-
Peggy - Sponzor serveru
Re: Jak tavíte olovo?
Jo, to jsem zapomněl napsat - problém může být moc velký kastrol - pak se to moc chladí a nestíhá to, přesně jak píše Hungry.
- Wdog
- Sponzor serveru
A nebo za dvě stovky z bazaru jednoplotýnkový el. vařič, ale pozor, musí se odpojit pojistka proti přehrátí, a trochu ho přehřát
... a malý smaltovaný kastrůlek. Pro "malovýrobu" střel to postačí.

-
Peggy - Sponzor serveru
-
BARRY - Moderátor
Amíci mají jiný typ zástrček, k tomu ještě ledaskede 110V, proto je zástrčka sólo. I při objednávání elektrospotřebičů odtamtud je nutné dávat pozor a objednávat verzi 220V.
Na plynu jsem tavil i v dost velkém hrnci a fungovalo to. Jen je potřeba zvolit velký hořák a trvá to déle.
Na plynu jsem tavil i v dost velkém hrnci a fungovalo to. Jen je potřeba zvolit velký hořák a trvá to déle.
-
blecha.z - Častý návštěvník
Lze i jinak. V odpadovém dvorku se občas vyskytne spodní část koupelnových kamen značky Brutar. Na zahradě se pak v té spodní části rozdělá oheň a jakmile se rozhoří, nasype se dovnitř vrstva dřevěného uhlí. Do něj se vloží velká zednická "fanka" co má místo rukojeti tulej tak, aby byla nádoba obklopená žhavým uhlím. A přidá se olovo až po horní okraj fanky. Kov se roztaví a má dostatečnou teplotu na bezproblémové odlévání. Navíc je nádoba, v níž je olovo, neustále udržována v patřičné teplotě.
K nabírání je mít vhodně upravenou naběračku. Její vzor se najde na různých stránkách. Něco jako koule, nebo lodička, aby se dal nabrat kov ve větším objemu a hubičkou se dal nalít pramínek olova přímo do otvoru kokily. Větší množství je výhodné v tom, že je stále udržována poměrně stabilní teplota. Nádobku navařit na ocelový prut 8 až 10 mm a hlavně rukojeť učiniti teplotě odolnou. Třeba ji zavrtat do betonu a nechat zatvrdnout.
K nabírání je mít vhodně upravenou naběračku. Její vzor se najde na různých stránkách. Něco jako koule, nebo lodička, aby se dal nabrat kov ve větším objemu a hubičkou se dal nalít pramínek olova přímo do otvoru kokily. Větší množství je výhodné v tom, že je stále udržována poměrně stabilní teplota. Nádobku navařit na ocelový prut 8 až 10 mm a hlavně rukojeť učiniti teplotě odolnou. Třeba ji zavrtat do betonu a nechat zatvrdnout.
-
siber1 - Občasný návštěvník
V dávných dobách jsem používal velký nerezový šufánek ( naběračku na polévku). Měl jsem vyrobený držák na plynový vařič na 2kg bombu. A z toho šufánku jsem to nabíral malou naběračkou předehřátou v tavícím se olovu. Nerez dobře vede teplo..... A bylo to.
Později jsem pořídil pícku - se spodní výpustí. Tu dnes mám zaslepenou a nabírám olovo ze shora. Výpusť byla vždy po cca 50 střelách ucpaná, a bylo nutno čistit. A to i přes to , že jsem olovo ,, čistil" parafínem a odebíral strusku.
Dnes bych koupil levnější bez spodního vypouštění.
Pícka byla také bez koncovky do zásuvky.
Později jsem pořídil pícku - se spodní výpustí. Tu dnes mám zaslepenou a nabírám olovo ze shora. Výpusť byla vždy po cca 50 střelách ucpaná, a bylo nutno čistit. A to i přes to , že jsem olovo ,, čistil" parafínem a odebíral strusku.
Dnes bych koupil levnější bez spodního vypouštění.
Pícka byla také bez koncovky do zásuvky.
-
Saphyr - Pravidelný návštěvník
Ucpávání výpustě se během vteřiny vyřeší hřebíčkem a šroubovákem...Když už vidim, že to neteče takovym fofrem, tak prošťouchnu výpust a párkrát otočím "špuntem" sem a tam, je to přímo udělané na šroubovák. A na prošťouchávání jsem si z klacku a hřebíku vyrobil nástroj..zatlučeš hřebík do klacku a uštípneš mu hlavičku. Když to prošťouchneš potom co jsi naplnil kokilu olovem, tak Ti ani nestihnou vychladnout kleště.
