staM
Moderátor
Moderátor

20.06.2012 16:59

Re: Mazanie striel pre predovky

Pavlik píše:.......Žádné litiovky mi nesmí do patron!....
Výsledkem snažení by měl být tuk na střely které budou použity k přebíjení jednotných nábojů plněných černým prachem?Mýdlo se používá v malém množství z celkového objemu tuku.Hlavně z důvodu zabránění pozdějšího "vypocování" olejů ze směsi.Pokud v ní nějaké jsou.
U nás je nejběžnější pokrmový ztužený tuk IVA.

bufallo
Častý návštěvník
Častý návštěvník

20.06.2012 17:00

oleje sa pouzivaju na zriedenie tuheho mazania, napr. niekde davaju aj obycajny slnecnicovy alebo olivovy...
najistejsie ale aj najdrahsie riesenie je pre konkretnu zbranovu zostavu, riesit to systemom pokus omyl...
vacsinou sa to aj tak zvrhne na dostupnost alebo na to ze sa niekto nechce patlat stapanim hovadzieho loja, ktory je rokmi alebo da sa povedat aj starociami odskusany v roznych pomeroch z vcelym voskom...
rastlinny tuk (napr. Cera, Iva...) v kombinacii s vcelym voskom funguje tiez vynikajuco....

Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

20.06.2012 17:30

ricínový olej je dosud nepřekonané přírodní mazadlo. Jen je posrávací. I v malém množství. V modelářství se používá pro rychloběžné modelářské spalovací motory dosud, neb nic lepšího není.....

jiml
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

20.06.2012 19:48

Kentane, drž se zbraní a na modelářské motory se vybodni. Ricínový olej se používá především při záběhu těchto motorů, jinak je dávno překonán, ačkoliv se na toto téma vedou mezi modeláři vášnivé diskuze, především mezi těmi, kterým ujel vlak a těmi, co nečtou návody :D.

Mám osm leteckých žhavících motorů, tak snad o tom něco vím, používá se především syntetické mazivo, ale pravda někdy s příměsí ricínového oleje, tak kolem 2%, například. Ricín jako takový, je ale překonán a do zbraní bych ho nedával, není nad včelí vosk a další méně exotické ingredience, ale ať si samozřejmě každý maže čím chce.

Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

20.06.2012 19:52

mno a kdy je potřeba nejlíp mazat? při záběhu... to je ale už OT....

virginan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

22.06.2012 18:28

No,mazat by to mělo vždycky! :lol:

Reklama

Pavlik
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

22.06.2012 20:38

V tom ma Kentan pravdu, že při záběhu jsou největší nároky na mazání. Tak co, mám do mazání,
které obsahuje lůj , včelí vosk a ted už i ricín, ještě přidat mýdlo s jelenem ? Podtýkám,
že je to pro mazání černoprachých nábojových patron.
Taky jsem jednou viděl střelce, který mazal flastry Jarem...

bufallo
Častý návštěvník
Častý návštěvník

22.06.2012 21:42

ja som videl mazal flastre obycajnymi slinami... flaster do ust, poomielat jazykom a sup do hlavne...
strielat sa s tym v nudzi ako tak da, presnost som ale neskusal... takymto oslinenym flastrom sa ale dobre vytieraju hlavne po vystrele... 8)

Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

22.06.2012 23:28

stačí včelí vosk s ricínem. Lůj je v tý směsi na nic, akorát ji przní. Mazání obstará ricínový olej, vosk je jako plnidlo. Mejdlem si pak řádně umej ruce a z loje udělej lojový škvarky. Jsou skvělý.

emde
Častý návštěvník
Častý návštěvník

23.06.2012 11:28

Když to tady čtu, tak já bych to s tím lojem také zkusil :D .
Jen ho tak někde sehnat už vyškvařený, nebo v nějaké průmyslové formě. Dříve, když jsme měli ještě v ČR těžký průmysl, tak se používala lojová pasta například k mazání závitníků při strojním řezání závitů do statorů tramvajových motorů.

