Netopyr
Moderátor
Moderátor

13.07.2010 22:38

Re: Použití zbraně v ostrém konfliktu

Tedy nad tím co tady čtu mi chvílema zůstává rozum stát. Lidi jste ještě lidi ?

Hungry
Moderátor
Moderátor

13.07.2010 22:41

Promin, ale tvá představa pokulhává... Parkem opravdu nechodí pistolníci s proklatě nízko zavěšenými kolty...Aby odbouchli hned vše a bez mrknutí voka... A co by jsi jako dělal ty, v tebou popsané situaci... Předpokládám, že okamžitě by jsi vyvinul veškeré úsilí předejít jakémukoliv dalšímu negativnímu vývinu situace a jal by jsi se lapat a uklidnovat svého mazlíka... Takže by se nestalo nic, co by se už milionkrát nestávalo každý večer v parku větších měst...

PetrL3
Častý návštěvník
Častý návštěvník

13.07.2010 22:54

Samozřejmě si svýho psa okamžitě seřvu a cejtím se trapně, protože se lidi smějou:" Jezustutu, to šme ale všteklej pejšánek" a tím to hasne. Je to to samý, co se stalo tý bábě.

Tady se ale lidi vyjadřujou, že by ho klidně střelili, protože neví, jestli nepřejde od štěkotu ke kousnutí. Přečti si ty reakce pořádně. Vždyť to není normální.

majsner
Častý návštěvník
Častý návštěvník

13.07.2010 23:03

PetrL3 píše:...kvůli takovejm, co střílí do malejch psů (mimo jiné) logicky roste tlak veřejnosti na delegalizaci střelnejch zbraní.

Tlak veřejnosti na zákaz zbraní roste kvůli tomu, že většina veřejnosti zbraně nemá a logicky se bojí těch, kteří je mají a mylně se domnívají, že zákazem zbraní dosáhnou stavu, že je nikdo mít nebude. Podporují je v tom dále blbečci pseudonovináři bulvárních novin (což jsou dnes prakticky všechny) a rostoucí počet tzv. "masakrů" s legálně či nelegálně drženými zbraněmi. O střelbě do jezevčíka jsem se dozvěděl až tady, jinak jsem o tom v životě neslyšel, takže pochybuji, že to má významnější vliv na veřejné mínění, byť mu to určitě neprospěje.

A za svého psa jsi zodpovědný. Pokud Tvůj pes někoho napadne a Ty tu situaci nezvládneš, tak o něj můžeš přijít. A nehraje roli, jestli to byl Tvůj miláček, mazlíček a mouše by neublížil.

Je třeba si uvědomit, že se tu nebavíme o střílení do jezevčíků jen tak pro legraci či z frajeřiny, jak se tu snaží někteří opakovaně a nesmyslně vnucovat. A také neříkám, že "bych ho střelil, protože nevím, jestli od štěkotu přejde ke kousnutí", jak tvrdíš. Bavíme se tu o konkrétní situaci, kterou musí každý vyhodnotit a pokud to vyhodnotím tak, že pes na mě útočí, tak mi nebude činit morální problémy se mu "bránit". Jde o posouzení každé konkrétní situace. Jen jsem se ohradil proti tvrzení, že každý, kdo vystřelí na jezevčíka, je duševně nemocný magor a neměl by mít zbroják. A na tom trvám. Paušalizace je to, co nemáme rádi ve vztahu veřejnost - zbraně, tak mi přijde smutné, že se tu někteří chovají úplně stejně.

PatrikV

13.07.2010 23:10

PetrL3
Častý návštěvník
Častý návštěvník

13.07.2010 23:19

Byly to nějaké ovce nebo ovčácký judo. je to pár let, ale pamatuju si to dobře.

