- Wdog
- Sponzor serveru
Re: Mazanie striel pre predovky
hawken.45: ty jsi vlastně znovu objevil unifikaci oblíbenou kdysi na "divokém západě", pokud měl někdo pušku a revolver. Stejně tak později již v nábojové době byly oblíbené ráže stejného náboje pro revolvery i karabiny.
Podle mě ten filc pod kouli nevadí, pod minie je to ale otázka. Taky jsem pro jednu flintu dával halzlpapír, v kombinaci: prach, hajzlpapír, mazadlo, větší kus suchého plátna z košile na ústí, zarazit kouli, oříznout nožem a zaštouchnout. Střílelo to dobře. Je to takové westerňácké, přijdeš na střelnici jen s prachovnicí, ostrým nožem, a kusem loje ve svačině. Akorát vám pak manželka bude nadávat, že furt nebude zašívat ty kulaté díry ve spodku košile
Podle mě ten filc pod kouli nevadí, pod minie je to ale otázka. Taky jsem pro jednu flintu dával halzlpapír, v kombinaci: prach, hajzlpapír, mazadlo, větší kus suchého plátna z košile na ústí, zarazit kouli, oříznout nožem a zaštouchnout. Střílelo to dobře. Je to takové westerňácké, přijdeš na střelnici jen s prachovnicí, ostrým nožem, a kusem loje ve svačině. Akorát vám pak manželka bude nadávat, že furt nebude zašívat ty kulaté díry ve spodku košile

-
Kentan - Častý návštěvník
filc pod minii je hovadina největší, jako cokoliv jiného než jen prach pod minii. Stačí si uvědomit, jak má minie fungovat.
-
Fandaks - Častý návštěvník
Pod Minii by se skutečně nemělo nic dávat. Jiná věc je ovšem vlastní dutina střely do které se dávalo a i dnes dává mazadlo které dutinu vyplní. Je to většinou lůj s voskem.
Ale jako zvláštnost je uváděna střela pro pušku RIGBY (originál). Je to střela válcová (lisovaná), dělaná z tvrdého olova, délka 1,42" (36 mm), dutina v zádi střely je vyplněna sádrou, která tam zůstává po celou dobu letu, a zabraňuje papíru a mazacímu tuku dostat se do dutiny. Toto provedeníní Rigby patentoval. Mazání - je provedeno osmihrannou lojovou zátkou, lehce smíchanou s voskem.
Ale jako zvláštnost je uváděna střela pro pušku RIGBY (originál). Je to střela válcová (lisovaná), dělaná z tvrdého olova, délka 1,42" (36 mm), dutina v zádi střely je vyplněna sádrou, která tam zůstává po celou dobu letu, a zabraňuje papíru a mazacímu tuku dostat se do dutiny. Toto provedeníní Rigby patentoval. Mazání - je provedeno osmihrannou lojovou zátkou, lehce smíchanou s voskem.
- hawken.45
- Pravidelný návštěvník
Taky mě napadlo, že filc cestou dolů částečně vyčistí drážky a při výstřelu setře zbytky mazání, takže hlaveň je furt ne sice čistá, ale suchá a stejnoměrně zas.aná a má to vliv na sypání prachu bez trychtýřku i na přesnost. Nicméně je to jen má doměnka.
- virginan
- Častý návštěvník
Do Hawkena používám mazaný filc a kuličku natvrdo.
Lauf to vyčistí a namaže.
Flastrem už nestřílím.
Přesnost je super.
Je to "zatracovaná" Ardesa,ale já jsem spokojený a nalítáno už má habakuk.
Lauf to vyčistí a namaže.
Flastrem už nestřílím.
Přesnost je super.
Je to "zatracovaná" Ardesa,ale já jsem spokojený a nalítáno už má habakuk.

