MarK
Moderátor
Moderátor

Bydliště: Wien8, Praha8 ________________________ »»» zbranekvalitne.cz «««

28.09.2010 14:36

Re: Něco o Lexu

Proden píše:viděl jsem novej testovací web LOSu, netestuje se už nějak moc dlouho?

Neměl jsem moc času, snad se to teď s novým ročníkem pohne.
Zásadní problém je s rozdíly mezi různými vyhodnoceními (někde píšou jméno příjmení, jinde příjmení jméno, jinde to motají dohromady, jinde bez diakritiky... to se pak těžko sjednocuje).

g-relax
Častý návštěvník
Častý návštěvník

Bydliště: Brno _______________________ $ LEX www.gunlex.cz $ LEX

28.09.2010 18:01

Dagobert píše:
glock1719 píše:Pořád čekám kdy a jak se k tomu výjádří TraTom.

Mně TraTom na SZ na strelectvi odpověděl do druhého dne s tím, že...

Překvapuje mě, že TraTom dosud na tyto připomínky vůbec nereagoval, když na Strelectvi.cz zavítá, jak je patrno z citace.

DaVca
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

28.09.2010 20:34

Nebýt tohle webu, tak bych o LEXu neměl vůbec ponětí. Možná je skryté působení nějakou jejich koncepcí, ale nezdá se mi to jako šťastný nápad. Sesmolil jsem pár nápadů, které by mohly LEXu pomoct (nějaký politický lobbing vynechávám, neb do toho vůbec nevidím):

1. Rozšíření členské základny: Je jasné, že s pár členy to nikam nepovede. Každý střelec by měl být v tomhle odpovědný, přihlásit se a platit řádně členské poplatky. Částka je to minimální u tak drahého koníčku, kterým střelba bez pochyb je. A každý střelec většinou zná nějaké kolegy střelce a ti zase další a další. Šiřte kolem sebe osvětu a informujte o tom, kterak LEX funguje a že je taková organizace k ochraně práv střelců potřebná.

2. Facelift: A to nejenom vizuální (současné webovky jsou strašné). Nový web, používání oficiálního mailu (xyz@gunlex.cz), členská sekce.

3. Propagace a aktivita: Tohle se dá v dnešní době sociálních sítí udělat za hubičku. Vytvořit profil na facebooku, twitteru a linkovat tam novinky z webu a světa. Youtube kanál, kde by mohl občas někdo pohovořit na dané téma, probrat historii nějaké zbraně, ukázat techniku střelby, či informovat o novinkách. Příkladů ve světě je habaděj (americká NRA má skvělé kanály). Tohle bych si byl ochoten klidně vzít na starost a ve volnu udělat. Člověku stačí jen trošku času, počítač, HD kamera a ochota cestovat. LEX by mohl mít nějakého konzultanta pro novináře, který by mohl pomoci se zbraňovou korekcí článků, či sám dodávat nějaké informace a komentáře. A samozřejmě tvořit hodně článků přímo na webu LEXu (reakce na různé události, novinky, zprávy, legislativa, akce, nabídky – je toho plno, to by bylo na zvláštní rozepsání). Rozhodně by stálo za to oficiálně oslovit i nějaké známé osobnosti, které rady střílejí, či mají vztah ke střelným zbraním a využít jejich pomoci.

4. Kontakt s občany: Strašně důležitá část. Nápady s dětským dnem a soutěžích ve střelbě ze vzduchovky tu už padaly. A k tomu může slavnostně vystřelit na zahájení z předovky, odevzdat diplomy a každé dítko si odnese domů fotku jak střílí a svůj terč. A do toho tam bude třeba chodit Vinetou s Old Shatterhandem v kostýmu a dělat na děti vysmátý gesichty. Nebo akci k nějakému výročí druhé světové války. Může tam být nějaká beseda, pamětníci vypráví, nebo zajímavá přednáška. Obsluha v uniformách všech stran. Děti se s nima můžou fotit, střílet vzduchovkou na plastové figurky němců, tatínek si zatím práskne s Garanda, k98ky, 1911ky, P08 a dalších. Maminka vše natáčí na kameru a kroutí hlavou. Kluci nadšení, celý další den vyprávějí zážitky. Tatínek, až příště přijde řeč na druhou válku, tak bude moct říct „...no nechápu jak s takovým příšerným bazmekem mohli bojovat, když amíci měli garanda“. A už se na něj sype plno otázek, jak to ví a on hrdě odpovídá, že ze všech těch zbraní střílel a vypráví, jak super to byla akce. A kluk chce k vánocům flintu a ne ledajakou, chce garanda. Maminka stále kroutí hlavou, ale jsou to její kluci, tak podlehne a pod stromkem to o vánocích vypadá jak v Normadnii. Kluk k nezastavení, bum, prásk, běhá po pokoji a už složil druhý německý regiment.

