- net_waste
- Nový uživatel
Taktické použ.:NF 8-32x56 NXS nebo Leupold M4 8.5-25x50mm?
Zdravim,
hledam optiku pro takticke pouziti na SAKO TRG 42 .338 LP, me sympatie si ziskaly hlavne tyto modely:
NightForce 8-32x56 NXS, Leupold Mark 4 8.5-25x50mm ER/T
Kladnyma referencema na forech jednoznacne vede NightForce, akorat vse bylo posuzovano z hlediska pouziti pro sportovni strelbu. Pro me je priorita vhodnost pro takticke pouziti, hlavne odolnost vuci extremne nepriznivym podminkam. Preferoval bych Mil-Dot osnovu, ale tu ma asi jenom Leupold, tak pripade slevim z pozadavku. Leupold se pouziva pro armadni vyuziti bezne a verim, ze snese opravdu hodne, u NightForce ale nemam informace, pusobi na me spis "sportovne", zase ma kvalitnejsi skla a regulaci. Kterou variantu bych mel zvolit? Dekuji za radu
hledam optiku pro takticke pouziti na SAKO TRG 42 .338 LP, me sympatie si ziskaly hlavne tyto modely:
NightForce 8-32x56 NXS, Leupold Mark 4 8.5-25x50mm ER/T
Kladnyma referencema na forech jednoznacne vede NightForce, akorat vse bylo posuzovano z hlediska pouziti pro sportovni strelbu. Pro me je priorita vhodnost pro takticke pouziti, hlavne odolnost vuci extremne nepriznivym podminkam. Preferoval bych Mil-Dot osnovu, ale tu ma asi jenom Leupold, tak pripade slevim z pozadavku. Leupold se pouziva pro armadni vyuziti bezne a verim, ze snese opravdu hodne, u NightForce ale nemam informace, pusobi na me spis "sportovne", zase ma kvalitnejsi skla a regulaci. Kterou variantu bych mel zvolit? Dekuji za radu
-
Kall - Příspěvky: 2286
- ARES
- Častý návštěvník
S těmi kříži jsem to nějak nepochopil, protože NF má Mildot a MLR založené na dílcovém systému, a Leupold Mildot a TMR kteréžto krom "grafického" provedení jsou prakticky totožné. Další otázka samozřejmě je, čemu říkáš taktické využití, protože tady v našich končinách se závody, kterým by se dalo říkat taktické prakticky nestřílí. Snad vyjma dvou, který by se tak říkat mohlo, protože zapojují i prvky taktiky jako přesuny mezi hlídkami a střelbu na cíle ve vzdálenosti od do s tím že cíle jsou padací a jde o jejich zásah, nikoli o nastřílení desítek
-
- net_waste
- Nový uživatel
Kall píše:mám dojem, že k taktickému použití jsou puškohledy SCHMIDT & BENDER, a toto zajišťuje zaměstnavatel.
Bohuzel o tyhle sem se nezajimal, protoze sem ani nesehnal ceny pro cesky trh. Ale ekvivalent stal tak 3500 USD, bohuzel si nemuzu dovolit vydat za puskohled vic, jak 80000.-Kc .
ARES píše:S těmi kříži jsem to nějak nepochopil, protože NF má Mildot a MLR založené na dílcovém systému, a Leupold Mildot a TMR kteréžto krom "grafického" provedení jsou prakticky totožné. Další otázka samozřejmě je, čemu říkáš taktické využití, protože tady v našich končinách se závody, kterým by se dalo říkat taktické prakticky nestřílí. Snad vyjma dvou, který by se tak říkat mohlo, protože zapojují i prvky taktiky jako přesuny mezi hlídkami a střelbu na cíle ve vzdálenosti od do s tím že cíle jsou padací a jde o jejich zásah, nikoli o nastřílení desítek
Tim lip, diky, to sem nevedel. Pod taktickym urcenim jsem myslel extremni odolonost umoznujici vyuziti v armadnim sektoru. Leupold je vyuzivan stoprocente, videl sem to dokonce v ACR na Falconech, ale nejsem si jisty. Kdyby v referencich nebyl na tom hur, jak FN, volil bych urcite ho, mam k nemu sympatie. Nadruhou stranu chci nejlepsi mozny pomer cena/vykon. Pokud je odolnostne NF na tom stejne nebo lepe, nez leupold, nemam co resit. Mate s tim zkusenosti prosim?
- net_waste
- Nový uživatel
-
Ohledně NF a Leupoldu jsem problémy neslyšel, SaB vysypaný kříž, US optics vysypanej kríž, vzhledem k záruce vyřešeno bez problému ale trvalo to dlouho.
Na kazovej výrobek může narazit každej.
Problém světelnosti je dán velikostí zvětšení a průměru optiky, tubus 30 mm je proti 24mm jasně ve výhodě, ale to je prostá matematika.
Při střelbě na velký vzdálenosti je spíš problém v průhlednosti atmosféry, hlavně v létě, než v kvalitě skla.
Mám Leupold VXIII 8,5-25x 50,kliká jako divej, na 100 m vystřílím čtverec.Do l000 m je kliků až až.
Problém světelnosti je dán velikostí zvětšení a průměru optiky, tubus 30 mm je proti 24mm jasně ve výhodě, ale to je prostá matematika.
Při střelbě na velký vzdálenosti je spíš problém v průhlednosti atmosféry, hlavně v létě, než v kvalitě skla.
Mám Leupold VXIII 8,5-25x 50,kliká jako divej, na 100 m vystřílím čtverec.Do l000 m je kliků až až.