-
Hungry - Moderátor
virginan píše:Přesnost je super.
A pod tím termínem si představit co?
- virginan
- Častý návštěvník
Promiň Hungry,moje hlava!
Pod tím termínem: je jedna zvětšující se díra ve středu terče.
Samo s oporou a nástřelem předtím.
Bohužel občas to urvu někam do kšá,neumím to co umí puška.
Vždycky,když už si myslím,že tam ta 100 bude,tak to pustím do ři..ťi.
Lepší a mladší střelec by to určitě nastřílel!
Asi jsem měl kliku na kus.
Původně to byl Kit.
Pod tím termínem: je jedna zvětšující se díra ve středu terče.
Samo s oporou a nástřelem předtím.
Bohužel občas to urvu někam do kšá,neumím to co umí puška.

Vždycky,když už si myslím,že tam ta 100 bude,tak to pustím do ři..ťi.

Lepší a mladší střelec by to určitě nastřílel!
Asi jsem měl kliku na kus.
Původně to byl Kit.
- FrankJ
- Častý návštěvník
- lupe
- Nový uživatel
Som začiatočník. Strielam s remingtonu 1858. Po počiatočných problémoch som pochopil, že predovky sú o mazaní. Prečítal som o mazaní už dosť. Virginan ma hodne inšpiroval z mazaním ale aj s cartridgami. Nakoniec som si "navaril" mazanie z včelieho vosku a hovedzieho loja (1:1). Toto som aj vyskúšal a môžem povedať, že čistota hlavne a valca dovoluje strielať nepretržite bez čistenia. Sám som vystrielal na jeden záťah 7 valcov bez akéhokolvek problému s čistotou. Šlo bi aj viac ale už nebolo s čím. Chcem sa ale skúsenejších opýtať na to akú konzistenciu má mať hotové mazadlo. Môj loj je tvrdý ako vosk (deliť sa dá len odkrajovaním nožom) a tak sa dostanem s konečným mazadlom na konzistenciu podobnú vosku. Mažem strelu a upchávku ponorením do roztopeného mazadla. Takto namazaná upchávka ide do valca ťažšie a pri zatláčaní gule sa mi mazanie zhrnie do polotvrdého prstenca na čele valca. Funkcii revolveru to nevadí, ale zdá sa mi to príliš tvrdé mazanie.Je takáto konzistencia správna, alebo treba mazadlo upraviť pridaním trebárs bravčovej masti, aledo nejakého rastlinného oleja aby som sa dostal na potrebnú konzistenciu, ale potom na akú?
- virginan
- Častý návštěvník
Pokud chceš mazání poněkud řidčí,tak stačí přidat hovězí lůj,lze i trocha vepřového sádla.
Podle popisu,mám mazání také dost podobné.
Už jsem to tu taky psal.
Mazání je na omak pevné,ale když přejedu prstem,tak zároveň i trochu mastné.
Pokud ti to dobře funguje,tak bych na tom nic neměnil,proč?
Při nabíjení pomocí papíráků,nebo filcové ucpávky ,se mi také částečně přebytek mazání ořízne,to se pak po výstřelu dostane na osu a maže.
V počátcích jsem měl problém u Coltu i u Remingtonu právě s osou válce při rozebírání pere,nebo výměny vystříleného válce.
Podle popisu,mám mazání také dost podobné.
Už jsem to tu taky psal.
Mazání je na omak pevné,ale když přejedu prstem,tak zároveň i trochu mastné.
Pokud ti to dobře funguje,tak bych na tom nic neměnil,proč?
Při nabíjení pomocí papíráků,nebo filcové ucpávky ,se mi také částečně přebytek mazání ořízne,to se pak po výstřelu dostane na osu a maže.
V počátcích jsem měl problém u Coltu i u Remingtonu právě s osou válce při rozebírání pere,nebo výměny vystříleného válce.
- lupe
- Nový uživatel
Skúsim teda pridať čistú bravčovú masť. Tá je o hodne mekšia ako môj loj.
- virginan
- Častý návštěvník
No,já mám hov.lůj v lednici a taky ho dloubu lžící nebo šroubovákem.
Když to dáš rozpustit do vodní lázně a dáš víc loje,tak jasně bude mazání řidčí a mazlavější.
Sádlo tam klidně můžeš přidat,ale jde přece o tekutý stav hovězího loje.Ne,jak vypadá,než ho rozpustíš.
Samo si udělej mazání dle sebe a tak,jak ti bude nejlépe vyhovovat.
Hodně zdaru!
Když to dáš rozpustit do vodní lázně a dáš víc loje,tak jasně bude mazání řidčí a mazlavější.

