-
Bulls.eye - Častý návštěvník
levé / pravé oko?
Zajímalo by mě, jakým způsobem kdo míříte - kupříkladu já jsem se naučil míři s oběma očima otevřenýma. Tak to, myslím, dělá většina lidí. Je to praktičtější, člověk neztratí přehled o dění okolo a navíc je to lepší i pro stabilitu.
Při střelbě jednoruč pravačkou je to samé v bledě modrym.
Problém je ale při střelbě levačkou - to cílím taky pravým okem (samozřejmě obě otevřené), takže si zbraň musím 'předsadit' víc doprava - je prostě mimo osu. Ne že by to mělo nějaký zásadní vliv na přesnost (to má spíš slabší a míň stabilní ruka), ale nevím, jestli je to takhle úplně 'košer'. Levým okem se mi míří dost obtížně - obraz je měně zřetelný a stojí to mnohem víc úsilí ignorovat vjem z pravého oka...a mhouřit se mi nepáčí
Při střelbě jednoruč pravačkou je to samé v bledě modrym.
Problém je ale při střelbě levačkou - to cílím taky pravým okem (samozřejmě obě otevřené), takže si zbraň musím 'předsadit' víc doprava - je prostě mimo osu. Ne že by to mělo nějaký zásadní vliv na přesnost (to má spíš slabší a míň stabilní ruka), ale nevím, jestli je to takhle úplně 'košer'. Levým okem se mi míří dost obtížně - obraz je měně zřetelný a stojí to mnohem víc úsilí ignorovat vjem z pravého oka...a mhouřit se mi nepáčí

-
premek - Site Admin
Mířit jiným okem než je tvoje dominantní oko (v tvém případě zřejmě pravé) je větší problém než si zbraň přesunout víc před tělo při střelbě levou rukou. Znám dost střelců, kteří mají dominantní levé a jsou praváci - zbraň drží v pravé a posouvají si ji tak, aby mohli mířit levým.
Já mám zase levé lepší, na pravém mám větší vadu, ale také mám pravé výrazně dominantní, takže mířím pravým.
Co se týče zavíraní, já střílím také s oběma očima otevřenýma, jsem tím jak rychlejší (vnímání prostoru a periferní vidění) tak i přesnější.
Já mám zase levé lepší, na pravém mám větší vadu, ale také mám pravé výrazně dominantní, takže mířím pravým.
Co se týče zavíraní, já střílím také s oběma očima otevřenýma, jsem tím jak rychlejší (vnímání prostoru a periferní vidění) tak i přesnější.
-
Silencer - Pravidelný návštěvník
-
Pavel R - Příspěvky: 359
-
Petzold - Moderátor
-

-
MarK - Moderátor
- Bydliště: Wien8, Praha8 ________________________ »»» zbranekvalitne.cz «««
-
Petzold - Moderátor
To Silencer: Hele, obě ruce v pěst. Vystrč oba ukazováky, dotkni se a udělej stříšku, poté vystrč palce a dotkni se dole - máš jakýsi kosočtverec. Tak na 4 - 5 m si vyber výrazný bod a oběma očima se na něj přes kosočtverec s nataženýma rukama podívej, nepřeostřuj na ruce a nezavírej ani jedno oko. Pak rychle přitáhni. Je to jen pomůcka, přesně by ti řekl doktor-očař. Nefunguje to u všech na 100%, na každém z nás se matka příroda vyřádila jinak
Já třeba když mířím pistolí levým a mám otevřené i pravé, dostávám mořskou nemoc. A nakonec, miř tak jak je to pro tebe subjektivně nejpřirozenější.

