Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.09.2009 0:36

Re: Trash z .50 BMG (hraní na vojáčky a tak....)

Je mi te opravdu lito.

MarK
Moderátor
Moderátor

Bydliště: Wien8, Praha8 ________________________ »»» zbranekvalitne.cz «««

28.09.2009 18:19

Lidi nehádejte se :(
Vždyť je tady v tématu ".50BMG" častěji mluveno o malorážce... :roll:
MaO sem nepatří. Navíc, že vy dva se v tomhle bodě prostě neshodnete, už určitě dávno dobře víte, není třeba to hrotit ;)
(a prosím bez "ale on si začal" - toto není namířeno proti nikomu jednotlivě)

momentalneanonymny

28.09.2009 21:09

Shiva píše:Momentalneanonymny
kdyz si pozorne prectes co jsem napsal, tak nikde nenajdes, ze jsem nekoho kritizoval za obleceni, ci zbrane apd.
A pokud cerpas informace o presne strelbe z ruznych pramenu a aplikujes je do sveho "hrani" tak se nemusis citit postrelen.

to nebolo pre Teba, ale pre ostatnych, aby si nemysleli, ze som skryty BR a ze preto pisem tak ako pisem.
Keby som mal cas, urcite by som BR vyskusal, lebo je o max. presnosti za urcitych podmienok (takmer porovnatelnych s vedeckym pokusom, kde sa minimalizuje vplyv velkeho mnozstva premennych, aby sa mohla sledovat jedna konkretna), ale kedze nemam tolko casu, aby som sa tomu seriozne (podla vlastneho nazoru) venoval, tak to nestrielam. To iste plati o velkorazovej odstrelovacke v SR, ktoru som mal moznost strielal za velmi prijatelnych materialnych podmienok, no nemal som cas na dokladnu pripravu podla svojich predstav, tak som s tym, sice nerad, ale predsa sekol, lebo by som z toho nepocitoval vnutorne uspokojenie, keby som sa nahanal.
A inac je to zaujimave, lebo sice su niektore reakcie na taku jednoduchu pravdu prehnane, ale aspon sa clovek dozvie co to o zakulisi vselicoho.
A ako som uz pisal skor, ked niekto nechce akceptovat jednoduchu a vseobecnu pravdu, napr. ze plnostihlu zenu opticky viac zostihluju pruzky zvisle ako vodorovne, tak je zbytocne dalej pisat.

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.09.2009 21:29

:-) ten kdo nechce akceptovat jednoduchou vseobecnou pravdu, je ignorant a nemel by mu byt poskytnut prostor to ventilovat.
Nicmene na rozdil od mnohych pisatelu, strilim cele spektrum zbrani a stylu. To ze se vetsinou opiram o BR strelbu, je dano tim, ze BR strelba je zdroj velice cennych zkusenosti a poznatku.
Hodne strelcu strilejicich tzv. odstrelovacske souteze, zacinali svou karieru diskuzemi se mnou, at uz o volbe zbranich, skla ci prebijeni a vlastni strelby.
Nektere slozky se mnou konzultuji ruzne casti strelby, pripravy apd. nestydi se za to ze cerpaji informace o necem co je jim uzitecne v jejich praci, od civila, protoze nemaji moznost se k temto informacim ci zkusenostem dostat jinak.

cer217
Nový uživatel
Nový uživatel

29.09.2009 22:08

Shiva: Trosku som si presiel tuto diskusiu a mam z teba dojem, ze spravne je len to, co robis alebo comu sa venujes ty. Nerozumiem celkom tvojej snahe tu dokazat nezmyselnost sutazi a samotnej strelby tzv. odstrelovacky. Ved je to predsa kazdeho vec, ako si postavi nejaku sutaz. Podstatne je, ci ich to bavi a nie ci to splna nejake tvoje kriteria. Jednoducho niekoho bavi strielat rozne situacie, rozne vzdialenosti a rozne polohy. Ineho zase bavi cely den sediet za stolom a na tu istu vzdialenost do toho isteho terca robit jednu dieru za druhou. A co myslis, co by nezavisly pozorovatel vyhlasil za vacsiu zvratenost?