Sádlo tam klidně můžeš přidat,ale jde přece o tekutý stav hovězího loje.Ne,jak vypadá,než ho rozpustíš.

Samo si udělej mazání dle sebe a tak,jak ti bude nejlépe vyhovovat.
Hodně zdaru!
- Znipper
- Pravidelný návštěvník
Do pierdole. Akosi s ami nedari riadne a poriadne namazat minnie z Lee kliesti (tie akoze klasicke s tromi drazkami). Ked to patlam prstami, vyzeraju strasne a mazanie je VSADE
Ked ich namocim do horuceho mazania a necham vychladnut vyzeraju ako poliate cukrovou polevou s hrubkou odhadom 1mm. Urobit kolac a strely vytlacit, v drazkach nezostane skoro nic
Skusil som namocene pretlacit cez vyvrtanu dieru 13mm vrtakom a zasa v drazkach toho vela nezostane navyse na spici strely je pol centimetrova zatka z maziva. MAzanie mam z vcelieho vosku a bravcovej masti (k loju sa zatial neviem dostat) v pomere 1:2 (vosk : mast) Idem skusit teraz Ceru s voskom 1:1. Ma prosim niekto fotku SPRAVNE namazanej minnie ??

- virginan
- Častý návštěvník
Minie střelu vezmu peánem na ryby a jen na moment namočím do mazání a dám na papír uschnout.
Pokud střílím mířenou,tedy pomalu a je čas,tak přebytečné mazání na střele nechávám a zabalím do papíráku.
O ústí se přebytek ořízne.
Pokud mám papíráky na rychlou,tak je po namočení protáhnu kalibrem o malinko větším,než je střela.
Prostě musí být drážky plné,umaže to velké navážky bez problémů.
Zrovna nemám nic,musím odlít,jinak bych poslal fotku.
Ovšem stačí trochu zagůůůůglit a máš to tam.

Pokud střílím mířenou,tedy pomalu a je čas,tak přebytečné mazání na střele nechávám a zabalím do papíráku.
O ústí se přebytek ořízne.
Pokud mám papíráky na rychlou,tak je po namočení protáhnu kalibrem o malinko větším,než je střela.
Prostě musí být drážky plné,umaže to velké navážky bez problémů.

Zrovna nemám nic,musím odlít,jinak bych poslal fotku.
Ovšem stačí trochu zagůůůůglit a máš to tam.

-
Hungry - Moderátor
Ta bravčová mast bude problém. Je to díky ní měkké a patlavé... Sežen si hovězí... Stačí zajít k řezníkovi a požádat. Pokud by ti nechtěli vyhovět, tak se musíš podívat, co mají tučného hovězího a to pořádně vyvařit v tlakáči. Sliješ to do zavařovaček a nahoře se udělá koláč s lojem. No, a zbyde i dobrý vývar... 

