munice.
Samozřejmě nábojnice v zásobníku oxidují, odírají se, atd., a proto mě zajímá, zda může dlouhodobé nošení mít vliv na funkci střeliva. Rozhodně je dobré čas od času munici, která je nošená, vystřílet a vyměnit za novou, ale např. v případě Lapua Cepp Super je mi líto např. ji jednou za pár měsíců vystřílet, ale samozřejmě také nechci, aby po roce nošení třeba náboj selhal, když nedejbože bude potřeba.
Co se týče pravidelné údržby zásobníku, vypáskování a přepáskování zásobníku, není předmětěm dotazu - zásobníky jsou pravidelně větrány na střelnici s normálním "spotřebním" střelivem
Samozřejmě nábojnice v zásobníku oxidují, odírají se, atd., a proto mě zajímá, zda může dlouhodobé nošení mít vliv na funkci střeliva. Rozhodně je dobré čas od času munici, která je nošená, vystřílet a vyměnit za novou, ale např. v případě Lapua Cepp Super je mi líto např. ji jednou za pár měsíců vystřílet, ale samozřejmě také nechci, aby po roce nošení třeba náboj selhal, když nedejbože bude potřeba.
Co se týče pravidelné údržby zásobníku, vypáskování a přepáskování zásobníku, není předmětěm dotazu - zásobníky jsou pravidelně větrány na střelnici s normálním "spotřebním" střelivem

-
MARKONY - Moderátor
- Výskal
- Pravidelný návštěvník
Německá technická směrnice pro policejní pistolové náboje stanovuje, mimo jiné, zkoušku třicetinásobným nabitím, nesmí se změnit poloha střely - délka náboje a pod..
Efekt "prvního náboje v zásobníku" spočívá zejména v tom, že nárazy střely na skluzavku a pohyb náboje v nábojišti při mnohonásobném nabíjení uvolní spojení střely s nábojnicí. Takže minimálně střídat "první" náboj
.
Efekt "prvního náboje v zásobníku" spočívá zejména v tom, že nárazy střely na skluzavku a pohyb náboje v nábojišti při mnohonásobném nabíjení uvolní spojení střely s nábojnicí. Takže minimálně střídat "první" náboj

-
SW_FOX - Grafoman
-
MarK - Moderátor
- Bydliště: Wien8, Praha8 ________________________ »»» zbranekvalitne.cz «««
Mám třeba od cmkčka (jestli se nepletu) jeho první CEPP náboj - oproti ostatím řádně zatlučenej do hilzny. Myslím že není špatné si pro svoje střelivo určit dobu obměny... Nebo měnit průběžně pořadí nábojů, aby se všechny v pořadí prostřídaly. Ale určitě to závisí na typu nábojů, jak moc se zasouvají, můžeš lehce změřit. Oxidace bych se moc nebál...
- amraam
- Nový uživatel
Já se možná špatně vyjádřil k té "oxidaci" - měl jsem jen spíš na mysli to, že náboje jsou s časem už více omšelé (prostě oxidace mosazi), ne lesklé jako nové - a při přepáskování se samozřejmě trochu odírají, takže jsou prostě na pohled použitější, než nové, lesklé z krabice. Spíš jestli není nějaká obecně definovaná min. trvanlivost (např. 5 let), kdy musí zápalka, prachová náplň atd. fungovat bezchybně. Je jasné, že se to odvíjí od skladování...
-
BARRY - Moderátor
- amraam
- Nový uživatel
-
Hungry - Moderátor
Barry: Myslíš například to nově dotažené 9mm střelivo z NDR? Takto starého střeliva neznámého původu bych se docela obával...
Sám nosím náboje už několik let staré. Používám na střídačku dva první náboje v zásobníku a až je hodně ojetá hilzna, vystřelím a použiju další... Vzhledem k ceně munice, 40,-/ks, to nedělám moc často...
Naučil jsem se, že pokud nejdu střílet přebíjenky, mám pistoli neustále připravenu s nábojem v komoře - nosím.
Sám nosím náboje už několik let staré. Používám na střídačku dva první náboje v zásobníku a až je hodně ojetá hilzna, vystřelím a použiju další... Vzhledem k ceně munice, 40,-/ks, to nedělám moc často...