V podstate sa tu pokusas dokazat, ze odstrelovacka o akej sa tu bavia ludia nema nic spolocneho so skutocnou pracou odstrelovaca. No a? Ze si vymyslaju podivne pravidla, aby vedeli z tych par ludi, co sa tomu venuje, poskladat sutaz. No a? Ze to potom nemaju volat odstrelovacka? A nie je to jedno?

Strielame predsa preto, ze nas to bavi. A diskutovat mame o veciach, ktore mozu priniest este vacsiu zabavu. Alebo cielom je sa tu dojebavat, ako som to casto zazil na spuste pretekov, takych ci onakych?

komisar
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.09.2009 22:39

kdyby v nicem jinem,tak v jednom ma Shiva naprostou pravdu.Odstrelovac musi umet cist vitr musi mit moznost sledovat smer a silu vetru.Mimo to je velky rozdil v praci odstrelovace vojenskeho a policejniho.V cem ma Shiva take pravdu.

Reklama

cer217
Nový uživatel
Nový uživatel

29.09.2009 22:51

A este musi byt cestny, pravdovravny a pomahat rodicom. A je rozdiel medzi odstrelovacom s velkou puskou a s malou puskou. Na nieco sme este zabudli?

komisar
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.09.2009 22:54

to jsi si popletl s pionyrem...

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.09.2009 23:22

cer217
Myslim, ze to tak trochu cele zlehcujes. a jestli jsi precetl celou diskuzi pozorne tak se divim ze jsi nepochopil to co jsem mel namysli tim, ze lidi nechteji strilet presne ale chteji si hrat na vojaky.
Rovnez jsem napsal nekolikrat, ze je mi fuk kdo co strili. Ale je naprosto zavadejici, nazvat souteze ci souteze spojovat se slovem odstrelovac ci sniper, pokud naprosto ignoruji zakladni podminky teto profese.
rovnez jsem rekl, ze lidi co sniping nemaji jako profesi, si i na techto soutezich na vojaky hrat budou. v tom problem nevidim.
Jestli nekdo strili jednu ranu tam ci onam, nebo strili x ran do jedne diry, je celkem nepodstatne, protoze oba zjistuji kvalitu streliva, zbrane ci puskohledu, strelbou na soustrel. To ze nekdo soutezi na pocet bodu dosazenych do jednoho nebo vice tercu je nepodstatne, stejne je nepodstatne jestli se pomeruje s jinym o velikosti diry.
Ale zakladni dovednosti a znalosti (nepocitam zaklady spravne strelby) je balistika zbrane, schopnost odhadu vzdalenosti (kdyz nemam k dispozici dalkomer), umet precist vitr a podle toho udelat korekci, umet se vyrovnat s tetelenim vzduchu. Predpoklad je videt na co strilim a to musim videt jasne a zretelne, rovnez tak je potreba strilet ve dvouclenych tymech.
Pokud toto souteze neumoznuji nebo nevyzaduji, tak se nemaji nazyvat odstrelovacskymi. Ale jestlize nekdo umyslne tyto dovednosti zatracuje, nebo je dokonce zamerne vynechava v pravidlech, tak znemoznuje presnou strelbu, jez je pro snipery nejdulezitejsi. Ti co se techto soutezi ucastni (a ja jim samozrejme toto v zadnem pripade neupiram) tak proste presne strilet nechteji, ale hraji si na odstrelovace. to je to co jsem chtel rici.
A to neni moje pravda. to jsou veci ktere se uci vsude na svete. Je mi uplne jedno co si o tom kdo mysli, protoze tvoje reakce je ze jsem ti slapl na kuri oko.
s touto diskuzi koncim, protoze ti co vedi o cem mluvim vedi za mam pravdu, ti kterych jsem nastavil zrcadlo, se budou hajit stejne jako do ted. a ja jine argumenty nemam, takze by to bylo stale dokola.
Ti co tady tak statecne a neochvejne obhajuji tzv odstrelovaci discipliny a stavbu soutezi, by si meli vzit svou jednoranku vazici 8kg, ranec na zada s plnou polni a presunout se nekam nejakych 10-15km.
no nema cenu pokracovat.

cer217
Nový uživatel
Nový uživatel

30.09.2009 0:05

Shiva píše:cer217
Myslim, ze to tak trochu cele zlehcujes. a jestli jsi precetl celou diskuzi pozorne tak se divim ze jsi nepochopil to co jsem mel namysli tim, ze lidi nechteji strilet presne ale chteji si hrat na vojaky.

