-
mandys - Častý návštěvník
Re: Fiocchi - Black mamba
Zkoušel jsem googlovat, ale nic jsem nenašel, bohužel si myslím, že když projde 3 žlutejma, v měkkým se chová dost průbojně... 

- grizly
- Častý návštěvník
Zdravím,zkusili jsme průbojnost na normální vojenský ocelový helmě.Oproti normálním FMJ střelám to má průbojnost brutální.Z 45ACP(5-ti palec) klasika udělá jen důlek,tohle kráter cca 2 cm hluboký a blembák praskne.Vzdálenost 7m.Kůže pod nástřelem byla na hadry.To samé udělaly i 9mm z G17.Horší to bylo z Rugra PC9-normální na 25m neprošly a BM v poho jednou stranou dovnitř a naproti ještě udělaly cca 1,5 cm hluboký důlek.Už to někdo zkusil na želatinu?
- Hunter
- Pravidelný návštěvník
Tak jsem konečně vyzkoušel mamby alespoň do papíru a z mého revolveru lítají nízko. (SW 66-5 3" 357 mag.). Na 10 m je to ještě docela OK, odchylka v jednotkách cm, na standardním pistolářském terči odpovídá 8-9. Na 20m ale už docela velký pokles, desítka cm, na terči 2-4. Přitom rozptyl v pořádku, takže rukama to nebude, ani tím, že by je lauf rozhazoval. Někdo z vás, kdo teorii balistiky a laboracím rozumí líp než já, tušíte, jestli je to tím, že jsou to náboje určené na obranu, takže jsou laborované na střelbu na kratší vzdálenost (což se mi zdá jako blbost a je to i v protikladu s údajnou vyšší průbojností zde uváděnou), nebo je to prostě mým kvérem? Podotýkám, že celopáště také od Fiocchi z toho létají v pořádku na střed.
- Steiner
- Častý návštěvník
Spíš bych řekl že podlaborovaný. Zkus je změřit na hradlech. Ona i sama firma Fiocchi v tom má dost hokej, třeba ti napoví tohle:
http://www.strelci.com/modules.php?name ... le&sid=412
http://www.strelci.com/modules.php?name ... le&sid=412
-
Hungry - Moderátor
Já si dovolím tipnout, že střela bude hodně rychlá. Stihne opustit hlaven dřív, než ty střely,které létaji naflek... tudíže se hlaven nestihne "narovnat"
Zvláštní, empiricky ověřená skutečnost. Klont Coltu 1911 a replika Coltu SAA, obojí kaliber .45ACP. Nastavení mířidel tak, aby identické náboje trefovali to, na co namířím. Po vložení kolimační laseru do hlavně se ukázalo, že 1911tka míří hlavní tam, kam mířidla. SAA revolvvery (zkoušeno více ks) míří od 20ti do 40cm pod záměrný bod, který trefují
Další vysvětelením by pak mohla být konstatní chyba, tj. tik v zápěstí v obavě z nezvyklého zpětného rázu.
Fox např. po testovacím válci ze svého SW UL prohlásil, další už jen, když mi půjde o život...
Zvláštní, empiricky ověřená skutečnost. Klont Coltu 1911 a replika Coltu SAA, obojí kaliber .45ACP. Nastavení mířidel tak, aby identické náboje trefovali to, na co namířím. Po vložení kolimační laseru do hlavně se ukázalo, že 1911tka míří hlavní tam, kam mířidla. SAA revolvvery (zkoušeno více ks) míří od 20ti do 40cm pod záměrný bod, který trefují

Další vysvětelením by pak mohla být konstatní chyba, tj. tik v zápěstí v obavě z nezvyklého zpětného rázu.
Fox např. po testovacím válci ze svého SW UL prohlásil, další už jen, když mi půjde o život...

