Bulls.eye
Častý návštěvník
Častý návštěvník

18.01.2007 15:35

levé / pravé oko?

Zajímalo by mě, jakým způsobem kdo míříte - kupříkladu já jsem se naučil míři s oběma očima otevřenýma. Tak to, myslím, dělá většina lidí. Je to praktičtější, člověk neztratí přehled o dění okolo a navíc je to lepší i pro stabilitu.
Při střelbě jednoruč pravačkou je to samé v bledě modrym.
Problém je ale při střelbě levačkou - to cílím taky pravým okem (samozřejmě obě otevřené), takže si zbraň musím 'předsadit' víc doprava - je prostě mimo osu. Ne že by to mělo nějaký zásadní vliv na přesnost (to má spíš slabší a míň stabilní ruka), ale nevím, jestli je to takhle úplně 'košer'. Levým okem se mi míří dost obtížně - obraz je měně zřetelný a stojí to mnohem víc úsilí ignorovat vjem z pravého oka...a mhouřit se mi nepáčí :lol:

premek
Site Admin
Site Admin

18.01.2007 15:39

Mířit jiným okem než je tvoje dominantní oko (v tvém případě zřejmě pravé) je větší problém než si zbraň přesunout víc před tělo při střelbě levou rukou. Znám dost střelců, kteří mají dominantní levé a jsou praváci - zbraň drží v pravé a posouvají si ji tak, aby mohli mířit levým.
Já mám zase levé lepší, na pravém mám větší vadu, ale také mám pravé výrazně dominantní, takže mířím pravým.

Co se týče zavíraní, já střílím také s oběma očima otevřenýma, jsem tím jak rychlejší (vnímání prostoru a periferní vidění) tak i přesnější.

Silencer
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

18.01.2007 15:43

Te´d jsem se docela zarazil, já osobně mám lepší levý oko a asi i dominantní (jsem i levák) ale střílím teda s pravým zavřeným, obě oči otevřený to mi nějak nejde :D Přijde mi že to tak dělá většina lidí - jedno oko zavřený, nebo ne? :oops:

Pavel R

18.01.2007 16:07

na klidnou mířenku při střelbě jednou rukou a do puškohledu pravým, když držím obouruč, nebo se u toho musím hejbat tak obě oči otevřené (jinak sebou lisknu o zem :-) )

Petzold
Moderátor
Moderátor

18.01.2007 17:24

To Silencer: Dominantní oko určíš tak že natáhneš obě ruce, z ukazováků a palců vytvoříš "číčoid" (Renaultí znak) a ten oběma očima zaměříš výrazný bod na zdi (já třeba na díru po střele ). Oči sledují bod, ruce rychle přitáhneš k obličeji. Většinou ti uvedený znak přistane na líci u řídícího oka.

Silencer
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

18.01.2007 18:35

:( U mě to nějak nefunguje, spíš si ty ruce vrátím doprostřed obličeje - nemůžeš to nějak líp popsat? Jak velkej čičoid to má bejt - klasicky spojený prsty? A na jak velkou vzdálenost koukat a jak dlouho. Jako skrz to na ten bod, nebo na čičoid a na bod zároveň? inak jsem byl kdysi na nějakých testech a bylo mi řečeno že jsem levák s vedoucím okem pravým. Jelikož ale na pravým mám trochu vadu a jsem levák, tak jsem vždy střílel levým okem. Začínal jsem na S631 a když jsi levák, tak se dost blbě kouká do miřidel a do optiky pravým okem. S pistolí jsem též vždy střílel levým okem, úchop v levačce a pravé oko zavřené. Asi jsem to celej život dělal blbě :(

Reklama

MarK
Moderátor
Moderátor

Bydliště: Wien8, Praha8 ________________________ »»» zbranekvalitne.cz «««

18.01.2007 18:40

Já taky mířím levým, i když jsem pravák. I přesto že zůstávají obě oči otevřené... :)