Peggy
Sponzor serveru
Sponzor serveru

23.06.2012 11:33

Před časem zde kolega nabízel nabízel vosk a lůj, snad má ještě. Nakoupil jsem a nelituji.

Prodám hovězí lůj, škvařený, filtrovaný 50Kč/l - papírová krabice od mléka.
Můžu přidat včelí vosk za 180Kč/kg

Brno/Jihlava, Jinak kamkoliv poštou

j.vrb@seznam.cz , tel. 722064648

Lachy
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

23.06.2012 19:14

Peggy: Psal jsem asi před dvěma týdny, prosil o zaslání a nic se nestalo, předpoklad je takový, že lůj už došel :(

Edit: Lůj nakonec dorazil, jsem spokojený tak moc, jak amatér jako já jako může být :D
Naposledy upravil Lachy dne 11.08.2012 14:56, celkově upraveno 2

Styblo31
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

23.06.2012 19:23

Zkuste tohle - http://www.chromtechnik.cz/p_info/482-l ... ma/?Lang=1

Používáme ji v práci hlavně na mazání při vrtání a na cirkulárku. Není tam zmíněn objem prodávaného balení, jde o válec cca. 80mm v průměru, 250mm výška. Hmotnost odhadnout nedokážu.

mitsu
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

20.08.2012 21:03

Jeden dotaz, kde sháníte hovězí lůj? V masně na mě paní koukala dost vyděšeně :)

KajaKliment
Častý návštěvník
Častý návštěvník

20.08.2012 21:26

Hovězí lůj v hospodě. Něco mají jako odpad, jinak to můžou objednat.

blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník

20.08.2012 22:10

Hovězí lůj se kupuje za 7.- Kč / kilo na jatkách, kde porážejí dobytek. Včelí vosk koupíš ve včelařských potřebách, třeba jako mezistěny. Stačí několik. Když nebude lůj, zkus přírodní tuk, sádlo, tuk na smažení. Dobrá je i lithiová vazelina ZELENÁ. Je ale řidší. Lůj se dá určitě koupit ve velké masně, je to vlastně odpad.
Když hledáš navážku prachu, tak si zbraň pevně upevni na pytlík s pískem, nebo rýže, hrachu, kukuřice. aby se ani nehnula, nezkoušíš sebe, ale pušku.
Existují klasická mířidla, musí jen mít rozměry podle pravidel, když půjdeš na soutěž.

Pavlik
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

21.08.2012 8:59

Kamarád mi hov. lůj kupuje v Globusu, ale ve velkých řeznictví je taky mají, jak píše Blecha je to odpad.
Nedoporučoval bych vepřové sádlo, je to moc měkké, sám jsem ho před 2 týdny musel použít protože
lůj došel. I když jsem tam dával mnohem více včelího vosku, stále to bylo měkké a v těch vysokých teplotách v minulém týdnu to bylo moc měkké až jsem měl obavy, že mi navlhne prach.
Já bych nezkoušel žádnou lithiovou vazelínu.

mitsu
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

22.08.2012 18:56

Mise splněna, ozval se mi vrchní dodavatel hovězího loje odsud ze stránek, flastry už mi přišly taky, v pátek začínám experimentovat :)

Ještě chci zkusit mazadlo NBU 8ED (vyskytuje se u mě v práci)
http://www.oleje.cz/en/p/staburags-nbu-8-ep-1-kg--1968