-
BARRY - Moderátor
Hungry píše:SAA revolvvery (zkoušeno více ks) míří od 20ti do 40cm pod záměrný bod, který trefují![]()
Na kolik metrů? 20-40cm? Nemělo to být mm?
-
Hungry - Moderátor
Barry: od pultu k vypinači u dveří k vchodu na puškové střeliště... cca 10m. mm tam být neměly. Stačí se podívat, jak vysoká je muška na SAA a jak hledí...
A hned vidíš, že revolver míří "dozemě", když to srovnáš do roviny...
- Hunter
- Pravidelný návštěvník
steiner> mě se ta podlaborace moc nezdá, ostatně i ta tabulka, na kterou dáváš odkaz, a která je zajímavá, uvádí, že jsou mamby našláplejší a tedy rychlejší, než Fiocchi FMJ, které lítají na flek. Hradla bohužel poi ruce nemám a ani nikoho, kdo má
hungry> konstantní tik a konstatní odchylka se mi moc nezdá. Jednak z toho střílím běžně a i plnotučné laborace, taky jsem odstřílel 300 ran za sebou, měl jsem trochu otlučený kloub na palci, ale jinak v pohodě. Samsony a Hirtenbergery dávají subjektivně větší šupu do dlaně, a necukám s tím. Rozptyl byl taky slušnej. Pořád mám tendence si myslet, že je to nábojem, resp. kombinací náboje a laufu. Ještě je zkusím v otcově 4". To co píšeš o tom, že můžou být na tu hlaveň moc rychlý mi dává smysl, mám podobnou zkušenost z dlouhých, kde dvěma známým přebíjené našlapané náboje do kulovnice, nalaborované na lov (cílem bylo udělat co nejvýkonnější náboj pro lov větší zvěře menší ráží) lítaly docela do prdele a to ze zbraní, které standadní laborace střílely přesně. Od té doby jsem ještě přesvědčenější, že velký kluci střílí velký koule, zvlášť pak na velký zvířátka... Z UL, pokud je to ultralight nebo jak se jmenuje ten titanový model, jsem nestřílel, tak nemůžu soudit, nakolik je Fox měkkej
))

hungry> konstantní tik a konstatní odchylka se mi moc nezdá. Jednak z toho střílím běžně a i plnotučné laborace, taky jsem odstřílel 300 ran za sebou, měl jsem trochu otlučený kloub na palci, ale jinak v pohodě. Samsony a Hirtenbergery dávají subjektivně větší šupu do dlaně, a necukám s tím. Rozptyl byl taky slušnej. Pořád mám tendence si myslet, že je to nábojem, resp. kombinací náboje a laufu. Ještě je zkusím v otcově 4". To co píšeš o tom, že můžou být na tu hlaveň moc rychlý mi dává smysl, mám podobnou zkušenost z dlouhých, kde dvěma známým přebíjené našlapané náboje do kulovnice, nalaborované na lov (cílem bylo udělat co nejvýkonnější náboj pro lov větší zvěře menší ráží) lítaly docela do prdele a to ze zbraní, které standadní laborace střílely přesně. Od té doby jsem ještě přesvědčenější, že velký kluci střílí velký koule, zvlášť pak na velký zvířátka... Z UL, pokud je to ultralight nebo jak se jmenuje ten titanový model, jsem nestřílel, tak nemůžu soudit, nakolik je Fox měkkej

- Hunter
- Pravidelný návštěvník
BARRY> pokud při střelbě z krátké zbraně přes otevřená miřidla poznáš odchylku 2mm, tak ti závidím... 

-
Hungry - Moderátor
UL ano ultralight.
Mimochodem chlap tvých rozměrů, tj. 2m a 100kg
, který na akci u nás vystřílel válec z .500sw se pohrdlivě díval na dívek, jež mu podávala svůj SW UL v .357Mag se slovy, z mého plný válec nevystřílíš...
Dotyčný měl po výstřelu oči vypoulené jako Hurvínek a ani s přehazovaním z ruky do ruky plný válec nedal a s několika sprostýma slovama revolver vrátil štastné majitelce...
Vnímání zpětného rázu je subjektní a má na to vliv hafo věci, hmotnost zbraně, délka hlavně, tvar a materiál pažbiček atd.
Mimochodem chlap tvých rozměrů, tj. 2m a 100kg