Já už se o svýho psa začínám bát taky (potažmo lidí, co nosí zbraň). Dosud jsem předpokládal, že by nikoho odsud ani nenapadlo bránit se útoku jezevčíka pistolí a najednou čtu, jak sou strašně nebezpečný pro dospělýho chlapa. S tím, co způsobuje strach lidí ze zbraní máš pravdu, plus si připočtě diskuze, jako je tahle. Novináři sou samozřejmě překrucovatelé a stvořitelé toho, co budou lidi hltat ja senzace a skandály. Ale kdyby se mi stalo to co tý ženský, asi bych cejtil velkou újmu a nenechal bych to tak. Ale každej sme jinej...

Reklama

PetrL3
Častý návštěvník
Častý návštěvník

13.07.2010 23:23

Toje asi něco úplně jinýho nebo tvrdíš, že ten pes jen tak přiběhl a zakousl se mu rovnou do rtu? A jak to souvisí s tímhle případem? jakou roli by v tomhle sehrála střelná zbraň?

Některé děti neví, že na cizí psi se nesahá a to je věc výchovy. Jakto že nikdo neohlídal, aby dítě neotravovalo cozího psa? Nikdo nevíme, jak se tohle stalo, na rozdíl od případu, o kterém sem psal já.

g-relax
Častý návštěvník
Častý návštěvník

Bydliště: Brno _______________________ $ LEX www.gunlex.cz $ LEX

13.07.2010 23:38

1. rozlišuji psy na málo a na hodně zkažené (majitelem, chovatelem, pseudocvičitelem), pochopitelně z větších psů mám větší respekt, ale nepodceňuji malé
2. část české společnosti je posedlá psím kultem, někdy mám pocit, že pes je více než člověk (situace, se kterou jsem se setkal: maminka jde s vlastním malým :!: dítětem a se psem, psa oslovuje zdrobnělinami a napomíná něžným hlasem, na dítě se utrhuje a nadává mu); pro zaběhlého psa se vždy najde útulek, když jsem řešil co s pohozenou kočkou s koťaty, která ještě ani neviděla, tak mi ani zvěrolékaři neporadili...
3. pokud ani varovná rána do kožichu psa nezažene, tak je "na lovu", a je třeba jej brát vážně...
4. pokud to někdo (jako např. já) neumí, tak bodání, řezání či opakované kopání do psa mi připadá daleko brutálnější a zavání týráním zvířete
5. jezevčík je lovecké plemeno, které miluje jezevce tak, že by se nechal v noře zahrabat, jen aby ho dostal :)
6. psi jsou moc hezká zvířata a pokud jeho doprovod souhlasí, tak si s nimi rád pokecám

PetrL3: to s tím právníkem piš častěji, sice to není pravda, ale hezky se to čte :lol:

majsner
Častý návštěvník
Častý návštěvník

13.07.2010 23:59

PetrL3 píše:Já už se o svýho psa začínám bát taky (potažmo lidí, co nosí zbraň). Dosud jsem předpokládal, že by nikoho odsud ani nenapadlo bránit se útoku jezevčíka pistolí a najednou čtu, jak sou strašně nebezpečný pro dospělýho chlapa.

Zase si tu vyvozuješ zcela nesmyslné závěry a všechno překrucuješ. Přečti si tu diskusi ještě jednou a třeba z toho konečně pochopíš, že co se Ti tu snažíme říct, je, že nelze paušalizovat od klávesnice počítače a říkat, že nelze střílet na jezevčíka atd. Ale to bych opakoval donekonečna. Přečti si to znova.

PetrL3 píše:Ale kdyby se mi stalo to co tý ženský, asi bych cejtil velkou újmu a nenechal bych to tak. Ale každej sme jinej...
...Nikdo nevíme, jak se tohle stalo, na rozdíl od případu, o kterém sem psal já.

Ne, o Tvém případu taky nic nevíme. Pouze, že tam byl chlap, jezevčík bez vodítka, baba a palná zbraň. Detaily by bodly.