Ako vies, ze nechcu strielat presne?

Rovnez jsem napsal nekolikrat, ze je mi fuk kdo co strili. Ale je naprosto zavadejici, nazvat souteze ci souteze spojovat se slovem odstrelovac ci sniper, pokud naprosto ignoruji zakladni podminky teto profese.

A koho to zavadza? Niekto sa ti uz stazoval? Alebo tym porusuju nejaky zakon?
Ty nieco vies o tejto profesii, ked tvrdis, ze ignoruju zakladne podmienky?

Ale zakladni dovednosti a znalosti (nepocitam zaklady spravne strelby) je balistika zbrane, schopnost odhadu vzdalenosti (kdyz nemam k dispozici dalkomer), umet precist vitr a podle toho udelat korekci, umet se vyrovnat s tetelenim vzduchu. Predpoklad je videt na co strilim a to musim videt jasne a zretelne, rovnez tak je potreba strilet ve dvouclenych tymech.
Pokud toto souteze neumoznuji nebo nevyzaduji, tak se nemaji nazyvat odstrelovacskymi.

To je tvoj nazor - ze by sa tak nemali volat. Je ale podstatne, ako sa volaju?

Ale jestlize nekdo umyslne tyto dovednosti zatracuje, nebo je dokonce zamerne vynechava v pravidlech, tak znemoznuje presnou strelbu, jez je pro snipery nejdulezitejsi.

Mozes byt konkretny - cim znemoznuje presnu strelbu?

A to neni moje pravda. to jsou veci ktere se uci vsude na svete. Je mi uplne jedno co si o tom kdo mysli, protoze tvoje reakce je ze jsem ti slapl na kuri oko.

Ziadne kurie oko. Ja uz na sutaze nechodim, ja strielam pre radost a zabavu a nepotrebujem k tomu nikoho dalsieho. Len tu vidim to, co som kedysi zazival na vlastnej kozi, ako sa ludia hadali o tom, co je spravne a co nie, ako to ma byt alebo ako to nema byt. Dnes mi to uz pripada smiesne.

Ti co tady tak statecne a neochvejne obhajuji tzv odstrelovaci discipliny a stavbu soutezi, by si meli vzit svou jednoranku vazici 8kg, ranec na zada s plnou polni a presunout se nekam nejakych 10-15km. no nema cenu pokracovat.

Celkom nerozumiem, preco by to mali robit, ked sa im nechce. Aby si ty potom nemohol povedat, ze sa hraju na vojakov?

Ja viem, co chces povedat a dokonca z isteho pohladu s tebou uplne suhlasim (odstrelovac riesi uplne ine situacie a ulohy ako to, co vidime na strelniciach), ale ma zmysel sa tolko hadat o tom, ci niekto spravne zvolil nazov pre nejaku disciplinu?

Vies, problem je v tom, ze sutaz, ktora zodpoveda tvojim kriteriam sa striela najblizsie v Krasnodare (naposledy teraz v septembri) - Competition of Sniper Pairs of Special Force Units Regulations in honor of Victor Levitski. Aj to iba raz za rok.

Sidewinder
Častý návštěvník
Častý návštěvník

30.09.2009 7:36

To Shiva: Tvaris se, jako bys prave pozrel Salamounovo neco a pritom zcela zamerne ignorujes velkou hromadu aspektu discipliny MaO a vytahujes stale jen ten jediny - typ pouzivane pusky.

Ale co to ostatni?:
Studena rana (strelec musi umet zasahnout na prvni ranu)
Rukojmi (reseni situace jednou ranou - nutno dobre znat sve schopnosti a umet je aplikovat)
Timer (soustredeni a strelba na povel - na predem neznamy cil)
Zatez (presne zasahnout cil po fyzicke zatezi)
Polohy (presne zasahnout cil i v mene stabilni poloze)
Smiles (umet rychle a bez chyb cil identifikovat a zasahnout)
Rukojmi v oknech (umet presne zasahnout v rychlosti - casovy tlak)
Tacek (umet zasahnout pohybujici-se cil - schopnost odhadu a rozhodovani)
Kolecka (dobre znat sve moznosti a schopnosti, umet je aplikovat pod psychickym tlakem)
... a pri tom vsem je potreba vyuzivat umeni presne strelby - dychani, spousteni, poloha, cteni vetru, znalost balistiky, ... atd atd

