xhans
Nový uživatel
Nový uživatel

27.01.2007 22:05

zkrizena lateralita - ostreni

Zdravim... Prosim o radu. Mam problem s ostrenim pri strelbe. Jsem jednoznacny pravak, levou rukou si ani... ale jak priroda chtela, dominantni oko mam leve. Pravdepodobne diky tomuto problemu neumim zavrit samostatne leve oko (prave bez problemu). Tudiz kdyz mirim, zaviram prave oko, coz nevadi u kratkych zbrani, ale u dlouhych me to zcela znemoznuje pohodlnou strelbu. Bez optiky vubec a s optikou je to sice bezproblemove, ale preci jen se trochu moc mackam oblicejem na pazbu... Strilim prevazne z vetrovky CZ200S, ktera nekope, ale nevim jestli pri prechodu na "vetsi razi" by to nebyl problem. Peclive trenovat zavirat leve oko (jak?) nebo je to bezne a nic se nedeje? Diky Honza

ARES
Častý návštěvník
Častý návštěvník

27.01.2007 22:27

Osobně bych to asi řešil tréninkem. Prostě ve volných chvilkách zkoušet zavírat levé oko samostatně, zkoušet si pravým koukat do optiky a hlavně se u toho zkusit uvolnit. Sám vím jak je člověk křečovitý když zkouší koukat druhým okem než které má dominantní.

Anorektik
Častý návštěvník
Častý návštěvník

27.01.2007 22:44

Já jsem přeučený levák (ze ZŠ), tzn. že se neumím odrážet pravou nohou (umím s ní pouze kopat), ovšem šikovnější mám pravou ruku. Dominantní oko jsem měl levé, po zhoršení zraku na něm i po kompenzaci používám již téměř výhradně pravé, problémy se zavíráním tedy nemám. Přestože při střelbě z krátké nechávám otevřené obě, stejně je to na pikaču a zřejmě ještě budu muset snížit mušku - mám prostě všechno dole, ale to prý je u lidí s optikou častý jev.
Tvůj případ by si zasloužil zřejmě větší péči. Když víš co hledáš, tak to máš jednodušší: http://cs.wikipedia.org/wiki/Lateralita

xhans
Nový uživatel
Nový uživatel

27.01.2007 23:35

Co znamena zkrizena lateralita samosebou vim, spis jsem mel namysli jestli neznate nejaky cvik - figl, jak natrenovat privreni oka, nejde mi to ani trosku. Je to skoro na klapku - jako kun :) Strilet levou rukou nepripada v uvahu, to mam pocit, ze by se meli bat i ti co stoji za mnou...

Bobr
Moderátor
Moderátor

27.01.2007 23:49

nic si z toho nedělej - mám přesně to samý a nechává mě to v klidu - na krátkou je to jedno , protože oči u toho nezavírám a když už tak si to přehodím na levé oko. jinší kafe je to u dlouhý - ale tam to dělám tak že ji držím jako levák , levou mačkám spoušť a pravou vepředu pokud nestřílím z nožek. Pokud mám samonabíjecí je to v pohodě - levou na spošti pravou někde kde je mi to pohodlné a nevadí při střelbě no a pak jenom pravou natáhnu a můžu znova v klidu mířit a střílet. A když nemám samonabíjecí tak tady začíná takovej menší problém - po výstřelu musím přehmátnout, pravou natáhnout závěr, přehmátnout celé nazpět , zamířit , levou zmáčknout spoušť a takhle dokola. Ještě jsem neměl možnost střílet za zbraně, která by měla kliku závěru na druhé straně - nevím domal jsem to jen tak simulavat nasucho a zatím mi to moc nejde - bylo by to asi opravdu potřeba zkusit na full zbrani a pak by se vidělo.

jo ještě jsem si vzpoměl - někdy je člověk omezen pažbou zbraně - pokud je dělaná pro praváka a nedej bože sportovní s lícnicí tak se stím teda DÓST blbě střílí :x - jde o to že je prostě vytvarovaná na druhou stranu než bych potřeboval já :-D

Fandaks
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.01.2007 12:40

xhans: Dřív se běžně pro tyto potřeby dělaly tzv. vyhnuté pažby. Dělali to pažbaři. Možná seženeš nějakého puškaře který to dokáže udělat.

Pokud nemůžeš zavřít oko a potřebuješ ho mít zavřené, tak ho nezavírej a dej si před něj průsvitnou ale neprůhlednou krytku. Tak to dělají běžně pistoláři kteří neumějí střílet oběma očima otevřenýma. Krytka je pásek o rozměrech 60x25 mm a většinou ho má střelec zasunutý pod tenkou gumičkou na čele nebo je na té gumičce přímo navléknutý. Já jsem používal krytku z umělé hmoty na kterou děti ve škole kreslí, pak kresbičky zase vymažou a kreslí dál. Je průsvitná ale neprůhledná. Bohužel nevím jak se té fólii správně říká.