PetrL3
Častý návštěvník
Častý návštěvník

14.07.2010 0:12

G-relax: Taky mám větší respekt z dogy, to je jasný a v případě nutnosti bych neváhal použít zbraň (přeci jen, taky jsem otec a nechci riskovat s tak velkým teletem).
Jen bych upřesnil jednu věc. Mrňavej pes nikdy neudělá to, že jde proti tobě, najednou vyjede a ze všech sil a zakousne se do nahy jak nejvíc umí a nechce pustit. On jen tak budí hrůzu a maximálně "štípne", určitě nezpůsobí takový zranění, jaký hrozí u středních a větších psů. Zkrátka se nechová jako vlčák učenej na "zadžení".
Něco jiného je, když se ke psovi třeba sehnu a on vyjede. To se může trefit do xichtu a to je blbý. Ale pokud chci tomuhle předejít, tak se prostě nevšímam cizích jezevčíků. Tohle podělala ta babka, co hlídala kluka, kterej teď chudák nemá kus rtu.

Majsner:
Četl sem to několikrát, protože sem se chtěl ujistit, že se mi to nezdá a vyplynulo mi z toho to, co sem psal a sice že útok jezevčíka je v cajku odrazit střelbou. Viděl si někdy útok jezevčíka? Na stojícího člověka, kterej ho nedráždí, neshejbá se k němu? Jak silně se zakousne atd? Já jo, s jezevčíkama sem vyrůstal, vim jaký sou to svině, ale taky vim, že když se snima nemazlíš a nekousnou tě do citlivýho místa kvůli tomu, že se k nim shýbáš, je intenzita útoku směšná na to, aby normální chlap vytáhl zbraň.

PatrikV

14.07.2010 0:21

PetrL3 píše:Toje asi něco úplně jinýho nebo tvrdíš, že ten pes jen tak přiběhl a zakousl se mu rovnou do rtu? A jak to souvisí s tímhle případem? jakou roli by v tomhle sehrála střelná zbraň?

To jen pro příklad, že i jezevčík může být v určitých případech nebezpečím a pokud se tohle stát někde na odlehlém místě, majitel nikde, tak než to psisko nahánět kvůli ověření jestli nemá vzteklinu, tak bude asi jednodušší jej střelit a odvézt i s dítětem k lékaři.

Jak píšeš, stává se to, že se ke kolemjdoucímu jezevčíku sehne dítě - bez toho, že by se jej vůbec dotknulo - to psisko okamžitě vystartuje po obličeji - většinou nos, tady v tom případě bohužel ret. Stane se to i dospělému který má jakousi šanci, že stihne zareagovat, dítě určitě né. Zažil jsem to na vlastní kůži, bylo mi 15 a týká se to většinou psů menšího vzrůstu.

PetrL3
Častý návštěvník
Častý návštěvník

14.07.2010 0:32

Teď ty datajly. Bába šla po asfaltce po vsi, před ní jezevčík volně, proti nim chlap. Pes byl debil a chlap se mu z nějakýmu důvodu nelíbil už z cca 30-50m a tak se na něj rozběhl. Chlap vytáhl pistoli když se pes přiblížil (dost na to, aby ho kousl a způsobil mu těžkou infekci :) ), tak ho prostě střelil. O ráži se nemluvilo, ale samozřejmě střela prošla skrz lopatky, pes jako zázrakem přežil (samozřejmě ho na veterině museli dát do kupy).
Výpovědi se shodovali, nikdo nebyl za nic potrestán. Opravdu žádnej zvláštní případ, po právní stránce o nic nejde, po lidský stránce se majitelce zdálo zbytečný do psa střílet (mě taky- to tvrdim otevřeně).

Položil sem tady otázku s tím, že sem si říkal, že většina řekne "Škoda kulky pro čokla, dostal by facana a letěl by" a jen vyjímečně by někdo přiznal, že se bojí jezevčíka (natož kvůli infekci). Můj soused má histerickej strach ze všech psů a snaží se to před svejma dětma maskovat.
Výsledek mě dost udivil a vzal i trochu iluze. Čekal bych, že nestřelci budou podělaný strachy a střelci, že jsou lidi, co na tom jsou fyzicky a se sebevědomím v pohodě na to, aby jezevčíka "umírnili" bez bouchačky. Toakovýhle reakce sem nečekal. Mě by ani nenapadlo vytáhnout na jezevčíka bouchačku.