Dotyčný měl po výstřelu oči vypoulené jako Hurvínek a ani s přehazovaním z ruky do ruky plný válec nedal a s několika sprostýma slovama revolver vrátil štastné majitelce...
Vnímání zpětného rázu je subjektní a má na to vliv hafo věci, hmotnost zbraně, délka hlavně, tvar a materiál pažbiček atd.
- Hunter
- Pravidelný návštěvník
Hungry> s tou subjektivitou souhlasím, o vlivu konstrukce ani nemluvě. Střílel jsem se 44mag. v 8" s porty, sportovní model, pak v klas. 4" a ve 2.75" nebo tak něco ála Dirty Harry s dřevěnými pažbičkami. Zatímco v osmipalci to bylo naprosto pohodový střílení, ve 4" palci už to bylo cítit a z Dirty Harryho bych víc než jeden dva válce taky raději střílel jen v případě nutnosti. Že bude ten UL vzteklá mrcha jsem si myslel už když jsem ho prázdný držel v ruce v krámu, když ještě byla Frankonie, takže ani moc nepochybuju.
-
BARRY - Moderátor
Nevím, jestli jsem problém správně pochopil. Jedná se o rozdíl, kam míří miřidla a kam hlaveň? Na 10m mi 20-40 cm připadá dost.
Do UL .45ACP 4" laboruji čajíčky cca 200m/sec. Kolem 250m/s už to začíná být nepříjemné. Dost to řeší ta jejich gumová střenka, ale ta zas nevypadá tak hezky, jako dřevo
Do UL .45ACP 4" laboruji čajíčky cca 200m/sec. Kolem 250m/s už to začíná být nepříjemné. Dost to řeší ta jejich gumová střenka, ale ta zas nevypadá tak hezky, jako dřevo

-
Hungry - Moderátor
Barry: Změň si nick na "nevěřící Tomáš".
právě ted jsem vzal z pod pultu SAAčko, našruboval laser a na vzdálenost ohraničenou jedním koncem pultu, jak stojí telefon a koncem pultu - zdi s dveřmi do trezoru, jsem provedl měření. Zamířil jsem na spodní hranu otevřených dvířek alarmu a tečka mířila na horní konec vypínače světla v trezoru... Světe div se, dle počtu kachliček na podlaze to bylo na zdálenost 10m a na zdi jsou tyto dva body přesně 20cm daleko. Na Jolce si to můžeš přeměřit...

právě ted jsem vzal z pod pultu SAAčko, našruboval laser a na vzdálenost ohraničenou jedním koncem pultu, jak stojí telefon a koncem pultu - zdi s dveřmi do trezoru, jsem provedl měření. Zamířil jsem na spodní hranu otevřených dvířek alarmu a tečka mířila na horní konec vypínače světla v trezoru... Světe div se, dle počtu kachliček na podlaze to bylo na zdálenost 10m a na zdi jsou tyto dva body přesně 20cm daleko. Na Jolce si to můžeš přeměřit...