-
-
Poli - Častý návštěvník
-
RMP - Častý návštěvník
Já mám docela zajímavou zkušenost. "Výchozí stav" (řekněme 20 let zpět, zkrátka od počátků mého střelectví) byla krátkozrakost na obě oči cca 2 dioptrie. Řídící oko bylo i tak pravé (při tom palcovém testu), takže to není otázka kvality zraku, ale uspořádání mozku. Potom jsem na pravém (řídícím,dominantním) oku onemocněl šedým zákalem. Během poměrně krátkého času jsem na ně takřka neviděl - za šera vůbec, a za světla cca 4 dioptrie (ale k tomu kontrastem a barvou hrozně "vyblité", jako když si uvedené faktory na TV nastavíte na doraz). Ale i tehdy se pravé oko chovalo jako řídící! Teď už jsem pár let po úspěšné operaci. Implantovali mi umělou čočku (něco na způsob kontaktní, ale vložená do oka), která navíc řeší korekci krátkozrakosti. Ovšem nemá schopnost akomodace (zaostření). takže jsem teď takový android - levé oko je klasicky krátkozraké, nevidím jím na dálku (třeba terč je rozmazaný), ale je dobré na čtení a na mířidla (muška 100% ostrá). Pravé je trvale nastaveno na "nekonečno" - čím vzdálenější předmět, tím ostřejší. Pod 1,5m ostrost klesá, oko je v podstatě silně dalekozraké, s viděním ostré mušky už mám problémy. Výhodou je to, že se oko nesnaží zaostřovat, takže neskáče z jedné vzdálenosti na druhou. Naprosto dokonalé (a neunavitelné) při střelbě z pušky s optikou, ale nic moc z krátkých.
Takže (coby pravák) z pušek střílím pravým (jinak to ani anatomicky nejde), a z krátkých levým s brýlemi.
Konečně k obsahu fóra: jak jsem řekl, dominance oka není určena tím, které líp vidí. Je to v mozku. Pokud míříme dominantním, dá se rychle navyknout ponechání obou očí otevřených (nedominantní prostě "vypne"). Ale pokud jsme z nějakých důvodů nuceni mířit nedominantním, tak je lepší dominantní zavřít, neboť se nám jeho pokusy o vnímání budou do ostření neustále motat.
A nakonec zopakuju to, co omílám neustále :zrak si chraňte, jak nejlépe umíte. Během zdravotních anabází jsem potkal ledaskoho, a tak moc dobře vím, že máme jen jeden. A není to jen záležitost střílení, ale i práce s vrtačkou, majzlíkem atd. Ochranné brýle nikdy nejsou frajeřina, ale vždy znak moudrosti.
Takže (coby pravák) z pušek střílím pravým (jinak to ani anatomicky nejde), a z krátkých levým s brýlemi.
Konečně k obsahu fóra: jak jsem řekl, dominance oka není určena tím, které líp vidí. Je to v mozku. Pokud míříme dominantním, dá se rychle navyknout ponechání obou očí otevřených (nedominantní prostě "vypne"). Ale pokud jsme z nějakých důvodů nuceni mířit nedominantním, tak je lepší dominantní zavřít, neboť se nám jeho pokusy o vnímání budou do ostření neustále motat.
A nakonec zopakuju to, co omílám neustále :zrak si chraňte, jak nejlépe umíte. Během zdravotních anabází jsem potkal ledaskoho, a tak moc dobře vím, že máme jen jeden. A není to jen záležitost střílení, ale i práce s vrtačkou, majzlíkem atd. Ochranné brýle nikdy nejsou frajeřina, ale vždy znak moudrosti.
-
NJ, já jsem asi úplnej dement. Jak to tak vypadá, tak dominantní budu mít asi to pravý oko. I tak mi ale míření oběma zatím připadá hrozně nekomfortní - odmalička jsem byl zvyklej střílet s jedním okem zavřeným (pravým) Navíc při střelbě puškou jelikož jsem levák by byl fakt problém zaměřovat pravým okem
a úchop opačně, to je pro mě katastrofa - schválně to zkuste když přes 15let střílíte na jednu stranu a měli by jste to změnit.
Jinak se zeptám obecně
to míření s oběma očima otevřenýma se považuje za doporučenej standard? Mě střílet nikdo moc neučil a o tomhle nikdy nepadla ani zmínka. Te´d si připadám jak exot
Béé.

Jinak se zeptám obecně

-
RMP - Častý návštěvník
Ale ne, vždyť v ničem není problém :o)
Jsi levák - no tak z pušky střílíš levoruč, míříš levým, to dá rozum. Pravé zavřeš, obzvláště chová -li se dominantně.
U krátkých je to jedno (já např. střílím "přes ruku") , jen se občas setkáš s připomenutím, že obě otevřené oči jsou lepší stran většího přehledu po okolí (u pušky spíše ruší, u pistole dejme tomu). Ale nikterak fatální to jistě není. Dobrý jednooký střelec bude vždy přesnější, než špatný dvouoký :o)
Jsi levák - no tak z pušky střílíš levoruč, míříš levým, to dá rozum. Pravé zavřeš, obzvláště chová -li se dominantně.
U krátkých je to jedno (já např. střílím "přes ruku") , jen se občas setkáš s připomenutím, že obě otevřené oči jsou lepší stran většího přehledu po okolí (u pušky spíše ruší, u pistole dejme tomu). Ale nikterak fatální to jistě není. Dobrý jednooký střelec bude vždy přesnější, než špatný dvouoký :o)
-
-
Bulls.eye - Častý návštěvník
-
Wojtyla - Příspěvky: 514
-
Rys - Pravidelný návštěvník
Já sice mám brýle na dálku, ale nosím je opravdu jen vyjímečně. Na pravým oku mám nějaký dioptrie (ale jen něco málo, max 1), na levým ještě míň. A mám to tak, že s brýlema mířím pravým okem, pokud je snad zapomenu doma, mířím levým okem. Ale jde to jen u krátkých zbraní...
Jako důvod aby mě doktor poslal na oční jsem řekl, že potřebuju střílet samý desítky. Asi mě dali nejaký blbý skla, nebo co....

Jako důvod aby mě doktor poslal na oční jsem řekl, že potřebuju střílet samý desítky. Asi mě dali nejaký blbý skla, nebo co....

-
BARRY - Moderátor
-
ufo - Moderátor
-
RMP - Častý návštěvník
ufo
No já mám taky omezený barvocit, ale co v tom případě řeší světlovodná muška?
Obsah fóra / Zbraně / Obecně o zbraních