Prace odstrelovace neni jen o vybaveni - naopak, vyber vhodne zbrane pro nejlepsi splneni ukolu je podle mne take dulezitym aspektem - a tak se nemuzes divit, ze strelci vybrali tak jak vybrali, jelikoz holt nase podminky na strelnici neumoznuji nekolika-kilometrove presuny s puskou na zadech, tak si zvolili zbrane, ktere jim nejlepe umozni dane ukoly splnit.

Jestli si i pres to myslis, ze "soutez tohoto typu nema s odstrelovacskou praxi NIC spolecneho", tak plati to, co jsi sam napsal:

Shiva píše::-) ten kdo nechce akceptovat jednoduchou vseobecnou pravdu, je ignorant a nemel by mu byt poskytnut prostor to ventilovat..

Niripe
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

30.09.2009 9:33

To Shiva:

nesmíš se divit, že tady lidi střílí BR v leže a říkají tomu odstřelovačka. Stačí se podívat na stránky www.sniper.cz a juknout do aktualit. :D Jen samozřejmě žertuju, nic ve zlém.

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník

30.09.2009 10:13

Necpi sem to tvoje MaO. Nikdo se o tom vubec nezminuje a se simulaci prace odstrelovace to nema nic spolecneho.

cer217
problem s tebou je ten, ze sice vis za mam pravdu, ale delas advokata jinym. Ja rikam svuj nazor. Kdyby chteli strelci strilet presne, tak budou od organizatoru k tomu chtit podminky a to jak v ramci povoleneho vybaveni tak i jak je zavod postaveny. Bohuzel dnes nema nikdo zajem o zmenu, naopak, strelci si prizpusobili zbrane, vybaveni stavajicim soutezim a pri jejich zmenach by jejich investice a prace byly znehodnoceny a organizatorum to takto vyhovuje, protoze to od nich nevyzaduje zadne zvlastni usili.
Neni tak uplne pravda, ze je jedno jak se soutez nazyva. Magicke sluvko odstrelovac je velice popularni. Narozdil od mirena strelba velkorazni puskou se zamerovacem. Chapu ze je to dlouhy nazev. Nazvat to "liga mirenkaru" uznej ze to neni to prave orechove, ale liga odstrelovacu, to uz z kazdeho ucastnika dela odstrelovace, a to je preci to spravne. :-)
Samozrejme ze lidi jezdi strilet, a je to jedine dobre, ale nevidim duvod aby nekdo obhajoval opravnenou kritiku spojeni nazvu Odstrelovac s F-class. Zakazane doplnky jsou primo v rozporu s obema disciplinama, neomezena vaha zbrane, lehke spouste bez pojistky, velka zvetseni u puskohledu, nemena poloha na betonove plose, je zase primo v rozporu s odstrelovaci disciplinou.
Ale to je stale dokola. To ze to lidi strili, jeste neznamena ze to je spravne. Ale je to asi jedina moznost strelby. A na hodne dlouho asi bude.

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník

30.09.2009 10:21

niripe
no to je pravda. Problem je, ze stranky puvodne vznikly s timto zamerenim a na zbrane stejneho zamereni. Take pri jejich vzniku nepojednavaly o nicem jinem. BR byl okrajove zminen v typech soutezi.

Protoze tyto souteze u nas ale neexistuji, tak tam proste nejsou. souteze poradane ozbrojenymi slozkami nelze zverejnovat, takze zustalo u soutezi BR, zbrani jak pro BR tak pro taktickou strelbu. :-)

