Black Powder
Moderátor
Moderátor

24.06.2014 20:13

Re: Jak nabíjíte předovky?

... tak to je divna teoria, preco nemazat strelu do drazok, jak sa to bezne robi?

Peggy
Sponzor serveru
Sponzor serveru

24.06.2014 20:32

Jasně, namazaný REAL má vypadat nějak takhle, a není co řešit:
Obrázek
(i když na obrázku jsou maxibally od TC)
Naposledy upravil Peggy dne 24.06.2014 20:34, celkově upraveno 1

Black Powder
Moderátor
Moderátor

24.06.2014 20:33

To zrovna neni REAL, ale Maxi-ball, ale je to podobne.
Tu si to sam uvadzal:
post33622.html#p33622

Ja by som ale osobne pouzival Minie pre tu flintu.

Peggy
Sponzor serveru
Sponzor serveru

24.06.2014 20:35

Jestli jsem si to nemyslel, že mě hned někdo opraví :D
nestihl jsem to doplnit :D :D
BTW, v téhle ráži (.54") by ta Minie byla fakt dobrá volba. Ale ten real by měl chodit taky.

Jeremiah
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

25.06.2014 7:43

Tak ta teorie s tím, jak mazivo projde před střelu mě přijde taky trochu podivná, ale vícekrát jsem na to už tady ve fóru narazil, a psali to, zdá se, zkušení střelci. Navíc teoreticky možné, to opravdu je, pokud je při výstřelu v hlavni tlak 1400 bar jak uvádí tabulka CIP.

Minie bych taky rád zkusil, uvidíme časem - mám teď kleště na REAL, pokud se neosvědčí, tak je prodám a seženu minii.

A mazání bych dával rád pod střelu proto, že mazání mám dosti měkké, zhruba jako vazelína, a tak je praktičtější dat do hlavně kousek hajzlpapíru, na to plcnout mazání a suchou střelu, než takto řídkým mazáním patlat drážky. Samozřejmě při příštím vaření mazání ho zkusím udělat tužší, aby se dalo standartně nanést do drážek střely.

Díky za názory pánové!

Peggy
Sponzor serveru
Sponzor serveru

25.06.2014 12:48

Jestli dáváš lůj a vosk 1:1, jak píšeš níže a jde o hovězí lůj, pak nechápu, jak můžeš mít měkké mazání. Ledaže by skopový ...

Já míchám hov. lůj a vosk 2:1, a je to tvrdé dost. Velké střely mažu pan-lubingem, to by ani nešlo.

Reklama

virginan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

25.06.2014 17:30

Taky nechápu,jak může být mazání: hovězí lůj a parafín/vosk/ v poměru 1:1 matlavý? :roll:
O mazání je toho tady taky dost,stačí hledat. :wink:
Pleskat nějakou matlavou hmotu na hajzlpapír,taky dost zajímavá věc.
Proč to dělat jednoduše,když to jde složitě ne?
O tom,jak mazat drážky i matlavým mazivem je toho tady taky dost.
Je to však každého věc,jak a co bude používat.

Jeremiah
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

25.06.2014 20:09

Mám tam lůj jelení, ten na rty, takže vlastně žádný opravdový lůj. A teď si uvědomuju, že tam bude víc loje než vosku, protože když jsem střílel v zimě, musel jsem použít něco měkkčího, a tohoto mazání mi dost zbylo.

Samozřejmě jsem tu našel i mazací "tubu" na mazání drážek patlavým mazadlem, ale právě že bych to nejdříve zkusil úplně jednoduše - mazání bez výroby jakýchkoliv přípravků, kdynout pod střelu, pokud to není úplná kravina (a proto jsem vznesl dotaz tu). Pokud se to neosvědčí, udělám si přípravek na mazání drážek, případně budou střely v plechové krabičce s mazivem a budu je odtud tahat pinzetou, což jsem se tu taky dočetl. Což je sice praktické, ale stylové moc ne . :)

Díky všem za názor a radu!

virginan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

25.06.2014 20:26

parafín a hovězí lůj v poměru 50:50/ případně 60:40 /
Namočit střelu,zaplní se drážky a je to.Protože většinou všechno střílím na rychlost,tak to protahuju kalibrem.Na pomalejší mířenku není třeba.
Nic nematlá. Je jedno,jestli je to v létě,nebo v zimě.
Nepotřebuješ tedy žádný přípravek.

Jeremiah
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

25.06.2014 21:17

Tak ta teplotní univerzálnost je parádní. Kalibr beru jako přípravek, bez kterého se zatím zkusím obejít.

Wdog
Sponzor serveru
Sponzor serveru

26.06.2014 10:17

Jsou různé cesty, klidně to půjde i mazat pod střelu, ale pak je nutná nějaká ucpávka na prach. Já jsem použil podobnou cestu pro jednu pušku, střílel jsem tedy koulí natvrdo do drážek, a nechtělo se mi dělat komplikovanou přípravu. Mazivo jsem měl polotuhý mix jeleního loje a sádla, tzn. co dům dal. Nasypal jsem prach z prachovnice, dal ucpávku, ano, hajzlpapír posloužil výborně :) , potom na ústí mázl trochu maziva, zaklepl kouli startérem a dorazil nabijákem. Předovkářští puristi mě sice možná teď rozcupují, ale fungovalo to dobře. 8)

Jim11
Častý návštěvník
Častý návštěvník

26.06.2014 10:43

Nikdo tě cupovat nebude, při střelbě koulí natvrdo to ani jinak nejde.

