-
Kentan - Častý návštěvník
Re: Mazání Realu nebo Maxiballu
Aby se člověk nezapatlal, tak chytří lidé vymysleli pinzetu a další injekční stříkačku....
- Chassin the Trane
- Občasný návštěvník
Takhle primitivní řešení mě nenapadlo. Ale jsem na něj jednak línej a pak netrpělivej. Tak budu zapatlanej.
-
Fandaks - Častý návštěvník
Mně se na vytahování realů i dalších střel z maziva osvědčily dobře známé kleštičky na kostkový cukr. Taky se člověk nezapatlá.
- navip
- Častý návštěvník
Kentan píše:Nahážu do krabičky, přicmrndnu Castrol LMX, protřepu, nemíchám, střílím. Nechodím s tím na soutěže krásy. Na přesnost vzhlednost vliv nemá. Tohle je z neděle.
Je to pěkná a svižná odpověď - akorát je tam pro předvedený soustřel spousta neznámých:
-ráže
-stoupání vývrtu
- dno střely utřeš,něco je mezi střelou a prachem, nebo to necháš jak to vyndáš z té krabičky?
Nechci být protivný a jako že chci znalosti snadno a rychle.Jde mi o to aby začínající předovkáři postoupili trochu rychleji a ti co začínají pozdě,například já, aby se dožili poznání

-
Kentan - Častý návštěvník
Všechno (ráže, střely, prach, výrobce) tu je už mnohokrát ode mě napsaný
Nic neutírám, nic nepřebírám, nic nevážim. Co odleju, to namažu. Co namažu, to vystřelim. Prach odměřuju jednoduše objemově, prachovnicí s ventilovým uzávěrem.

- C08R4
- Občasný návštěvník
Re: Mazanie striel pre predovky
Inak v USA sa 70. rokoch hojne používal ako mazadlo rastlinný tuk Crisco. U nás by mohol byť alternatívou napr. rastlinný tuk na pečenie Palmela
.

-
Peggy - Sponzor serveru
Ano, taky jsem na to narazil. CRISCO obsahuje především ztužený palmový olej, a tomu odpovídala podle mého tehdejšího bádání nejvíce CERA z Palmy Bratislava. Ten "nejzdravější" 

- Jaroslav Zima
- Častý návštěvník
Trochu odjinud - flastry jsem vždy mazal řídkým vařeným mazáním .
Náhodou mi zbylo mazadlo VEDEC - bílý tuk s PTFE a tak jsem to zkusil .
Flastry po nasycení vyschnou a jsou na omak úplně suché .Fungují však
perfektně, sesbírané nejsou prakticky nikdy protržené , nabíjení jde hladce
- dokonalá spokojenost .Střílím .58Zouváka, .54Lorenz a .45 Ch-Moore,
vše kuličkou . Flastry čistě lněné prostěradlo po babičce .
Náhodou mi zbylo mazadlo VEDEC - bílý tuk s PTFE a tak jsem to zkusil .
Flastry po nasycení vyschnou a jsou na omak úplně suché .Fungují však
perfektně, sesbírané nejsou prakticky nikdy protržené , nabíjení jde hladce
- dokonalá spokojenost .Střílím .58Zouváka, .54Lorenz a .45 Ch-Moore,
vše kuličkou . Flastry čistě lněné prostěradlo po babičce .
- JohnSilver
- Pravidelný návštěvník
Nie je to VEIDEC White Grease ?
-
ls007 - Častý návštěvník
Přišel jsem na zajímavé mazání pro ogivály. Olejová hřbitovní svíce. Svíčka se vyřízne z obalu, kus se uřízne, a o mazací drážky střely se nastrouhá. V drážkách vznikne jemná drť, a působením tepla z prstů se do nich vsákne a přilepí. Funguje to velmi pěkně.
-
blecha.z - Častý návštěvník
A to je právě případ, kdy to v jedné hlavni to jde a v jiné nikoli. Je to už cca dva/tři roky nazpět, co jsem tuhle svíčku objevil. Hmatem se to zdálo přesně na mazání ogiválu, tak jsem ji koupil a při nejbližší střelbě zkusil. Po páté ráně už mně nešlo nabíjet. Musel jsem to vyčistit a vrátit se k loji/včelímu vosku/tekutému parafínu a trošce lanolínu.
Kdo ví, co v tom mají. Parafín problémy nedělá, stearin zřejmě ano. Když vyhodíte obsah a nalijete směs loje, vč.vosku, lanolínu a naředíte tekutým parafínem - měl by vzniknout válec mazání tak, jak popisuje předřečník.
Kdo ví, co v tom mají. Parafín problémy nedělá, stearin zřejmě ano. Když vyhodíte obsah a nalijete směs loje, vč.vosku, lanolínu a naředíte tekutým parafínem - měl by vzniknout válec mazání tak, jak popisuje předřečník.
- api
- Pravidelný návštěvník
Zdravím. Nemáte niekto foto ako vyzerá správne namazaná Minie? Dnes som videl na YT video (už ho neviem nájsť
) a chlapík tam strieľal s Enfieldom 2 1858 a do minie zozadu do dutiny natlačil nejakú modrú vazelínu a do drážok nedal nič
Myslíte, že je to nejaká finta alebo úplná blbosť? 
edit video:
https://www.youtube.com/watch?v=YmXuuvbrXKk

