Poli
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.04.2009 16:51

Zamítání žádosti o nošení dlouhé zbraně

Dnes jsem si byl rozšířit zbroják a mezi řečí jsem se dotazoval na postup následného přepsání zbraní ze sportovních účelů na nošení. U samonabíjecí brokovnice mi bylo řečeno, ať to ani nezkouším, protože podle nové metodiky, platné pro celou republiku, se mají žádosti o nošení dlouhé zbraně zamítat. Snad z toho důvodu, že přece není možné nosit dlouhou zbraň skrytě, tak mají pušky a brokovnice registrovat pouze na sport. Jak hodlají řešit u držitelů zbr. sk. pouze E to, že si koupí brokovnici, která je kat. C, mi řečeno nebylo. Víc mi k tomu řečeno nebylo, prostě tak to je. Neměl jsem čas to řešit, ale v brzké době si pro povolení na tu brokovnici půjdu, tak se uvidí.

Jinak jsme okres, kde šlo vždy bez problémů cokoliv, včetně vyjímek na cokoliv, nákupky na počkání, registrace také, personál příjemný a ochotný.

admix

28.04.2009 16:58

Re: Zamítání žádosti o nošení dlouhé zbraně

Vytiskni si vyjadreni MV a az ti to budou chtit zamitnout, vyzadej si pisemne zduvodneni. Vsadil bych boty na to, ze to najednou zazracne pujde :D

http://www.mvcr.cz/clanek/nabyvani-vlas ... iny-e.aspx

Při vydávání povolení podle § 12 zákona o zbraních nelze např. spekulovat s tím, že dlouhou zbraň není možné nosit skrytě nebo není vhodná k ochraně života, zdraví nebo majetku. Uvedená spekulace nemůže být důvodem pro nevydání povolení k nabytí vlastnictví a držení, popřípadě nošení zbraně kategorie B držiteli zbrojního průkazu skupiny E z důvodu ochrany života, zdraví nebo majetku. Právní úprava jednoznačně umožňuje držiteli uvedeného zbrojního průkazu nabývat do vlastnictví a držet, popřípadě nosit i dlouhé zbraně kategorie B a spekulace o tom, že se dlouhá zbraň nehodí k ochraně života, zdraví nebo majetku je nepodložená, neboť si její využití k ochraně života, zdraví nebo majetku lze velice dobře představit např. na osamocených rozlehlých usedlostech.

MiRaS
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.04.2009 17:00

Zítra jdu řešit to samé (nákupka na Saigu 12K) tak uvidíme co na mě vybaleji. Nošení na dlouhé jsem si už vloni vyargumentoval a dávali mi je, tak dám vědět jak pochodím.

MiRaS
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.04.2009 17:04

admix: Super, už se to tiskne :-)

Poli
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.04.2009 17:05

Ano, ale tenhle výklad je skoro pět let starý - konkrétně z 31.3.2004, od té doby se měnil zákon i lidé, takže už to není moc aktuální. No, jdu sesmolit dotaz přímo na vnitro, ať se mi k tomu vyjádří, ať je v ruce něco čerstvé.

MiRaS
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.04.2009 17:10

Pokud to není aktuální, tak by to mělo být staženo nebo doplněno podle aktuální znění (pokud se ve výkladu něco změnilo).

Reklama

admix

28.04.2009 17:13

Mas recht, datum tam neni, cekal bych ale, ze tam bude aktualni zneni, prece jen je to web MV :roll: Uvidime, kdyztak sem pak prosim hod odpoved