To samé se dá udělat ke stovce jinejch příležitostí. Třeba taková ukázka westernového střílení. No kdo mezi lidma nemá rád Vinetoua a kdo z kluků si někdy nehrál na kovboje a indiány? A zase nějaké zamítavé info o té době od lidí v kostýmech a nějaké live action vystoupení. Pozve se televize, natočí pár capartů s nadšeným výrazem na tváři a máji vystaráno na konec zpráv. Výročí napoleonských tažení? A už tu máme akci s předovkama! Franta nevěřícně kouká jaká šichta to je naládovat. Anebo akce pro zájemce o zbroják, kde by se mohli dozvědět základní info, párkrát si prásknout a zeptat se na co je zajímá (jistě toho je plno).

5. Kontakt se střelci: Většina návrhu tady už zazněla. Rozhodně by LEX měl periodicky vydávat nějakou zprávu o tom, co se v minulém roce povedlo, co nepovedlo a jaké jsou plány do let dalších. A to vše doplnit vyúčtováním. Čas od času pořádat školení v bezpečné manipulaci, tipech od zkušených střelců a spojit to vždy s nějakou další akcí (jinak by asi na něco takového nikdo bohužel nepřijel).

6. Práce samotných střelců: Každý má nějaké kolegy, kamarády, známé, kteří by se návštěvě střelnice nebránili, či by jim dokonce přišla zajímavá. Obětujte nějakou tu korunku a vemte je tam, ukažte jim, že střelba není žádný satanský rituál, při kterém se plive na kříž a praktikuje sodomie. Bezpečná manipulace je priorita a pak ať se hlavně baví. Klidně je pleskejte za ruce. Můžou si odnést to, že jste neruda, ale alespoň vám a potažmo všem střelcům jde o maximální bezpečnost. Nemusíte považovat za prohru, pokud si po takové exkurzi do života střelcova neudělají sami zbroják. Stačí, když se nebudou koukat na střeleckou veřejnost jako na bandu krvežíznivých upírů. Pokud na to přijde řeč, o svém koníčku se nestyďte mluvit. Opět zdůrazněte, že nejdůležitější je bezpečnost. Lidi jsou zvědaví, určitě budou mít plno otázek. Naše kultura je doslova prolezlá zbraněma (pustě televizi, počítač a za chvilku jistě narazíte na něco related), lidi to podvědomě vnímají a rádi se něco dozvědí. Nejlépe vyvrácení nějakou mýtu. Něco, co sami pak budou moc předat dál jako moudro a sami vypadat už poučené. A hlavně bezpečnost a svědomitost, když manipuluju se zbraní. Žádné machrování a frajeřinky. Nebojte se to vyčíst kamarádům, u kterých víte, že tohle dělají. Alespoň se zastydí. Ti slovem zdatnější můžou blogovat a nemusí to být vždycky jen o zbraních. Píšete článek o svobodě? Vlepte tam krátký citát, moudro, či příklad z historie, který zdůrazní důležitost obecné svobody a z ní vyplývající svobody vlastnit zbraň. Nebo tam hodně fotku, ilustraci (třeba Likešova aula na VŠE má drobnou výstavku ze života pana prof. Likeše a je tam i fotka jak střílí z pistole). A každý může psát dopisy svému senátorovi, či jinému politickému zástupci a hlavně jít VOLIT.

A LEX by si tu zasloužil vlastní téma a ne něco částečně related v magazín sekci…

Wojtyla

29.09.2010 9:32

alfonss
Grafoman
Grafoman

29.09.2010 11:11

DavCa: Jen 2 poznámky.

K bodu 1: Každý střelec by měl být odpovědný, ale zároveň by ze sebe neměl nechat dělat vola. Nevím, co by mu LEX s jeho současným neschopným vedením mohl nabídnout...

K bodu 3 a 4: Jak si myslíš, že by se nestřelecká veřejnost tvářila, kdyby se jí LEX snažil podávat informace o tom, že zbraně nejsou nebezpečné a ihned poté z něj vypadlo, že v podstatě jediná jeho aktivita je LOS - soutěž, kde se střílí na reálně vyobrazené lidské postavy, občas dokonce oblečené do různých hader... Mě to třeba nijak závadný nepřijde, ale buď si jistej, že drtivá většina nestřelecké veřejnosti by měla velikej problém tohleto zkousnout.

Z toho důvodu si i myslím, že dokud se LEX bude prezentovat na LOSu, tak v očích veřejnosti nikdy nedosáhne toho, co je jeho cílem...

