-
Black Powder - Moderátor
Re: Perkusní začátky
Dostupne zapalky na trhu su v rozmeroch: SB-4mm, RWS-4,47mm, SB-4,7mm, RWS-5,9mm a RWS-6,12mm.
Zmeraj si piston a podla toho zhanaj.
Zmeraj si piston a podla toho zhanaj.
-
Pufik - Častý návštěvník
Zdravim, zacinam vam trochu fusovat do remesla, koupil jsem si perkusni dvouranny derringer v .45 a o vikendu poprve vystrelil. Naladoval jsem 3/4 nabojnice .38Spl cerneho prachu Vesuvit, na to 12mm ucpavku z tlusteho filcu (namoceny v WD40) a navrch sfericka strela 11.3 mm potrena jelenim lojem. Vse natlaceno nadoraz na dno. Nasazena zapalka 4mm SB. Pred ostrou strelbou jsem 2x vystrelil samotnou zapalku a 1x prach + ucpavku.
Ted dotaz. Rana se mi zdala takova opozdena, proste stisknu spoust a slysim jakoby dva vystrely, prvni zapalku a o zlomek vteriny pozdeji vlastni vystrel. Prodleva opravdu sotva postrehnutelna... mozna se mi to jen zdalo a tak se chci zeptat je to normalni nebo jsem v necem udelal chybu?
Dalsi vystrely jsem neabsolvoval nebot jsem v samem pozoru abych nezapomel nasypat pod strelu prach (nebot bych ji nedostal ven, nemam takove to vyvrtkove udelatko ani klic na pistony) nedal na ucpavku vrstvu pripravene vazeliny a tak jsem se neodvazit tam cpat dalsi kule...
Ted dotaz. Rana se mi zdala takova opozdena, proste stisknu spoust a slysim jakoby dva vystrely, prvni zapalku a o zlomek vteriny pozdeji vlastni vystrel. Prodleva opravdu sotva postrehnutelna... mozna se mi to jen zdalo a tak se chci zeptat je to normalni nebo jsem v necem udelal chybu?
Dalsi vystrely jsem neabsolvoval nebot jsem v samem pozoru abych nezapomel nasypat pod strelu prach (nebot bych ji nedostal ven, nemam takove to vyvrtkove udelatko ani klic na pistony) nedal na ucpavku vrstvu pripravene vazeliny a tak jsem se neodvazit tam cpat dalsi kule...
-
monccou - Pravidelný návštěvník
U předovek je výstřel pomalejší a malá prodleva tam je. Znatelnější je to u křesaček, ale u perkusk je to málo kdy poznatelný, spíš až na zpomalenym videu.
Podle mého je navině právě WD40. Je to sice dobrej přípravek, ale k mazání flastrů naprosto nevhodnej, protože má nízkou hustotu a vysokou vzlínavost. Tím pádem okamžitě znehodnotí prach, takže buď rád že jsi ještě vystřelil. Pokud se pletu, opravte mě.
Receptů na mazadla je tu spousta, stačí pohledat, ale při pokojový teplotě to musí být vždy tuhý.
Mazání se dá i koupit...pokud se s tím nechceš vařit, resp. nechceš riskovat konflikt s tvou drahou polovičkou, v tomto případě končící letícím kastrólem s mazadlem z okna a praním záclon. Já osobě kupuju (pánčto jsem línej) LUBE 2000 a jsem celkem spokojenej.
Jinak pokud střílíš sférickou střelu, tak ta se nabíjí přes namaštěnej flastr. Filcová ucpávka se pod střelu dát může, ale je to prakticky zbytečný.
Podle mého je navině právě WD40. Je to sice dobrej přípravek, ale k mazání flastrů naprosto nevhodnej, protože má nízkou hustotu a vysokou vzlínavost. Tím pádem okamžitě znehodnotí prach, takže buď rád že jsi ještě vystřelil. Pokud se pletu, opravte mě.
Receptů na mazadla je tu spousta, stačí pohledat, ale při pokojový teplotě to musí být vždy tuhý.
