hawken.45
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

27.12.2015 17:19

Re: Mazanie striel pre predovky

Jj dá se použít i čistý lůj. Po prodeji flinty jsem dělal pořádek a našel zbytek hovězího loje a tyčinky Jeleního loje, což je mj. směs živočišných tuků s parafínem. Smíchal jsem to dokupy v poměru cca 3:1, slil do plechovky a dodnes používám na mazání PeRe. Střílím sice málo, ale mazáním nešetřím a nemám problém ani se zanášením olovem, ani s otáčením válce. Zpočátku jsem namáčel jen filcové ucpávky což se v parném létě neosvědčilo. Každá rána byla trochu jiná, soudím, že díky nalepení prachu na roztopené mazání. Ve .44 to poznat moc nebylo, ale .36 práskla pokaždé jinak. Teď dávám suchý filc a mazání až na zalisovanou kouli jako kdysi.
Přeji všem příznivcům černého prachu i ostatním střelcům hodně zdraví, úspěchů i zábavy v novém roce.

FrantaB
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

27.12.2015 17:36

Sádlo si, s dovolením, dovolím nedoporučit na plné (tj. originální) navážky do revolverů delších než 5,5". Pokud budeš mít opravdu čisté olovo, koleduješ si o rozmáznutí. Sádlo má prostě nízkou teplotu tání a malé skupenské teplo, hned teče. A oproti loji asi poloviční pevnost vytvořeného filmu (i míň), takže jako hlavní mazivo na plnotučné laborace není vhodné obecně.

Ad lůj. Zkus se domluvit s řezníkem, že ti pár kilo objedná z jatek. Ořezávaný podkožní lůj je strašně závislý na tom, jak moc byl kus před porážkou stresovaný, jak byl vykrvený a jak bylo maso skladované. Dost často je zvodnatělý, blány jsou nasáklé lymfou-takový lůj je po přetavení "mokrý a mastný" při pokojové teplotě a hned se maže-tj. cítíš mastnotu jakmile na něj sáhneš. Navíc se snadno zkazí. Vnitřní lůj (od ledvin) se zpracovává mnohem líp, nesmrdí, nezkazí se a i při pokojové teplotě je "suchý"-mastnotu ucítíš až když si promneš prsty, nebo na blok loje zatlačíš. Jinak si ruce ani nemusíš utírat.
Ano, kdekdo používá podkožní-ale originálně správně je to ten vnitřní. A jak si to jednou zkusíš, nechceš jinak.

jiml
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

28.12.2015 14:22

FrantaB : Moc pěkný příspěvek, ale i ty předchozí jsou hodnotné, konečně je tady také někdo, kdo problematice opravdu rozumí. Klobouk dolu :!:

navip
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.12.2015 9:53

FrantaB píše: Vnitřní lůj (od ledvin) se zpracovává mnohem líp, nesmrdí, nezkazí se a i při pokojové teplotě je "suchý"-mastnotu ucítíš až když si promneš prsty, nebo na blok loje zatlačíš. Jinak si ruce ani nemusíš utírat.
Ano, kdekdo používá podkožní-ale originálně správně je to ten vnitřní. A jak si to jednou zkusíš, nechceš jinak.

Naprostý souhlas, vnitřní lůj je v takových hrudkách,prakticky v čistém stavu, potažených jemnou blánou, vlastně se nemusí škvařit, ale jen se rozpustí a zbude minimum škvarků.Máme v městečku řezníka který má porážku a tak žádný problém.

Truman Head
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

29.12.2015 14:28

Čím mazat pro ty kdo nechtějí lítat po jatkách,prosit řezníky o výhradně lůj z pod ledvin atd......
kupte si v kauflandu tuk na smažení OMEGA ....fuj tajbl,smažil bych na tom maximálně ponožky kdybych se chtěl dostat do rauše :D cena 12-30kč./250g....čekám když je v akci....a ve včelařských potřebách - včelí vosk,prodej na váhu...běžně k dostání (v Ostravě)
smíchejte na pánvi 2:1 a podle použití(flastry,drážky střel,roční období) přidejte omegu ať je měkkčí nebo vosk ať je ...... :mrgreen:

....střelba z předovek je zábava a ne závod na speciální ingredience a honění :?:
....ega u klávesnice....

blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.12.2015 20:33

Trumane, nemusel jsi postavit problém mazání takto. Předovka je především odpovědnost a složitější střílení, než zbraň s nábojnicí. Myslím, že moře chlapů si předovku koupilo a zase prodalo. Právě pro to mazaní, třeba. A předovka je také o přemýšlení a zkoušení. Jestli jeden střelec dokáže posoudit kvalitu tuku a upozorní ostatní. Je to skvělý. Já jsem koupil za svou éru několikrát balík loje, byl podkožní i od ledvin, nenapadlo mě v tom hloubat. Vyšvařil jsem a zbytky šly pro ptáky. Na webu jsou desítky receptur, je vidět, že to lidi zajímá a baví hledat.
Existuje 100% tuk na smažení, měl jsem ho nejméně desetkrát v ruce a netroufl jsem to zkusit. Odhadl bych, že jsem zkusil aspoň dvacet receptur včetně tří vazelin a nakonec jsem se pokorně vrátil ke směsi loje a včelího vosku i přesto, že vosk je v jednom městě a lůj v jiném a zelená vazelína ve třetím.

Reklama

FrankJ
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.12.2015 20:44

Problém je ten, že každá další moje nová várka je další a další pokus o vylepšení mazání.
Takže klasický hov.lůj a včelí vosk,jako základ, jsem vylepšil ricínem, mýdlem s jelenem,panenským olejem, vonnou svíčkou ( nefuguje ) a taky jsem zkoušel přidat jar ( kamarád s tím mazal flastry, opět slepá ulička ), vepřové sádlo, různé rostlinné tuky,máslo. Bohužel nikdy jsem si nezapsal kolik čeho je tam takže
i kdybych našel ideální mazání tak ho nemohu opakovat. Takže začnu vařit a pomalu
zkoušet a střílet abych něco trefil v Příbrami příští rok.

blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.12.2015 21:27

Jo, to jsme všichni stejní - já přidal trochu oleje pro dvoutakty, vazelinu pro rychlořezné sekačky, vazelinu s molykou (nešla rozpustit a smíchat), tekutý parafín (ten se osvědčil), svíčku (po pěti ranách nešlo nabíjet), lékařský parafín (osvědčil se), sádlo (nebyl problém, ale je krátké), lanolin (bez problémový)...........

hawken.45
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

29.12.2015 21:44

Jako správný bordelář taky pokaždé uvařím nějakou jinou "speciální ingredienci" a je mi šumafuk kolik přesně tam čeho je, kolik měla kráva roků a odkud jí to uřízli. Zahustit i zředit to zvládnu a střílím jen pro zábavu.
Dík za inspiraci. Tu Omegu zkusím až mi dojde zbytek minulého pokusu. Už o ní byla řeč, ale konečně to čtu od někoho povolaného.

FrantaB
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

29.12.2015 23:34

A to je ještě cítit rozdíl podle toho na čem byla kráva poslední půlrok krmená a mezi krávou stojící v boxu vs. vysportovanou krávou z ohrady :lol:

Díky za tip s Omegou. Hledal jsem několikrát něco měkčího než sádlo, ale "delšího", do mazání do nízkých teplot. Mockrát jsem prohlížel ty nejhnusnější ztužené tuky a margaríny-a nenašel odvahu to použít

Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

30.12.2015 1:17

Předovka je složitá jen pro člověka, kterej si to složitý dělá. Pro mě jde o nejjednodušší věc ke střílení. Odpadá recyklace nábojnic a skládání nábojů.. jen se to nasype do laufu a vystřelí. Střely leju rychlostí 2 kusy do minuty, patlám je tím, že je s vazelínou (lithiovkou a kupodivu se nemusim starat jakou krávu na ní u Castrolu použili, je furt stejná a funguje)protřepu, jako spec. nářadí si na střelnici nosím mosazný nabiják (tyč) gumovou paličku, prachovnici a dalekohled...
Záleží na tom, co se chcete naučit. Jestli střílet, nebo vařit.
Přílohy
krabicka.jpg
dira.jpg

FrantaB
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

30.12.2015 1:52

No, jak to říct hejtmane... ne všichni chodí na střelnici s hlavněmi od Kuny a ne všichni mají ruce, se kterýma to funguje systémem VUŽAS (vůbec žádný s...ní, kdyby to někdo náhodou neznal) :D
V tom je kouzlo černoprachých zbraní, zadovek i předovek-tatáž zbraň, s týmiž komponenty, připravená k výstřelu dvěma lidmi, může dávat poněkud (i významně) odlišné výsledky. Kde jinde si člověk užije tolik zábavy?