-
Jim11 - Častý návštěvník
Jakékoliv nouzové řešení jako vařiče apod. při tavení olova je sice použitelné, ale opravdu jen nouzově. To nakonec zjistí každý sám. Takže to chce elektrickou pícku s termostatem, aby teplota olova byla stabilní. Co se týká zanášení výpusti, s tím se potkávám pořád, ale mechanismus čištění za provozu je jednoduchý, popsal Saphyr. Já mám kus ohnutého železného drátu a je to otázka několika vteřin. Ono to chce čas od času pícku vypustit a vyčistit na stěnách oxidy olova, které zanáší dolní výpusť. Jenom si nejsem jistý, nakolik jsou schopny ohřát olovo pícky od LEE. Mám doma dělanou pícku z nerezu (mimochodem, nerez je velmi špatný vodič tepla, ne jak zde kdosi psal, že dobrý), objemu cca 10 kg, možná víc a ohřívají mi ji 2 tělesa z el. trouby sporáku. Příkon je 2,2kW. Teplotu mi řídí elektronický spínač TRS, čidlo platinové PT100. I tak je doba ohřevu řádově v desítkách minut. Nedovedu si představit, že pícky s příkonem 500W něco slušně ohřejí. Podotýkám, že střely liji při teplotě 460°C. Z čistého olova je to při nižších teplotách dost problém. Slévatelnost slitin olova je daleko lepší a je možné jít s teplotou o dost dolů. Tolik moje zkušenosti.
-
Peggy - Sponzor serveru
Mám pícku Lee, 500W, a ohřívá se asi dvacet minut (spíš míň, ale odhaduji). Po roztavení olova snižuji teplotu na termostatu něco za polovinu rozsahu (cca 6 z 10). Rozhodně nemám problém s tím, že by hřála málo. Slévám co nejčistší olovo, převážně pro předovky. Obsah podle Lee je 10 liber. Je to tato : http://leeprecision.com/production-pot-iv-220-v.html
-
Jsem na tom stejně jako Peggy. Po nějaké době musím otočit termostatem, jinak se kov přehřívá. Ta teplota kovu na výtoku stačí na odlévání kvalitních střel, ale kokila musí být nahřátá, případně ji přihřívat.
-
S tím přepalováním dost zápasím:( Rozpustim olovo na největší stupeň a pak ubírám s ubývajícím olovem až asi tak na třetinu výkonu. Ale i tak se mi v posledních zhruba 4 cm začne dělat černej škraloup na hladině:( Ze sta odlitých střel jich mám jen zhruba 40 - 50 v toleranci. ( tolerance je plus mínus 0,6gr a odlévám 310gr střely)
Jinak vypouštět pícku a čistit jí od bordelu můžu jen doporučit, dělám to po každém odlévání a s ucpáváním výpusti mám minimální problém, spíš se mi sníži průtok, tak to prošťouchnu:)
Jinak vypouštět pícku a čistit jí od bordelu můžu jen doporučit, dělám to po každém odlévání a s ucpáváním výpusti mám minimální problém, spíš se mi sníži průtok, tak to prošťouchnu:)
- Pavlik
- Pravidelný návštěvník
Taky mám LEE pícku, nyní tu větší ( 700W ), samozřejmě se spodní výpustí jelikož je to pohodlné
zvednout páku a lít. Na rozdíl od předešlých pisatelů nic nečistím jen občas za tepla a za provozu
proštouchnu výpusť ale vždy když končím nechám na dně asi 2cm olova. Nastavím teplotu
asi na 5 - 6 dílek a pokud není třeba za provozu toto nastavení neměním. Po rozpuštění
olova vyberu nečistoty, zamíchám taveninu a pak již nemíchám. Odstřižené olovo nevracím do taveniny,
tímto způsobem eliminuji nečistoty v odlitku. Střely kontroluji vizuálně zda jsou dobře odlity
a nevážím je protože na vzdálenost, kterou střílím ( do 20m ) je to naprosto jedno.
Pouze střely pro long range vážím, ale tam vážím i nábojnice.