Mazání se dá i koupit...pokud se s tím nechceš vařit, resp. nechceš riskovat konflikt s tvou drahou polovičkou, v tomto případě končící letícím kastrólem s mazadlem z okna a praním záclon. Já osobě kupuju (pánčto jsem línej) LUBE 2000 a jsem celkem spokojenej.
Jinak pokud střílíš sférickou střelu, tak ta se nabíjí přes namaštěnej flastr. Filcová ucpávka se pod střelu dát může, ale je to prakticky zbytečný.
-
Hungry - Moderátor
Také si myslím, že za to může WDčko... To je čistící
olej. Takže na toto naprosto nevhodný...
Když ucpávku - filc, pak se nasype prach, zatlačí filc lehce pod ústí a z injekční stříkačky se tam kolem vnitření stěny natlačí vazelína, v podstatě jakákoliv. Posadí se střela, zaklepne a dorazí na dno. Zápalka, bum... A znova stejný postup.
U derringeru je hlaven krátká a tudíž mazadla nemusí být tolik. Pokud zjistíš, že kule při nabíjení drhne, tak je nejlepší do hlavně plivnout. U pušky je jedno jak, neb na prach nedoplivneš nikdy. U Derringeru tak, aby se ti to náhodou nepovedlo... Sliny jsou jedním z nejlepších uvolnovačů splodin černého prachu...
Příště mi klidně zavolej přímo ze střelnice...
Jinak potírat střely není nutné, pokud mažeš flaster nebo zátku - filc...

Když ucpávku - filc, pak se nasype prach, zatlačí filc lehce pod ústí a z injekční stříkačky se tam kolem vnitření stěny natlačí vazelína, v podstatě jakákoliv. Posadí se střela, zaklepne a dorazí na dno. Zápalka, bum... A znova stejný postup.
U derringeru je hlaven krátká a tudíž mazadla nemusí být tolik. Pokud zjistíš, že kule při nabíjení drhne, tak je nejlepší do hlavně plivnout. U pušky je jedno jak, neb na prach nedoplivneš nikdy. U Derringeru tak, aby se ti to náhodou nepovedlo... Sliny jsou jedním z nejlepších uvolnovačů splodin černého prachu...
Příště mi klidně zavolej přímo ze střelnice...
Jinak potírat střely není nutné, pokud mažeš flaster nebo zátku - filc...
-
Peggy - Sponzor serveru
Též souhlasím, olej na ucpávkách nemá co dělat, stane se i to, že se vylisuje z ucpávky a znehodnotí část prachu.
Jinak při první ráně se to někdy stává proto, že je zbytek konzervačního oleje v zátravce nebo v pistonu, proto je dobré vystřelit před střelbou jednu-dvě zápalky a pak vystřelit jednu ránu jen s ucpávkou (klidně i suchou) bez kule. Tím se vypálí zbytky konzervace a další rány by měly chodit bez zpoždění. Říká se tomu "odmašťování" a je to povoleno i na soutěžích.
U perkusu nesmí být subjektivně zpoždění poznat (ono ani u dobře seštelovaného křesadla moc ne).
Jinak při první ráně se to někdy stává proto, že je zbytek konzervačního oleje v zátravce nebo v pistonu, proto je dobré vystřelit před střelbou jednu-dvě zápalky a pak vystřelit jednu ránu jen s ucpávkou (klidně i suchou) bez kule. Tím se vypálí zbytky konzervace a další rány by měly chodit bez zpoždění. Říká se tomu "odmašťování" a je to povoleno i na soutěžích.
U perkusu nesmí být subjektivně zpoždění poznat (ono ani u dobře seštelovaného křesadla moc ne).
-
Peggy - Sponzor serveru
Ještě bych upřesnil toto:
To není zcela přesné, jde o dva rozdílné způsoby nabíjení sférické střely, na které je nutný pokaždé jiný průměr střely. Já například léta střílím kuličkou "na zátku", neboli "do drážek", a používám pro pušku .45" i pro revolver .44" stejnou kuli .451". Kdybych chtěl nabíjet pušku "na flastr", musel bych mít menší kuli , cca .449" (ta už mi volně propadne do hlavně - vyzkoušeno). Dávat zátku pod kuli s flastrem je samozřejmě nesmysl, ale při nabíjení do drážek je to potřeba, a dobře mazanou!! Musím taky používat kvalitní měkké olovo, tvrdou kuli nenabiju! Ale pokud dám zátku napuštěnou tukem a na ní dobrou kuli a nabíjím to do drážek, tak ani po cca 60 ranách nemám problém a zajedou tam téměř na jeden zátah nabijáku.