Petzold
Moderátor
Moderátor

18.01.2007 18:57

To Silencer: Hele, obě ruce v pěst. Vystrč oba ukazováky, dotkni se a udělej stříšku, poté vystrč palce a dotkni se dole - máš jakýsi kosočtverec. Tak na 4 - 5 m si vyber výrazný bod a oběma očima se na něj přes kosočtverec s nataženýma rukama podívej, nepřeostřuj na ruce a nezavírej ani jedno oko. Pak rychle přitáhni. Je to jen pomůcka, přesně by ti řekl doktor-očař. Nefunguje to u všech na 100%, na každém z nás se matka příroda vyřádila jinak :lol: Já třeba když mířím pistolí levým a mám otevřené i pravé, dostávám mořskou nemoc. A nakonec, miř tak jak je to pro tebe subjektivně nejpřirozenější.

Silencer
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

18.01.2007 19:07

JJ, díky, zatím jsem se tak akorát bacil přesně do čenichu :lol: Jelikož jsem levák a střílím převázně puškou, tak asi zůstanu u levýho oka a u pistole zkusím míření s oběma očima otevřenýma - třeba to půjde. S tím jedním zavřeným okem se ale stejně celkem trefuju a problém s orientací nemám, tak uvidíme

Poli
Častý návštěvník
Častý návštěvník

18.01.2007 21:17

Ještě mi bylo kdysi doporučeno ukázat prstem na nějaký bod, pak zavřít jedno oko, když prst zůstane na bodě, tak se jedná o řídící oko. Pokud uskočí, tak je řídící oko to druhé.

RMP
Častý návštěvník
Častý návštěvník

18.01.2007 21:57

Já mám docela zajímavou zkušenost. "Výchozí stav" (řekněme 20 let zpět, zkrátka od počátků mého střelectví) byla krátkozrakost na obě oči cca 2 dioptrie. Řídící oko bylo i tak pravé (při tom palcovém testu), takže to není otázka kvality zraku, ale uspořádání mozku. Potom jsem na pravém (řídícím,dominantním) oku onemocněl šedým zákalem. Během poměrně krátkého času jsem na ně takřka neviděl - za šera vůbec, a za světla cca 4 dioptrie (ale k tomu kontrastem a barvou hrozně "vyblité", jako když si uvedené faktory na TV nastavíte na doraz). Ale i tehdy se pravé oko chovalo jako řídící! Teď už jsem pár let po úspěšné operaci. Implantovali mi umělou čočku (něco na způsob kontaktní, ale vložená do oka), která navíc řeší korekci krátkozrakosti. Ovšem nemá schopnost akomodace (zaostření). takže jsem teď takový android - levé oko je klasicky krátkozraké, nevidím jím na dálku (třeba terč je rozmazaný), ale je dobré na čtení a na mířidla (muška 100% ostrá). Pravé je trvale nastaveno na "nekonečno" - čím vzdálenější předmět, tím ostřejší. Pod 1,5m ostrost klesá, oko je v podstatě silně dalekozraké, s viděním ostré mušky už mám problémy. Výhodou je to, že se oko nesnaží zaostřovat, takže neskáče z jedné vzdálenosti na druhou. Naprosto dokonalé (a neunavitelné) při střelbě z pušky s optikou, ale nic moc z krátkých.
Takže (coby pravák) z pušek střílím pravým (jinak to ani anatomicky nejde), a z krátkých levým s brýlemi.

Konečně k obsahu fóra: jak jsem řekl, dominance oka není určena tím, které líp vidí. Je to v mozku. Pokud míříme dominantním, dá se rychle navyknout ponechání obou očí otevřených (nedominantní prostě "vypne"). Ale pokud jsme z nějakých důvodů nuceni mířit nedominantním, tak je lepší dominantní zavřít, neboť se nám jeho pokusy o vnímání budou do ostření neustále motat.

A nakonec zopakuju to, co omílám neustále :zrak si chraňte, jak nejlépe umíte. Během zdravotních anabází jsem potkal ledaskoho, a tak moc dobře vím, že máme jen jeden. A není to jen záležitost střílení, ale i práce s vrtačkou, majzlíkem atd. Ochranné brýle nikdy nejsou frajeřina, ale vždy znak moudrosti.

