nounejm
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

01.05.2009 21:20

Re: Zamítání žádosti o nošení dlouhé zbraně

V takovou chvili bys k tomu mohl zaujmout stanovisko na komercni bazi zakaznik-dodavatel. Mluvci dodavatele odpovedel na tvuj dotaz kladne a pokud neco zpackal, jde to na jeho triko. Po tobe prece nikdo nemuze chtit, aby sis pro jistotu overoval kazde jejich vyjadreni.

sstepan
Nový uživatel
Nový uživatel

03.05.2009 20:50

To Sněhulák:
Ona ta logika funguje oběma směry - Pokud Mgr, Bačkovská řekla, že ministerstvo nevydalo žádnou metodiku na vydávání zbraní kat. B, je jedno jestli dlouhých nebo krátkých - vyjádření se vztahuje na všechny zbraně kat. B. Pokud by to chtěla vztáhnout pouze na krátké, musela by uvést krátkých.

Btw: Mám pocit, že už tu někde zaznělo, že zákon nerozlišuje zbraně kat. B na krátké a dlouhé. :?:

MiRaS
Častý návštěvník
Častý návštěvník

03.05.2009 21:36

Zákon rozlišuje zbraně kategorie B
§ 5
Zbraně kategorie B

Zbraněmi kategorie B jsou
a) krátké opakovací nebo samonabíjecí zbraně,
b) krátké jednoranové nebo víceranové zbraně pro střelivo se středovým zápalem,
c) jednoranové nebo víceranové zbraně pro střelivo s okrajovým zápalem, jejichž celková délka je menší než 280 mm,
d) dlouhé samonabíjecí zbraně, jejichž zásobník nebo nábojová schránka a nábojová komora mohou dohromady pojmout více než 3 náboje,
e) dlouhé samonabíjecí zbraně, jejichž zásobník nebo nábojová schránka a nábojová komora nemohou dohromady pojmout více než 3 náboje a u nichž je podávací ústrojí odnímatelné, anebo u nichž není zaručeno, že nemohou být přeměněny běžně dostupnými nástroji na zbraně, jejichž zásobník nebo nábojová schránka a nábojová komora mohou dohromady pojmout více než 3 náboje,
f) dlouhé opakovací nebo samonabíjecí zbraně s hladkým vývrtem hlavně, jejichž délka hlavně je menší nebo je rovná 600 mm,
g) samonabíjecí zbraně, pokud mají vzhled samočinných zbraní, a
h) signální zbraně pro použití signálních nábojů ráže větší než 16 mm.

Záznam ve zbrojním průkazu ovšem toto již nerozlišuje: "Oprávněn nosit zbraň kategorie B"

Každý s uvedeným záznamem v ZP je tedy oprávněn nosit jakoukoliv zbraň kategorie B a není tedy důvod povolení k nošení dlouhé zbraně kat. B nevydat.

sstepan
Nový uživatel
Nový uživatel

03.05.2009 21:46

Díky za potvrzení. 8)

Zákon říká co všechno je zbraň kategorie B.
Ale neříká: Toto je "krátká zbraň kat. B" a toto je "dlouhá zbraň kat. B".
Říká: Dlouhá zbraň schopná pojmout více než tři náboje je zbraň kategorie B.

SINCITYMAN
Moderátor
Moderátor

03.05.2009 22:17

Ne tak úplně, je oprávněn nosit zbraň kat B na kterou mu bylo vydáno povolení k nošení, ale není žádný zákonný důvod nevydat toto povolení pro jakoukoliv zbrań kat B .....

MiRaS
Častý návštěvník
Častý návštěvník

03.05.2009 22:36

sstepan píše:Zákon říká co všechno je zbraň kategorie B.
Ale neříká: Toto je "krátká zbraň kat. B" a toto je "dlouhá zbraň kat. B".

Ale ano, říká

§ 87

Příl.
Vymezení zbraní a střeliva

Část první

Druhy zbraní

...

10. Krátká zbraň - palná zbraň, jejíž délka hlavně nepřesahuje 300 mm nebo jejíž celková délka nepřesahuje 600 mm.

11. Dlouhá zbraň - palná zbraň, která není krátkou zbraní.

...

Reklama

sstepan
Nový uživatel
Nový uživatel

03.05.2009 23:51

§ 87 říká pouze:
Toto je dlouhá zbraň. (tečka)
Toto je krátká zbraň. (tečka)

a NIC jiného. Nehovoří o žádné kategorii - dělí zbraně obecně na krátké a dlouhé.

§ 5 říká:
Zbraň kategorie B je zbraň - viz písmeno a) nebo b) nebo ... h).

To je vše, nic víc.