Poli
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.04.2009 17:22

Poli
Častý návštěvník
Častý návštěvník

28.04.2009 17:29

obp@mvcr.cz

Zamítání nošení dlouhé zbraně kat. B

Dobrý den, dnes jsem se na odboru pro zbraně a bezpečnostní materiál, příslušný mému bydlišti, dozvěděl, že dle nové metodiky, platné pro celou ČR, se od nynějška mají žádosti o nošení dlouhé zbraně kat. B zamítat. Tyto zbraně se mají nadále povolovat pouze k nabytí a držení, a to jen k sportovním účelům.
Novelizovaný zákon č. 119/2002 Sb. však nic takového neříká a jednoznačně uvádí dle ustanovení § 28 odst. 4 písm. a) je držitel zbrojního průkazu skupiny E oprávněn nabývat do vlastnictví a držet, popřípadě nosit zbraň kategorie A, na kterou mu byla udělena výjimka, zbraň kategorie B, na kterou mu bylo vydáno povolení, nebo zbraň kategorie C. Vydávání povolení k nabývání vlastnictví a držení nebo nošení zbraní kategorie B upravuje ustanovení § 12 zákona o zbraních, které v odstavci 5 stanoví, že příslušný útvar policie vydá povolení vlastnit nebo držet zbraň kategorie B, pokud k tomu má žadatel řádný důvod. Podle písmene f) tohoto ustanovení se za řádný důvod považuje ochrana života, zdraví nebo majetku. Ustanovení § 12 odst. 6 zákona o zbraních pak upravuje i vydávání povolení k nošení zbraně kategorie B. Vzhledem k tomu, že výše uvedená ustanovení zákona o zbraních hovoří o zbraních kategorie B bez omezení, vyplývá tedy z této právní úpravy zcela jasně, že držitel zbrojního průkazu skupiny E je oprávněn nabývat do vlastnictví a držet, popřípadě nosit zbraně kategorie B na základě vydaného povolení v rozsahu zbraní této kategorie uvedených v § 5 zákona o zbraních bez dalšího omezení na krátkou nebo dlouhou zbraň.
Dále mi bylo řečeno, že to je z důvodu nemožnosti skrytého nošení dlouhé zbraně a z důvodu jejího primárního určení pro sportovní střelbu. Toto ale již bylo v minulosti Vaším odborem vyvráceno, viz. vyjádření v archivu na stránkách MVČR - výklad některých ustanovení zákona o zbraních, kde je ze dne 31. března 2004 uložen výklad JUDr. Pavla Nováka, Odbor bezpečnostní politiky MV, který jasně uvádí, že právní úprava umožňuje nošení dlouhé zbraně kat. B pro ochranu života, zdraví a majetku.
Z tohoto důvodu se dotazuji, zda Ministerstvo vnitra, případně Policie ČR vydala tuto novou metodiku, která přikazuje odborům pro zbraně a bezp. materiál zamítat žádosti o nošení dlouhých zbraní kat. B? Pokud ano, na jakém právním základě vznikla tato metodika?
Tento dotaz, jakož i Vaší odpověď, zveřejním na internetových portálech, zabývajících se zbraněmi, též jej zasílám občanskému sdružení LEX, zabývajícím se ochranou práv majitelů zbraní.

S pozdravem,

admix

28.04.2009 17:31

Parada, za vsechny diky :)

hetzer
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.04.2009 17:58

Poli: zkus pohrozit spravni zalobou

Poli
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.04.2009 18:37

Počkám, až jestli se bude MV obtěžovat s odpovědí. Zatím mám pouze potvrzení o doručení mailu. První, co jsem jim odpověděl bylo, že si žádost stejně podám a pak se odvolám.
Jinak si nemyslím, že by to bylo z jejich hlavy, jak říkám, dávají cokoliv na cokoliv, většina věcí na počkání a osobně s nimi vycházím perfektně.

majsner
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.04.2009 18:53

Mám ZP a zbraň krátce a jsem tu nováček, tak mě opravte, pokud se mýlím. Jen mi není jasné, o čem je řeč. V ZP je informace, zda-li je majitel oprávněn vlastnit, držet, nebo nosit zbraň kategorie B. V průkazu zbraně už pak žádná taková kolonka není, takže když mám v ZP "Oprávněn nosit zbraň kategorie B", tak můžu nosit všechny zbraně kategorie B, které vlastním (mám průkaz zbraně), nebo ne? Žádné povolování nošení pro každou zbraň zvlášť snad není, ne? Kde by to tedy v průkazu zbraně bylo napsáno? Tedy ještě jednou: pokud dostanu povolení na nákup zbraně kat. B, můžu ji po registraci automaticky nosit (?).