Silencer
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

18.01.2007 22:10

NJ, já jsem asi úplnej dement. Jak to tak vypadá, tak dominantní budu mít asi to pravý oko. I tak mi ale míření oběma zatím připadá hrozně nekomfortní - odmalička jsem byl zvyklej střílet s jedním okem zavřeným (pravým) Navíc při střelbě puškou jelikož jsem levák by byl fakt problém zaměřovat pravým okem :lol: a úchop opačně, to je pro mě katastrofa - schválně to zkuste když přes 15let střílíte na jednu stranu a měli by jste to změnit.
Jinak se zeptám obecně :oops: to míření s oběma očima otevřenýma se považuje za doporučenej standard? Mě střílet nikdo moc neučil a o tomhle nikdy nepadla ani zmínka. Te´d si připadám jak exot :( Béé.

RMP
Častý návštěvník
Častý návštěvník

18.01.2007 22:56

Ale ne, vždyť v ničem není problém :o)

Jsi levák - no tak z pušky střílíš levoruč, míříš levým, to dá rozum. Pravé zavřeš, obzvláště chová -li se dominantně.

U krátkých je to jedno (já např. střílím "přes ruku") , jen se občas setkáš s připomenutím, že obě otevřené oči jsou lepší stran většího přehledu po okolí (u pušky spíše ruší, u pistole dejme tomu). Ale nikterak fatální to jistě není. Dobrý jednooký střelec bude vždy přesnější, než špatný dvouoký :o)

Silencer
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

18.01.2007 23:10

Uf, můžu klidně usnout :lol: Ale tu střelbu z krátkejch zkusím s oběma otevřenýma očima potrénovat a třeba se zlepším :) Člověk se holt pořád učí. Jinak jsem se ještě nepropracoval k nějaký tý obrance a na mířenku a pro radost je to asi stejně jedno...

Bulls.eye
Častý návštěvník
Častý návštěvník

19.01.2007 12:34

Mně zabralo naučit se mířit takhle :shock: cca 2 odpoledne...namalovanej terčík na zdi a práci na kompu jsem co chvíle prokládal cílením. Za chvíli se obraz nedominantního oka člověk naučí ignorovat.

Wojtyla

19.01.2007 12:36

Ad...dominantni oko....bežte a bezpřemýšlení se podívejte do klíčové dírky....a víte jaky voko mate dominantní....

Rys
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

19.01.2007 12:58

Já sice mám brýle na dálku, ale nosím je opravdu jen vyjímečně. Na pravým oku mám nějaký dioptrie (ale jen něco málo, max 1), na levým ještě míň. A mám to tak, že s brýlema mířím pravým okem, pokud je snad zapomenu doma, mířím levým okem. Ale jde to jen u krátkých zbraní... :)
Jako důvod aby mě doktor poslal na oční jsem řekl, že potřebuju střílet samý desítky. Asi mě dali nejaký blbý skla, nebo co.... :D :D

BARRY
Moderátor
Moderátor

19.01.2007 17:06

Tady to vypadá, že co střelec, to slepejš. Asi by bylo lepší začít hrát závodně na slepou bábu.
PS: Taky blbě vidím, i s brýlemi :(

ufo
Moderátor
Moderátor

19.01.2007 17:17

Hm, tak mam otevrene jedno, druhe privrene a v pohode... :)
Barry: nejen ze jsem slepej na blizko(na dalku prectu kde co - podvadel jsem takhle u ocare :D), ale jsem i barvoslepej... :) A proto si ted nechavam namontovat svetlovodnou musku. :D

RMP
Častý návštěvník
Častý návštěvník

19.01.2007 18:31

ufo

No já mám taky omezený barvocit, ale co v tom případě řeší světlovodná muška?

Další

Obsah fóra / Zbraně / Obecně o zbraních