-
Kentan - Častý návštěvník
S včelím voskem míchej ricinový olej. Tohle na rozdíl od sádla škvarků a dalších poživatin skutečně maže (poživatiny mazej na chleba a normálně jez.... nepokoušej se konkurovat blbům z EU, který nakazujou jídlo cpát do nádrží aut). Nebo používej již hotová maziva s lithiovým mýdlem (Lithiovou vazelínu) - nehoří, a maže dokonale a je to vynález 19. století.
- Znipper
- Pravidelný návštěvník
Virginan guuuglil som, ale pekny detail som nenasiel
Sam som poloslepy na kratke vzdialenosti (uz mam kratke ruky)
Hungry u nas som zhanal loj zhruba tri mesiace. V masokombinate loj ide dalsim spracovatelom, v mesiarni cisty loj objednali u dodavatela snad desatkrat a NIKDY ho nedodali
A mastnu kravinu asi ani nenajdes je viac menej nepredajna. Aby som navaril tolko loja musel by som nakupit snad 30 kilo massa
Nieee ze by som to vsetko nezozral
Ale to varenie
Nemam taky velky kotol. Navyse by v tom loji asi bolo prilis vela bielkovin neviem ci by to nerobilo bordel. Preto chcem skusit tu Ceru (palmovy stuzeny tuk na pecenie) kdesi som to tu videl ze vraj v pohode ten loj zastupi 
Kentan - s ricinom mam VELMI nevesele (pre mna) skusenosti. Navyse si balim tabak do papierika a s ricinovymi hnatami by som triafal nekryteho zeleneho blba zadkom a nie puskou
Ked mi nevyjde ta CERA asi sa vrhnem na anorganicke maziva 

Hungry u nas som zhanal loj zhruba tri mesiace. V masokombinate loj ide dalsim spracovatelom, v mesiarni cisty loj objednali u dodavatela snad desatkrat a NIKDY ho nedodali

Kentan - s ricinom mam VELMI nevesele (pre mna) skusenosti. Navyse si balim tabak do papierika a s ricinovymi hnatami by som triafal nekryteho zeleneho blba zadkom a nie puskou

-
Hungry - Moderátor
Ale hovězí žebra na polívku snad u vás mají, ne? Kde to prosím tě bydlíš...
Jestli to nemáš do masokombinátu daleko, tak si tam zajdi osobně, zadním vjezdem a najdi řezíky z porážky... s těmi se určitě domluvíš... Nebo si zjisti, kam chodí na pivo a domluv se s nimi v hospodě...

Jestli to nemáš do masokombinátu daleko, tak si tam zajdi osobně, zadním vjezdem a najdi řezíky z porážky... s těmi se určitě domluvíš... Nebo si zjisti, kam chodí na pivo a domluv se s nimi v hospodě...

- Znipper
- Pravidelný návštěvník
Druha najvacsie mesto Slovenska :-/ Zadne vratka NEEXISTUJU
Keby nahodou niekto nieco vynasal z bitunka tak hned pride o robotu
aj keby to boli necistene creva. Uz som to skusal. Je este jedna sanca u jedneho sukromnika ale ten je 130km daleko. Ked tam budem mat cestu tak mu zavolam a s nim sa dohodnem na beton. Len ta cesta bude az na jesen
Mne vsak slo o inu vec nez o zlozenia mazania. Oproti ogivalom co som mal z Aresu su na tych minnie dost plytke drazky a mazanie v tom velmi nedrzi
Ani to co som mal uvarene ako prve. To bolo ako klasicke mydlo (myslim na konzistenciu) a drolilo sa z drazok pri sebamensom dotyku
akoby na tom olove skratka nedrzalo. 

Mne vsak slo o inu vec nez o zlozenia mazania. Oproti ogivalom co som mal z Aresu su na tych minnie dost plytke drazky a mazanie v tom velmi nedrzi

-
Fandaks - Častý návštěvník
Znipper: namazané minie by mohly vypadat asi nějak podobně jako je to na fotce. S mazáním si musíš poradit sám, to dokáže každý a taky si uvaří to "svoje" mazání které mu nejvíc vyhovuje. Budeš potřebovat trochu času, tak jako každý z nás. Když se všechno dovíš hned teď, tak už tě to nebude bavit.
Obsah fóra / Zbraně / Black Powder