Průkaz zbraně obsahuje kolonky:

Druh zbraně
Značka výrobce
Vzor /model/
Ráže
Výrobní číslo

Jméno a příjmení
Rodné číslo
Důvod vydání zbrojního oprávnění
Registrace u
Datum

Kurt
Moderátor
Moderátor

29.04.2009 18:58

majsner píše:Tedy ještě jednou: pokud dostanu povolení na nákup zbraně kat. B, můžu ji po registraci automaticky nosit (?).

Nikoliv. Pokud dostaneš povolení na nákup (nabytí) můžeš ji koupit. Pokud dostaneš povolení na nabytí a držení, můžeš ji koupit a držet. Pokud dostaneš povolení na nabytí, držení a nošení, můžeš ji koupit, držet a nosit.

majsner
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.04.2009 19:16

Kurt: A kde je toto privilegium zaznamenáno? V žádosti o povolení k nákupu se to (ne)vyškrtává, ale kde v dokladech je toto uvedeno? Jak dokážu policistovi na ulici, že můžu zbraň nosit?

Kurt
Moderátor
Moderátor

29.04.2009 19:26

To, že zbraň můžeš nosit na ulici ověřit nelze. Resp. lze ověřit to, že můžeš nosit zbraň kat. B. Ale že můžeš nosit právě tu, kterou máš u sebe, si bude muset orgán ověřit dotazem na databázi držitelů ZP.

majsner
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.04.2009 19:39

To mi přijde opravdu divné. Pokud si podáš žádost o povolení k nákupu zbraně, nic nevyškrtáš (čili chceš vlastnit, držet a nosit) a policista ti sám škrtne nošení, tak se to nedozvíš? Myslím, že zavolám "svému" úředníkovi na Policii, aby kápnul božskou.

A v případě, že je to pravda, zajímalo by mě, jak to je v případě, že zbraň někomu půjčím (s průkazem zbraně). Pokud samozřejmě má ZP s povolením nosit B. To nošení u konkrétní zbraně je "na osobu", nebo každý, kdo drží zbraň a má patřičnou položku v ZP, může zbraň i nosit?

Kurt
Moderátor
Moderátor

29.04.2009 19:52

1. Mockrát se tu psalo, že policista nemá v žádosti co škrtat. Je to moje žádost, ne jeho.
2. Taky se tu psalo, že zbraň může nosit jen ten, kterému bylo vydáno povolení k jejímu nošení (je to v zákoně 119/2002 Sb. doporučuju nastudovat).

EMS
Nový uživatel
Nový uživatel

29.04.2009 20:00

2 majsner: pokud chceš nosit půjčenou zbraň,potřebuješ tzv. rozhodnutí o zapůjčení zbraně. V zásadě se to dělá tak, že zajdeš s člověkem,který ti tu zbraň bude půjčovat, na PČR, s sebou si musí dotyčný vzít zbraň a PZ a ty kolek(myslím 100 Kč)
Tam vyplníš stejnej formulář,jako je nákupka, na konkrétní zbraň a dolů se rukou dopíše žádost o zapůjčení a nacionále osoby vlastnící tu zbraň.
Oba to podepíšete, pak provedou kontrolu zbraně a PZ a čekáš, v Mělníku to trvalo 14 dní.
Výsledek je papír,podobný jako nákupní povolení,akorát je tam napsáno, že si zbraň půjčuješ od toho kdo je v PZ. Jo musíte tam zas oba a oba to podepsat před policistou(-tkou)

Pak nosíš půjčenou zbraň, PZ a tohle rozhodnutí(prej má neomezenou platnost) s sebou.
Je to trošku složitější ale dá se to

majsner
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.04.2009 21:12

Zákon o zbraních a střelivu č. 119/2002 Sb. jsem samozřejmě četl.

§12 to říká jasně, i z toho formuláře je to logické, když tam je "nehodící se škrtněte". Jen mi to přišlo divné, že se vlastně o udělení povolení nosit zbraň nedozvím. Žádný papír na to nedostanu a v průkazu zbraně to také nebude.

Ale každopádně díky za odpovědi.

Další

Obsah fóra / Střelectví / Zbrojní průkaz, Legislativa, První pomoc