Black Powder
Moderátor
Moderátor

26.06.2014 11:17

Ak nikomu este nevyhorela strelnica, alebo nepodpalil suchu travu, tak si davajte hajzlak, ale on dokaze este dlho tlet - horet po dopade na zem.
Ti co maju radi cistu pracu, pouzivaju ako upchavku filc - plst.
Pozor, ale nie ten tvrdy koberec, co je z umelych vlakien co podaktory povazuju za "levnu" nahradu filcu.
Este som nevidel nikoho na strelnici cpat do laufu hajzlak, mozno to tak robia nejaky sedlaci na chalupe, alebo dobovy historici na predvadzackach, co je ale normalne.

virginan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

26.06.2014 13:27

Už jsem to tu někde psal.
Něco hořlavého,jako hajzlák a sypání prachu prachovnicí do lafu,tak to bych nedělal ani omylem!
Já jsem totiž už řachnout prachovnici viděl!!!

A jak píše kolega výše,použít filcovou ucpávku,tu napustit mazáním a pak klidně kuličku natvrdo,nebo i jinou střelu a nemusí se mazat. :wink:

Jeremiah
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

26.06.2014 14:13

Ucpávku plstěnou třeba i pod REAL? Četl jsem tu, že ucpávka zabraňuje správné kompresi REALU...

virginan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

26.06.2014 14:40

Tak to by měl poradit někdo,kdo Real střílí,já to nevím.
Nikdy jsem s ním nestřílel,tak bych tady jen plkal a to nechci.
Pokud funguje Real,nějak podobně,jako Minie,tak ucpávku ne.
To je všechno,co k tomu můžu napsat já.
Určitě se najde někdo znalejší.

Peggy
Sponzor serveru
Sponzor serveru

26.06.2014 14:41

REAL není kompresní střela, je to mírně upravený pevný ogivál. Liší se jen úzkými prstenci a širokými mazacími drážkami.
Kompresní je třeba Lorenz
Obrázek
(a Minie je expanzní).
Obrázek

Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

26.06.2014 14:52

Doporučuju v prvé řadě MYSLET. Dávat pod střely, které fungují na základě komprese nebo expanze cokoliv, co tlumí náraz prachových plynů (a tedy tu požadovanou expanzi nebo kompresi) není známkou panku, ale něčeho zcela jiného....
REAL je KOMPRESNÍ střela. Při výstřelu se zkracuje a komprimuje a pořádně zařezává do drážek... ty vodící prstence maj tvar takovej, jako maj, aby se dobře nabíjel (a to tak, že i rovmě, což u Lorenzovy střely může být někdy problém)..

WaA63
Častý návštěvník
Častý návštěvník

26.06.2014 15:27

cokoliv za ucpávku pod střelou se slisuje takovým tlakem co vyprodukuje vaše prachová náplň.
takže i měkoučký hajzlpapír se stlačením změní na šutr.
nevím - jaký vývin tlaku je potřeba aby se v hlavni při výstřelu ,,Zdrcla " plná olověná střela ? ještě třeba tvrzená ?

Peggy
Sponzor serveru
Sponzor serveru

26.06.2014 16:29

Sorry, mohu se mýlit, ale o tom, že REAL je kompresní střela slyším opravdu poprvé. Neuvádí to ani výrobce kokil:

Black Powder REAL Bullet & Combo Molds

Rifling Engraved At Loading (REAL) Bullet Molds
A solid bullet that loads easily even after many firings because of its unique cleaning action. Will not tumble. A perfect hunting bullet with heavy loads. Easy to cast. Shoots accurately even in greatly oversize barrels.

R.E.A.L

Rifling Engraved At Loading (REAL)
The driving bands are large enough to adequately engage the rifling when pushed into the muzzle, and thin enough to withstand maximum charges without stripping or gas cutting.
Unique Cleaning Action
You can shoot all day without cleaning your rifle between shots! When inserted into the muzzle, tiny scraping edges are swagged forward on each driving band. These perfect fitting scrapers remove the fouling from the previous shot.

Easier, Faster to Load
It's easy to load straight and true, easier and faster than a round ball with patch. Easily stabilized with very light charges, the REAL bullet also retains accuracy with maximum loads. Each band is generously tapered to the rear with an angle close to that of a lathe center, so as to center the bullet against the rifle bands. When pushed in, the bullet automatically centers in the bore.

More Accurate
The bevel base of the REAL bullet contributes to greater accuracy. When the bullet exits the bore, the gas escapes equally around the perimeter of the base. The uniform bevel is resistant to nicks that would permit gas to escape prematurely and cause a jet effect on one side of the bullet.

Combo Molds
These molds cast one REAL bullet and one round ball bullet.

PředchozíDalší

Obsah fóra / Zbraně / Black Powder