To není zcela přesné, jde o dva rozdílné způsoby nabíjení sférické střely, na které je nutný pokaždé jiný průměr střely. Já například léta střílím kuličkou "na zátku", neboli "do drážek", a používám pro pušku .45" i pro revolver .44" stejnou kuli .451". Kdybych chtěl nabíjet pušku "na flastr", musel bych mít menší kuli , cca .449" (ta už mi volně propadne do hlavně - vyzkoušeno). Dávat zátku pod kuli s flastrem je samozřejmě nesmysl, ale při nabíjení do drážek je to potřeba, a dobře mazanou!! Musím taky používat kvalitní měkké olovo, tvrdou kuli nenabiju! Ale pokud dám zátku napuštěnou tukem a na ní dobrou kuli a nabíjím to do drážek, tak ani po cca 60 ranách nemám problém a zajedou tam téměř na jeden zátah nabijáku.
-
Pufik - Častý návštěvník
Diky, to WD40 byla asi opravdu volovina, uz mam slibeny vcely vosk tak neco uvarim 

-
Hungry - Moderátor
-
Black Powder - Moderátor
Ja na tejto recepture fungujem od mojich zaciatkov. Aj ked som sa snazil na skusku namiesat aj inu recepturu s pridanim roznych prisad, nakoniec som to mazivo nepouzil.
Ale viac o mazani Tu:
mazanie-striel-pre-predovky-t4485.html
Ale viac o mazani Tu:
mazanie-striel-pre-predovky-t4485.html
-
Voux - Pravidelný návštěvník
Pořídil jsem si předovku s perkusním zámkem, ale zážeh prachu v hlavni je neskutečně nespolehlivej. Mám podezření čím to asi je a proto bych se rád zeptal:
Jak velkej otvor by měl být mezi komůrkou do který je zašroubovanej piston a vývrtem hlavně ?
Čekal bych že tyto dva prostory, tj. vývrt hlavně a prostor pod pistonem jsou víceméně neoddělené a prach se při naládování z hlavně dostane přímo pod piston a vyplní i tento prostor. Mám pravdu ?
edit BP - pokracovanie presunute:
deringer-philadelphia-t1432-40.html
Jak velkej otvor by měl být mezi komůrkou do který je zašroubovanej piston a vývrtem hlavně ?
Čekal bych že tyto dva prostory, tj. vývrt hlavně a prostor pod pistonem jsou víceméně neoddělené a prach se při naládování z hlavně dostane přímo pod piston a vyplní i tento prostor. Mám pravdu ?
-
Kentan - Častý návštěvník
Ahoj, u toho dotazu by bylo vhodné uvést nějaké drobné informace:
1. Co je to za předovku (puška, pistole, výrobce)
2. Ráže
3. použitá střela (hmotnost, typ), mazání, množství prachu, ucpávka (prostě jak se to nabíjí)
4. Jaký je použit prach
5. Zápalka (typ, výrobce)
6. Je před střelbou odmašťováno a jak je čištěno (je - li vůbec)
Bez nich lze s jistotou říct, že to máš asi rozbitý
1. Co je to za předovku (puška, pistole, výrobce)
2. Ráže
3. použitá střela (hmotnost, typ), mazání, množství prachu, ucpávka (prostě jak se to nabíjí)
4. Jaký je použit prach
5. Zápalka (typ, výrobce)
6. Je před střelbou odmašťováno a jak je čištěno (je - li vůbec)
Bez nich lze s jistotou říct, že to máš asi rozbitý

-
Peggy - Sponzor serveru
No, hlavně bych dal pozor na to, aby byl celý kanálek od pistonu až do hlavně čistý a suchý - bez oleje. To je nejčastější příčina špatného odpalu.
Řešil jsem to nedávno s jedním začátečníkem, který se rovnou přiznal, že po každé ráně stříká olej do hlavně.