edit video:
https://www.youtube.com/watch?v=YmXuuvbrXKk
-
Black Powder - Moderátor
Vies, ono by stacilo, ak by si klikol 3x nazad, ale ved naco, je tu toho tak malo.
mazanie-striel-pre-predovky-t4485-340.html#p394027
Toto skusali aj u nas viaceri, ale nakoniec skoncili pri klasickom namazani.
Roztavene mazanie moze ovplyvnovat horenie prachu a tym konzistenciu vystrelov.
Prva strela ide do hlavne na sucho a dalsie su mazane uz len rozprsknutym mazivom z predosleho vystrelu a to vsetko je zase natlacene na cisty prach, cim ho zase na povrchu znehodnoti, pomiesa sa to aj s novym mazivom a tak dokola.
Ale treba skusit, kazdy ma svoje finty.
mazanie-striel-pre-predovky-t4485-340.html#p394027
Toto skusali aj u nas viaceri, ale nakoniec skoncili pri klasickom namazani.
Roztavene mazanie moze ovplyvnovat horenie prachu a tym konzistenciu vystrelov.
Prva strela ide do hlavne na sucho a dalsie su mazane uz len rozprsknutym mazivom z predosleho vystrelu a to vsetko je zase natlacene na cisty prach, cim ho zase na povrchu znehodnoti, pomiesa sa to aj s novym mazivom a tak dokola.
Ale treba skusit, kazdy ma svoje finty.
- api
- Pravidelný návštěvník
Aha
No ja som preklikal cca prých 10 strán a ... nič, mal som ísť teda odzadu
Tiež som myslel na to, či to neznehodnotí prach, kedže pod minie sa "nič" nedáva... Vojenskú pušku zatiaľ nemám, ale poškuľujem po nejakej (možno na Vianoce, ale ktoré?
) a určite vyskúšam aj tento fígeľ a potom zreferujem 

Tiež som myslel na to, či to neznehodnotí prach, kedže pod minie sa "nič" nedáva... Vojenskú pušku zatiaľ nemám, ale poškuľujem po nejakej (možno na Vianoce, ale ktoré?