Zákon zbraně kategorie B dále nedělí. Zná pouze zbraň kategorie A nebo B nebo C... .
Žádné podkategorie nerozlišuje.

cmk
Častý návštěvník
Častý návštěvník

04.05.2009 12:11

Takhle, zakon sice deli zbrane na kratke a dlouhe, ale uplne pro jiny ucel, nez je povolovani nakupu, drzeni a noseni. Pro tento pripad zna pouze zbrane kat. A, B, C a D.

MiRaS
Častý návštěvník
Častý návštěvník

04.05.2009 12:37

A právě proto by mělo být povolení k nošení vydáváno pro všechny zbraně kat.B bez rozdílu.

Každé případné zamítnutí takové žádosti by mělo být písemně zdůvodněno. Žádost o nošení dlouhé přjmout musí. Povolení vydat nemusí a žásto mohou ji zamítnout, ale musí to v takovém případě zdůvodnit a v zákoně pro zamítnutí oporu nemají.

Moc by mě zajímalo znění takového písemného zamítnutí. Je tu už vůbec někdo komu byla žádost o nošení dlouhé zbraně kat. B zamítnuta? Myslím skutečně zamítnuta a ne že byl odrazen kecama hned při podávání žádosti.

tuareg
Častý návštěvník
Častý návštěvník

04.05.2009 16:41

Ahoj, já si podal žádost o nákup, držení a nošení cz 858 v Brně, žádost vyřízena kladně do 3 dnů a ještě se omlouvali že mi to nemohou udělat v pondělí( to bylo velikonoční), po vyzvednutí povolení jsem ještě ten den 858 koupil a zaregistroval, taky asi do 15 minut.A nikdo se na nic neptal ani nebyly žádné připomínky. :D

SINCITYMAN
Moderátor
Moderátor

04.05.2009 18:55

Tím si myslím že to je jasné,pokud by opravdu taková metodika existovala,dodržovali by jí všude bez rozdílu.....

majsner
Častý návštěvník
Častý návštěvník

04.05.2009 19:48

cmk píše:Majsner je bohuzel typicky "produkt" soucasneho stavu zakona a hlavne toho, jak probiha uceni a prokazovani znalosti zakona o zbranich. Nasrocenych 450 otazek, ale souvislosti a praxe jaksi unika...

Nastudované zákony 119/2002 a 156/2000 a všechna související nařízení vlády a vyhlášky (+ §13 a §14 z. 140/1961), našrocených 488 otázek, 7 (cca hodinových) kurzů střelby a bezpečné manipulace s instruktorem na střelnici. Naznačování, že jsem se "prostě našrotil 450 otázek" a šel na párek, si dovolím vzhledem k vynaloženému úsilí a penězům odmítnout.

Že jsou určité formulace a části zákona zmatečné až nesmyslné, za to snad nemohu. A Tebou zmiňovaná praxe se získá zkušenostmi a časem.

Zajímalo by mě, jak jsi Ty sám po vydání ZP procházel "souvislostmi a praxí".

Omlouvám se za OT a tímto ho považuji za uzavřené.

MarK
Moderátor
Moderátor

Bydliště: Wien8, Praha8 ________________________ »»» zbranekvalitne.cz «««

04.05.2009 20:56

Souhlas s majsnerem. Tohle prostě je hovadina aktuálního zákona, která v něm samotném úplně 100% přesně popsána není a vzhledem k její nelogičnosti brání i jednoduchému pochopení.
Dneska jsem se o tom na zbraních bavil s paní (myslím, že) podplukovnicí a celkem jsme se shodli, že to tam je zbytečné. Když jsem si stěžoval na nejednoznačnosti výkladu zákona v různých koutech naší vlasti, tak mi popsala, jak jednou za čas udělá ministerstvo slezinu na dané téma, která obvykle končí tím, že "dáme vám vědět" a to prý obvykle přijde až po roce, kdežto oni mezitím musí nějak fungovat...

Kurt
Moderátor
Moderátor

04.05.2009 22:49

Takhle to tu funguje obecně a rozhodně se to netýká jen jednoho odboru/inspektorátu. Obvykle se v tom chaosu zákonů, vyhlášek, prováděcích předpisů, interních nařízení, atd. nevyznají ani sami úředníci, takže se snaží hledat cestu nejmenšího odporu. To je v našem případě právě to oznámení u přepážky typu "Tohle nejde", případně alternativního "Podle metodiky....". Pokud občan sklopí hlavu a odejde, úředník vyhrál. Pokud se ale ozve, úředník je zahnán do kouta a musí jednat - cesta nejmenšího odporu zjevně přes občana nepovede. Takže to obvykle dopadne tak, že si tam žádost nechá a od boku tipne nějaký termín, kdy se jako má žadatel stavit. V té době jde za nadřízeným, případně za kolegy, pokud ani oni neví, pak se kontaktuje ministerstvo, případně krajská správa se žádostí o stanovisko a na základě toho se rozhoduje. Výsledek je nejistý, ale určitě stojí za to získat vyjádření na papíře - byť i zamítavé - a nenechat se už při podávání žádosti zviklat. Aspoň je potom proti čemu se odvolat a tak si tu cestičku do budoucna prošlapat.
Mimochodem, úředník nesmí odmítnout přijetí žádosti (pokud obsahuje všechny povinné údaje), stejně jako v ní nesmí škrtat. Dokonce by neměl údaje ani doplňovat, jeho prací je žádost přijmout a v zákonné lhůtě rozhodnout - případně si vyžádat potřebné informace, které k takovému rozhodnutí nezbytně potřebuje a poté rozhodnout.

