damašek
Nový uživatel
Nový uživatel

28.02.2009 22:19

Souhlasím, člověk, který nemá puškařskou licenci na výrobu a opravy střelných zbraní nesmí vyměnit třeba ani vratné pérko u spouště.

Black Powder
Moderátor
Moderátor

22.03.2009 20:08

damašek
No tak podla tohoto vyjadrenia by som si nemohol ani vycistit zbran, pretoze tu je treba obcas uplne celu rozobrat, ako aj spustovy mechanizmus a aj ten niekedy doladit obrusenim a zalestenim dotykovych ploch a to hlavne pri novej zbrani a to nehovorim o beznej vymene pistonov a pod. upravach /opravach/.

PatrikV

22.03.2009 20:30

Člověk provádějící si tyto úpravy by ale měl vědět co dělá, jinak hrozí průšvih.

tom
Častý návštěvník
Častý návštěvník

02.02.2010 20:59

Výroba perkusní brokovnice (Lupary)

Zdravim všechny přítomné :) Dostal jsem takovej nápad na výrobu perkusní brokovnice za použití staré dvojky. U této dvojky by se upravily hlavně vložením dnového šroubu s pistonama, a popřípadě upravily i kladívka. Jak by se na to dívala legislativa? Nejdřív nechat znehodnotit dvojku, poté přestavět a pak nechat otormentovat? Nebo přeskočit znehodnocení a místo toho to svěřit puškaři? Nebo jí vyrobit celou znova? Jde mi o záložku do auta, kterou kdyby mi při nejhorším někdo z vozu odnesl, tak by to nebyl takovej průser, jako kdyby to byla normální lupara.

Kentan
Častý návštěvník
Častý návštěvník

02.02.2010 21:18

Re: Výroba perkusní brokovnice (Lupary)

Nejdřív si přečti, co na zhodnocování znehodnocené zbraně praví zákon. Konkrétně paragraf 279 odstavec 2 trestního zákona. Pokud by seze znehodnocenky použily pouze "nehlavní části zbraně" tak by asi vše bylo OK. Jinak např. tady http://www.zbranebrymova.com/foto/80984.jpg to máš hotový .... nejsem si jistej, že by se ta přestavba (pokud by byl dodržen platný zákon) dala pořídit levnějc.

tom
Častý návštěvník
Častý návštěvník

02.02.2010 21:26

Re: Výroba perkusní brokovnice (Lupary)

Aha, tak na to jsem se nekoukl, že se jedná vlastně o protiprávní zákrok. Děkuji za upozornění. Pak tedy zbývá nechat to celé na puškaři nebo si něco vyrobit kompletně sám. Obě cesty mi to trochu komplikujou. :( Toto chci podstoupit právě pro to že se mi nechce za to tolik dávat.

Reklama

Wdog
Sponzor serveru
Sponzor serveru

26.02.2010 17:07

Re: Výroba predoviek a zadoviek - Black Powder Only

tom: pro tebe by určitou cestou mohlo být pořízení originál historické perkusní brokovnice dvojky (do 1890, kat.D), ovšem jen v dobrém stavu, a její zkrácení + příp. tormentace. Je to sice dražší než moderní starší brokovnice, ale ty běžné originál jsou zase přibližně na polovině ceny replik (dlouhé i howdah).

Mimochodem, co taková originál perkusní brokovnice, se zkušebnou řekněme stopadesát let starou (oficiální, třeba fr. St.Etienne), je ta zkušebna platná? Teď abstrahujme od technického stavu, řekněme, že je perfektní. Tehdy byla zkušebna St.Etienne oficiální, možná i nyní, takže platí dle dohody o uznávání značek?

Jim11
Častý návštěvník
Častý návštěvník

26.02.2010 17:35

Existuje seznam současně platných a uznávaných značek. Pokud snad tato zbraň takovou značku má, pak bude uznána. Ale nedělej si iluze, že tam najdeš značky z předminulého století.
Sb zák. č.174/97

triska
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

26.02.2010 17:47

Wdog:

St.Etienne je platná, před 14 dny jsem byl s 55 letou pistolí na registraci s touto zkušebnou a bez problému.

tom
Častý návštěvník
Častý návštěvník

27.02.2010 0:06

Když mě nejde o původní perkusní brokovnici, ale o dvojku současného moderního vzhledu. To proto že bude sloužit na chatě na obranu, a aby se nic nestalo kdyby jí náhodou někdo čornul.
Jinak už se na ní trochu pracuje. Puškař zjišťuje legislativní a technickou průchodnost na zkušebně.