PetrL3
Častý návštěvník
Častý návštěvník

14.07.2010 0:39

Patrik píše:To jen pro příklad, že i jezevčík může být v určitých případech nebezpečím a pokud se tohle stát někde na odlehlém místě,......
.... Zažil jsem to na vlastní kůži, bylo mi 15 a týká se to většinou psů menšího vzrůstu.

Co píšeš je pravda a já s tím souhlasím, ale to je úplně jiný případ, to si člověk způsobí už tím, že nějak naváže se psem kontakt, je to něco jiného než to co tu řešíme..

Jinak když mi bylo 5 let, prokousla mi Bobina tvář a jeli sme. Nebyl to útok cizího psa na ulici, kterej by šel proti mně, bylo to v Hovoranech u babičky a byl to náš pes. Jak už sem psal, nejsem jen teoretik od klaávesnice, co se týká těchto věcí. Prostě tyhle útoky, kdy dojde ke zranění malým psem mají jinou příčinu a tam zbraň nehraje žádnou roli.

Justinian
Častý návštěvník
Častý návštěvník

14.07.2010 0:46

Ty ses ale ptal na to, jestli je to pro nás pochopitelné, ne jestli bychom to udělali.
Já to pochopit dokážu a pokud by to bylo nutné, stál bych na straně střelce.
To přece neznamená, že bych to tak řešil sám. Pochop ale, že každý neletí na tomhle psím kultu natolik,
aby byl ochoten šetřit tvého vzteklého čokla tím, že do něj jen kopne. K použití obranného prostředku,
který tě vystavuje ohrožení, tě nikdo nemá právo nutit, v podstatě je to vlastně dobrá vůle.
Zbroják sk. E může mít i mamina, co váží 40 kilo i s postelí, má na něj stejné právo jako ty
a je, jak píšeš, "způsobilá k nošení zbraně". Budeš po ní taky chtít, aby psa odkopávala?
Vážně, někdy mi přijde, že pejskaři jsou morálně úplně vyšinutí a staví svého mazla nad zdraví
(a někdy dokonce životy) ostatních lidí. Tohle tu pak podle mě není normální, když už něco.

PetrL3
Častý návštěvník
Častý návštěvník

14.07.2010 1:15

Vím přesně jak to myslíš, možná máš s těma pejskařema trochu pravdu, ale sakra: bavíme se tady o jezevčíkovi. Víte jak vypadá útok jezevčíka na nohu? Já to zažil, když sem jel na kole. Z ničeho nic přiběhl, štípl do lejtka (asi je jasný, jak strašný to bylo zranění :) )a než sem se uprdl, byl zpátky u svejch vrat. Kdybych ho měl střelit, tak jedině z pomsty po tom, co okolnosti k NO pominuly.
Jezevčík na kolrmjdoucího co se mu nelíbí zkrátka útočí tak, že vyjede po noze a hned se stáhne a štěká, ne že se zakousne a drží.
Já to vzdávám. A přiznávám, že i když je to po právní stránce asi v pořádku, mě to hlava nebere. A ano, přál bych si, aby i ta 40kg mamka nestřílela, ale jezevce načutla. Opravdu mi nepřijde potřeba střílet.

Golem
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

14.07.2010 1:42

PetrL3: bydliště: Praha; vodítko nepoužívám..... není třeba tohle "dobrá" cesta, jak svého psa přivést do zbytečného konfliktu?

Eladrin
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

14.07.2010 3:45

Často říkám, že psů, které nedokážu nakopnout se bojím. Problém je, že nakopnout neumím žádného tak, abych nezranil jeho (v případě, že je to nějaká krysa a řekněme že beru na psa ohled) nebo sebe (v případě, kdy je to něco většího nebo mám sandály). Pokud bych cítil ohrožení sebe, pak bych se přesto snažil vyhnout střelbě, ne však kvůli psovi, ale potenciálním následkům z postřelení sebe sama nebo odrazu střely bůh ví kam.