Wojtyla

29.09.2010 14:04

o tom že by se LEX jako organizace měl odpojit od LOSu mluvim už dávno...

nové stránky a logo a tyhle veci se zatím připravujou v jistý iniciativě mladejch Gun Owners Anonymous:-)))

jen je potřeba aby vedení LEXu konečně začalo spolupracovat...je tu dost lidí kteří chtějí pomáhat, kteří píšou blogy na internetu, kteří umění udelat stránky loga, uměj ruzně pomoct...jen vední LEXu zdatně všechny tyhle snahy sabotuje svojí absolutní nečinností a nezájmem...a pak si ve věstníku přečtu, že

Vážení členové Lexu, příznivci a přátelé
Tak jako každoročně si musím nad sebou povzdechnout. Zase to nevyšlo. To jsem se loni bil v prsa, že se polepším, že bude Věstníků víc, ale bohužel nic. Abych se vztekal, že mi nepošlete nic, co by se dalo použít jako příspěvek do Věstníku, tak z toho jsem už vyrostl. Takže to beru jak to je a pláč mě nějak přešel.

třesky plesky láry fáry kecy prdy beďary Stando... jedinej na kom to visí seš ty... sorry...

Reklama

Proden
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

29.09.2010 14:40

byl jsem se podívat na střelnici, kde funguje KVZ + Klub střelců + jsou částečně napojeni na IPSC, mluvil jsem s klukem kterej pendluje mezi nima všema, mluvil jsem s "šéfem" KVZ ... při dotazu, zda jim něco říká združení LEX, a že bych je chtěl nějak zapojit do dění ve zdejší oblasti, řekli mi že zdejší střelnice není schválená pro akční discipliny - nechápavě čumim co to plácaj - no to je přeci ta nová akční soutěž :shock:
trochu jsem vysvětlil o co jde - nechápavě čumějí oni :shock:

a opět si postesknu, pročpak asi byl odmítnut můj návrh o zorganizování debaty se zdejšími střelci? :evil:

PN

29.09.2010 19:20

Když řeknete před kýmkoliv v Evropě "NRA", tak ví. Když řeknete před střelcem v ČR "Lex", tak většinou netuší. Asi tu bude někde rozdíl.

Mimochodem, vizitky NRA rozdávají v US v každém obchodě se zbraněmi docela automaticky. Ne jako "tohle je ten spolek, který bude hájit vaše ústavní práva", to vůbec ne. Oni to tam rozdávají jako "zavolejte tam a oni vás naučí, jak s tou hračkou zacházet, jak jí nosit a dají vám praktické i právní rady".

Až bude Lex dělat tohle, tak o něm začnu uvažovat jako o užitečné organizaci. Do té doby je to klub starších bílých zámožných mužů, kteří si hladí ego tím, že mluví s vrcholnými politiky.

tuareg
Častý návštěvník
Častý návštěvník

29.09.2010 20:05

Mám podobnou zkušenost. Jezdím na chalupu na vysočinu a v tý dědině je snad v každým baráku myslivec a když jsem se jich v hospodě ptal na Lex jenom na mě třeštili oči a odpověď: nikdy jsme o tom neslyšeli. Podotýkám že to nebyli jenom nějací staříci ale chlapi tak okolo 35 roků.

DaVca
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

29.09.2010 20:21

Ad alfonss - ja naprosto souhlasim, lex se musi hodne transformovat v mnoha smerech. A mel by zacit nejakou komunikaci a spolupraci se strelci. Protoze o jejich cinnosti nemam sebemensi paru. A z toho co tady clovek cte (o ignorovani nabidek spoluprace a pomoci) je jen otraven. Pokud se vedeni spolupracovat nechce, tak to je pak tezke...

jomekabi

Bydliště: Tábor _______________________ člen sdružení LEX | http://www.gunlex.cz

30.09.2010 18:26

Problem je v tom, ze NRA ma obrovskou clenskou zakladnu, takze si muze dovolit placeny aparat, plne vybavene kancelare, ... To same v Anglii. U nas to dela par dobrovolniku "na kolene". V zaklade to je zacarovany kruh - dokud nebude dostatek penez, neda se to delat profesionalne, ale dokud to nebudeme delat profesionalne, nebude dostatek penez (tj. clenu).

Souhlasim, ze nektera dilci reseni se daji udelat i nyni. Zapojit do prace vice dobrovolniku (jak je videt z teto diskuze, ti by se jiste nasli), udelat novy web s lepsim obsahem, nabirat nove cleny na zavodech LOS (stale pribyva novacku, kteri o LEXu nemaji ani sajna), prezentovat se i na jinych soutezich (verim, ze by se naslo dost klubu, ochotnych spolupracovat), ... A samozrejme pruhledne ucetnictvi a radna vyrocni zprava.