Licí kleště je třeba vždy zahřát, hliníkové od LEE se můžou zahřát i v tavenině nebo odlívat zmetky
až do zahřátí kleští, ocelové se musí vždy před litím zahřát. Já ohřívám oba typy kokil na plynovém
vařiči.
zvednout páku a lít. Na rozdíl od předešlých pisatelů nic nečistím jen občas za tepla a za provozu
proštouchnu výpusť ale vždy když končím nechám na dně asi 2cm olova. Nastavím teplotu
asi na 5 - 6 dílek a pokud není třeba za provozu toto nastavení neměním. Po rozpuštění
olova vyberu nečistoty, zamíchám taveninu a pak již nemíchám. Odstřižené olovo nevracím do taveniny,
tímto způsobem eliminuji nečistoty v odlitku. Střely kontroluji vizuálně zda jsou dobře odlity
a nevážím je protože na vzdálenost, kterou střílím ( do 20m ) je to naprosto jedno.
Pouze střely pro long range vážím, ale tam vážím i nábojnice.
Licí kleště je třeba vždy zahřát, hliníkové od LEE se můžou zahřát i v tavenině nebo odlívat zmetky
až do zahřátí kleští, ocelové se musí vždy před litím zahřát. Já ohřívám oba typy kokil na plynovém
vařiči.
-
Saphyr - po odlití cca deseti kusů střel bys měl přidat odpovídající množství olova, chvilku počkat, přihřát kokilu a pokračovat. Tíha kovu přitékajícího do formy by měla být pořád stejná.
-
Kentan - Častý návštěvník
Páni, vy se s tím matláte... já liju pomocí elektrickýho vařiče (jednoplotýnková spirála), starýho smaltovanýho hrnce do kterého dám vždy ca půlku velkýho ignotu (tj 15 kilo olova), to roztavím a sleju. Kleště mám ocelový nebo hliníkový, nahřejvám v tavenině, hotový vyhlepávám na plavoucí kousek dřeva v dalším hrnci s vodou. Nabírám starou ocelovou mírně přetvarovanou lžící s dřevěnou rukojetí. Co odleju to vystřílím. Pokud neudělám střeleckou chybu lítá to jednou dírou všechno. Kleště občas mažu za pomoci mastnýho štětce (vždycky, když se blbě vyklepává, mám střely s hlubokými mazacími drážkami). Hlavně nepoužívám hliníkový nádoby nebo lžíce, ty lze teplem zhroutit, nebo plechovky, ty se rozletují, nebo propálí.
-
Dobrý večer pane Kentan. Jste zkušený starý mazák a ukázalo se vždy, že máte pravdu. Prosím, abyste to nebral jako jízlivost, ale mám několik otázek:
Patnácti kilový ingot je velká hmota na to, aby to roztavil jednoplotýnkový vařič. Asi ano, po dlouhé době. Nejspíš z toho pak uděláte cihličky. Smaltovaný hrnec už asi nemá smalt, když se jen tak na sucho hřeje hodiny a hodiny. Jak ostré jsou střely, které vyklepnete z mastné kokily a při tak nízké teplotě taveniny, kterou může dodat spirála vařiče. Nejspíš nabíjíte pouze "natvrdo" a drážky hlavně a dávka prachu si poradí i takovými střelami, jaké mohou z výše uvedeného postupu vzniknout.
Pokud se vyjádříte, že my se s tím "matláme", co kdybyste poskytl několik snímků vašich produktů a terčů.
Patnácti kilový ingot je velká hmota na to, aby to roztavil jednoplotýnkový vařič. Asi ano, po dlouhé době. Nejspíš z toho pak uděláte cihličky. Smaltovaný hrnec už asi nemá smalt, když se jen tak na sucho hřeje hodiny a hodiny. Jak ostré jsou střely, které vyklepnete z mastné kokily a při tak nízké teplotě taveniny, kterou může dodat spirála vařiče. Nejspíš nabíjíte pouze "natvrdo" a drážky hlavně a dávka prachu si poradí i takovými střelami, jaké mohou z výše uvedeného postupu vzniknout.
Pokud se vyjádříte, že my se s tím "matláme", co kdybyste poskytl několik snímků vašich produktů a terčů.