MK
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

19.05.2009 20:11

tuareg: mam stejnou zkusenost (uz teda trochu starsi) - brno - saiga12k - noseni neni problem, uz jsem to tady nekde kdysi psal, jen se slecna / pani ptala zda mam dost dlouhej kabat :-)

frantisek
Sponzor serveru
Sponzor serveru

25.01.2010 20:56

MiRaS píše: Moc by mě zajímalo znění takového písemného zamítnutí. Je tu už vůbec někdo komu byla žádost o nošení dlouhé zbraně kat. B zamítnuta? Myslím skutečně zamítnuta a ne že byl odrazen kecama hned při podávání žádosti.

Vytahnu na svetlo tohle nepopularni tema. S MiRaS_em spadame pod stejny inspektorat. Dneska jsem daval nakupku na "dlouhe" B s nosenim a ochranou zdravi a zivota + sportem. (Takze sem mozna brzy hodim to pisemne zamitnuti)
Nasledoval cca pulhodinovy pohovor s vedoucim oddeleni. Argumenty klasicke, neotrele i dechberouci (napr. nosit to preci muzete i na B - ciste teoreticky ano, ale nedokazu si predstavit zavod, ktery by to mel v propozicich), rozebirali jsme vhodnost pouzder (pouzdro neni urceno ke skrytemu noseni. Zde nastopil muj oblibeny argument, ze zakon preci nerozlisuje typy a urceni pouzder, navic, to moje bylo puvodne urceno pro prepravu nahradni hlavne ke kulometu M60 ..... ), plynule jsem presli k 58me (jako priklad, ja kupuju neco trochu jineho), s tim ze podle zkusebny jde o zbran urcenou pro sportovni strelbu (dokonce jsem dostal k nahlednuti prislusne rozhodnuti, kde se v zakone mluvi o zbrani kategorie sportovni ci obranne jsem se nedozvedel), taky pry uz na obranu kratkou mam (dve:-), tak na co dlouhou .... atd atd. Absolvoval jsem to loni s 58mou, byl jsem pripraven.
Pan vedouci myslim vystrilel veskerou munici, ve stredu jdu pro rozhodnuti, tak uvidime. Na zadosti zustalo vse (tj. nabyt, drzet, nosit pro ochranu a sport). Sport mi pry nechaji, ochranu a noseni nedostanu ......
Protoze mame spolecne zname, vse se odehravalo ve velmi pratelskem duchu.
A skladam cosi jako verejny slib - pokud mi hodlaji sr*t na hlavu, s touhle zadosti se odvolam a jako bonus podam zadost o drzeni a noseni k sebeobrane i k 58me (tam mi loni nanutili B-sport).

Timto diky za tohle tema a zverejnene stanovisko MV a dalsi souvisejici korespondenci.

admix

25.01.2010 20:59

Tak na to jsem zvedav! Tvrde do nich :twisted:

Sokolda
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

25.01.2010 21:06

Příbram, minulý týden dlouhá na nošení bez problémů. Nákupka a přihlášní na počkání. ( jen trapná poznámka při psaní " a nosit neviditelně JO" ) :mrgreen:

frantisek
Sponzor serveru
Sponzor serveru

25.01.2010 21:16

2 admix: ja jsem pro diplomacii, dohodu ... Tvrde do nich nepujdu. Pan vedouci je prima, delal mi zkusebniho komisare a pristup vice nez lidsky, dvakrat mi vysel vstric pri prihlasovani, navic se trochu zname "z civilu" ....
Coz ovsem neznamena ze ustoupim.

Hungry
Moderátor
Moderátor

25.01.2010 23:04

Zeptal bych se ho,jak je to s nošením dlouhé opakovací kulovnice, resp. zbraní kat. "C"... At nad tím popřemýšlí a přestane si zbytečně komplikovat život... :roll:

PředchozíDalší

Obsah fóra / Střelectví / Zbrojní průkaz, Legislativa, První pomoc