ARES
Častý návštěvník
Častý návštěvník

30.09.2009 11:03

Shivo nezlob se na mě, že se do toho tady zapojím, ale kritizuješ něco, co vlastně neexistuje.
Kdyby jsi se alespoň na sekundu obtěžovat podívat se do kalendáře na celý rok a otevřel si propozice, tak by jsi zjistil, že v ČR:
- Liga v Olomouci se jmenuje: LIGA VE STŘELBĚ Z VELKORÁŽOVÉ PUŠKY,
- 300m závod na začátku roku, který má název Odstřelovačka se v propozicích jmenuje: STŘELECKÉ SOUTĚŽE ve střelbě z velkorážové pušky – 300 m,
- 200m odstřelovačka v Poříčanech se jmenuje: Memoriál M. Předoty soutěž ve střelbě velkorážní puškou pořádaný 12.9.2009 v Poříčanech
- Maxičky se jmenují Jarní odstřelovačka
- Dobrotice se jmenují ODSTŘELOVACÍ PUŠKA DO 300m i v propozicích, přičemž u Dobrotic se to dá celkem pochopit, jelikož je to pořádáno Policejním klubem Holešov a je to pro ozbrojené složky s možností civilní účasti.
- no a pak mají Dobrotice ještě VELKOU CENU MORAVY ve střelbě z velkorážní pušky s puškohledem do 300 m.

a v SR:
- APSS pořádá ligu APSS v odstreľovacej puške která není tak docela ležením na betoně s praporkama napíchanýma co 20m
- a Evropská liga odstřelovačů CZ-SK-GB přičemž tohle je opravdu závod dvojic v "reálných" podmínkách

Takže suma sumárum tady kritizuješ závody proto, že se jmenují nějak jinak než se ve skutečnosti jmenují a v ČR jsou 2 (slovy dva) závody které mají v názvu odstřelovačka a v SR závody do 700m, a tam si nejsem tak docela jist, že by se při BR v leže střílelo v sedě, ze stoje a vybíhaly se schody do druhého patra aby sis vystřelil z věže

momentalneanonymny

30.09.2009 11:04

cer217 píše:
Shiva píše:cer217

Vies, problem je v tom, ze sutaz, ktora zodpoveda tvojim kriteriam sa striela najblizsie v Krasnodare (naposledy teraz v septembri) - Competition of Sniper Pairs of Special Force Units Regulations in honor of Victor Levitski. Aj to iba raz za rok.

apss v SR aj cesi robia take sutaze, v uplnom rozsahu sice tiez len raz rocne, ale urcite netreba ist do krasnodaru, a su dokonca relativne pristupne aj streleckej verejnosti.

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník

30.09.2009 11:12

ares
jo to mas asi pravdu, ale diskuze o soutezich vznikla z me definice stavu, strelci nechteji strilet presne ale chteji si hrat na vojaky.
z nepochopeni tohoto prohlaseni se svezla diskuze na souteze.

tato diskuze k nicemu nevede.

cer217
Nový uživatel
Nový uživatel

30.09.2009 11:12

Shiva píše:problem s tebou je ten, ze sice vis za mam pravdu, ale delas advokata jinym.

Nemyslim, ze niekto tu potrebuje, aby som mu robil advokata. Ty tu vysvetlujes ludom, ze to co strielaju nestrielaju spravne, pritom sam tuto disciplinu nestrielas, lebo nemas kde. Cize hovoris o niecom, s cim mas menej skusenosti ako ti, co sa o to aspon pokusaju.

Bohuzel dnes nema nikdo zajem o zmenu, naopak, strelci si prizpusobili zbrane, vybaveni stavajicim soutezim a pri jejich zmenach by jejich investice a prace byly znehodnoceny a organizatorum to takto vyhovuje, protoze to od nich nevyzaduje zadne zvlastni usili.

Ale to nie je o tom, ze nikto nema zaujem o zmenu, ale jednoducho tu nemas moznosti aby sa tu strielalo podla tvojich predstav. Takze ludia idu do kompromisov, aby si co najviac zastrielali.

Neni tak uplne pravda, ze je jedno jak se soutez nazyva. Magicke sluvko odstrelovac je velice popularni. Narozdil od mirena strelba velkorazni puskou se zamerovacem. Chapu ze je to dlouhy nazev. Nazvat to "liga mirenkaru" uznej ze to neni to prave orechove, ale liga odstrelovacu, to uz z kazdeho ucastnika dela odstrelovace, a to je preci to spravne. :-)

A sme pri koreni problemu. Asi sa ti zda byt smiesny naprikald nazov clanku "Abrahám nejlepším českým ostřelovačem". Priznam sa, ze aj som na tom zasmial a moj smiech pokracoval, ked som sa docital, ze Foltyn s tymi svojimi ocami tam skoncil v nejakej discipline tiez prvy. Nie ze by som sa jemu vysmieval, ale skor som si predstavil, ako to na ostatnych posobilo.