Určovat vhodný prostředek mi přijde docela mimo - pes je věc a jako taková NEMÁ přednost před mým zdravím a NENÍ moje povinnost se nechat štípnout do lýtka a tak zjišťovat jak dobrý má skus nebo jestli budu v souboji s ním silnější a obratnější. Použitý prostředek pak samozřejmě záleží na okolnostech.

Jestli to ten konkrétní chlap přehnal? Dle zákona možná ne, morálně možná ano, ale obecně z toho nelze vyvodit vůbec nic a už vůbec z toho nejde sesmolit odpověď na otázku, jestli je přiměřené zastřelit dorážejícího psa (už jen proto, že každý si pod tím představí něco jiného).

DeadMan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

14.07.2010 8:05

Nedá mi to abych taky nepřispěl.
Nejdříve nastíním situaci.
Bydlíme v malém domečku a máme ovčáka aby nám hlídal majetek takže psa máme.
Máme také 2,5 letého syna který se bojí cizích psů které nezná.
Po revoluci tu nastal obrovský boom s pejskama (snad každý kdo má díru víte kde má nějakého psa) což přesáhlo normální mez (pes by měl být v první řadě na práci či sport nikoli z frajeřiny nebo na mazlení).
A teď k věci.
Dnešní pejskaři mě už začínají vážně štvát a hlavně ta jejich neohleduplnost.
Můj kluk když si hraje venku (park, louka, les atd.) není povinen znát psychologii psa a adekvátně tomu se chovat je to dítě(připadá mi že většina obhájců pejskařů jsou svobodní mládenci).
Hrozně mi vadí když kolem nás běhá čokl bez vodíka případně náhubku.
Náš pes je na volno jen na zahradě jinak má na sobě vše výše jmenované.
Minulý týden na chatě nám kolem proběhlo několik cizích psů od malých až po velké (náš je doma a hlídá) a jeden dokonce do chaty a toho jsem nakopl tak že letěl opravdu ty 2m (knírač) a kdybych měl po ruce třeba teleskop tak ho trefím tak že to ještě neviděl.
Takže milí pejskaři chovejte se ohleduplně protože já vám taky před nosem nemávám kudlou a netvrdím že si chce jenom hrát vždyť je taková hezoučká od Chreese Reeva no né?
Jinak zdraví mého syna a ostatních členů rodiny je mi více než život nějakého nevychovaného čokla potažmo pejskaře a kecy typu on je hodný mě vážně vytáčejí i dyby ho chtěl jen očuchat ho tak odkopnu do pryč a když bude velkéj tak ho vykostím (lepší na obranu prti psovi je jednoznačně nůž než pistole/revolver).
Nejsem povinen se nechat očuchávat od cizího psa kterého neznám a nevidím mu do hlavy.
Máš psa tak si ho drž nebo pusť na svém pozemku nebo cvičáku.
Takže jakmile k mému klukovi přiběhne pes který není na vodítku tak už ho nebude ani potřebovat.
A znovu dodávám že psa máme ale taky víme jak s ním pracovat a neobtěžujeme cizí lidi.

alfonss
Grafoman
Grafoman

14.07.2010 9:05

Hungry píše:Alfe: sorry, ale já zase mám z tvých odpovědí někdy pocit, že potřebuješ být v opozici snad už z principu, či co...

Nene, to co jsem napsal myslím naprosto vážně. A je mi jasný, že se mnou tady téměř nikdo nebude souhlasit, ale stojím si za tím...

OndraF
Častý návštěvník
Častý návštěvník

14.07.2010 9:42

panove, ono to chce trochu premyslet, nez se tady zacnou rozvijet takove teorie, nazev vlakna zni pouziti zbrane v ostrem konfliktu a mam pocit, ze kdyz si to tady precte nejaka nezasvecena osoba, tak si opravdu bude myslet ze pulka strelecke komunity jsou magori, kteri si "ostry konflikt" predstavuji jako utok jezevcika nebo nasrane civavy.. Tohle opravdu nema cenu rozebirat, je na kazdem jak danou situaci vyhodnoti a predevsim jak ji pak obhaji.

PředchozíDalší

Obsah fóra / Střelectví / OFF TOPIC - MIMO TÉMA