Ještě mám jeden začátečnický dotaz :) Dalo by se někde sehnat plátno na flastry? Vysekat by je nebyl problém :)

tomaso58
Nový uživatel
Nový uživatel

22.08.2012 19:09

to, že hovězí lůj je odpad jsem si myslel taky, až na jatkách mi řekli, že ho prodávají a je oněj velký zájem. Něco do mýdláren, ale dtrivý podíl jde na výrobu margarínů.
Včelí vosk, nejlépe od včelaře, cca 100 kč za kg. Ve formě mezistěn (vyčištěný a desinfikovaný v autoklávu) je zbytečně drahý, cca 200-240 kč, nebo se v prodejně zeptat na vykoupený vosk v koláčích (surový vosk od včelařů), každá prodejna totiž vosk vykupuje. Když se jim nabídne cena o 20 - 30 kč vyšší než je výkup, tak se jim to vyplatí.
To, že včelí vosk měkne je jeho normální vlastnost. Chová se poněkud nezvykle. Má dva teplotní body, kdy mění své skupenství. Při nízkých teplotách je tuhý, při cca 35°C mění skupenství na polotuhé, sice není tekutý, ale ani tuhý, jen je tvárný jako modelína (v této podobě nic nepouští, tedy nezvlhčuje) . Při teplotě kolem 60 °C mění skupenství na tekuté.

blecha.z
Častý návštěvník
Častý návštěvník

22.08.2012 19:43

Ahoj střelci. Už jste viděli, že by v obchodě prodávali lůj? Ne. Syrový vepřový tuk na vyškvaření ano, ale hovězí, nebo ovčí lůj ne. To, že je něco odpad, neznamená, že to není obchodovatelná komodita. Na jatkách v Boroticích u Božic na Znojemsku pravidelně vykupuje odběratel vždy v pátek. Měl jsem smůlu, nebylo tam ani deko. Až o týden později a musel jsem přijít jiný den. Staré železo, počítače, i komunální odpad, to vše má svou cenu a obchoduje se s tím.
Látka na flastry. Musí být tkaná z pevných vláken (nití), nemusí být zrovna moc hustá, ale pevná. A musí být z přírodního materiálu - bavlna, len. Síla tkaniny se měří posuvným měřítkem (šuplerou), nejlépe digitální. Při měření nedorážet silou, jen přitlačit. Tloušťka se odvíjí od průměru hlavně v drážkách a průměru koule. Pokud bude potřeba síla flastru cca 0,18 mm, dá se všude koupit látka zvaná sýpek. Šijí se z ní polštáře a peřiny. Je velmi pevná a hustá. Dalším zdrojem jsou drobní výrobci pracovních oděvů. Ti mají na skladě bavlněné látky několika rozměrů podle požadavků odběratele. Klidně vám prodají metr, či dva. (šupleru s sebou) Třetím zdrojem jsou zbytky pracovních oděvů z bývalých učňovských pracovišť, likvidované obchody, kde jsou modráky a laboratorní pláště z čisté bavlny za pár korun. Kdyby na šatovce nebyla visačka s technickými daty, tak určité vodítko, jestli jde o bavlnu, je kousek zapálit. Přírodní látka žhne, odpadává. Umělotina se smršťuje a taví.
Pokud vám bude látka flastru vyhovovat, kupte si jí do zásoby. A nezapomeňte novou látku po návratu domů vyprat dvakrát v pračce a vyžehlit. Nové látky jsou sycené "škrobem", aby byla látka rovná a švadlena mohla šít. Některé modrákoviny jsou navíc nasycené látkou proti hořlavosti. Vyžehlení je dost důležité. A je rozdíl mezi novou modrákovinou a starou z použitých kalhot. Projeví se to v terči, nekecám.
Ještě k tomu včelímu vosku. Ne každý včelař vám vosk prodá. Dává jej jako protihodnotu do výrobny mezistěn, které pak získá za doplatek mezi cenou vosku a cenou stěny. Mně odmítli vosk prodat, ale mezistěny jsem koupil bez problémů. Vůbec toho nelituji, koupil jsem kilo mezistěn, doma je přetavil na cihličky. Je to na několik let střílení a nemusíte se handrkovat a shánět včelaře. Vosk je čistý, voní medem a je kvalitnější, než vosk surový v koláčích od včelařů.

PředchozíDalší

Obsah fóra / Zbraně / Black Powder