Ale zase - no a? Hadam im to nezavidis?

To ze to lidi strili, jeste neznamena ze to je spravne. Ale je to asi jedina moznost strelby. A na hodne dlouho asi bude.

A kto urcuje, ako je to spravne? Ty? Jednoducho ziadne spravne neexistuje, strielaju tak, ako sa medzi sebou dohodli a volaju si to tak, ako chcu.

Skutocny problem je v tom, ze prilis vela ludi chodi na preteky vyhravat za kazdu cenu, takze spekuluju, obchadzaju pravidla, hadaju sa, robia si navzajom zle atd. A ked nemas presne a jasne pravidla, mas zo sutaze bordel. A tento typ sutazi, o ktorych sa tu bavime, je tym najviac postihovany.

apss v SR aj cesi robia take sutaze, v uplnom rozsahu sice tiez len raz rocne, ale urcite netreba ist do krasnodaru, a su dokonca relativne pristupne aj streleckej verejnosti.

Obavam sa, ze nerobia. Aby si sa nechytil do vlastnej pasce. Ja tie sutaze poznam a mozem ti o nich zacat rozpravat take iste vyhrady, ako mas ty k tym ostatnym.

Kedysi sa o nieco pokusali na Strelnej, ale tusim to uz vzdali.

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník

30.09.2009 11:29

ja mam kde strilet, a taky tam strilim. Na souteze nechodim, protoze zpusob organizace, pravidla a chovani strelcu mi nevyhovuji. A to je asi kazdeho volba. To ze neco kritizuji, no a co? bez kritiky se nikdy nic nikam nehnulo.
Nerikam ze strelci strili spatne, ale ze nechteji strilet presne. investuji velke penize do zbrani, optiky do prebijeni a do komponentu, trenuji nesmyslne drzeni zbrane, protoze to pravidla vyzaduji (navic pravidla se lisi od souteze k soutezi), a vsechny tyhle naklady pak vejdou vnivec, protoze nevidi jak fouka, nemohou si vytvorit stabilni polohu, protoze 3. noha by to dostala do polohy BR, a nevidi kam chodi zasahy protoze jsou nekontrastni terce a zasahy v nich nejsou videt.
to nerika preci ze strelci strili spatne, jen nechteji strilet presne. to je vse co jsem tim chtel rici.
nemam zajem dale diskutovat. at si kazdy strili co chce a zije ve falesnem pocitu (svem pocitu).
radeji strilim souteze typu vem si co chces, strilej si cim chces a jak chces. Pak ti sectem body a ten co jich ma nejvice vyhraje. ferova soutez, jejich dost malo. nebo jedu strilet do vojenskeho prostoru, ev lovit.
Pokud chci soutezit mezinarodne tak radeji BR ac neni tak akcni, tak funguje jako hodinky s jasnymi pravidly.
Ale kazdy ma pravo strilet co ho uspokojuje. nekoho uspokojuje strilet a nevidet nebo strilet a byt prekvapeny, ze mu zasahy chodi nekam jinam.

prjemny den vsem

momentalneanonymny

30.09.2009 13:29

cer217 píše:

Obavam sa, ze nerobia. Aby si sa nechytil do vlastnej pasce. Ja tie sutaze poznam a mozem ti o nich zacat rozpravat take iste vyhrady, ako mas ty k tym ostatnym.

Kedysi sa o nieco pokusali na Strelnej, ale tusim to uz vzdali.

Ostatna citacia sa vztahuje k mojmu prispevku a nie k Shivovmu.
Urcite sa da porovnat vyssie uvedena euro liga v Aresovom prispevku s Krasnodarom (a to urcite skor ako porovnavat Krasnodar s BR), pretoze uz len organizacne zabezpecit taku sutaz je dost narocne, nie to este financne, a aj ucastnici civili sa zucastnuju v case svojho osobneho volna a nie pracovne.
A inac pokial viem cela diskusia vznikla kvoli niecomu inemu - vid moj vrchny prispevok ci spodny na predoslej strane.
prepinam a koncim.

PředchozíDalší

Obsah fóra / Střelectví / OFF TOPIC - MIMO TÉMA