- ARES
- Častý návštěvník
- net_waste
- Nový uživatel
Kall píše:Ohledně NF a Leupoldu jsem problémy neslyšel, SaB vysypaný kříž, US optics vysypanej kríž, vzhledem k záruce vyřešeno bez problému ale trvalo to dlouho.
Diky, v tom pripade sahnu po Leupoldu. I kdyby, stejne rozdil bude minimalni, a koupim si radsi neco k cemu mam dlouholetou duveru. U te svetelnosti sem mel na mysli zrovna tyhle modely. NF ma prece jenom diam. cocky 56mm, ale ma zase vetsi zvetseni. Ale dejme tomu oboji na 25x bude zhruba to same ne?
ARES píše:Kall píše:a většinou se na to nepoužívá ráže338
No na těch dvou závodech (Turecký vrch v Senici a Bzenec) se právě 338 docela ujaly co jsem tak slyšel
O tomhle sem jeste neslysel, diky za informaci, jestli se tam da s 338, nekdy se zucastnim
-
- ARES
- Častý návštěvník
Ony taky všechny závody vyjma Bzence a Tureckého Vrchu mají pramálo společného s taktickou střelbou že?
Pokud by bylo na mne, tak na taktickou střelbu bych nechodil do tak bestiálních zvětšení a držel se spíš nohama trochu na zemi, takže třeba NXS 5,5-22x50 nebo 56 případně od Leupoldu 6,5-20x50 pokud se chceš držet zrovna těchto dvou značek. Jít do vyšších zvětšení mi na taktickou střelubu přijde zbytečné. Ano, na ten BR v leže který se tady střílí (s 338 tě stejně pustí do závodu jen na Slovensku) se vyšších zvětšení neboj, tam ti vadit nebude
Co se Bzence týče http://www.svts.cz/FOTOGALERIE/03_Bzene ... Album.aspx
Z tureckého vrchu se žádné fotky nikde nezjevily co já vím

Pokud by bylo na mne, tak na taktickou střelbu bych nechodil do tak bestiálních zvětšení a držel se spíš nohama trochu na zemi, takže třeba NXS 5,5-22x50 nebo 56 případně od Leupoldu 6,5-20x50 pokud se chceš držet zrovna těchto dvou značek. Jít do vyšších zvětšení mi na taktickou střelubu přijde zbytečné. Ano, na ten BR v leže který se tady střílí (s 338 tě stejně pustí do závodu jen na Slovensku) se vyšších zvětšení neboj, tam ti vadit nebude
Co se Bzence týče http://www.svts.cz/FOTOGALERIE/03_Bzene ... Album.aspx
Z tureckého vrchu se žádné fotky nikde nezjevily co já vím
- net_waste
- Nový uživatel
- ARES
- Častý návštěvník
- Niripe
- Pravidelný návštěvník
Kall píše:mám dojem, že k taktickému použití jsou puškohledy SCHMIDT & BENDER, a toto zajišťuje zaměstnavatel.
Proč by měl být k taktickému použití jen S&B ? Kvůli první ohniskové rovině?
Leupoldy i NXS se běžně používají pro taktické operace.
Ze zmíněných dvou bych si určitě vybral NXS. Konstrukčně je jednoznačně robustější než Leupold, lepší sklo. Na zahraničních forech na NXS nejsou ŽÁDNÉ stížnosti. Aspoň já jsem vůbec nic nenašel. Jediné, co se jim vytýká je ne úplně komfortní nastavování intenzity přísvitu (nutno odšroubovat víčko točítka paralaxy, nastavit šroubovákem) a při změně zvětšování se otáčí celý okulár (tedy i krytka BC) a ne jen kroužek jako např. u Leupoldu. Pokud je to na taktické použití tak souhlasím s Aresem a volil bych řadu 5,5-22x50(6). Budeš mít k dispozici širší zorné pole a překliká výrazně víc. Jinak máš samozřejmě možnost Schmidt a Bender 5-25x56. První ohnisková rovina - měření vzdáleností při každém zvětšení), lepší sklo než Leupold a NXS. Do tebou zmiňované ceny se určitě vejdeš. Nabízí ho např. Ing. Faikl nebo spousta shopu v GB.
- Niripe
- Pravidelný návštěvník
Re: Taktické použ.:NF 8-32x56 NXS nebo Leupold M4 8.5-25x50m
net_waste píše:Zdravim,
Preferoval bych Mil-Dot osnovu, ale tu ma asi jenom Leupold, tak pripade slevim z pozadavku.
Z požadavků slevovat nemusíš. jak píše ARES, NXS se vyrábí s MilDotem nebo taky MLR. Taky si můžeš vybrat mezi klikáním v Moa nebo Mil. Já bych doporučil si rozmyslet v čem chceš klikat podle toho si vybrat osnovu. Velice populární je teď model, kde je klikání v Moa a osnova NP-R1, která je taktéž v Moa.
Naposledy upravil Niripe dne 12.11.2008 10:40, celkově upraveno 1
- net_waste
- Nový uživatel
- Niripe
- Pravidelný návštěvník
-
Petzold - Moderátor
- ARES
- Častý návštěvník
No pokud bude zájem, vytisknul jsem do PDF z jednoho zahraničního fora testík co dělal týpek se SB 5-25x56. Jen pro představu ověření nástřelu, sundání s pušky, potápění do barelu s vodou, volný pád na šutry, hod daleký, zatloukání hřebíků, vláčení za autem, opětovná montáž na pušku a ověření nástřelu
- Milan Zloch
- Nový uživatel
Obsah fóra / Zbraně / Optika, Příslušenství