-
BARRY - Moderátor
Přeměřím. Jak to tedy funguje? Pro revolver platí balistická křivka obráceně? Nějakou teorii k vysvětlení, please.
- Steiner
- Častý návštěvník
A nebude to tím, že u revolveru dochází ke zvedání hlavně při výstřelu už v okamžiku, kdy střela přeběhne z válce do hlavně a plyny odfukují mezerou mezi válcem a hlavní ? U pistole to je až po opuštění hlavně.
-
Hungry - Moderátor
Není nic obráceně. Jde o pohyb, vykonávající zbran během pohybu střely v hlavni. Kam směřuje tvá zbran po výstřelu? Do stropu,ne? Takže zbran se ti začne zvedat už v okamžiku zážehu slože. Přesto, že se jedná o zlomky sec., přesto se ústí nepatrně zvedne již před opuštěním hlavně střelou. A zase na toto má vliv rychlost střely a ergonomie úchopu atd.
- Steiner
- Častý návštěvník
Hungry píše:... Jde o pohyb, vykonávající zbran během pohybu střely v hlavni. ... Takže zbran se ti začne zvedat už v okamžiku zážehu slože.
Koukni se na tohle video: http://www.rucevzhuru.cz/video/cz85.wmv
Z toho je jasné, že v uzavřeném systému (uzamčený závěr) k žádnémmu pohybu zbraně nedochází, protože se tam síly akce a reakce vyruší.
U revolveru to ale může být jinak, protože tam plyny odfukujou ven ze zbraně mezerou mezi válcem a hlavní ještě v době, kdy se střela pohybuje uvnitř hlavně.
http://www.istockphoto.com/stock-video- ... ooting.php
Vidíš že ty plyny se opřou o čelo válce a odfouknou spíše směrem dopředu - a protože osa hlavně je dost vysoko nad těžištěm úchopu, začne se revolver vyvracet směrem nahoru.
- Dancek
- Pravidelný návštěvník
Značný výškový rozdíl mezi záměrným bodem a paprskem laseru zasunutého v hlavni jsem na vlastní oči viděl, odhaduji, že u revolveru typu SAA se mohlo na vzdálenost 10 m skutečně jednat o 20 cm, o kterých píše Hungry. Je zajímavé, že největší rozdíl byl u revolveru typu SAA, tedy u zbraně se zvoncovou, nahoře se zužující rukojetí. Podstatně menší rozdíl, odhaduji asi 4-6 cm byl u nějakého moderního revolveru, typ už si přesně nepamatuji a nejmenší byl u pistole, klonu 1911. Možná mylně se domnívám, že výrobci berou v úvahu i to, že zvoncová rukojeť má snahu při výstřelu více "zajíždět do dlaně" a proto počítají s větším zdvihem těchto zbraní ještě před vylétnutím střely z hlavně. Tuto teorii podporuje i skutečnost, že u moderních revolverů je rozdíl podstatně menší.
Abych nebyl příliš OT, měřil jsem rychlosti střel nábojů Black Mamba v ráži 357 Magnum, při střelbě z karabiny s 20" hlavní jsem naměřil 583 m/s, a ze 4" revolveru 430 m/s. Střely váží 7,13 g a když porovnám naměřené hodnoty s údajem výrobce 530 m/s usuzuji, že na těchto nábojích je dobrá asi jen reklama. I obyčejný a podstatně levnější Magtech s 8,1 g střelou je při střelbě z karabiny výkonnější.
Dancek
Abych nebyl příliš OT, měřil jsem rychlosti střel nábojů Black Mamba v ráži 357 Magnum, při střelbě z karabiny s 20" hlavní jsem naměřil 583 m/s, a ze 4" revolveru 430 m/s. Střely váží 7,13 g a když porovnám naměřené hodnoty s údajem výrobce 530 m/s usuzuji, že na těchto nábojích je dobrá asi jen reklama. I obyčejný a podstatně levnější Magtech s 8,1 g střelou je při střelbě z karabiny výkonnější.
Dancek
- Hunter
- Pravidelný návštěvník
Dancek> Pochopil jsem správně, že jsi naměřil 583 m/s a výrobce uvádí 530? Kolik má z karabiny ten Magtech a který Magtechy konkrétně? Z revolverů jsou Magtechy poměrně slabý, i slabší než SB, co jsme onehdá měřili u jednoho kamaráda. Když se podíváš na tabulku, na kterou dával odkaz Steiner, tak mamby ze 4" byly naměřený skutečně kolem 430J, Magtechy se 158 grs. střelou byly o dost níž... Nemám důvod Fiochci nějak obhajovat, spíš pátrám po informacích.
-
Hungry - Moderátor
Danček: Toto střelivo je určené pro sebeobranné účely a evidentně se počítá s krátkými hlavněmi. Tam mají výkon větší, než standard a o to jde. Testy s karabinou jsou mimo mísu.
Steiner: Myslím, že se té přímce říká výstřelná... A já mám tuto zkušenost i z 30" pušky v .45-70Gov. Černopaché náboje se 70gr Vesuvitu a 340gr střelou chodily na 50m nad terč, mimo možnou korekci mířidly, kdežto náboje s toutéž střelou a prachem Acc 4350 chodily na střed...
Naše 1911 (osazenstva na střelnici) míří tam, kam posílají kuli...
A jak psal Danček, nejdůležitější bude výška osy hlavně nad těžištěm zbraně... A ta je nejmarkantnější právě u starých SAAček.
Steiner: Myslím, že se té přímce říká výstřelná... A já mám tuto zkušenost i z 30" pušky v .45-70Gov. Černopaché náboje se 70gr Vesuvitu a 340gr střelou chodily na 50m nad terč, mimo možnou korekci mířidly, kdežto náboje s toutéž střelou a prachem Acc 4350 chodily na střed...
Naše 1911 (osazenstva na střelnici) míří tam, kam posílají kuli...
A jak psal Danček, nejdůležitější bude výška osy hlavně nad těžištěm zbraně... A ta je nejmarkantnější právě u starých SAAček.
Obsah fóra / Střelivo / Pistolové a revolverové střelivo