Pokud je vše čisté a suché, řešil bych uspořádání kanálku. Ale to bych nepředpokládal. Nejlepší je samozřejmě přímý a krátký kanálek, aby plyny ze zápalky šly přímo do komory. Dlouhá cesta zaplněná prachem může znamenat pomalé odhořívání, a to je chyba.
Řešil jsem to nedávno s jedním začátečníkem, který se rovnou přiznal, že po každé ráně stříká olej do hlavně.
Pokud je vše čisté a suché, řešil bych uspořádání kanálku. Ale to bych nepředpokládal. Nejlepší je samozřejmě přímý a krátký kanálek, aby plyny ze zápalky šly přímo do komory. Dlouhá cesta zaplněná prachem může znamenat pomalé odhořívání, a to je chyba.
-
Jim11 - Častý návštěvník
Tak 3-4mm, mám ale vážné pochybnosti, že se prach dostane pod piston. Zápalka musí zajistit spolehlivý zážeh i na větší, než kontaktní vzdálenost. U Sharpsek je to minimálně 20mm, ale spíš ještě víc. Používá se sice silnější zápalka, ale zápalky Remington mají větší výkon a delší plamen, tak zkus ty. Dost možná, že ti v cestě plamene trčí nějakej otřep z výroby. Taky nepíšeš, jestli máš piston zašroubovanej v drumu, nebo mušličce, kreá bývá v jednom kuse s hlavní. Ale i tak je možnost zkontrolovat a případně upravit kanálek od pistonu do laufu.
- Hadrburg
- Pravidelný návštěvník
Pro Voux: Ze začátku jsem měl podobné problémy, na začátku střílení jsem nemohl pušku zapálit. Jakmile se to jednou povedlo, většinou se olej vypálil a pak už to bylo v pohodě, ale to nastartování bylo šílené (mnoho vystřelených zápalek, rozdělávání, protahování hadříky atd.). Od té doby co jsem přestal prostříkávat při čištění pušky piston olejem je to v pohodě a rovnou láduju kuli. Když puška nevystřelí, vždy je na vině nefunkční zápalka.
Při čistění protáhnu olejem drum, závit na piston, ale samotný piston maximálně otřu olejem zvenku, dovnitř vůbec ne.
Při čistění protáhnu olejem drum, závit na piston, ale samotný piston maximálně otřu olejem zvenku, dovnitř vůbec ne.
-
Altrax - Občasný návštěvník
Zdravim,,sem tu na fóru nový a sem i začátečník ohledně předovek.Doteť sem střílel jen z klasických pistolí a pušek ale už mě to tak nějak moc nebavilo ,tak sem si k vánocům koupil novodobou předovku od Ardesi,, Evolution" doufám že mi to hned neutrhne ruce a hlavu.
Více méně už půl roku se teoreticky vzdělávám,,jak na to,,a některé články jsou dost zastrašující ale pokud se nedodrží bezpečnost ,tak se úraz stane všude,tak snad na něco nezapomenu,jak mile se trochu oteplí ,tak to pudu vyskoušet.
Více méně už půl roku se teoreticky vzdělávám,,jak na to,,a některé články jsou dost zastrašující ale pokud se nedodrží bezpečnost ,tak se úraz stane všude,tak snad na něco nezapomenu,jak mile se trochu oteplí ,tak to pudu vyskoušet.

- triska
- Pravidelný návštěvník
Black and White
Nový střelecký postoj pro paraolympioniky.
aneb střílet se musí za každého stavu a počasí.
aneb střílet se musí za každého stavu a počasí.
- vybuch
- Nový uživatel
zdravim vsechny carostrelce jsem tu novy a rad hodim rec. zajimalo by me kde si muzu v tady v orlickych horach muzu zastrilet,popripade skym?
-
Kentan - Častý návštěvník
To se jim to Triska střílí, když maj 4 voči a 4 nohy!
a ještě jsou stabilizovanej půl metrem sněhu!

-
Fandaks - Častý návštěvník
- vybuch
- Nový uživatel
Diky Fandaks,bohuzel nejblizsi strelnice je cca 40km a ta cena za hodku. Asi to budu resit nekde v lese 

Obsah fóra / Zbraně / Black Powder