-
Všechno to už je, cihličky nedělám, roztavím leju. Střely jsou ostré. Dám na vařič, nechám zaplý a do hodiny leju. Hrnec smalt má pořád, neprejská.... jeden z posledních terčů, když je ta libost, 116 je křesačka pistolka kuličkou na 25 metrů, 140 je puška vývrt Lorenz na 50 metrů maxiball (obé vstoje bez podpor a opor). Jo a leju z čistýho olova, ne z žádnejch pochybnejch sr*gor. Mnohem důležitější než hlídat setinky při výrobě střel nebo tisíciny při odvažovaní prachu (prach odměřuju z prachovnice) je :
1. Naučit se spouštět
2. Naučit se mířit
3. Pořídit si kvalitní hlavně, které se hned nevymlátí.
4. Mít kvalitní zámky, které nemění charakteristiku spouštění (neožvejkávaj se)
Pistolku i pušku mám 12 let, puška má hodně přes 10000 (hlaveň a zámek Kuna, zbytek hi-tech firma Dikkar.....) ran pistolka (Pedersoli s mírnou úpravou) tak 5000
Zatímco nepřesnosti výroby střel a prachové navážce dělají na terči stěží milimetry, tak chyby střelce centimetry až metry....
1. Naučit se spouštět
2. Naučit se mířit
3. Pořídit si kvalitní hlavně, které se hned nevymlátí.
4. Mít kvalitní zámky, které nemění charakteristiku spouštění (neožvejkávaj se)
Pistolku i pušku mám 12 let, puška má hodně přes 10000 (hlaveň a zámek Kuna, zbytek hi-tech firma Dikkar.....) ran pistolka (Pedersoli s mírnou úpravou) tak 5000
Zatímco nepřesnosti výroby střel a prachové navážce dělají na terči stěží milimetry, tak chyby střelce centimetry až metry....
-
Jim11 - Častý návštěvník
Terče jsou fakt skvělý, kdybys mohl nafotit ty střely, (myslím ty maxibally) co s nima ty výsledky dosahuješ, bylo by to fajn. Jaký příkon ta jednoplotýnka má? Těch 15 kilo jsi asi přehnal.
-
Kupuju tyhle bloky o váze 40 kilo které řežu letlampou na půl - ta půlka má tak 15 kilo, 10 kilo se odtaví při řezání do fanky. Nijak dál to nedělím a liju najednou http://www.kovopb.cz/cz/menu/40/divize- ... tin-olova/
Dřív jsem si kupoval olovo v cihlách rozměrově odpovídajícím zhruba cihlám zlatým, a ta vážila 14 kilo a taky jsem je slíval najednou. Tedy nepřeháním. Vařič mám prostý jednoplotýnku ETA - odpovídá to větší plotýnce na přiloženém obrázku, obrázek toho svýho jsem nesehnal..... zbytek můžu vyfotit, až se dostanu do dílny.
Jinak tedy o zakoupení pícky se spodní výpustí (co největší pícky) uvažuju, protože to zrychlí lití, který mě vážně nebaví a nemíním s tím ztratit víc času, než je nezbytně třeba.
Dřív jsem si kupoval olovo v cihlách rozměrově odpovídajícím zhruba cihlám zlatým, a ta vážila 14 kilo a taky jsem je slíval najednou. Tedy nepřeháním. Vařič mám prostý jednoplotýnku ETA - odpovídá to větší plotýnce na přiloženém obrázku, obrázek toho svýho jsem nesehnal..... zbytek můžu vyfotit, až se dostanu do dílny.
Jinak tedy o zakoupení pícky se spodní výpustí (co největší pícky) uvažuju, protože to zrychlí lití, který mě vážně nebaví a nemíním s tím ztratit víc času, než je nezbytně třeba.
-
Hmm...tenhle vařič mám, jen s jednou plotýnkou a asi 30 let starej (to je víc než já
), ještě má takovou tu starou širokou zástrčku na který je rovnou vypínač:) ...v zednické fance mi trvalo půl nebo třičtvrtě hodiny, než se v tom rozteklo asi 2kg olova (spirála rozžavená do ruda), které mělo ale tak nízkou teplotu, že se mi malá minie kokila nezaplnila ani do půlky a pak se ucpala nálevka zatuhlým olovem...(fakt že byla zima a foukal vítr..ale stejně...). Možná to bylo chybou v postupu,možná tim že jsem patlák, možná počasim a možná mi nepřál všemohoucí..každopádně, pícka stojí "pár" korun a vše se s ní zrychlí a usnadní, tak proč to dělat složitě, když to jde jednoduše..

- Wdog
- Sponzor serveru
Jin11: jenom technická poznámka: ty vařiče mají příkon 1500-2000W (1 plotýnka) podle velikosti plotýnky a provedení.
Obsah fóra / Zbraně / Black Powder