Jedno me opravdu prekvapuje, a to ze se do teto diskuse nezapojil nikdo z cinovniku LEXu, pritom nekolik z nich na tomto foru je.

PN

30.09.2010 18:56

Jomekabi: Ale o tom to přesně je. Pokud to má být něco jiného nežli malá lobby, tak by někdo prostě musel věnovat spoustu úsilí tomu, aby z toho vznikla masovka. To se neudělá samo a taky se to neudělá tiskovými zprávami a bohužel se to neudělá ani LOSem. NRA se taky nenarodila velká, ale vznikla zdola spoustou mravenčí práce.

Budu se opakovat, ale LEX evidentně chce být exkluzivním "kavárenským" klubem, něco jako novodobou zednářskou lóží. (Ostatně, takové ty divné rituály s divným oblékáním a divným veřejným vystupováním k tomu patří.) Je to jeho legitimní volba, ale nedělá to z něj organizaci, kterou bych měl potřebu podporovat.

Pufik
Častý návštěvník
Častý návštěvník

09.10.2010 11:16

Jsem zvedav kdy se nekdo z LEXu k vyse napsanemu vyjadri, vzhledem k tomu ze jde o v cesku nejnavstevovanejsi strelecky portal je ten nezajem docela zarazejici...

PS: chtel jsem to tema ozivit - treba se nekdo v Lexu chyti za nos :wink:

glock1719

09.10.2010 12:49

Už asi nevyjádří já psal o pár stránek zpět podobný dotaz.Ale jak je vidět celý Lex na nějakou komunikaci sere.

Kendziro
Častý návštěvník
Častý návštěvník

09.10.2010 14:23

1. Dávají se dohromady nové stránky Lexu.

2. připravuje se pár aktivit pro dobrovolníky:
zaprvé, dáváme dohromady leták Lexu, který by si zájemci mohli vytisknout a zanést pár výtisků na střelnici, nebo je dát prodejci, aby je dával ke každé nové zbrani. (Hint: potřebujeme grafika.)

zadruhé, chceme "zpublicizovat" vlákno "pomoc začátečníkům", které je tady na střelectví, a založit síť školitelů na zbrojní průkaz.

glock1719

09.10.2010 17:09

Jestli se ta prezentace propagovat zbůsobem jako tady tak je to ztráta času.Tady na stránkách pro střelce je odezva Lexu nulová.Tak jsem zvědavý jak se Lex ted vžijě do povědomý aspoň střelecké veřejnosti.Já se ptal nedávno u nás na sřelnici a o žádném Lexu ze střelců nikodo nic neslyšel ani neviděl.

Kendziro
Častý návštěvník
Častý návštěvník

09.10.2010 18:17

A řekl jsi jim o tom Lexu něco?

glock1719

09.10.2010 18:48

5ekl a těm co mají internet dal stránky.Dost dobrá otázka byla pokud budu členem Lexu použiju zbraň v sebeobraně třeba "jen" na psa jakým způsobem se za mě Lex postavý a jaká bude jeho činnost.Právní pomoc a td.O tu šlo těm co to zajímalo především.

g-relax
Častý návštěvník
Častý návštěvník

Bydliště: Brno _______________________ $ LEX www.gunlex.cz $ LEX

09.10.2010 19:12

Kendziro píše:1. Dávají se dohromady nové stránky Lexu. 2. připravuje se pár aktivit pro dobrovolníky:...

Kezdziro, jsi jeden z těch TOP dobrovolníků (Gibson, Trávníček, Potůčková)? Pokud jsi, dej vědět aspoň Ty, které z těch docela dobrých shora uvedených návrhů na zlepšení činnosti LEXu hodláte realizovat v dohledné době? Formulace "dávají se" a "připravuje se" moc naděje nedávají.
A TraTom pořád drží bobříka mlčení... Třeba o tomto vláknu neví, tak mu pošlu PM s odkazem.
Jinak mám pocit, že psát do tohoto vlákna, je jako házet perly ******.

Pufik
Častý návštěvník
Častý návštěvník

09.10.2010 19:55

Hodne by se pro propagaci LEXu dalo udelat kdyby si nekdo z TOP clenu LEXu vzal na starost komunikaci mezi LEXem a temi 3-6 nej zbranovymi diskuzemi co na ceskem netu jsou (+ facebook)... stalo by to "jen" cas, zadne prime penize, coz se o tisku letaku/brozur/plakatu/billboardu rici neda...

PředchozíDalší

Obsah fóra / Střelectví / LEX - sdružení na ochranu práv majitelů zbraní