-
BARRY - Moderátor
-
premek - Site Admin
MarK: Narozdil od CEPPu, ktere drzi vicemene na dobre slovo jsou jine naboje (EFMJ) zalepene v nabojnici tak, ze jsem vazne poskodil delaboracni kladivko i to drevo do kteryho jsem mlatil, nez jsem je dostal (CEPP jedna rana, SB 1-3 rany, EFMJ vice nez 15)... U naboju co nosim si vyberu jeden naboj, zmerim ho a minimalne 30x zasunu ze zasobniku do komory (pro vsechny chytraky co neudrzi prst mimo spoust - delejte to na strelnici bezpecnym smerem). A pak zmerim, zda doslo ke zmene delky.
-
MarK - Moderátor
- Bydliště: Wien8, Praha8 ________________________ »»» zbranekvalitne.cz «««
-
ufo - Moderátor
-
Hungry - Moderátor
-
SW_FOX - Grafoman
-
Hungry - Moderátor
-
Alexxx - Nový uživatel
Bacha na často používané patrony u kterých se střela posunula dovnitř. Tranďák na fóru o Kevinech speciálně upozorňoval, že v důsledku toho může dojít ke značnému nárůstu tlaků a tento nárůst může být dokonce ještě větší, než u tormentační patrony!!! V důsledku toho by mohlo dojít k destrukci zbraně... Docela bych tomu věřil a co jsem to četl, tak pravidelně kontroluji a měním patrony, které nosím. Takový závěr, nebo jeho část v obličeji - myslím, že není o co stát...
-
Hungry - Moderátor
- nekromancer
- Častý návštěvník
U EFMJ zasunutí střely opravdu nehrozí, jsou do hilzny lepené. U CEPPů z posledního roku a půl se mi to taky už neděje.
Jinak mám velice dobré zkušenosti s vlašimskými (9mm luger) subsoniky, 8g poloplášti, a sice se k tomu nedostanu dnes, ale během příštího týdne plánuju důkladné prozkoušení "nových" 6,5g kuželovitých poloplášťů od SB.
Jinak mám velice dobré zkušenosti s vlašimskými (9mm luger) subsoniky, 8g poloplášti, a sice se k tomu nedostanu dnes, ale během příštího týdne plánuju důkladné prozkoušení "nových" 6,5g kuželovitých poloplášťů od SB.
-
MK - Pravidelný návštěvník
náboje prohazuju tak 2x týdně v zásobníku (podle toho jak často sem na střelnici) - jen tak pro jistotu, co tam mám tu nechci rozebírat, ale taky sou tam zalepený a posun střely = 0.
Ale vzhledem k tomu, že nosím pořád a opravdu na zbraň chci spoléhat (a toto podle mne není to pravý místo kde ušetřit), tak obětuji tak jednou za 2-3měsíce celej zásobník (už jen pro připomenutí a ověření si funkčnosti a pro svůj vlastní lepší pocit) a pak naláduju novýma z krabičky, zbytek z nové krabičky (ono jich v tom balení po 25ti moc není
) dostřílím, jen pro svůj dobrej pocit...
A taky rád trénuji odstraňování závad jen tak pro sichr
Když sem nosil .40tku (teď 9) tak sem to dělal stejně....
Možná paranoia, ale víte jak, kdo je připraven....
Ale vzhledem k tomu, že nosím pořád a opravdu na zbraň chci spoléhat (a toto podle mne není to pravý místo kde ušetřit), tak obětuji tak jednou za 2-3měsíce celej zásobník (už jen pro připomenutí a ověření si funkčnosti a pro svůj vlastní lepší pocit) a pak naláduju novýma z krabičky, zbytek z nové krabičky (ono jich v tom balení po 25ti moc není

A taky rád trénuji odstraňování závad jen tak pro sichr

Když sem nosil .40tku (teď 9) tak sem to dělal stejně....
Možná paranoia, ale víte jak, kdo je připraven....
Obsah fóra / Střelivo / Pistolové a revolverové střelivo