Hadrburg
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

28.02.2010 13:54

Myslím, že podle mě nejdeš správnou cestou protože:
1) Zloději chaty vykrádají mimo sezónu, ideálně v pracovní den a jejich absolutní priorita je nesetkat se s majitelem a proto pokud nejsi osoba s problematickou minulostí, případně budoucností jako Mrázek, Krejčíř, Starka atd. předpokládám, že tě tam nikdo napadat nebude.
2) Když už se se zlodějem potkáš a dáš najevo, že chata je obydlená, tak zloděj rád uteče, protože zatímco drobné krádeže mohou být klasifikovány i jako pouhý přestupek, pokud dojde ke konfliktu, už z toho může být loupež, případně vražda a to se jednak vyšetřuje s jinou vervou a jednak trest je znatelně vyšší. Proto drobní zlodějíčci nebývají ozbrojeni a nesnaží se na nikoho útočit.
3) Když už se ti podaří někoho brokovnicí smáznout a to i ve vlastní chatě, podle naší soudní praxe to pro tebe může mít nepříjemnou dohru. I když se dá předpokládat, že bude existovat pouze jedna verze a díky tomu to může dopadnout dobře
4) Když už přejdu všechny předcházející body, skutečně si na tu chatu s tebou někdo přijede vyrovnat účty, tak ve chvíli, kdy vytáhneš zbraň, je pravděpodobné, že dojde k ke konfliktu, u kterého třeba dojde na "lámání chleba" (i neozbrojený zloděj, se může dostat do stresu a použít co má po ruce, židle, klacek atd). A pak musíš brát ohled na to, že máš perkusní zbraň. Pokud je nabitá delší dobu, je otázka zda bude střelbyschopná.

Ale nic ve zlým, je to jen můj názor.

Jim11
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.02.2010 16:47

Nechávat v chatě nabitou perkusní brokovnici, no nad tím zůstává rozum stát.

Hungry
Moderátor
Moderátor

28.02.2010 21:42

Správně nabitá bude střelbyschopná...

BARRY
Moderátor
Moderátor

01.03.2010 9:59

Správně dimenzovaný septik stranou od lidí to jistí :mrgreen:

tom
Častý návštěvník
Častý návštěvník

01.03.2010 16:00

jsme sice už trochu OT ale, chata je obydlená po většinu roku. Nachází se na místě kde není mimo sezonu, a hlavně v tejdnu ani noha, takže v případě nouze se tam pomoci nedovoláš. Nevede tam ani silnice, takže ani policije, když už by to náhodou našla, tak přijede za dlouho. A chtěl bych vidět toho drsňáka, co by po pohledu do laufu brokovnice, a pojištěným varovným výstřelem, neupustil od svého jednání.
Co se týče připravenosti nabité zbraně, bude samozřejmě se selmutejma zápalkama bezpečně uzamčena.

staM
Moderátor
Moderátor

02.03.2010 0:35

tom píše:...aby se nic nestalo kdyby jí náhodou někdo čornul.
.

Nebylo by jednodušší a levnější to řešit jinou "D" než nechávat předělávat "C"?

tom
Častý návštěvník
Častý návštěvník

02.03.2010 10:21

Tady jde o zachování moderního vzhledu z důvodu většího odstrašujícího efektu.

mcrea
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

02.03.2010 11:01

Nemyslím, že by běžný zlodějiček na pohled do laufů poznal rozdíl mezi perkusní a nábojovou brokovnicí.Nabiják tam mít nemusíš

triska
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

02.03.2010 11:38

Drobná poznámka k zápalkám.
Nejsem si jist, jestli zrychlené nasazování perkusní zápalek v začínající krizové situaci je to pravé.
Ve stresu, pravděpodobně za snížené viditelnosti či po probuzení bych asi většinu zápalek při nasazování poztrácel.
Stačilo mi to včera na střelnici - to neustále hledání upadlé zápalky.A to jsem byl ve stresu jen ze snahy se trefit do terče :D

Již jednou jsem musel v noci,čerstvě vzbuzen , řešit nouzovou situaci a dát do hromady zbraň,zásobník,náboje, napáskovat si zásobník , pořádný boty....
Ono to dá dost času a stresu .

triska
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

02.03.2010 12:11

Nicméně chápu důvody, proč to řešit zbraní kategorie D, jen já bych šel do hotové věci.
Než řešit ty legislativní a konstrukční starosti.
Např Howdah stojí kolem 11500, nebo dlouhá dvojka kolem 14000.A to jsou samozřejmě nové.
Navíc bych se totiž mohl s radostí vyřádit na střelnici.

Samozřejmě někdo najde třeba levnější,tohle jsou kousky které i bez chaty mlsně obhlížím
/plus teda Kodiak :( /

PředchozíDalší

Obsah fóra / Zbraně / Black Powder