Reklama

xhans
Nový uživatel
Nový uživatel

28.01.2007 13:29

Zaslepka je az opravdu posledni varianta, prisel bych si pak jako blazen. Nasel sem i nejake bryle strelecke http://www.dioptra.cz/data/pictures/obr5984.jpg , ale spis bych se chtel tomuhle nejak vyhnout . Ale koukam ze je to docela casty problem, sem si myslel ze sem sam :)

Bobr
Moderátor
Moderátor

28.01.2007 14:13

for xhans :

Speedfeed pažba není špatná, tenhle pistolový grip bude trošku zpomalovat při nabíjení (musíš přehmátnout pravou, abys měl nabíjecí okénko nahoru a mohl nabíjet). Samozřejmě jenom na závodech. Při požití kde jde o život je lepší mít stále zamířeno a nabíjet pomaleji, levou, se zbraní v rameni.

na tohle by pro nás mohla být výhoda :-) natočíš ji o o 90°na Izraela , levou máš v poloze prst mimo spoušť a pravačkou láduješ jak oživot a nemusíš přehmatávat při přebíjení, když máš přehmátnuto pořád :-D

Bulls.eye
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.01.2007 12:50

K té záslepce - možná ještě o něco lepší je použít jen proužek papíru tak 0,5 cm široký. ten si člověk zastrčí pod kšiltovku / čelenku / to co má zrovna na hlavě 8) a našteluje tak, že zakrývá čistě jen panenku - pak máte zakrytý výhled (obraz druhého oka nevnímáte, pač z něj vidíte jen bílou plošku) a zároveň tím nevyřadíte periferní vidění (lepší pro stabilitu a prostorovou orientaci). Dobrá tréninková pomůcka dle mého názoru...

Grimpo
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.01.2007 14:53

Takze ja bych se taky tak jako hlasil do toho klubu tech s blbym barvocitem. Problemy mi dela nejvic oblast mezi zelenou a hnedou.
Pri strileni mi ten barvocit dela problem pri specificke discipline na strelnici v Kvetnici - oblibene souboje na siluety. Vzdycky musim pri souboji tu puvodne bilou, nyni zaspinenou a opryskanou siluetu na tom puvodne snad sedozelenem, nyni spinavem a opryskanem pozadi trochu hledat. Pri sve posledni ucasti jsem to resil prvni ranou vicemene nazdarbuch tim smerem, kde se siluety obykle vyskytuji a az od druhe rany mam lepsi predstavu o umisteni cile. :?

Rincewind
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

29.01.2007 15:22

Grimpo: jak to vypadá v praxi na testu? Nevidíš 74? V jaké barvě vidíš puntíky? Promiň že se tak blbě ptám, jsem jen zvědavý a nedokážu si to představit :)

Babyman
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.01.2007 15:30

Jsem pravák,střílím pravou,ale oko mám dominantní levé.Když jsem začínal střílet,tak jsem neuměl zavřít levé a koukat jen pravým.vyřešil jsem to tak,že jsem někde vyštrachal staré brýle,pravé sklíčko jsem vyhodil a levé přelepil.Je to naprosto jednoduché a opravdu jsem se naučil mířit pouze pravým,což je pro mě při střílení puškou celkem zásadní.

Grimpo
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.01.2007 15:36

Ruzne intenzivni cervene a zelene, ktere mi davaly obrazec spis tak jako nedotazene dvojky a jednicky. Ctyrku v tom opravdu nevidim. I kdyz jsem si to nasaturoval ve photoshopu, tak mi to tvarove stale prijde spis jako jednicka.
Ta vyblita zelena mi prijde spis uz jako seda. Dost velkej problem je JPG komprese toho obrazku, pac je to s odpustenim pekne rozmr.ane.

Jeste ke zmince o streleckych brylych a krytce oka - takove bryle s irisovou clonou jsem sehnal v bazaru za cca 1500 a nemuzu si to vynachvalit.

Grimpo
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.01.2007 15:38

Tam neni problem, ze bych nevidel spoustu puntiku od sebe se barevne lisicich. Problem je ze ten rozdil neni tak veliky, aby z toho na me ta 74 "svitila".

Grimpo
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.01.2007 15:47

Tak jeste k bodum - kdyz to vezmu pres CMYK definici barvy, tak problem byl rozlisit svetlejsi cervene a zelene body, ktere meli podobny procento zlute. Asi.

4mike
saigaholic

29.01.2007 16:08

Rincewind
74 jak vymalovaná s v patkovým písmu
:wink:

RMP
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.01.2007 17:06

Tak to já tam tuším tak maximálně jedenadvacítku, a to ještě pěkně vožralou :o)

ufo
Moderátor
Moderátor

29.01.2007 17:11

:shock: :oops: :x :evil: :evil: :evil:
21 jak vysite... A to jsem na to kua mzoural... :!:
Presne na tomhle jsem vyhorel... :'(

EL PANELL
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.01.2007 17:16

74