No a pro střely cal. 45 480+ grs nad 200m už se prostě řešit musí, zvlášť pokud člověk neinvestuje do švýcara. A některé nás baví hrát si podle původních receptur. I když myslím, že nikdo nebude zpochybňovat že zelená hrncolka s Realem je do 100m je to nejjednodušší co může být a pokud je v pořádku hlaveň a lití střel (a piston), je všechno ostatní mezi zemí a pažbou.

kraken
Častý návštěvník
Častý návštěvník

30.12.2015 13:57

Nechci rejpat ale ten lůj bude pro lidský zdraví asi schůdnější než lithiová vazelína. Stačí že olovo je samo o sobě dost velký svinstvo. Prostě všechno má své pro a proti. Volil bych raději ten lůj ale pokud jej neseženu tak zkusím tu vazelínu.

jiml
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

30.12.2015 15:54

http://www.eshop.ekokoza.cz/vyroba-myde ... -kilo.html

Funguje stejně dobře jako hov. sádlo, možná lépe :D

kraken
Častý návštěvník
Častý návštěvník

31.12.2015 12:02

Tak jsem sehnal řezníka, co mi bude lůj postupně schraňovat ale do té doby jsem si koupil lithiovku la 2 od mogulu. Tak snad to půjde použít taky.

virginan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

01.01.2016 12:44

Osobně jsem proti vazelínám,ale musím souhlasit s Kentanem ohledně střílení.
Najdu si jedno funkční mazání pro kvér a to jedu pořád a hlavně střílím a střílím a mám radost. :wink:
A je šumák,jaký zvolím,hlavně,že mi funguje! :wink:
Tak klidně i tu vazelínu,jen pro mne to prostě není.
Střílím i hodně BP v jednotném náboji a taky mám jedno mazání,nebo max. dvě a nic už neměním a střílím.
Kazím to jedině já. :twisted:

navip
Častý návštěvník
Častý návštěvník

01.01.2016 17:52

virginan píše:Najdu si jedno funkční mazání pro kvér a to jedu pořád
Střílím i hodně BP v jednotném náboji a taky mám jedno mazání,nebo max. dvě a nic už neměním a střílím.
Kazím to jedině já. :twisted:

No a právě ti co sem přispívají i s otázkami jsou ve stádiu kdy hledají to: jedno funkční mazání pro kvér, BP v jednotném náboji taky mám jedno mazání,nebo max. dvě
Něco jiného je najít mazání pro 50m terčovku a jiné je najít kombinaci střely (+vhodnou tvrdost slitiny),mazání a Vo při potřebě odladění střelby až na 400 m na siluety v Placy u Příbrami.

virginan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

02.01.2016 15:45

Kdo píše,že je to jen na 50 metrů do papíru.
Já prostě zastávám ten názor,že pokud budu neustále něco měnit,tak je to k h...nu.
Tak byl taky míněn ten příspěvek.
Najdu a držím se toho!
Na siluetách určitě potkáš někoho,kdo to má,jako já.
Pokud vystřílím i na pouhých 50 metrů vagon střeliva,bez čištění,tak to funguje i na velkou vdálenost. :wink:
Tam je však lepší někdy vyčistit,foukat atd. :wink: :lol:

navip
Častý návštěvník
Častý návštěvník

02.01.2016 18:53

Měl jsem na mysli předovku a to, že se na větší distance použije jiná střela a jiná úsťová rychlost a potom už to mazání pro pomalejší kuličku nebo REALA či MAXIBALA na 50m nemusí sedět. To je jen úvaha - zatím hledám.

hawken.45
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

02.01.2016 22:00

Kdo hledá, najde !?
Myslím, že Virgi to řekl jasně, pokud jde flinta nabíjet vícekrát bez čištění v pohodě, tak neměním mazání ani na větší vzdálenosti.

PředchozíDalší

Obsah fóra / Zbraně / Black Powder