- hawken.45
- Pravidelný návštěvník
Vůbec se tím nezabývej. Takový způsob mazání není žádný fígel, ale totální kravina.
- kraken
- Častý návštěvník
Zdravím, dá se v nouzi použít lékařská vazelína nebo je to na prd. Trochu jsem to zkoušel ale ne zas tolik, abych si na to udělal objektivní názor. poje pokusy nijak dobře nedopadly. válec se přestal po pár ranách otáčet takže asi nic moc
- FrantaB
- Pravidelný návštěvník
"Lékařská vazelína"-chce to přesnější specifikaci, podle (ne)vzdělanosti osoby za pultem v lékárně můžeš dostat tři různé věci a jen jedna je to, co je skutečně lékařskou vazelínou. Ani jedno není na černý prach dobré.
-Petrolatum, Petroleum jelly: +/- průsvitný gel ropného původu. V principu velice podobný následujícímu, ale méně viskózní, s nižším obsahem parafinů. Prý se dá použít jako dobrý základ mazání pro bezdým, ale na černý prach je to špatné. Napéká se a pak vytáhne ze spalin všechnu vlhkost. Výsledek je jasný.
-Vaselinum, resp. Vaselinum album-bílá lékařská vazelína. Přečištěná směs +/- odpadních produktů z destilace ropy, hulvátsky řečeno "seškrabky z mazutu". Směs alkanů, olefinů a parafinů s dlouhým řetězcem. Nejmizernější svíčka nenadělá takový svinčík v hlavni.
-Masťový základ-často jedno z výše uvedeného, s glycerinem a někdy s podílem lanolinu. Taky k ničemu.
-Petrolatum, Petroleum jelly: +/- průsvitný gel ropného původu. V principu velice podobný následujícímu, ale méně viskózní, s nižším obsahem parafinů. Prý se dá použít jako dobrý základ mazání pro bezdým, ale na černý prach je to špatné. Napéká se a pak vytáhne ze spalin všechnu vlhkost. Výsledek je jasný.
-Vaselinum, resp. Vaselinum album-bílá lékařská vazelína. Přečištěná směs +/- odpadních produktů z destilace ropy, hulvátsky řečeno "seškrabky z mazutu". Směs alkanů, olefinů a parafinů s dlouhým řetězcem. Nejmizernější svíčka nenadělá takový svinčík v hlavni.
-Masťový základ-často jedno z výše uvedeného, s glycerinem a někdy s podílem lanolinu. Taky k ničemu.
-
Souhlas s předřečníkem. Vazelína z lékárny vypadá lákavě, ale na předovku se mně neosvědčila. To je už lepší ta zelená CASTROL, nebo šedá Molygrass-EP2. Do lékárny chodím kupovat jednou za dlouhý čas lanolín jako příměs do mazání ogiválů. Funguje v drážkách jako lepidlo, je to přírodní produkt a nejsou s tím potíže.
Do revolveru bych použil mazivo, které tu prezentoval Virginan.
Do revolveru bych použil mazivo, které tu prezentoval Virginan.
- kraken
- Častý návštěvník
děkuji za reakce, souhlasím s Vámi, ale nesehnal jsem všemi tak chválený hovězí lůj, no vyvinu větší úsilí a pokusím se jej sehnat. Dá se použít čistý? Bez včelího vosku, či je to plýtvání. Děkuji. Ne každé řeznictví dnes je ochotné dodávat hovězí lůj ale pokusím se jej sehnat. Děkuji Vám všem a hodně zdaru a radosti Vám přeji zažít při tak spanilém koníčku jako je tento. bezdýmák je proti tomu nuda. Tam všechno funguje hned, není to žádné umění vyladit přesnou střelbu a postupy.
Hlavně ta vůně, kouř a pořádná rána co všechny okolo ochromí, střílet černým prachem je trochu pro exoty ale právě proto je to moc zajimavé. Moderní zbraně jsou nuda
Mějte se Vážení a užívejte si při střelbě hodně zábavy 

-
Čistý lůj můžeš samozřejmě použít, stejně jako sádlo. Sádlo je ale "kratší". Přídavek včelího vosku ti u směsi zvedá teplotní odolnost maziva. A lanolín přidá lepivost. V lékárně lze koupit "parrafinum liquidum" - tekutý parafín. Ten se s hovězím lojem bez problémů smísí, zvýší trochu mazivost a trochu ho naředí. Pokud ale nastřelíš třeba pistoli s použitím čistého loje a příště přidáš tekutý parafín, počítej s rozhozem nástřelu. Víc to maže a tím je jiná i výtahová síla střely.
Včelí vosk neprodají ve včelařských potřebách v surové podobě, protože včelaři jej dávají jako protihodnotu za mezistěny. Něco jako když vracíš flašky v obchodě. Což ale nevadí, bez problémů ti prodají mezistěny, ty jsou z včelího vosku, roztavíš doma a kilo mezistěn ti vydrží dlouhou dobu.
Ještě k tomu loji - ten se kupuje na jatkách, kde porážejí. Což kupodivu nedělají každá jatka, některá jsou jen "překupovači". A jatka lůj prodávají jednou týdně firmám, které dělají mýdlo. Naštěstí toho nepotřebuješ moc - dohodni se s řezníkem na hovězím, které bude mít víc loje. ten okrájíš, vyškvaříš, můžeš k tomu přidat pixli sádla, a z masa uděláš guláš. Vydrží ti to dlouho.
Včelí vosk neprodají ve včelařských potřebách v surové podobě, protože včelaři jej dávají jako protihodnotu za mezistěny. Něco jako když vracíš flašky v obchodě. Což ale nevadí, bez problémů ti prodají mezistěny, ty jsou z včelího vosku, roztavíš doma a kilo mezistěn ti vydrží dlouhou dobu.
Ještě k tomu loji - ten se kupuje na jatkách, kde porážejí. Což kupodivu nedělají každá jatka, některá jsou jen "překupovači". A jatka lůj prodávají jednou týdně firmám, které dělají mýdlo. Naštěstí toho nepotřebuješ moc - dohodni se s řezníkem na hovězím, které bude mít víc loje. ten okrájíš, vyškvaříš, můžeš k tomu přidat pixli sádla, a z masa uděláš guláš. Vydrží ti to dlouho.
Obsah fóra / Zbraně / Black Powder